ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 2m/s

LSF Ziņojumi

26 • 01 • 2022

LSF valdes priekšsēdētaja pārdomas par notiekošo saistībā ar Olimpisko spēļu ceļazīmju pārskatīšanu distanču slēpošanā

Pirmkārt domāju, ka pārdomām jāpaliek LSF biedru lokā, bet varbūt, ka tās uzklausāmas arī plašāk. Par diemžēl notiekošo saistībā ar presē izskanējušo par Olimpisko ceļa zīmju pārskatīšanu distanču slēpošanā. Runa patiesībā ir par nepatiesu un vai nepārbaudītu ziņu sniegšanu un rēķināšanos ar sekām, kādas šādas ziņas var radīt arī citiem līdzgaitniekiem. Iespējams abstrakts, bet patiesībā pilnīgi reāls piemērs:

“Organizācijas darbība ir balstīta uz attiecībām ar tās atbalstītājiem, nav svarīgi privātiem vai valstiskā sektora. Šādas attiecības parasti tiek būvētas ilgstošā laika periodā, balstoties uz savstarpēju cieņu un uzticēšanos. Sadarbības pamats ir vienas puses ieguldījums otras puses darbā un rezultāts, kāds abām pusēm būtu sasniedzams. Mums visiem droši vien šķiet, ka demokrātijas viens no pamatprincipiem ir vārda brīvība. Es noteikti tam piekristu, ja retorikā nepastāvētu arī tāds jēdziens kā - pārprastā vārda brīvība, kas diemžēl, vai par laimi noliek šīs abas lietas līdzsvarā. Jāsaprot, ka jebkādas ziņas, kas tiek izplatītas, labas vai sliktas, ietekmēs organizācijas un tās biedru darbību un tālāku attīstību, vai nu labā vai arī sliktā nozīmē. Viens no piemēriem būtu - ja ziņas ietekmē esošas, organizācijai labvēlīgas sadarbības pārtraukšanu, kas pamatota ar šādu ziņu izplatīšanu. Šāds piemērs varētu būt dēvēts par organizācijas tēla graušanu, un ja tas notiek, tas ietekmē citus organizācijas dalībniekus, kuri iespējams ir lojāli organizācijai un atkarīgi no sadarbībām, kuras organizācijai eksistē ar tās esošajiem atbalstījājiem. Jebkuras biedrības, kādas ir arī sporta veidu federācijas, pamatā ir to biedru vairākuma viedoklis, proti, ja vairākums no federācijas biedriem domā savādāk, kā šīs pašas federācijas biedru vēlēta valde, tad minētās federācijas vadei ir problēma – būtu jānotiek valdes pārvēlēšanas procesam, un jautājumi jākārto par labu federācijas vairākuma viedoklim.”

Būtisks aspekts, kas ietekmē federācijas, patiesībā jebkuras organizācijas tēlu, ir arī žurnālista paustais viedoklis publiskā vidē, jo sabiedrības daļa, kurai nav dota iespēja iedziļināties kādā konkrētā jautājumā, visdrīzāk uzskatīs avīzē rakstīto par absolūto patiesību, jo – tai taču jābūt taisnībai! Šajā sitiuācijā paceļas jautājums arī par žurnālista ētiku un atbildību publiski paust ziņas, kuras nav pārbaudītas, kas nozīmē pārbaudīt, vai vismaz aprunāties ar otru, trešo vai citu versiju pārstāvošām pusēm.

Atgriežoties pie konkrētā piemēra par distanču slēpošanu, LSF valde un tās publiskie paziņojumi līdz šim nav bijuši skaļi, vai nekādā ziņā skandalozi, jo vienmēr esam sapratuši savu vietu Latvijas sporta sitēmā un mēģinājuši būvēt daudzas lietas ar entuziastisku, un šis būtu brīdis arī atgādināt, pamatā brīvprātīgu darbu. Tiesa, nevaram sacīt, ka skandalozus apgalvojumus nav publiski pauduši atsevišķi indivīdi, kuri bijuši LSF biedri, arī iepriekš. Es zinu, ko nozīmē organizēt, piemēram, Skandināvijas kausu distanču slēpošanā, vai arī Pasaules čempionātu rollerslēpošanā tepat pie mums Latvijā, un ļoti cienu tos cilvēkus, kuri ar to nodarbojas. Jūtos šiem cilvēkiem kā parādnieks par katru viņu ieguldīto brīvprātīgā darba stundu ārpus viņu pamatdarba, tajā skaitā arī par gādāšanu par mūsu labākajiem sportistiem.  Man šie cilvēki ir jāsargā un jāaizstāv. Sarkanās līnijas tiek pārkāptas, kad individuāls sportists mēģina apgalvot, ka LSF ir viņam par kaut ko parādā, jo tas vislielākajā mērā nozīmē iepriekšminēto brīvprātīgo cilvēku darbu, kā absolūti nenovertētu no to puses, kuriem tas visvairāk vajadzīgs. Bet pavisam nepieņemami ir, ja metode panākt savu ir paužot nepatiesības un maldus publiski, kas patiesībā ietekmē ne tikai vienu vai otru LSF valdes locekli, bet pārējos LSF biedrus.

Varu ar tīru sirdsapziņu apgalvot, ka pieņemto lēmumu par OS Pekinā ceļazīmju pārskatīšanu uzksatu, kaut arī par neērtu, bet par pareizu. Esmu priecīgs strādāt tādā LSF valdes sastāvā, kāds tas ir, un man nav šaubu, ka jebkurš valdē pieņemtais lēmums ir LSF biedru vairākuma lēmums.

Šobrīd mums jābūt lepniem par to, ka LSF Pekinā pārstāvēs 10 sportisti 3 sporta veidos, tas ir liels sasniegums un ļoti labs signāls jauniem sportisiem, kuri šobrīd varbūt tikai uzstāda savus sportiskos mērķus. Tādēļ vēl jo svarīgāks ir mūsu OS komandu iekšējais klimats un veids, kādā komunicējam ar pārējo sabiedrību. Esmu pārliecināts, ka visi LSF deleģētie sportisti OS ir lojāli sava izvelētā sporta veida patrioti, un saprot arī savu atbildību pret citiem saviem komandas biedriem un jaunākiem sportistiem, kuri viņiem seko. Neatkarīgi no tā, kāds būs mūsu sportistu rezultāts, un kā tas tiks atspoguļots medijos, zinu, ka mūsu sportisti darīs visu, kas ir viņu spēkos, un pieredze, kuru viņi gūs būs pamats viņu pašu vai jau nākamo sportistu izaugsmei.

Ar cieņu,
LSF valdes priekšsēdētājs
D.Doršs

1 Komentāri

Pārdomu raksts par to, cik Doršs ir labs, cik laba ir LSF valde, cik cēli un pamatoti tās lēmumi.
LSF valde pēdējā brīdī, atriebjoties Zintim Bikše par it kā nepatiesu un nepārbaudītu zińu sniegšanu, no OS sastāva vienbalsīgi izńem Induli Bikši. Sportists, kurš pilnībā izpildījis visus LSF kritērijus dalībai OS Pekinā, bez LSF tieša finansējuma vai atbalsta☝️ Ar LOV atbalstu Indulis 2021.gadā sańēma 2500EUR, kas vińam pienācās, slēdzot trīspusēju līgumu starp LOV - LSF - un sportistu. LSF nopelns nekāds, tik daudz, ka tāda ir finansējuma pieškiršanas kārtība.
Madonas pašvaldība 2021.gada novembra beigās, pēc LSF piestādīta rėkina pārskaita LSF 4000EUR. Četriem sportistiem, katram 1000EUR, arī Indulim Bikše. Nejaušas sagadīšanās rezultātā 2022.gada janvāra vidū☝️par šo sportistiem paredzēto finansējumu, lai gatavoties OS Pekinā, uzzina arī sportista tēvs Zintis Bikše. Lai arī jau 2021.gada decembrī Zintis vairākas reizes kontaktējās ar LSF pārstāvjiem par vismaz kaut kāda finansējuma sańemšanu vai atbalstu, neviens no LSF ne Ikaunieks, ne Puida, ne Doršs neatbildēja, noklusēja.
Tagad runa nav tik daudz par naudu, bet par godīgumu un LSF kaitniecisku rīcību pret sportistiem. Pieprasīt naudu no sponsoriem, pašvaldībām, valsts iestādēm, sportistu vārdā, un klusėt, piesavinoties sportistiem paredzētu finansējumu.
LSF uzbrukumi Indulim Bikše par it kā nepatiesu informācijas sniegšanu vai meliem, ir vairāk savu nepilníbu piesegšana. Tāpēc logiski ir iesaistīta policijas palīdzība, vai LSF rīcība nav prettiesiska.

30 • 01 • 2022 / 15:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv