ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

21 • 02 • 2012

Jauniešu un bērnu grupu veikums Latvijas čempionāta otrajā dienā

Vakar Priekuļos ar sacensībām distancē brīvajā stilā ar intervāla startu noslēdzās Latvijas čempionāta posms distanču slēpošanā. Par rezultātiem FIS grupās jau rakstījām iepriekš, tāpēc šoreiz informēsim par pārējo grupu rezultātiem, kur dažas bērnu grupu dalībnieces varētu cīnīties par godalgām pat junioru konkurencē.

Jaunākajā S12 grupā (2011./2002.g.) jau trešo uzvaru trīs individuālajos startos šosezon izcīnīja Patrīcija Eiduka (Aizkraukles noada Sporta skola), kas pēc Vinetas Pētersones pāriešanas S14 grupā šogad dominē S12 grupā. Patrīcija uzrādīja laiku 2:53,3 (par 20 sekundēm lēnāk nekā pagājušajā gadā Pētersone – aut. piez.) un tuvāko konkurenti, kas šoreiz bija komandas biedrene Enia Kaņepēja, 1km distancē slidsolī pārspēja par 20 sekundēm. Trešo vietu dalīja divas sportistes – cēsniece Rebeka Raiska un Elizabete Ločmele, kura sestdien klasikā no Patrīcijas atpalika tikai 7 sekundes. Puišiem šajā grupā arī joprojām nepārspējams ir Reinis Upens (Cēsu pilsētas sporta skola), kurš 2km distanci veica 6:19,5. Šajā sezonā krietni ir progresējuši Viļakas novada BJSS audzēkņi, jo visos trijos individuālajos startos viņiem ir bijušas otrās vietas, bet stafetē Vietalvā viņi triumfēja. Otrais sudrabs šosezon tika Igoram Prancānam, kurš no uzvarētāja atpalika 12 sekundes, bet trešo vietu izcīnījušo talsinieku Renāru Birkentālu apsteidzot tikai par 1,3 sekundēm. Šajā grupā piedalījās vislielākais dalībnieku skaits – 22, kas ir par vienu vairāk nekā V14 grupā puišiem.

Un tieši V14 grupā (1999./2000.g.) 2,5km distancē bija visintriģējošākā cīņa par uzvaru starp ierastajiem konkurentiem – madonieti Raimo Vīgantu un cēsnieku Kārli Liepiņu. Šogad pilnībā atkārtojās pagājušā gada scenārijs, proti, pirmajā dienā klasikā uzvarēja Vīgants, bet otrajā slidsolī atkal par pusotru sekundi Liepiņš. Divu cēsnieku Daļecka un Šķēpa divcīņā par trešo vietu par pusotru sekundi ātrāks bija Daļeckis. Meitenēm šajā grupā pirmo reizi sezonā pamainījās tikai trešās vietas ieguvēja, jo no godalgotām vietām madonieti Karīnu Pētersoni izstūma Ieva Pūce „Mežmalas MTB”, bet pirmo divu vietu ieguvējas paliek nemainīgas – uzvar atkal Vineta Pētersone, un otro vietu izcīna Krista Razgale (abas CPSS), kuru rezultāti liecina, ka ar labām sekmēm viņas varētu startēt ne tikai par vienu gadu vecākajā grupā, bet par to nedaudz vēlāk.

V16 grupā (1996./1997.g.) puišiem neierasti uz pjedestāla trešā pakāpiena bija redzēt Ralfu Eiduku (Aizkraukles novada SS), kurš līdz šim bija uzvarējis. Taču iepriekšējos startos šosezon nepiedalījās Artūrs Ivanovs (Jaak Mae SK), kurš arī pagājušajā gadā Priekuļos startēja tikai vienā distancē, ļoti pārliecinoši uzvarot klasiskajā stilā, bet šogad tāpat 7,5km distancē slidsolī. Otro vietu izcīnīja Madonas BJSS audzēknis Dinārs Gutāns. Šīs vecuma grupas līdere meitenēm Kitija Auziņa, kura startēja kopā ar FIS grupas dalībniecēm un starp latvietēm izcīnīja ļoti augsto otro vietu, vēlreiz pie savas grupas, protams, nestartēja, tādējādi ļaujot, kādai no pārējām konkurentēm tikt pie uzvaras. To izmantoja priekuliete Annija Sabule (CPSS), kura kopējā ieskaitē piekāpās lietuvietei Adomonitei, bet parējās latvietes Annija 2,5km distancē apsteidza vairāk nekā par divām minūtēm.

Junioriem V18 grupā (1994./1995.g.) retu reizi bija vērojama ļoti aizrautīga cīņa par uzvaru. Pagājušajā gadā dominēja Mārcis Jakovičs, bet pēc madonieša pāriešanas elites grupā šosezon pārliecinoši uzvaras svinēja Arnis Pētersons (CPSS). Taču šoreiz sīvu konkurenci Arnim sastādīja Indulis Bikše (SS „Arkādija”), kurš distances otrajā pusē izvirzījās vadībā par četrām sekundēm, taču pēdējā aplī tomēr gadu jaunākajam Indulim nebija spēka, lai pārsvaru nosargātu, un Pētersons, nodemonstrējot izturību un raksturu, beigās prata izcīnīt uzvaru ar piecu sekunžu pārsvaru. Jau trešo reizi šajā sezonā trešais paliek Viesturs Eglītis (CPSS), kurš noteikti gatavosies uz uzvaru savā iecienītajā distancē sprintā, kas norisināsies trešajā Latvijas čempionāta posmā. Savukārt meitenēm visas S18 grupas pārstāves 5km distancē pārspēja S16 grupas dalībniece Kitija Auziņa. Otrā labākā bija krāslaviete Kristīne Liepiņa, kura šosezon ir ļoti maz trenējusies un kura no Auziņas atpalika 26 sekundes. Vairāk kā minūti Kitijai zaudēja Zane Eglīte, uzrādot trešo labāko laiku.

Kopā ar treneri Daini Vuškānu pieņemtais lēmums startēt kopā ar vecākajām kolēģēm attaisnojās un pierādīja, ka Kitija var ne tikai cīnīties līdzīgi, bet arī pārspēt lielāko daļu Latvijas vadošās elites grupas pārstāves un visas juniores. Taču pārāk lielai eiforijai arī nav pamata, jo šāds labs rādītājs ir arī dēļ tā, ka mūsu junioru meiteņu līmenis ir zems. Trešo vietu ieguvusī lietuviete Neda Bukovskite, kura no latvietēm piekāpās tikai Dauškānei, bet pārējās, ieskaitot Auziņu, pārspēja vismaz par 40 sekundēm, ir tikai 14 (!) gadus jauna. Kazlauskaitei, kura bija otrā slidsolī, ir tikai 16 gadi un viņa nav nekāda pasaules līmeņa slēpotāja, jo starptautiskajās sacensībās parasti ir beigu daļā savā vecuma grupā (Pasaules junioru čempionātā pagājušā gadā Otepē no 87 dalībniecēm 76.vietā 5km distancē, bet Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs šogad Insbrukā 29.vietā no 40. arī 5km distancē – aut piez.).

Svētdien 12 gadus jaunā Vineta Pētersone būtu pārliecinoši (ar minūtes pārsvaru) pirmā arī S16 grupā, kas veica tādu pašu distanci. Pētersones temps (2,5km distanci veica 8:02,7) rāda, ka viņa varētu izrādīt konkurenci Auziņai (8:10,5 pusdistancē pie 2,5km atzīmes) un pat, iespējams, pārspēt S18 grupas pārstāves, jo pusdistancē (2,5km) viņām ir šādi laiki – Liepiņai 8:12,4, Eglītei 8:43,5, O.Kovaļovai 8:51,8. Labus panākumus vecākajās grupās gūtu arī Krista Razgale. Tas, no vienas puses, var izklausīties traki, bet varbūt kādā posmā arī viņām ir jāpamēģina madoniešu pielietotais variants Priekuļos vai arī šīm grupām jāuztaisa vienāda garuma distance. Vineta Pētersone ir arī viena no vadošajām savā vecumā arī Igaunijas slēpotāju vidū, taču viņai nebūtu iespējas iekļūt trijniekā Igaunijā, startējot kopā tikai par vienu gadu vecākām kolēģēm.

Savukārt mūsējo puišu grupās gan nav vērojama tāda tendence (un tas ir ļoti labi), jo kādas grupas vadošie, startējot pie vecākas grupas, nevarētu iekļūt trijniekā, ja nu vienīgi Arnis Pētersons elites grupā, bet tikai klasiskajā stilā.


fis2-26.jpg
Madoniete Kitija Auziņa distancē.

37 Komentāri

Tiešām situācija nav normāla, ja 12 gadīga meitene varētu izkonkurēt 17 un 18 gadīgas juniores, un nevis beigu daļas, bet vadošās.
.....
21 • 02 • 2012 / 12:48
Nu bet cik km bija jābrauc Pētersonei, Razgalei un cik S18 un SE?!!!!!!!!
Ja jau S18 grupas meitenēm un SE būtū arī jābrauc 2.5 km tad jau arī būtu pavisam savādāki rezūltāti, kur skriet ja priekšā vēl divi apļi un nav no tiem vieglākajiem!!!!!!

21 • 02 • 2012 / 15:13
Lai gan cilkvēks nav mašīna, tomēr slēpošanas elites klases sportisti apliecina pretējo. Atkšķirībā no vieglatlētikas, vidējais ātrums slēpošanā sprinta, vidējās un garās distancēs neko daudz neatsķiras. Jaunāko grupu meiteņu un zēnu rezultāti ir indikators, ka pie pareizas treniņu metodikas, gadiem augot viņi tikai uzlabos spēju noturēt savu sākotnējo ātrumu arvien garākās distancēs.

21 • 02 • 2012 / 15:45
Jā, nebija vienāds distances garums viņām, bet nebija jau tā gluži, ka Pētersone vai Razgale brauktu 2,5km, bet S18 un SE 10km vai vairāk. Distances starpība bija tikai 2,5km 92,5km un 5km). Un šeit jau nav runa, ka 16 gadīga apdzītu 18 gadīgu, bet gan, ka 12 gadīgas varētu konkurēt ar 18 gadīgām, kas bieži pārstāv valsti starptautiskās sacensībās. Tas nav normāli, ka 17 -20 gadīgas meitenes 5km slēpo lēnākā (dažas daudz lēnākā) tempā nekā 12 gadīgas meitenes 2,5km. Salīdzinājumā ar džekiem. V14 grupas līderi, kas nav nekādi vājie, 2,5km veic 7:37, bet V18 grupā 4 (!) reizes garākā distancē Pētersons vidēji 2,5km slēpo 6:52, Bikše 6:53, V.Eglītis 7:02.
S14 meitenēm 2,5km Pētersone 8:02, Razgale 8:32, bet tikai 2 reizes garākā distancē vidēji 2,5km noslēpoti - Auziņai 8:16, bet S18 K.Liepiņai - 8:29, Z.Eglītei -8:50, O.Kovaļovai - 9:20, SE -A. Muižniecei 8:17.
S14 pret S18, SE
21 • 02 • 2012 / 16:18
Priecāties vajag par to, ka aug jaunā paaudze, kas trenējas jau no mazotnes un katru gadu progresē. Nevajag gausties, par to ka jaunatne aug stiprāka, tas viss ir ļoti forši.
pesimistam
21 • 02 • 2012 / 17:12
Tur jau tā lieta, ka labi, ka aug jauna un stipra paaudze, kas, cerams, turpinās progresēt. Bet ir ļoti žēl, ka no Dauškānes līdz V.Pētersonei ir gandrīz tukšums, izņemot K.Auziņu, kas parādījusi progresu.
to pesimistam
21 • 02 • 2012 / 17:32
Vinetai ar Kitiju būtu ko pacīnīties, bet varu pačukstēt, ka 14.02 notikušajās rajona skolu sacensībās Priekuļos vienādā distancē Vineta bija priekšā Zanei. Vinetai arī slēpošanas tehnika varētu būt labāka kā dažam labam elites vīram.. Tas tā, lai kristu iedomības līmenis
Starpcitu Vinetai slēpošana esot tikai, kā otrais sporta veids, jo vasarā brauc BMX un 2011.gada Pasaules čempionāta vicečempione!

21 • 02 • 2012 / 18:44
Tad jau sanāk, ka tagad uz Ziemeļvalstu čempionātu varēja braukt Auziņa, Pētersone un Razgale. Nākošajā sezonā Krista ar Vinetu droši var piedalīties atlasē uz EJOF.
hmm
21 • 02 • 2012 / 22:37
Viens no visinteresantākajiem čempionātiem, vismaz pēdējā laikā, it īpaši elitei un V18, kā arī V14. Ja būs tik sīva konkurence, tad tas stimulēs cītīgāk trenēties, un rezultātiem vajadzētu augt. Bet var piekrist, ka meiteņu vecākajās grupās bēdīga tā situācija....
Priekuļi
22 • 02 • 2012 / 11:23
Jaunā paaudze , vai tikai 3 meitenes? Aiz kurām, starp citu, atkal ir tukšums. Viena tuvākajos gados sāks nopietni braukāties ar riteni, otra iemīlēsies, trešā vēl kaut ko sadomās... Un kas paliks slēpošanai ?
optimistam
22 • 02 • 2012 / 11:35
Te jau akmens treneru laucina,ka trene ta brauc.Vel jau intresanti,ir tas ka lielas damas bija gan uz pirmo sniegu Somija,gan trenin nometne igaunija.Mazajam pat normali trenini nebija,jo PriekulosTrasi sagatavoja vienu no pedejam.Un Kitija vel FIS nometne.
AA
22 • 02 • 2012 / 14:44
Par tadu macu kur visas damas brauktu vienu distanci ,Treneri nekad nepiekritis un saksies atrunas ka gatavojamies tadie.m un tadiem maciem.Bet butu loti intresanti.TA jau butu ista realitate.
AA
22 • 02 • 2012 / 14:53
NU VNK SUPER!! MALACIS!!!
Āmen
22 • 02 • 2012 / 15:21
Priekšlikums.
Tā kā jau Priekuļos izvērtās neliela nesaprašanās apbalvošanā saistībā ar sieviešu elites grupu, tad ierosinātu nākošajā sezonā šādu priekšlikumu:
ja kāda (-s) no elites grupas pārstāvēm (-jiem) ir trijniekā tikai no elites dalībniecēm (-kiem), bet tajā pat laikā ir piekāpusies (-pies) kādām no junioriem vai pat jauniešiem, tad medaļu nesaņem. Šādu principu jau piemēro kalnu slēpošanā, ja juniori izkonkurē eliti (kā tas arī notiek), tad arī juniori saņem divreiz medaļas- gan junioru konkurencē, gan arī pie elites, bet elites pārstāvji, ja ir vājāki, tad paliek bez medaļām. Šo principu neattiecinātu uz mazākajām grupām, bet tikai attiecībā uz elites grupu, jo elites grupai ir jābūt spēcīgākajai un prestižākajai, bet ja elites grupas pārstāve (-vis) dabū medaļu, bet tajā pašā laikā ir bijis lēnāks par kādiem, piem., septiņiem junioriem un jauniešiem (tā otrajā dienā SE sanāca), tad tādā veidā zūd prestižs elites grupai.
Ivars
22 • 02 • 2012 / 16:06
Piekrītu AA viedoklim. Ja izdoties uzrīkot vienu sacensību, kur visas veic vienu distanci, tad nebrīnītos, ka grafiks ar vecumu pēc vietu secības būtu augšā, lejā - 32, 15, 20, 12, 18, 13, utt.

22 • 02 • 2012 / 17:00
Ivar, pieredze rāda, ka attīstību tas nedod. It kā jautri, kad sīkie staigā apkārušies vairākiem medāļiem, turklāt izgrauzušies cauri vairākām grupām (labi vēl, ka to neierosināji) . Bet lai viņi pamēģina izturēt sportā līdz cik necik cienījamam vecumam!
Ja katrs sēž savā vecuma grupā vismaz formāli ir kaut kāda kārtība
Gundars
22 • 02 • 2012 / 17:33
Sveiks Ivar!!! Katrā gadījumā viela pārdomām.Kādreiz tā bija. Īsti neatceros kāpēc tādu sistēmu atcēla
Andis
22 • 02 • 2012 / 19:58
Tas ir normāli, ka karam ir savs viedoklis. Minēto priekšlikumu attiecināju tikai uz elites grupu, bērniem un jauniešiem ir jāpaliek kā ir, jo citādi sāktos bardaks. Taču elites grupā ar medaļām jāapbalvo pirmie trīs, neatkarīgi kādu grupu viņi pārstāv. Ja kāds 13 gadīgs vai 50 gadīgs var ielauzties trijniekā elitē, tad viņi ir starp trim labākajiem valstī un ir pelnījuši medaļu. Kā jau iepriekš minēju, tad elites grupa ir spēcīgākā un prestižākā (tā tam vajadzētu būt), un ja kādas ir elites grupā pirmais, tad visiem ir jābūt skaidram, ka neviens Latvijā par viņu nav labāks. Nedrīkstētu būt situācija, ka kāds saņem, piem., sudraba medaļu elites grupā, bet faktiski ir kādā septītā vietā, jo vēl kādi četri juniori vai divi seniori ir labāki.
Tas ir apsveicami, ka cilvēki ir entuziastiski un noturās sportā ilgi, bet čempionāts ir tāpēc, lai noskaidrotu labākos. Ja tiek rīkots kāds izklaides slēpojums, tad tur arī veido V18, V30, V35 untmldz., un arī sarindo pēc attiecīgās vecuma grupas.
Ivars
23 • 02 • 2012 / 09:48
Pēdējam komentāram nepiekrītu...

23 • 02 • 2012 / 10:21
Ka nepiekrīt, prot uzrakstīt jebkurš:)

23 • 02 • 2012 / 10:35
Un kāpēc nepiekrīt, argumenti.? manuprāt Ivars savus argumentus ir izklāstījis pārliecinoši. Kāpēc tā, bet ne CITĀDĀK.
Andis
23 • 02 • 2012 / 10:47
A kas tā tāda par elites grupu? Nepietiek ar jauniešiem, junioriem, pieaugušajiem, veterāniem... ?
Un tikai nevajag stāstīt par kaut kādiem abstraktiem profesionāļiem, kuriem olimpiskās medaļas spīd jau tepat pie apvāršņa
Gundars
23 • 02 • 2012 / 14:14
Vajadzētu padomāt kā V.Pētersone tik ātri varēja sasniegt šādus rezultātus,respektīvi,ko treneri viņai "baro".To jau ar neapbruņotu aci var redzēt pēc ķermeņe uzbūves atceroties kāda V.Pētersone izskatījās pirms gada.

23 • 02 • 2012 / 17:04
Kurš mums te ir tas pārtikas speciālists, lai piesakās...
JR
23 • 02 • 2012 / 17:33
Skeptiķi un neapmierinātie, labāk brauciet ar traktoriem un ravējiet bietes, nevis visu kritizējiet!!!

24 • 02 • 2012 / 14:19
uzradies te viens kolhoznieks:)
....
24 • 02 • 2012 / 15:26
Ko treneri baro.......
to jau var redzet jebkurš, ka sportisti jau bērnībā tiek sadziti ar Uztura bagatinatajiem, vai ko citu...
taadēļ jau vini ari ir paaraki par citiem!

24 • 02 • 2012 / 21:09
Aplukojiet Ziemelvalstu cempa rezultatus.Musejas Damas atkal sprinta nekur netiek.Igauniem 98.gad. dzimusi,musejas izpoga.
AA
25 • 02 • 2012 / 09:02
kads mums ir limenis tads ir, labakas kaut kur ir jaaizsuta, tik nevar saprast ko ta Eglite visur tiek sutita, jo muzigi ienem pedejas vietas. Te vina ir vecaka kadas tur starte tomer tapat pamanas faktiski panemt mazas medalas. Pasai neerti un kauns nav? Kas vinu vispar trene?

25 • 02 • 2012 / 12:38

25 • 02 • 2012 / 13:38
Vajag paskatīties,ka arī mūsu jaunietis arī pēdējā vietā...

25 • 02 • 2012 / 14:43
Ko Jus nematies, aizbrauciet uz kadiem n-ta limena maciem, ieskrieniet trijnieka un visi bus priecigi- ta ka to kalnu slepotaji dara, mierigi berze rocinas, kamer jus viens otram esat kaklu gatavi apgriezt. Labak pajautajiet par kadu naudu kalnenieki brauc uz tiem maciem, citadi to naudinu ko atveda distancu slepotaji no PC ta ari neviens neredzes. Interesnti ko federacija Ingai apso;lija par to bardaku kas paslaik notiek.

25 • 02 • 2012 / 16:02
Kovalova Olga vispar zina, kas ir slēpošana, vai arī atmuguriski slēpoja?

25 • 02 • 2012 / 19:11
priekš 24 • 02 • 2012 / 21:09 un 23 • 02 • 2012 / 17:04
Pasakiet to I.Cekulei, tikai skatieties, ka par apmelošanu pa galvu nedabū!!! Vot prāta spēju līmenis parādās!

26 • 02 • 2012 / 19:31
Kamēr dažas labas citas vasarā sauļojas, Vineta ļoti nopietni nodarbojas ar riteņbraukšanu (un viņas brālis Arnis tāpat). Tāpēc nav brīnums, ka rezultāti neizpaliek - gan riteņbraukšanā, gan slēpošanā. Trenējieties, un tad nebūs jāzīlē, ko kurš kuram "iebarojis".
riteņbraucējs
27 • 02 • 2012 / 12:52
2 gadi un vinetas vienaudzes iespejams parspes vinu, jo skatoties uz vinas tehniku, kas ir tikkai speka brauksa, garus gabalus nav iespejams izturet ar pietiekami lielu atrumu.

28 • 02 • 2012 / 07:35
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv