ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

23 • 01 • 2017

PK posmos punktus nopelnījušais igaunis uzvar Siguldas Tautas slēpojumā

Saistītā informācija

Svētdien Siguldā “Fischer Slēpošanas centrā” notikušajā ikgadējā Siguldas tautas slēpojumā spraigā cīņā vīru elites grupā 11,2km distancē brīvajā stilā ar masu startu uzvaru izcīnīja četras reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā sprintā tikušais igaunis Vahurs Tepans, kas aiz sevis atstāja divu pasaules čempionātu dalībnieku Juri Damškalnu un 2011.gada pasaules čempionātā Oslo vienīgo par apli nenoķerto Latvijas pārstāvi 50km distancē Raivi Zīmeli. Sievietēm daudz mazākā konkurencē 8,4km distancē ātrākā bija S16 grupas līdere Kristīne Brunere. Zīmelis un viņas audzēkne Brunere saņēma arī dāvanu karti no Riepas.com par ātrākā apļa laika uzrādīšanu.

Svētdien nedaudz jau pavasarīgos laika apstākļos tika aizvadīts kārtējais un jau arī slēpotāju vidū iecienītais Siguldas tautas slēpojums, kas pulcēja pāri par 120 dalībnieku. Piedalījās gan sportisti, kuru vidū bija arī Latvijas čempionātu godalgoto vietu ieguvēji, kā arī slēpošanas entuziasti. Laika apstākļu dēļ, un lai saudzētu dalībnieku inventāru, tika pieņemts lēmums sacensības neaizvadīt pa lielo apli, bet gan pa “Fischer Slēpošanas centra” 1,2 un 1,4km apli. Tādējādi arī distanču garumi samazinājās vairākām grupām pat uz pusi.

Vīriešiem elites grupā, kaut arī ne daudz, tomēr pulcējās diezgan augsta līmeņa slēpotāju pulks, radot spēcīgu kongruenci un arī radīja lielu interesi skatītājos, kas bija izvietojušies dažādās trases vietās. No 13 elites grupā startējušajiem vairāki bija Latvijas čempionātos ieguvuši godalgotas vietas. Tomēr titulētākie bija pie pasaules kausa kopvērtējuma punktiem distanču slēpošanā tikušais Vahurs Tepans, kurš slēpoja parastās treniņbiksēs un kuru tamdēļ vairāki sākumā neuztvēra nopietni, un, protams, divas reizes PK posmos biatlonā desmitniekā tikušais Raivis Zīmelis. Abi divi kopā ar vēl četriem – nupat Latvijas čempionātā 5.laiku no latviešiem 10km slidsolī uzrādījušo pļaviņieti Lauri Purniņu un talsinieku trio – Gintu Lūsi, Kārli Vanagu un Juri Damškalnu, kuri iepriekšējās sezonās valsts čempionātā bija izcīnījuši godalgotās vietas un reāli pēc snieguma pretendē uz vietu dalībai pasaules čempionātā Lahti, pēc otrā apļa jeb 2,8km bija izveidojuši līderu grupu. Šis vadošais sekstets, kurā ik pa brīdim mainījās secība, kopā noturējās līdz pat pēdējam aplim, kad tā vidū nedaudz vadībā sāka izvirzīties R.Zīmelis. Taču madonietim, kas jau pāris gadus sekmīgi strādā ar Siguldas jaunajiem slēpotājiem, es neizdevās aizbēgt no konkurentiem, jo cietās slēpes neļāva mīkstajā sniegā kārtīgi atsperties.

Aptuveni 400m pirms finiša, izmantojot PK posmos sprintā iekrāto pieredzi un savā ziņā arī pārdrošību, 2011.gadā FIS sacensībās klasikā Priekuļos uzvarējušais igaunis pēdējā nobraucienā un 180 grādu virāžā „izspieda” mūsu slēpotājus un izvirzījās vadībā par aptuveni 10-15 metriem. Šo pārsvaru Tepans nosargāja līdz pat finišam un svinēja uzvaru. Viņam daudz maz līdzi spēja turēt pirms pāris gadiem viens no vadošajiem sprinteriem Juris Damškalns, kurš šoreiz bija labākais un vienīgais trijniekā no talsiniekiem, uzvarētājam zaudējot 2 sekundes. Vietējo skatītāju atbalstīts, trešajā vietā 5,6 sekundes aiz igauņa finišēja Zīmelis. Tikmēr 2,5 sekundes līdz trijniekam pietrūka iepriekšējo divu gadu uzvarētājam Gintam Lūsim, aiz kura sešinieku noslēdza Vanags un Purniņš, bet beigās 7.vietu nosargāja un nedaudz virs minūtes labākajiem zaudēja pasaules čempions motosportā Kaspars Stupelis.

Sievietēm gan dalībnieču skaits bija mazāks, gan arī sastāva ziņā nelīdzinājās vīru konkurencei. Ar pusotras minūtes pārsvaru uzvaru izcīnīja mājiniece, pagaidām vēl 14 gadus vecā Kristīne Brunere, bet otrā finišēja trīs reizes vecākā kādreizējā Latvijas čempione slēpošanā Laura Lapiņa, kurai tāpat kā Kristīnei tas bija otrais starts, jo abas pirms tam bija uzvarējušas katra savā vecuma grupā. Trešā ātrākā bija tautas klases uzvarētāja siguldiete Madara Habermane, kurai 24 sekundes piekāpās airētāja no Jelgavas Daniela Kondrateva.

Vīriešiem tautas klasē 8,4km pārliecinoši pirmais finišēja Latvijas čempionātu medaļnieks junioriem talsinieks Jānis Šņoriņš, kurš varēja mierīgi startēt un arī cīnīties par godalgotu vietu elites grupā. Gandrīz minūti aiz uzvarētāja ļoti līdzīgajā cīņā par otro vietu Mārci Pērkonu par 1,2 sekundēm apsteidza vēl motosportists, pasaules vicečempions Jānis Daiders, kurš pamatsporta veidā brauc kopā ar Kasparu Stupeli.

V35 grupā 8,4km beigu daļā uzvaru nodrošināja slēpotājs un MTB riteņbraucējs no Sportlife Zigmārs Zučiks, kas aiz sevis atstāja citu MTB braucēju Andri Rozīti no ZZK komandas, bet trijnieku noslēdza pirmo distances daļu vadībā turējušais Māris Savickis. Dāmām šajā grupā ātrākā atkal bija Linda Katlapa, kurai nedaudz piekāpās Kitija Stesele, bet trijnieku noslēdza Olimpiskajā spēlēs 7vietu ieguvušā airētāja un vīriem V35 grupā 5.vietu ieguvušā Kristapa Zaļupes sieva Sandija. V45 grupā no sākuma līdz beigām vadībā turējās un pirmais finišēja talsinieks no Raimaks komandas Markes Birkentāls, kuram visu laiku līdzi turējās Daumants Putnis no SSK „Bebra”, bet godalgu siguldiešiem atnesa orientierists un vispusīgais sportists Kaspars Kārkliņš. Sievietēm S45 grupā aiz L.Lapiņas trijniekā iekļuva Žanete Leimane un Raivita Birkentāle. Vecākajā V55 grupā nepārspēts palika gulbenietis Antis Zunda, bet otrā un trešā vieta maratonistam Ivaram Sedleniekam un Pēterim Serovam. Dāmām šajā vecuma grupā vienīgā dalībniece bija Siguldas skolotāja Anda Vīksna.

Jauniešu grupās uzvarēja siguldieši Sindija Turauska un Rainers Paeglis, bet junioru puišiem pārākumu nodemonstrēja Latvijas čempionātu medaļnieks Kalvis Krīgers. Open grupā pirmās vietas izcīnīja Ilze Krieviņa un Sandijs Kļaviņš.

Tikmēr pirmie sacensības bija uzsākuši paši mazākie slēpotāji, kas veica 400m un kas visi saņēma “Siguldas maiznieks” gardos cepumus. 

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv