ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

LSF Ziņojumi

02 • 06 • 2012

Dinārs Doršs Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) kongresā Korejā

No 26. Maija līdz 3. jūnijam Korejas provincē Kangvonlandā notika Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) kongress, kurā Latvijas Slēpošanas Savienību pārstāvēja Dinārs Doršs. Kongress notiek ik pa diviem gadiem, un ir obligāts pasākums visām slēpošanas sporta veidu federācijām, kas ir (FIS) biedri. FIS kongresa obligātā programma ir FIS padomes vēlēšanas, kas sastāv no 16 vēlētiem FIS padomes locekļiem, bet reizi četros gados notiek arī FIS prezidenta vēlēšanas.

Dinārs_FIS_Koreja1.jpg
Dinārs Doršs

Pats kongress ar vēlēšanām un balsojumiem par ieteikumiem dažādās slēpošanas sporta veidu jomās, kas ir bijuši ieteikti no sporta veidu federācijām, notiek vienu dienu. Bet vēl pirms tam dažādās, dažādu sporta veidu komisijās un darba grupās, tiek apspriesti jautājumi, aktualitātes un priekšlikumi, kurus nodot vai nenodot kongresam balsošanai. Lielāko valstu federāciju delegācijas ir ievērojami lielākas, jo gan sporta veidi, gan jomas katrā sporta veidā, kas pārstāvēti FIS, ir dažādas, un katrā federācijā ir vairāki cilvēki, kuri katrs atbild par savu konkrēto sfēru. Latvijas Slēpošanas Savienības (LSS) valde lēma uz FIS kongresu sūtīt Dināru Doršu ar konkrētiem uzdevumiem, kas piemēram kalnu slēpošanas jomā bija iesaistīties FIS bērnu un jauniešu komisijas darbā, izzināt trašu homologāciju iespējas kalnu slēpošanas trasēs Latvijā, kā arī izzināt par Eiropas slēpošanas komisijā notiekošo. Kongresā netika aizmirsts protams arī par distanču slēpošanas, snovborda un frīstaila pasaulē notiekošo, par ko tiks referēts LSS valdē.

kor 027.JPG
Kongresa diena un vēlēšanas

Interesantākie jautājumi jauniešu sporta dzīvē slēpošanas veidos saistās ar pētījumiem, kas veikti saistībā ar traumām, kuru skaits pēdējos gados diemžēl paaugstinās. Šis jautājums visvairāk skar tieši kalnu slēpotājus, bet problēma pastāv arī pārējos sporta veidos. Kā galvenais iemesls tiek minēts pārāk liela treniņu intensitāte pārāk agrā vecumā, kā arī pārāk liela sacensību intensitāte nesasniedzot vēl pietiekamu jauno sportistu tehnisko un fizisko briedumu. Šis jautājums tieši skar trenerus un vecākus pārdomājot treniņu plānus un konkrētu treniņu programmas, lai tās būtu pakārtotas jauno sportistu izaugsmei ilgtermiņā. Kalnu slēpošanas sporta veidā FIS sadarbībā ar slēpju ražotājiem drīzumā nāks klajā arī jaunu slēpju modeli jauniešiem vecumā līdz 12 gadiem, kas būs mazāk agresīvs un līdz ar to neprovocēs traumas. Kā zināms sākot ar 2012./2013.gada sezonu būtiskas izmaiņas slēpju inventārā būs pieaugušo inventārā, kas arī tiek izdarītas domājot par traumatisma maksimālu samazināšanu.

DSCN5875.JPG
Dinārs Doršs kopā ar FIS bērnu un jauniešu komitejas vadītāju Kenu Rīdu

Būtiska vieta apspriežot jauniešu jautājumus tiek atvēlēta debatēm par Pasaules Jaunatnes olimpiādi, kas ziemas sporta veidos pirmo reizi notika šā gada janvārī Insbrukā. Joprojām tiek vēl lemts par vecuma grupu pielāgošanu, sacensību formātu un nozīmīgumu. Par to vai sacensības ir vajadzīgas kā visaugstākā līmeņa vai ir tikai „šovs sezonas vidū”, kas atrauj sportistus no viņu „īstajiem” sportiskajiem mērķiem. Šajos jautājumos vienotības vēl joprojām nav, bet dziļāka diskusija ir plānota šā gada oktobrī FIS rudens sapulču laikā. Pēc diskusijām par šiem jautājumiem FIS bērnu un jauniešu komisijā Korejā uz darba grupu par YOG (Pasaules Jaunatnes olimpiskajām spēlēm) tiks aicināts arī Dinārs Doršs. Kā būtisks faktors šim uzaicinājumam ir fakts, ka Dinārs pildot savus darba pienākumus Latvijas Olimpiskajā komitejā ir bijis kā delegācijas vadītājs gan pirmajā Pasaules Jaunatnes olimpiādē Singapūrā, gan to pašu funkciju pildījis arī Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Insbrukā, vienlaicīgi stāvot klāt atlases kritērijiem un to pielāgošanai kvotu vietām kalnu slēpošanā, darbojoties LSS. Tas ļaus mums savu redzējumu par šo pasākumu aiznest līdz lēmumu pieņēmējiem un tādējādi lielā mērā piedalīties lēmumu pieņemšanā pašiem. Dinārs pats iesaistoties sarunās par Pasaules Jaunatnes olimpiādi izvirzīja vairākus argumentus un viedokli par pasākuma nozīmīgumu, balstoties uz pieredzi, kas bijusi šo jaunatnes spēļu laikā.

kor 024.JPG
Olimpiskās trases 2018. gada olimpiskajās spēlēs Korejā Pjong Čangā

Jautājumi un apspriedes FIS kongresa laikā ir bijušas ļoti daudz un par ļoti dažādām tēmām slēpošanas sporta veidos, bet visas jebkurā gadījumā ir bijušas saistītas ar vēl vairāk cilvēku piesaistīšanu mūsu sporta veidiem ar fokusu uz bērniem un jaunatni. Būtisks šo sarunu mērķis ir bijis nonākt pie pareizā modeļa sportistu pakāpeniskā attīstībā no bērnu vecuma līdz augstas klases atlēta vecumam. Visi šie jautājumi un vīzijas par nākotni tiks izdiskutētas LSS valdē un klubu sanāksmēs, bet šobrīd visiem tiek novēlēta mierīga un saulaina vasara.

Ar cieņu
LSS.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv