ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 7m/s

LSF Ziņojumi

14 • 09 • 2012

Latvijas tramplīnlēcējiem jauni tāluma rekordi FIS nometnē Liberecā

Šogad FIS organizētajā Tramplīnlēkšanas un Ziemeļu divcīņas treniņnometnē (Liberecē, Čehijā, 17. - 31.augusts) piedalījās sportisti no Latvijas tramplīnlēcēju sporta klubiem „Ogres stils” ar Kārli Krūzi un treneri Modri Krūzi un Siguldas „Lidojošais slēpotājs” tika pārstāvēts ar Kristapu Nežbortu. Nometne norisinājās Liberecē, Čehijā, kur treniņu vajadzībām bija pieejami 90 un 120 metru jaudas tramplīni, skrituļslēpju trase, sporta zāle un dažādi sporta laukumi.

Laika apstākļi bija ļoti labvēlīgi gan lēkšanai, gan skrituļošanai. Libereces tramplīnam ir ierasts vējains laiks, bet mums divu nedēļu laikā nebija tik vējainu dienu, lai nāktos atcelt treniņu. Gaisa temperatūra bija piemērota lieliskam lidojumam, vidēji 25 grādi.
Treniņus bija iespējams ļoti elastīgi pielāgot gan sportistiem, kas specializējas lēkšanā, gan arī tiem, kas trenējas ziemeļu divcīņā. Tramplīns bija pieejams gandrīz katru dienu, ko arī centāmies izmantot, lai veiktu pēc iespējas vairāk lēcienu.
Kopumā 130 lēcieni katram sportistam, kas ir ļoti daudz, jo pat intensīvi braucot no Latvijas uz Igauniju, kur atrodas tuvākie tramplīni, nav izdevies sasniegt tik daudz lēcienu 2 nedēļu laikā.
Pārsvarā treniņi noritēja uz 90 metru tramplīna, kur arī tika sasniegti gan personīgie, gan sacensību rekordi. Jāpiemin, ka nometne ir zīmīga arī ar to, ka Kārlis un Kristaps ir pirmie no latviešiem, kas lēkuši no lielākas jaudas tramplīna kā K120. Treniņnometni noslēdzot treniņš noritēja uz K120, kur Kristaps aizlēca 102 metrus un Kārlis 90 metrus.

Lai uzlabotu sportistu sniegumu nometnes organizatori bija pieaicinājuši dažādus speciālistus, kas centās gan nomērīt, gan analizēt kustības un kopīgi ar treneriem atrast labāko veidu, kā izmantot visu potenciālu un uzlabot rezultātus. Piemēram, slēpošanai tehnikas analīzi veica bijušais Čehijas slēpošanas izlases treneris. Tika filmēti sportisti un pēc tam ar video apstrādes programmām tika sagatavota prezentācija ar uzskatāmi parādītām kļūdām un nepieciešamo ķermeņa atrašanās pozīciju.

No Libereces Tehniskās universitātes ieradās profesors, kurš, zābakos ievietojot speciālas pēdiņas un savienojot tās ar raidītāju, mērīja sportista ķermeņa svara pārvietošanos uz pēdām, braucot pa tramplīna ieskrējienu. Ar šiem mērījumiem ir iespējams noteikt kurā ieskrējiena posmā lēcējs ir sasvēries uz priekšu, atpakaļ vai atrodas stabili un vienmērīgi uz visas pēdas, kas arī ir ideālākā pozīcija. Jāmin, ka, piemēram, Somijā ar speciālām ierīcēm jau ir aprīkoti vairāku tramplīnu ieskrējieni, kas ļauj analizēt katru sportistu un katru lēcienu.

Treniņi noritēja 3 – 4 reizes dienā, un, lai nedaudz atpūstos, devāmies uz kopīgu boulinga turnīru, apmeklējām akvaparku, bija arī iespējams traukties lejup pa rodeļu trasi, kā arī dažādas citas atrakcijas, kas ļāva uzlādēties un turpināt trenēties.

Treniņnometne bija ļoti vērtīga, kopumā esam progresējuši sportiskajā jomā, ieguvuši jaunu pieredzi un nodibinājuši kontaktus. Noteikti jau atkal esam pieteikuši latviešus kā konkurentus cīņā par medaļām un nopietnus sportistus.

Kārlis Krūze

FIS Camp Liberec 2012 Jump.jpg
FIS nometnes dalībnieki. K.Krūze otrā rindā pa vidu (ar Rossignol slēpēm), blakus K.Nežborts, viņam priekšā M.Krūze.
Foto: Jiri Erben

2 Komentāri

Labs!

15 • 09 • 2012 / 14:30
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv