ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -0°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

19 • 02 • 2012

Paipals un Dauškāne izcīna Latvijai pirmās uzvaras FIS sacensībās

Šodien Priekuļu slēpošanas un biatlona kompleksā FIS sacensībās distanču slēpošanā, kas vienlaikus bija arī Latvijas čempionāta posms, sievietēm 5km slidsolī ar intervāla startu pārliecinošu uzvaru svinēja Inga Dauškāne, bet vīriem divas reizes garākā distancē ļoti aizraujošā cīņā distances pēdējos metros pirmo vietu nodrošināja Jānis Paipals.

Līdz šim Latvijai labākais sasniegums FIS sacensībās distanču slēpošanā bija otrā vieta, bet uzvarēt vēl nebija izdevies, taču šodien tas beidzot notika, turklāt uzreiz gan dāmu, gan vīru konkurencē. Sievietēm 5km distancē slidsolī  jau no paša sākuma  sportisko niknumu par vakardienas palikšanas otrajā vietā demonstrēja mūsu izlases līdere Inga Dauškāne, jau pusdistancē gandrīz noķerot 30 sekundes iepriekš startējušo sīvāko konkurenti Kristīni Kazlauskaiti no Lietuvas, kas uzvarēja sestdien klasiskā stila distancē. Otrajā aplī Inga lietuvieti apdzina un pārsvaru dubultoja, finišā Kazlauskaiti, kura izcīnīja otro vietu, apsteidzot par 59 sekundēm. Trešajā vietā finišēja vēl viena lietuviete Neda Bukovskite, kura no otrās vietas atpalika divas sekundes. Pēc finiša Inga Dauškāne atzina, ka ir gandarīta par izcīnīto pirmo uzvaru FIS sacensības. „Nebiju apmierināta ar vakardienas otro vietu, tāpēc šodien biju apņēmības pilna jau no paša sākuma slēpot ātrā tempā, lai drīz vien noķertu lietuvieti, kas man arī izdevās. Otrajā aplī jau zināju, ka pārliecinoši uzvarēšu, tāpēc uz „pilnu banku” vairs negāju. Slidsolī man iet labāk nekā klasikā. Priecēja Kitijas Auziņas labais starts. Ceru, ka arī pārējās meitenes progresēs un mums nākotnē būs spēcīga komanda, kurai varēšu palīdzēt ar savu padomu,” ar saviem iespaidiem dalījās uzvarētāja.

Otro dienu ar labu rezultātu izcēlās madoniete Kitija Auziņa, kura šodien finišēja ceturtajā vietā, bet no Latvijas pārstāvēm viņa bija otrā labākā. Tas ir lielisks panākums 15 gadus jaunajai S16 grupas (1996./1997.g.) līderei Kitijai, kura, pirmo reizi startējot individuālajā distancē kopā ar juniorēm un pieaugušo grupas dalībniecēm, piekāpās tikai izlases līderei Dauškānei. Ar šādu sniegumu viņa ir pieteikusi sevi iekļaušanai Latvijas izlases kandidātos. Kā izteicās Kitijas treneris Dainis Vuškāns, tad labais rezultāts skaidrojams ar mērķtiecīgu gatavošanos Ziemeļvalstu jauniešu čempionātam, kas notiks nākošās nedēļas beigās, kā arī Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajam festivālam nākošajā gadā. „Gribējām izmēģināt spēkus un pierādīt sevi vecāko sportistu vidū, un tas arī izdevās. Pārsteigums un prieks bija, bet par lielu pārsteigumu to nevarētu saukt, jo jau Vietalvā stafetes posmā Kitija bija ātrāka par Zani Eglīti un daudz neatpalika no Andas Muižnieces un Natālijas Kovaļovas, kuras bija vairāk trenējušās uz sniega, tādējādi jau toreiz pierādot, ka šosezon ir gatava cīnīties ar vecākajām kolēģēm,” stāsta Dainis Vuškāns. Trešā labākā no mūsējām bija Anda Muižniece, kura kopējā ieskaitē bija piektā.

Vīriešiem 10km distancē šoreiz nestartēja neviens no igauņiem, līdz ar to kļuva skaidrs, ka uzvara tiks kādam no latviešiem, jo lietuvieši un brazīlis nebija konkurenti mūsu vadošajiem slēpotājiem. Vīriešu sacensība bija daudz aizraujošāka un intriģējošāka nekā dāmām. Jau pēc pirmā apļa sākās ļoti sīva cīņa par uzvaru četru sportistu starpā, kuru vidū bija Jānis Paipals, Pāvels Ribakovs, Roberts Slotiņš un Arvis Liepiņš, kuru starpā līdz pat distances vidum bija tikai trīs sekundes. Pirmo distances pusi ātrāk sāka Paipals un Ribakovs, bet distances otrās daļas sākumā līderpozīcijās izvirzījās Slotiņš, kurš, dodoties pēdējā aplī (2,5km) Paipalam un Ribakovam bija priekšā septiņas, bet Liepiņam – astoņas sekundes. Pēdējā aplī visvairāk spēka bija palicis pagājušā gada labākajam latvietim slidsolī FIS sacensībās Priekuļos – Jānim Paipalam, kurš beigās „izrāva” uzvaru, par 3,9 sekundēm apsteidzot Slotiņu, bet par 10,5 sekundēm pārspējot trešās vietas ieguvēju Arvi Liepiņu. Pāvelam Ribakovam nācās samierināties ar ceturto vietu (+17,9 sekundes).

Paipalam tas bija 25. Latvijas čempiona tituls, bet tikai pirmais šogad. „Vakar klasikā distances vidusdaļā kāpumos sāka „sist atpakaļ” slēpes, tāpēc beigās paliku tikai piektais, kas, protams, nebija labs rezultāts. Šodien ar uzvaru atguvu pārliecību pār saviem spēkiem. Zināju, ka vairāki ejam ļoti līdzīgi, tāpēc pēdējā aplī atdevu visus pēdējos spēkus. Pēdējā aplī palīdzēja Juris Ģērmanis, kas ar savu azartisko atbalstu burtiski „uzdzina” mani pēdējā kāpumā,” ar savām pārdomām dalījās Paipals, kurš piebilda, ka ļoti patikusi sacensību atmosfēra un sīvā spēkošanās, jo tas ir stimuls pašam progresēt. Robertam Slotiņam pēdējā aplī vairs nav bijis spēka, lai nosargātu līderpozīcijas. Liepiņam, kuru slēpošanas fani sportacentrs.com aptajā bija atzinuši par galveno favorītu uz uzvaru slidsolī, lika manīt intensīvais sacensību grafiks, jo šis viņam jau bija devītais starts pēdējo četru nedēļu laikā, bet Pāvels tāpat kā vakar vēlējās uzvarēt, tāpēc jau no paša sākuma nedaudz riskējis un slēpojis ātrā tempā, bet līdz beigām šādu tempu nespēja noturēt, jo vasarā un rudenī dēļ ceļa traumas nav izdevies „ielikt pienācīgo bāzi”. Slidsolī labāks nekā klasikā bija un piekto vietu izcīnīja talsinieks Juris Damškalns, bet šoreiz sestais bija labākais V18 grupas pārstāvis Arnis Pētersons, kurš  pēdējā aplī atkal spēja izvirzīties vadībā un par piecām sekundēm apsteigt sīvāko konkurentu savā grupā Induli Bikši. Tehnisku iemeslu dēļ līdz Priekuļiem netika Raivis Zīmelis. Vīru konkurencē otro gadu pēc kārtas startēja divkārtējais Pasaules čempions motosportā Kaspars Stupelis, kurš ar savu sniegumu un 12.vietu (par divām vietām augstāk nekā pērn – aut. piez.) 50 dalībnieku vidū nebija apmierināts, jo sezonas sākumā bija gatavojies, lai labāko formu sasniegtu janvāra vidū, kad sākotnēji bija paredzēts FIS sacensības Priekuļos.



sc_0303_85c45.jpg

sc_0116_76c54.jpg

38 Komentāri

Paldies arī Sport2000 un veikalam FANS par atbalstu.

19 • 02 • 2012 / 23:25
Būs arī rezultāti pa apļiem?
??
19 • 02 • 2012 / 23:32
Ja visas damas ari mazas grupas butu braukusas vienu distanci,tad izlases sastavu vajadzetu mainit.
AA
20 • 02 • 2012 / 00:41
Un vēl gribējās pateikt paldies visam Siguldas klubam par labi nodrošinātu servisu, būšanu trasē un atbalstīšanu. Paldies visiem kas mani trase atbalstīja!!!!!!
Jānis P.
20 • 02 • 2012 / 08:49
Ja LTV būtu uzfilmējis, tad sporta ziņu dienas moments būtu kā Juris uzdzen kalnā Paipalu. Vajadzētu Juri vēlreiz mēģināt pierunāt piesaistīt darbam ar vīru izlasi.
Mārtiņš
20 • 02 • 2012 / 08:52
Kāpēc nav LČ klasikas rezultāti ?
Fāters
20 • 02 • 2012 / 09:04
jājautā vai pēc sacensību noteikumiem drīkst skriet pakaļ sportistam?
Mārtiņam
20 • 02 • 2012 / 09:41
Ja trasē būtu marķēta "treneru" (coaching) zonas, tad sportistu dzīšana ārpus tām ir aizliegta. Tad būtu arī nepieciešama visu oficiālu komandu pārstāvju akreditācija, kā arī skatītāju izolēšana no šīm zonām, lai varētu to prakstski izkotnrolēt. Tā kā reāli es (mēs) nevaram (vai nemāku) nodrošināt totālu kontroli visā trases garumā, tad nav liela jēga formāli noteikta šādas zonas. Tas pats attiecas arī: 1) uz sportistu slēpošanu pa trasi ārpus sava starta, 2) tas pats atteicas arī uz sacensību pieteikumu pieņemšanu pēc noteiktā beigu termiņa un vēl 100 citiem noteikumiem.
Skumji, bet fakts, ka par noteikumiem mēs atceramies tikai tad, kad tas mums ir izdevīgi!
Mārtiņš
20 • 02 • 2012 / 10:00
Gribētu atgādināt Sacensību rīkotājiem, vai infoski.lv administratoriem (labāk jau rīkotājiem :) ), ka sadaļā "Sacensību kalendārs" pret visām Latvijas čempionāta sacensībām stāv sarkana bultiņa, kas nozīmē - Būs LIVE rezultāti.
JR
20 • 02 • 2012 / 10:11
pasekojiet augšējai bildei. Kombiņš no Rossignol, slēpes no Fischer. Vai tas ir normāli? Apakšējā bildē tas pats-slēpo ar Rossignol , bet zābaki no Salomon. Ko par to domā sponsori?(nu, ja vispār tādi ir, protams). Galu galā FIS mačs.
strādnieks
20 • 02 • 2012 / 10:34
Ne tikai neredzu, bet arī skleroze:)
It kā skaidri atceros, ka pieteikumā rakstīju komandu - Meņģele - Ludboržam, Tamborai, Patmalniecei, Patmalniekam, bet protokolā parādās ka cilvēks no ielas startē
Gundars
20 • 02 • 2012 / 11:04
NČ inter rezultātiem tikai pirmo lapu var redzēt.

20 • 02 • 2012 / 13:18
Pagaidām izskatās ka tikai Ribakovs brauc pilnībā ar Rossignol - gan zābaki, gan slēpes. Ne Paipals, ne Dauškane nepilda sponsoru nosacījumus.
Nez ko FANS par to teiks...
trenere to strādnieks
20 • 02 • 2012 / 14:22
Mīļo GunTar!
Interesanti gan pieteicāt Matīsu, bet viņš uz starta neiziet, paņēmāt numuru bet uz starta viņš neizgāja kāpēc? Un kāpēc 1 sportists no jūsu ''komandas'' pusceļā izstājas bail no trases vai tā teikt lielajiem puikām?
?
20 • 02 • 2012 / 14:52
Varēt pateikt, kāpēc, bet tas atkal kādam nepatiks...
šoreiz runāju par elementāru sporta sacensību protokolu, kurā norāda sportista pārstāvniecību
Nevis maču rītā ar roku kaut ko raksta
Vai pieteikšanās sistēma vainīga, vai kas cits (kas būtu vēl bēdīgāk, atceroties pagājušo sezonu)
Gundars
20 • 02 • 2012 / 17:01
Paipalam sita atpakaļ.. Nebija jau gan tik traki, tikai braukt āpamācās lai pamācās no jaunajiem: Bikšes vai Pētersona. Pētersonam arī sita atpakaļ - kad uzsit atpakaļ, tad maina soli, ko ir vērts pafilmēt - tāds galīgi lokans paliek, bet uziet visu kalnu! Bikše arī ļoti labi uziet!
Otrajā dienā bija patīkami skatīties arī Ingu un Kitiju, kura drīz varētu būt priekšā arī Ingai

20 • 02 • 2012 / 18:04
ja sponsori ir rosissingol, tad laikam latvijas izlase sev vairs nevar izvēlēties inventāru???????
ja taa, tad varbut sponsorus pat nevajag.....

20 • 02 • 2012 / 19:06
jā ar programu bija taa kaa bij ...
programma
20 • 02 • 2012 / 21:43
Rossignol inventārs (zābaki, slēpes) iedots Paipalam, Dauškanei un Ribakovam. Pārējie var izvēlēties ar ko braukt.

20 • 02 • 2012 / 22:52
Kas tad ir LV izlase?
Ko tā var izvēlēties?
Izvēlas tiK Pasaules līderi, ne LV līderī.... esam reāli, labs AMATIERISMS!!!
Tas t no malas...
20 • 02 • 2012 / 22:53
Līdz LABAM amatierismam mums vēl augt un augt...
Gundars
21 • 02 • 2012 / 00:12
mūsējie lielākā daļa var izvēlēties braukt ar šitām, vai tām pašām slēpēm.

21 • 02 • 2012 / 01:19
Ko visi cepas.Labak pa visiem izdomat,kas varetu but treners izlasei.Bez laba specuka nevienam nekas nesanaks.Ar vietejo treneru zinasanam ir krietni pa maz.Smiekligi liekas,priecaties par musejo desmitam vietam no beigam priekiem.
AA
21 • 02 • 2012 / 02:06
piekrītu AA. būtu labāk tiešām ko sakarīgu ieteikuši, risinājuši to kas jārisina, bet visi visu tikai norej. kauns slēpotāji!

21 • 02 • 2012 / 09:30
Mūsu meitenēm junioru un elites grupās ir krietni jāsaņemas. Divas jaunas meitenes no Lietuvas - 16 un 14 gadus jaunas, pamatīgi ieliek visām mūsējām juniorēm un elites pārstāvēm, izņemot Dauškāni.
LIT
21 • 02 • 2012 / 09:42
ja Dauškānei rosignol, tad kāpēc viņa brauc ar salomon?

22 • 02 • 2012 / 08:03
kurs arzemju treneris gribes stradat ar komandu/izlasi bez nodrosinajuma- medicina, tehniskais personals, fizioterapeits utt. un cik maksas si trenera pakalpojumu, kur garantija rezultatiem, nav jau ari ta , ka musu pasu iespejas ir pilniba izsmeltas, pirmais vispar butu jasakarto sava saimnieciba,(kas pamazam tiek darits) un jabut motivacijai, skaidri jasaprot ko mes gribam sasniegt

22 • 02 • 2012 / 16:03
Par LIVE rezultātiem.
Ir tāda lieta. par to sīkāk šoreiz jājautā A2 Timing kas ņēma laikus Priekuļos. Diemžēl, cik zinu, tad Priekuļos arī nav tā labākā interneta (mobilā) zona lai pārraidītu šos Live rezultātus.

Par izlases inventāru.
Tas ka sacensību kombinzons ir no vienas firmas, slēpes, zābaki no citas, ir normāla situācija ne tikai pie mums, bet visā Pasaulē. Vēl jo vairāk nav nekādas nozīmes kādas sacensības (FIS vai kādas citas) tās ir.
Sponsori šobrīd izlasei ir (Fans ar Rossignol) un galvenokārt tas attiecās uz formām. Papildus, tiem sportistiem, kam visvairāk ir nepieciešams, kuri ir gatavi pieņemt Rossignol inventāru un braukt ar to, tika piedāvātas arī slēpes, zābaki (3 sportistiem). Kuriem sportistiem to dot, izvēlējās Fans, ņemot vērā iepriekšminēto informāciju no LSS. Vasarā, kad notika vienošanās par atbalstu ar inventāru, Paipals informēja ka viņam visas slēpes A.Gailītis ir atņēmis. Attiecīgi viņš bija pirmais kandidāts uz inventāru (Liepiņam ir sadarbība ar Atomic). Paipals piekrita braukt ar Rossignol un viņš arī saņēma 4 pārus slēpes (2 C, 2 F) un 2 pārus zābakus (Cl + F), un papildus vēl vairākas testa slēpes. Ribakovs ir saņēmis 5 pārus slēpes (3 C, 2 F), 2 pārus zābakus (Cl + F) un vēl testa slēpes un visu to atbildīgi lieto. Dauškane saņēma 3 pārus slēpes (1 C, 2 F) un 2 pārus zābakus (Cl + F), bet C slēpes atnāca viņai daudz par cietu līdz ar ko viņa tās nevar pilnvērtīgi lietot, savukārt zābaki diemžēl Ingai neder pēc formas (tika mēģināts lietot līdz un nometnes laikā Somijā) un berž kājas, tādēļ arī viņa tos nelieto kas ir saskaņots ar Rossignol un zābaki atgriezti.
Par cik A.Gailītis jau kuro reizi atkal ir mainījis savus plānus un tomēr paņēmis Paipalu atpakaļ, un atkal iedevis slēpes, Paipals Rossignol inventāru nelieto un līdz šim brīdim nav to arī atgriezis. Secinājumus izdariet paši.

Inventāru jebkurš ir tiesīgs izvēlēties ar kādu braukt un LSS neko neuzspiež, tikai piedāvā. Bet ir starpība vai saņemt to par brīvu vai pirkt pašam.
22 • 02 • 2012 / 23:40
Bet ir starpība vai saņemt to par brīvu vai pirkt pašam. - pilnībā piekrītu...;(((

23 • 02 • 2012 / 08:47
Par izlases inventāru:
Ieteiktu LSS vadībai iepazīties ar FIS noteikumiem par reklāmas izvietošanu uz sportistu formām kas piedalās FIS sacensībās:
FIS Specificatinons for Competition Equipment and Commercial Marketings
44 un 45 lpp
Commercial Markings on Equipment
punkts 2.4. Clothing
Ir jāpriecājas par to ka neviens sportists vēl nav cietis par šo noteikumu pārkāpšanu,bet tas ir līdz zināmai reizei.

Attiecībā par inventāru ko izmanto J.Paipals:
Jānis pats izvēlējās ar kādiem zābakiem un slēpēm braukt,no manas puses netika liegts izmantot Rossignol inventāru,galvenais bija lai zābaki būtu ērti un slēpes slīdētu.
Pēdējais tests tika veikts Scand. Kausā Albu,kur arī tika pieņemts lēmums braukt uz Fischer slēpēm un Alpina zābakiem,jo Rossignol slēpes atkal neslīdēja un zābaki berza kājas tāpat kā Ingai.
Par inventāra atgriešanu,cik ir zināms ka Jānis nav rīdzinieks,bet Rīgā parādās 1 x mēnesī,tad šajā nedēļā būs tā reize un tad tiks nodots viss inventārs.
Par to plānu maiņu un paņemšanu atpakaļ:
Jānis pats ir savas laimes kalējs un pats izvēlas ar ko sadarboties.
Bet ja man tā loze ir kritusi tad es savu darbu pacenšos izdarīt pēc iespējas labāk lai sasniegtu vēlamo rezultātu.
Iemesls varētu būt tas ka pagaidām neredzam citu personu kas palīdzētu Jānim sagatavoties 2014 OS.
Un nevajag aizmirst arī to ka pie daudziem panākumiem slēpošanā ,nu kādi tie ir,pieaugušajos,junioros un jauniešos esmu pielicis savu roku,vai kā treneris,vai kā slēpju smērētājs.
Andris Gailītis
23 • 02 • 2012 / 10:24
Ļoti labi skaidrojumi no AG un AR, domāju visiem skaidrs, jo normāli, ka sportists testē slēpes, zābakus(Rossignol) līdz saprot, ka tie viņam neder un nevienam nevajag apvainoties.

23 • 02 • 2012 / 11:11
Ielieciet visus rezultātus LČ

24 • 02 • 2012 / 11:06
1,250 milijoni trasē Madonā, bet Lieliņš satrtē kā Rīgas sportists

24 • 02 • 2012 / 23:58
Kas ir tas Lieliņš???

24 • 02 • 2012 / 23:58
Ko Jus nematies, aizbrauciet uz kadiem n-ta limena maciem, ieskrieniet trijnieka un visi bus priecigi- ta ka to kalnu slepotaji dara, mierigi berze rocinas, kamer jus viens otram esat kaklu gatavi apgriezt. Labak pajautajiet par kadu naudu kalnenieki brauc uz tiem maciem, citadi to naudinu ko atveda distancu slepotaji no PC ta ari neviens neredzes. Interesnti ko federacija Ingai apso;lija par to bardaku kas paslaik notiek.

25 • 02 • 2012 / 16:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv