ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

LSF Ziņojumi

26 • 04 • 2017

Šonedēļ 200 starptautiski atzīti sporta zinātnieki piedalīzies 10. Baltijas sporta zinātnes konferencē Rīgā

Lai dalītos jaunākajos sporta zinātnes pētījumos, kas veicina sportisko rezultātu izaugsmi augstu sasniegumu sportā, kā arī diskutētu par progresīvākajiem izpētes virzieniem cilvēku aktīva dzīves veida veicināšanā, sporta pedagoģijā, psiholoģijā, medicīnā, biomehānikā un citos sporta pētniecības virzienos, 200 starptautiski atzīti sporta zinātnes pētnieki, no 26. līdz 28. aprīlim, ieradīsies Rīgā, lai piedalītos 10. Baltijas sporta zinātnes konferencē "Prakses un teorijas mijiedarbība sporta zinātnē”.

Konferenci rīko Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) un Baltijas Sporta zinātnes biedrība. Finansiāli atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Latvijas Izglītības fonds un Latvijas Sporta federāciju padome.

Konferences mērķis ir parādīt sporta zinātnes daudzveidību, kā arī kopīgā diskusijā rast jaunas idejas un risinājumus “tilta stiprināšanai” starp sporta teorētiķiem un praktiķiem efektīvai ilgtermiņa sadarbībai, kas būtiski spēcinātu Baltijas valstu sporta zinātnes konkurētspēju Eiropā.

Konferenci atklās ceturtdien - 27.aprīlī, pulksten 9.00, viesnīcā "Radisson BLU Daugava Hotel" (Rīgā, Kuģu ielā 24). Atklāšanas plenārsēdi no pulksten 9.15 līdz 13.00 varēs vērot tiešraidē www.lspa.lv un www.sportacentrs.com (konferences darba valoda – angļu). 

Konferences plenārsēdē ar ziņojumiem uzstāsies starptautiski atzīti sporta pētnieki –  profesors Pjērs TRŪDELS (Pierre Trudel) no Otavas Universitātes Veselības zinātnes fakultātes Kanādā, profesors Ābels SANTOS (Abel Santos) no Portugāles Santarem Politehniskā institūta, kā arī profesors Džonijs NILSONS  (Johnny Nilsson) no Dalarnas Universitātes Zviedrijā, kur atrodas Zviedrijas Slēpošanas federācija ar vienu no vadošajiem distanču slēpošanas centriem Eiropā.

Konferences norises dienās prezentēs 159 zinātniski pētnieciskos darbus piecos virzienos: sporta medicīnā; fizioloģijā un bioķīmijā; augstu sasniegumu sportā; rekreācijā, fiziskajās aktivitātēs un veselībā; sporta pedagoģijā un psiholoģijā, kā arī sporta vadībā un socioloģijā.

Konferences ziņojumu temati aptvers plašus un sabiedrībai aktuālus pētījumus par trenētu un netrenētu, visu vecuma cilvēku aktivitātēm un veselību. Pētījumi saistīti arī ar dažādu sporta veidu treniņu procesa aktualitātēm, jaunākajām instrumentālās pētniecības metodēm un modernāko pētniecības aparatūru sniegtajām iespējām, kā arī citām tēmām.

Šogad ar referātiem uzstāsies sporta zinātnieki no 14 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Kanādas, Portugāles, Spānijas, Itālijas, Polijas, Izraēlas, Moldovas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas u.c.. 

Savus pētījumus prezentēs arī vadošie Latvijas sporta zinātnieki un LSPA mācībspēki: profesori Aija KĻAVIŅA, Andra FERNĀTE, Žermēna VAZNE, Inese PONTAGA, Ivars KRAVALIS, kā arī daudzi citi Latvijas sporta speciālisti.

Tā ir arī lieliska iespēja jaunajiem pētniekiem un studentiem prezentēt labākos izpētes darbus kompetentiem nozaru speciālistiem, lai pieteiktu sevi sporta zinātnē. Konferences laikā norisināsies arī jauno zinātnieku pētniecisko darbu konkurss, kura laureāti saņems Latvijas izglītības fonda naudas balvu un atzinības raktu.

Konferencē aicināti piedalīsies arī sporta praktiķi no Rīgas un citiem Latvijas novadiem, kuri iegūtās zināšanas nodos treneriem, sporta darbiniekiem un arī sportistiem. 

ZINĀŠANAI: 

• Pirmā Baltijas sporta zinātnes konference notika Tartu, Igaunijā 2008. gadā. 

• Baltijas sporta zinātnes konferencē, kas notika 2009. gadā Viļņā izveidota Baltijas Sporta zinātnes biedrība (Baltic Sport Science Society), kas apvieno četru Baltijas valstu sporta augstskolas - LSPA, Lietuvas Sporta Universitāti, Lietuvas Pedagoģisko Universitāti un Tartu Universitāti. Biedrības mērķis: - sekmēt sporta zinātnes attīstību Baltijas valstīs, - izveidot vienotu starpvalstu doktora studiju programmu sporta zinātnē, - kopīgi integrēties Eiropas un pasaules sporta zinātnes apritē. 

• Rīgā Baltijas sporta zinātnes konference notiks trešo reizi. Pirmo reizi sporta zinātnieki Latvijā tikās 2010. gadā, otro reizi 2013. gadā. 

• 2015. gadā, Viļņā, 8. Baltijas sporta zinātnes konferences laikā, LSPA zinātņu prorektors, profesors Juris GRANTS ievēlēts par Baltijas sporta zinātnes biedrības prezidentu līdz 2018. gada pavasarim.

• 10.Baltijas sporta zinātnes konferences "Prakses un teorijas mijiedarbība sporta zinātnē” programma un tēžu grāmata skatāma LSPA interneta vietnē www.lspa.lv 

Papildu informācija:
LSPA zinātņu prorektors, konferences rīcības komitejas vadītājs,
profesors Juris Grants, 26496621, [email protected]

Informāciju sagatavoja:
LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja
Ilze Āķe-Vīksne, 29445209
[email protected] 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv