ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

LSF Ziņojumi

11 • 12 • 2012

Aicina baudīt sniega priekus Siguldā

Pirmais sniegs jau uzsnidzis, un daudzviet kalni un slēpošanas trases pamazām atklāj aktīvo darba sezonu. Izrādās, Siguldas pusē mazi un lieli slēpotāji slēpošanu atklājuši uz rūpīgi saglabātā pērnā sniega, kam nu pāri bagātīgi klājas jaunais!

Domājot par ziemas aktivitātēm, Siguldā izveidots vairāk kā 300 metrus garš distanču slēpošanas aplis. Interesantākais ir tas, ka te iespējams slēpot pa pamatīgi biezu sniega kārtu, kas, kā izrādās, ir saglabāta no pērnā gada.

Viens no šīs idejas autoriem, distanču plānotājs un galvenais tiesnesis Kaspars Kārkliņš stāsta: "Pavasarī izdomājām, ka tas vienkārši ir jāpamēģina. Izmantojot attīrīšanas iekārtas, sapūtām daudz sniega, savācām īsto sniegu, un vadoties pēc skandināvu pierezes, visu to glabājām zem 30 centimetru biezas skaidu kārtas. Šādā veidā sniegs saglabājas visu vasaru, neatkarīgi no tā vai ārā ir + 30 vai pat + 40 grādu. Sniega kritums ir tikai aptuveni 10%. Varam lepoties ar to, ka esam pirmie Latvijā, kuri ko tādu ir pamēģinājuši un realizējuši."

Tā kā trase tika izveidota jau pirms īstā sniega uzsnigšanas, tas bija visai vērienīgs skats un ieguldītais darbs bija pamatīgs. Trase tika uzbūvēta no aptuveni 500 kubikmetriem pērnā sniega. Slēpošanas aplī ir padomāts par papildu apgaismojumu, tāpēc trasē var doties arī vakara stundās, līdz pat plkst.22:00. Un labākā ziņa ir tā, ka slēpošana te notiek bez maksas! 

"Lēnā garā šobrīd nodarbojamies arī ar inventāra savākšanu, veidojam nomas punktu. Un iepriekšējās brīvdienās pirmo reizi atvērām inventāra nomu, lai varētu slēpot arī cilvēki, kuriem nav pašiem savas slēpes. Bet tiem, kuriem ir - droši visu var ņemt līdzi un braukt pie mums izslēpoties. Nomas cenas mums ir diezgan simboliskas, jo gribam būt draudzīgi slēpotājiem. Plānotā nomas maksa par slēpēm ir aptuveni līdz pusotram latam par stundu," stāsta Kaspars Kārkliņš.

Par turpmākiem plāniem attiecībā uz slēpošanu Kaspars stāsta: "Pavisam noteikti plānojam iesākto turpināt! Mūsu trase būs aprīkota ar saldēšanas iekārtu, tādējādi - būsim pirmie Baltijā, kas šādu praksi realizēs. Būs 1500 metru gara distance, kurai apakšā būs saldēšanas iekārta. Tas nozīmē, ka tiklīdz termometra stabiņš nokritīs līdz +4, +3 grādiem, varēsim uzpūst sniegu un sākt slēpot kaut oktobrī."

Aivars stāsta: "Vismaz reizi mēnesī cenšos aizbraukt uz kalnu kopā ar ģimeni. Man patīk kalnu slēpošana, tiesa gan, pēc iespējas lēzenāka, jo negribas iedzīvoties savainojumos. Savukārt, dēls pagājušajā gadā sākasnovot un viņam ļoti tas iepatikās. Sieva un mazā meita vairāk kā līdzjutējas mūs pavada, bet vienmēr šajās reizēs izklaidējamies arī kopā - braucam ar ragaviņām, kamerām vai vienkārši kārtīgi izdauzāmies pa sniegu."

Kapars stāsta: "Slēpošana ir mūsu dzīvesveids! Un tieši distanču slēpošana, jo, ja jāsaka godīgi, Latvijā kalnu nav. Nobrauciens ir aptuveni 20 sekundes, bet pēc tam atkal stāvi pie bugeļa un gaidi, kad uzbrauksi kalnā. Distanču slēpošanā pats esi visa noteicējs, pats izvēlies  ātrumu, ilgumu, intensitāti. Slēpojam, cik bieži vien atļauj laiks, jo tā ir kļuvusi par sava veida atkarību."

Sanita stāsta: "Tā kā bērni vēl ir diezgan mazi, izvēlamies distanču slēpošanu. Tad ar vīru uz maiņām slēpojam - jo vienam visu laiku jāpalīdz bērniem šī prasme attīstīt. Ziemā šis mums ir izveidojies par tādu kā ģimenes rituālu, slēpot dodamies reizi divās nedēļās. Pēc tam dzeram termosā paņemtu karstu tēju un ēdam pīrāgus vai sviestmaizes. Tas ir lielisks piedzīvojums ne tikai bērniem, bet arī mums pašiem. Turklāt sajūta pēc tam ir lieliska, jo esi ne tikai labi izkustējies, bet lieliski pavadījis laiku kopā ar ģimeni."

Pārējās sniega trases Siguldā un tuvākā apkaimē šajās brīvdienās pamazām sāka atklāt trases sniega prieku baudītājiem un turpinās strādāt, taču pie noteikuma, ka laikapstākļi būs tam pateicīgi. Tas nozīmē - ja  gaisa temperatūra turēsies mīnusa grādos.

Pavadi laiku kopā ar ģimeni, izbaudot ziemas priekus!

Avots: delfi.lv (Oriģināli lasāms: http://woman.delfi.lv/dzivesveids/atputa/aicina-baudit-sniega-priekus-sigulda.d?id=42893318)

1 Komentāri

Kas vispār ir Kaspars K, cik iepriekš ziņots, idejas autors ir A2 vadošais Slepošanas Gurru Jānis Lazdāns. Publiskotā informācija ir maldīga. Precīzu informāciju par distanču slēpošanas trasi lasāt iekš sigulda.lv
Sniegs
11 • 12 • 2012 / 22:00
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv