ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

16 • 08 • 2016

Latvijai trešā godalga Pasaules kausa posmā rollerslēpošanā

Teicami veicot 10km iedzīšanā brīvajā stilā un uzrādot visātrāko laiku, Madonā notiekošajā Pasaules kausa trešajā posmā rollerslēpošanā 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka pakāpās no sestās vietas uz trešo, izcīnot Latvijai trešo godalgoto vietu šajā pasaules kausa posmā un uzrādot savas karjeras labāko rezultātu – 120 FIS punkti. Pieaugušo grupā sievietēm Ingai Paškovskai vienīgajai no Latvijas izdevās iekļūt desmitniekā, ieņemot 8.vietu. Abās junioru un pieaugušo grupās tāpat kā sestdien triumfēja Zviedrijas slēpotāji.

Saulainos laika apstākļos „Smeceres sila” trasē tika aizvadīta noslēdzošā trešā diena pasaules kausa posmam distanču slēpošanas vasaras paveidā rollerslēpošanā, dalībniekiem sacenšoties iedzīšanā, kur trasē devās pēc pirmajās divās dienās uzrādītajiem rezultātiem sprintā un prologā klasiskajā stilā. Pēc piektdien un sestdien izcīnītās trešās vietas uz starta iedzīšanā neizgāja trešajā pozīcijā pēc pirmajām divām sacensību dienām atrodošā madoniete Kitija Auziņa. Taču tas nenozīmēja, ka Latvijai nav vairs izredžu uz godalgotu vietu, jo apņēmības pilna nostartēt labāk nekā sestdien klasikā bija septītajā vietā esošā Patrīcija Eiduka, kura 10 km iedzīšanu (4x2,5km) uzsāka 57 sekundes aiz līderes, bet no trešās vietas viņu šķīra 31 sekunde, kas ir ļoti daudz.

Pēc pirmā apļa (2,5km), neskatoties uz to, ka bija ātri sākusi un pietuvojusies konkurentēm (izņemot zviedrieti Angelsjē, kas bija pāris sekundes ātrāka par Patrīciju pirmajā aplī – aut.piez.), tomēr līdz trio no 3.-5.vietai mūsu slēpotājai pietrūka 21 sekunde, un šķita, ka tā arī paliks. Taču tad kuplās Eiduku ģimenes otrā jaunākā atvase vienkārši „nolidoja” otro apli un pēc pusdistances jeb 5km bija noķērusi trio ar zviedrieti Agelsjē, krievieti Burcevu un ukrainieti Nasiko, izveidojot kvartetu cīņā no trešās līdz sestajai vietai un atjaunojot līdzjutējos cerības par godalgoto vietu Latvijai, turklāt arī abām līderēm – zviedrietei Emmai Laršonai un krievietei Olgai Plotņikovai – bija pienākts tuvāk līdz 27 sekunžu deficītam. Trešajā aplī līderes tuvāk pienāk neļāva, bet pirmajā posmā Horvātijā uzvaru un otro vietu šajā distancē ieguvušās Angelsjē un Burceva sāka sagurt un negaidīti strauji atpalika no kvarteta, atstājot P.Eiduku un M.Nasiko divatā.

Pēdējā apļa sākumā Patrīcija sāka pamazām attālināties no ukrainietes, un radās neliela šaubas, vai šāds „solis” nav nedaudz pārsteidzīgs, tomēr slēpotāja no Vecbebriem zināja, ko dara, un neļāva Nasiko pietuvoties, turklāt ukrainiete vēlāk nokrita un izstājās. Līdz ar to P.Eiduka ar ātrāko tīro laiku no visām juniorēm (ceturtā ātrākā pie pieaugušajām – aut.piez.) izcīnīja trešo vietu (28:08,2), finišējot 43 sekundes aiz uzvarētājs Laršonas un 24 sekundes aiz otrās vietas ieguvējas Plotņikovas, sarūpējot Latvijai godalgotu vietu trešo dienu pēc kārtas. Lai arī samazināja atstarpi ar kazahieti, tomēr savu pagājušā gada rezultātu – 7.vietu – atkārtot neizdevās madonietei Ievai Pūcei (+4:52), kas ieņēma 8.vietu, par vairāk nekā divām minūtēm apsteidzot priekšpēdējā 9.vietā finišējušo Paulu Bergfeldi.

Sievietēm 10km iedzīšanā savu nelielo pārsvaru ar katru apli palielināja un uzvaru izcīnīja pasaules kausa līdere un pagājušā gada uzvarētāja Madonā juniorēm Sandra Olsone no Zviedrijas. Tikmēr cīņā par otro vietu pasaules kausa posmos ziemā sprintā finālā divas reizes iekļuvusī Natālja Nariškina no Krievijas apsteidza baltkrievieti Mariju Nedjuhinu. Abām pēdējā aplī strauji pietuvojās krieviete Ksenija Konohova un Olimpiskajās spēlēs Sočos trīsdesmitniekā iekļuvusī ukrainiete Tetjana Antipenko. Tikmēr sešinieku noslēdza 2007.gadā pasaules čempionātā 7.vietu izcīnījusī ukrainiete Lada Ņesterenko. No Latvijas pārstāvēm vislabāk nostartēja Inga Paškovska, kas pakāpās uz 8.vietu, kamēr sekundi aiz viņas startējusī Anda Muižniece palika ārpus desmitnieka, Ingai piekāpjoties par 14 sekundēm. Abām 15 sekundes pēc pirmajām divām dienām priekšā esošā Inga Dauškāne uz startu neizgāja.

Junioru konkurencē neviens no mūsējiem diemžēl nepiedalījās, jo arī vienīgajam palikušajam Tomam Zvirgzdiņam svētdienas 15km iedzīšana, startējot trešo dienu pēc kārtas, bija par grūtu. Zviedrijas slēpotājiem neizdevās nosargāt visas trīs godalgotās vietas, jo, panākot un apsteidzot Gabrielu Strīdu, trešo vietu izcīnīja ukrainis Andrijs Orļiks, kurš šogad Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs izcīnīja 5.vietu. Tikmēr pagājušā gada abi labākie pasaules kausa kopvērtējumā Markus Fredriksons un Alfrēds Buskvists, uzrādot ātrākos laikus un attālinoties no konkurentiem, ieguva attiecīgi pirmo un otro vietu. Ilgu laiku turoties cieši aiz itāļa un ukraiņa, beigās tomēr septītais palika Stepans Terentjevs no Lietuvas. 

Vīriešiem arī pirmās divas vietas ieņēma zviedri, pasaules kausa kopvērtējuma līderim Robinam Norumam izcīnot uzvaru, bet viņa tautietim Ērikam Silfveram, kuram spēcīgāks ir sprints, otrajā distances pusē atpaliekot no sava tautieša un finišējot otrajam. Vēl vienu godalgu Ukrainai atnesa Oleksijs Krasovskijs, kurš finiša spurtā pārspēja pasaules kausa posmos divas reizes divdesmitniekā iekļuvušo krievu Antonu Šataginu. Ilgu laiku atrazdamies desmit cilvēku grupā no 7.-16.vietai, beigās 14.vietā finišēja Indulis Bikše, kurš pāris vietas augstāk netika, jo nevarēja tikt garām ukraiņu slēpotāju „mūrim”. Beigās apsteidzot ukraini, kurš nezin kāpēc 10 metrus pirms finiša izdomāja noiet no trases, priekšpēdējā 23.vietā ierindojās Ingmars Briedis.

Ivars Bācis


2 Komentāri

Rīgas domes portāls
17 • 08 • 2016 / 11:57
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv