ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 0°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

05 • 03 • 2016

Latvijas čempionāts sprintā jauniešu grupām

Pēc FIS grupu pārstāvju apbalvošanas trasē devās jauniešu grupu slēpotāji, kas sacentās dažādu garumu sprinta distancēs, jaunākajiem veicot 500m, bet lielākajiem 1,1km. S12, S14 un V12 grupu pārstāvji šoreiz saņēma iespēju labākos noskaidrot izslēgšanas braucienos, cīnoties plecs pie pleca, ne vairs pēc labākā no diviem kvalifikācijas slēpojumiem, kā tas bija klasiskajā stilā pirms trim nedēļām.

Lai arī kvalifikācijā viņš bija tikai septītais, tomēr finālā uzvaru finiša sprintā U16 grupā izdevās izcīnīt alūksnietim Kristapam Deksnim, kuram ļoti tuvu bija Ilvars Bisenieks. Trešo vietu ieņēma cēsnieks Reinis Upens, bet kvalifikācijas ātrākā laika uzrādītājs Niks Saulītis atkal sprintā palika ceturtajā vietā. Tikmēr LČ 2.posmā turpat  „Smecersila trasē” brīvā stila distancē uzvaru svinējušais Kirils Matjuhins palika tikai 9.vietā. Arī meitenēm uzvaras lauri tika vesti uz Alūksni, jo pirmās divas vietas 18 dalībnieču vidū izcīnīja dvīņu māsas Buliņas, Sanitai pārspējot Sandru, bet pirmo reizi šosezon no pirmās pozīcijas tika nobīdīta Laura Kvāle, toties vismaz bez godalgas SS „Arkādija” pārstāve nepalika. Fināla sešinieku noslēdza trīs Madonas BJSS pārstāves ar Elizabeti Pauru priekšgalā.

U14 grupā nepiedalījās favorīti Samanta un Bruno Krampes, kuri ar uzvaru un trešo vietu atzīmējās Igaunijā Swedbank kausā. Ja meiteņu konkurencē var droši teikt, ka līdz ar to pārējām slēpotājām tika dota iespēja uzvarēt, tad puišiem par uzvaru ne tik droši, bet godalgotu vietu noteikti var teikt. Puišiem ātrākais no 38 dalībniekiem gan kvalifikācijā, gan finālā bija Daugavpili pārstāvošais Gļebs Šakels, bet viņš skaitījās ārpus kārtas valsts čempionātā. Tikmēr otro zelta medaļu šosezon nopelnīja madonietis Uvis Akmentiņš, kas aiz sevis atstāja alūksnieti Emīlu Pometūnu un cēsnieku Arvi Jekimovu, kamēr ārpus fināla palika šajā trasē pirms trim nedēļām trešo vietu slidsoļa distancē ieguvušais Edijs Eiduks. Meitenēm sacentās 25 slēpotājas, kuru vidū beidzot pie uzvaras tika nevienmērīgu sniegumu rādošā madoniete Kima Krūmiņa. Otrajā vietā ierindojās un reabilitējās pagājušā posmā tālu aiz trijnieka palikusī cēsniece Signe Miķelsone, bet tāpat kā brālis elitē trešo vietu ieguva Anastasija Ņedaivodina no Alūksnes. Stabila trešā laika uzrādītāja kvalifikācijā siguldiete Kristīne Brunere pēc ilgāka pārtraukuma palika bez medaļas, jo finālā ierindojās noslēdzošajā 6.vietā. Pēc progresa otrajā posmā un trešās un ceturtās iegūšanas februārī atkal desmitnieka beigu daļā tāpat kā janvārī Priekuļos ierindojās madoniete Līva Šahno. 

V12 grupā vēlreiz labākā sprintera dotības apliecināja gulbenietis Rihards Berkolds, kurš bija stabili ātrākais arī kvalifikācijā no 41 dalībnieka. Jau trešo reizi šosezon otro vietu ieguva un savam vārdam atbilstošo medaļu nopelnīja madonietis Silvestrs Švauksts, bet par pārsteigumu parūpējās un krietnu progresu nodemonstrēja cits Madonas BJSS audzēknis Rainers Upenieks, kurš izcīnīja trešo vietu un pirmo reizi tika pie medaļas. Tā viņam bija ne tikai pirmā reize trijniekā, bet arī desmitniekā. Jāizceļ visjaunākais dalībnieks finālā – Emīla brālis Aleksandrs Pometūns, kurš ieguva 5.vietu, kamēr šosezon līdz šim divas uzvaras izcīnījušais un ne sliktāk par 4.vietu finišējušais rīdzinieks Gustavs Staņa piedzīvoja fiasko, paliekot ārpus pusfināla 13.vietā. Meitenēm pēc kvalifikācijas bija skaidrs, ka par uzvaru cīnīsies Lība Igaune un Solvita Maļina. Madoniete Igaune finālā tomēr bija ātrāka un tika pie kārtējās uzvaras, bet klasiskā stila sprintā pārliecinošā uzvarētāja Maļina šoreiz samierinājās ar otro vietu, bet trijnieku noslēdza Karīna Bernāne no Talsiem. Neveiksmīgs pusfināls, kurā viņa saņēma diskvalifikāciju un tika ierindota 12.vietā, izvērtās kvalifikācijas trešā laika uzrādītājai mājiniecei Madarai Veckalniņai.

Mārtiņa Niklasa novērojumi jauniešu grupās. „Brīdi pēc tam, kad trasi bija pametuši FIS “punktu pelnītāji”, 500m un 1.1km trasē devās Latvijas čempionāta jaunākas grupas. Iepriecināja jaunāko sacensību dalībnieku un viņu līdzjutēju azarts. Beidzot trasē pamodās dzīvība. Bija dzirdami līdzjutēju uzmundrinājumi. Sportistus uzvaras prieka izsaucieni un kā arī pa kādai neveiksmes asarai. Lai gan šīs jau bija 2. sprinta sacensības šīs ziema Latvijas čempionātā, diemžēl bija jākonstatē, ka daļa Latvijas čempionātu izmantoja kā treniņu”.

Ivars Bācis

18 Komentāri

Aiz gara laika izlasīju nolikumu. LSS uz nākošo gadu lūdzu izlabojiet šo teikumu. :)

9.4. Konkrētās sacensību dienas laureātiem ir pienākums piedalīties apbalvošanas
ceremonijā. Ja sacensību dalībnieks vai viņa pārstāvis, iepriekš savlaicīgi
nepaziņojot attaisnojošu iemeslu sacensību organizatoriem, neierodas uz
apbalvošanu, tas medaļu un diplomu.
***
06 • 03 • 2016 / 15:48
Ja Mārtiņš neatšķir fis punktu pelnītājus no sportistiem, varbūt putrojas arī treniņa un čempionāta definīcijās ?
Gundars Patmalnieks
06 • 03 • 2016 / 16:44
Varbūt lietotāju, zem paraksta Gundars Patmalnieks, būtu jānobano?! Tāpat lielākoties nekas normāls nenāk ārā...
Kā būtu
06 • 03 • 2016 / 20:17
:D

06 • 03 • 2016 / 20:46
Stafetes degradācija turpinās.
Drīz, lai būtu kam izdalīt medaļas vīru stafetēs būs divi etapi pa divi kilometri...lai nedomātu, ka tā ir sprinta stafete...
Se-la-vī...

http://www.infoski.lv/files/stafetes_rezultati.pdf

06 • 03 • 2016 / 21:13
Ne tikai stafetes, bet viss čempionāts degradējas, jo daži lūk brauc trenēties. Varētu lūdzu, Mārtiņ, konkrētāk?

06 • 03 • 2016 / 22:27
Kas ir stafetes degradācijas iemesli?
Par maz sportistu spora skolās un klubos?
Slikti sarīkotas sacensības? Naudas par maz, dārga dalības maksa, FIS kods tak nav jāpērk?!
Varbūt katram stafetes dalībniekam jāsamaksā par dalību, piemēram, 100 eur, lai uzaudzētu masveidību?
Cik daudziem vecākiem, pašvaldībām, reklāmas devējiem interesēs atbalstīt šādu stafeti, ja tajā startēs vāji "leģionāri" par samaksu?
Stafetē netiek uzsvērts individuālais rezultāts, bet komandu čempionu daudz - labi skan: tik un tik Latvijas čempioni .......!

Intriga būtu, ja biatlona Korejas olimpiādes stafetes sapņu komanda no startētu bez ieročiem un klasikā:) Bet tur jau citi ātrumi un mērķi, tos vēl neviens darbā nav redzējis - bet jau publiski skan draudīgi!

07 • 03 • 2016 / 08:31
Gundaram un pārējiem... Konstruktīvos viedokļus un priekšlikumu būtu lietderīgāk pārnest no komentāru slejām uz klātienes sarunām un prakstiskiem darbiem ikdienā. Darāmā netrūkst - gan lokāli katram savās mājās, gan kopīgi visiem valsts mērogā.
Mārtiņš Niklass
07 • 03 • 2016 / 08:39
Šajā čempi bija viena laba lieta-cits komentators, kurš atbalstīja sportistus un neuzmaucās ar sportistu un rezultātu salīdzinājumiem. Paldies Madonai par super trasi un svētkiem!

07 • 03 • 2016 / 09:24
Nedzirdēju komentētāju, nav viedokļa. Bet VE un citās pieaugušo grupās labāks apmeklējums nebūs . ir maza revolucionārā situācija, ka augšas grib valdīt pa vecam, bet apakšas negrib vairs dzīvot pa vecam. Kas no tā iznāks? Redzēsim,

07 • 03 • 2016 / 11:19
Interesanti, kur augšas stafetes dalībniekus dabūs?

Cik lielu naudu vajag, lai apakšas šos dalībniekus nopirktu, vai vismaz garajos atskaišu sarakstos ierakstītu!

Izskatās nevis pēc revolucionāras situācijas, bet muļķīgas situācijas, kad kādam censonim kurš pats nav motivēts startēt bez tūlītēja materiāla labuma, kāds staigā pakaļ un lūdzās - nostartē!
Citam atkal svarīgi attaisnot savu eksistenci ar apbalvojumu skaitu vidusmēra sacensībās...... lai atskaitē labi izskatās!

Piemērs - vietējo dalībnieku skaits pagājušā FIS SC Madonā.
Interesanti būtu redzēt šajā mājas lapā interviju ar sportistu, treneri, kurā sportists publiski pastāstītu savus plānus tuvākajiem diviem gadiem!

Vai arī otrādi, sportists publiski uzņemtos saistības par konkrētu naudas summu, noteiktā laikā (vairākās sezonās) sasniegt kādu noteiktu rezultātu, kas liekas nozīmīgs tiem, kur šeit izpaužas komentāros, bet darbā un trasē pazūd....!

Muļķīgs veids kā celt pašapziņu, lamāt visus un izdomāt atrunas, kas sākas ar "ne" - nav, neslīd, nelabi, ne tajā krāsā, ne tur, nav motivācijas, uz šo tiešām uzsvars "nav motivācijas"!!!!!!! (cik tā maksā, kur pārdod?)

Izdariet ko labu, redzamu!

07 • 03 • 2016 / 11:53
Stafetēs V18 un V16 vēl azarts un sportiskais gars bija vērojams pietiekoši. Pat intriga saglabājās kurš kuru- tas labi un apsveicami. Darīt vajag un jau šovasar,lai šos censoņus saglabātu slēpošanā - tieši slēpošanā. Pēc sprinta rezultātiem 1998. gada 6 puiši, 1999 - 14!!!, 2000 - 10. Uzmanību veltīt visiem, lai ir labvēlīga iekšējā konkurence, kas treniņu procesā ir pat svarīgāka. Ar vienu izcilu ir par maz.
Nedomāt tik šauri par izlasi (patiesībā kāda tur izlase), bet iesaistīt vairāk, dot iespēju arī 5.-8. vietu ieguvējiem.
Salīdziniet, cik sacensības biatlonistiem un cik slēpotājiem.
no malas
07 • 03 • 2016 / 12:26
Motivācija nav tikai nauda . Uzņemties atbildību, palīdzēt, interesēties, risināt , uzklausīt, uzticēties. No minētā nekā nav. Ja vadība par sportistiem interesējās, aprunājās, uzslavē, ja arī neveicas, neaizliedz startēt un nepārmet ar vietu pasaules rangā, nepārmet treneriem un sportistiem par to ko viņi dara, un kas lielā mērā ir entuziasms, tad arī nevajadzēs nevienam lūgties, un būs kas startē gan čempionātos, gan lielāka mēroga sacensībās.

07 • 03 • 2016 / 15:41
Nez, cik no šitiem komentētājiem aizbrauks uz Jaujām ?
Gundars Patmalnieks
07 • 03 • 2016 / 17:17
Gundar,pirms brauc uz Jaujām,izmazgā savu slēpošanas kombiņu.

07 • 03 • 2016 / 17:23
Tu manas zeķes arī ostīji ? Bija labas ?
Gundars Patmalnieks
07 • 03 • 2016 / 17:27
Pareizi Mārtiņš teica-no sākuma tiekam galā ar darbiem savās mājās un tad skatāmies tālāk.

07 • 03 • 2016 / 17:32
Tā ir:
Tagad kaut cik izdevīgi ir tikai apkalpot LSS sacensības, sniegt servisu tautas sacensību dalībniekiem (kur tad FANs slēpojums šogad palicis?) vai izlases dalībniekiem, vai sēdēt LSS maksas amatos par ko neviens īsti apakšā nezina ko un kā viņi tur dara.
Bikše un Vīgants brauc paši par sevi un kur ienāk prātā... Eiduka startē divās frontēs.
NĀKOTNE te redzama?
Laikam LSS vadība Gundara zeķes saostījusies, ja vēl no šiem prasa vinnēt slēpošanas lielvalstis.

07 • 03 • 2016 / 19:18
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv