ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 23°C
Vējš: 10m/s

LSF Ziņojumi

23 • 08 • 2023

Mūžībā devies Mārtiņš Straume (19.05.1941. – 20.08.2023.)

Šā gada 20. augustā mūžībā devies bijušais Latvijas Kalnu slēpošanas un frīstaila federācijas, vēlāk Latvijas Slēpošanas savienības prezidents Mārtiņš Straume.

Mācījies Līgatnes pamatskolā, Siguldas vidusskolā, Rīgas politehniskajā institūtā (RTU). Mācoties Siguldā, aktīvi iesaistīties skolas sabiedriskajā un sporta dzīvē. Bijis sava rajona čempions slēpošanā.

Pēc studijām Rīgā, atgriezies savā mīļajā Siguldā, kļuva par Siguldas pilsētas deputātu, sāka strādāt Siguldas Starpkolhozu celtniecības organizācijā par darbu vadītāju, vēlāk Latvijas Lopkopības un Veterinārijas ZPI (Zinātniski pētnieciskais institūts) kā celtniecības un tehnoloģijas sektora vadītājs, Lauku projekts galvenais inženieris un SIA Moduls-Rīga ģenerāldirektora vietnieks celtniecības jautājumos.

Kopš 1965.gada M.Straume bija Siguldas pilsētas deputāts. Tā laika pilsētas vadībai bija vīzija, ka Siguldai ir jābūt sporta, tūrisma un atpūtas pilsētai. Ideju atbalstīja gan deputāti, gan aktīvie pilsētas iedzīvotāji, tāpēc laiks iezīmējās ar vērienīgu Siguldas labiekārtošanu un attīstību. Lai sportotu, bija jāizveido trases. Deputāti mainīja zonējumu, lai radītu jaunas trases, arī lai dotu iespēju tapt Bobsleja un kamaniņu trasei. Kalnu slēpošanas attīstībai kalni bija jāattīra no pameža, lai pa tiem sāktu braukt slēpotāji, lai varētu sarīkot arī dažādas sacensības. Tika iedibinātas Siguldas kausa sacensības, kas bija dažādu paaudžu un dažādu meistarības pakāpju apvienošanas svētki, jo te brauca gan sportisti, gan kalnu slēpošanas mīļotāji. M.Straume darbojās arī kā sacensību galvenais tiesnesis. Kopš 1980.gada no Siguldas pārcēlās dzīvot uz Rīgu.

Siguldas kalnu un sporta iedvesmots, no 1969. līdz 2005. gadam Mārtiņš Straume bija cieši saistīts ar slēpošanu, būdams gan Kalnu slēpošanas un frīstaila federācijas prezidents, gan vēlāk Latvijas Slēpošanas savienības prezidents. 

M.Straume bija prasīgs, atbildīgs un labs organizators, vadītājs, rīkoja regulāras atskaišu un informatīvas sanāksmes savu darba un vadīto uzņēmumu telpās. Viņa laikā kalnu slēpošana Latvijā uzplauka un kļuva par tautas slēpošanas masu sporta veidu, attīstijās trases un slēpošana vairākās vietās Latvijā. 

Ar pozitīvām atmiņām M.Straume vienmēr atcerējās pavadīto laiku Siguldā, entuziastiskos, enerģiskos un nesavtīgos cilvēkus, iegūtos draugus, un sporta biedrus. Ar prieku un lepnumu arī sportiskos jauniešus, kuri trenējoties Siguldā, izauga par lieliskiem cilvēkiem, kā piemērus minot Daci Lielo, Guntu Gasūnu, Jāni Zaržecki, brāļus Kišuro, Einaru Semani, Jāni Ciagunu, Einaru Fogeli, Gundaru Kraukli u.c. 

M.Straumes Latvijas kalnu slēpošanas un frīstaila federācijas vadīšanas laikā Jānis Ciaguns 1974.gadā kļuva par PSRS čempionu kalnu slēpošanā, vēlāk PSRS izlasē iekļuva arī U.Ģērmane (Lodziņa).
Kā spilgtu notikumu piminēja astoņedesmito gadu vidu, kad PSRS sporta vadītāji uzrunāja Latviju lai attīstītu frīstaila slēpošanu, kas rezultējās vairākos PSRS izlases dalībniekos frīstaila slēpošanā no Latvijas Andra Meļķa vadībā un PSRS čempionāta sarīkošanā Siguldā.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, lai izietu starptautiskajā arēnā, 1991.gadā Latvijas Kalnu slēpošanas un frīstaila federācija kopā ar Latvijas Slēpošanas federāciju (tobrīd distanču slēpošanas federācija) dibināja Latvijas Slēpošanas savienību, par kuras prezidentu kļuva Mārtiņš Straume. 1992.gadā FIS Kongresā Budapeštā, Ungārijā M.Straumes vadībā LSS tika uzņemta par pilntiesīgu biedru starptautiskā slēpošanas saimē. Vēlāk 1997.gadā LSS pievienojās un iestājās arī Latvijas Snovborda asociācija. Kā LSS prezidents M.Straume darbojās līdz 2005.gada martam.

Atvadīšanās no Mārtiņa Straumes piektdien, 25. augustā, pulksten 11.30 Rīgas Krematorijā Varoņu ielā 3A.

M.Straume savā dzīvē stāvēja pie šūpuļa daudzām būvēm. Lai top vēl viena, kurā uz mūžiem būs iegravēts viņa vārds. Tāpēc tuvinieki aicina nākt ar vienu rozi, bet vainagu naudu ziedot M.Straumes piemiņai.

Ziedojums Mārtiņa Straumes piemiņai Valmieras SOS jauniešu mājas tapšanai.
Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija
Reģ. nr. 40008029381
SEB banka LV56UNLA0050011994184

Latvijas Slēpošanas federācija izsaka visdziļāko līdzjūtību Mārtiņa Straumes ģimenei un tuviniekiem!

M.Straume_FIS.jpg

StraumeMartins2017_3.jpg

M.Straume_slepo.jpg

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv