ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

27 • 11 • 2012

Zvejnieks Eiropas kausā slalomā abas dienas iekļūst četrdesmitniekā

Saistītā informācija

Veiksmīgi Eiropas kausa posmā kalnu slēpošanā, kas norisinājās Levi Somijā, slaloma disciplīnā nostartējis Latvijas izlases dalībnieks Kristaps Zvejnieks, kurš pāri par simts dalībnieku konkurencē pirmajā sacensību dienā ierindojās 38.vietā, bet otrajā dienā bija 40. Uzvaras svinēja attiecīgi zviedrs Aksels Beks – pirmajā sacensību dienā, bet norvēģis Laršs Eltons Mīre – otrajā.

Pēc neizdošanās iekļūt sešdesmitniekā un kvalificēties otrajam braucienam abās milzu slaloma disciplīnās, Kristaps Zvejnieks pēc vienas dienas pārtraukuma turpat Levi bija apņēmības pilns to izdarīt savā spēcīgākajā disciplīnā – slalomā. Pirms divām nedēļām viņš slalomā bija tur startējis Pasaules kausa posmā. Laika apstākļi bija tikpat silti, daži grādi plusos, taču atšķirībā no Pasaules kausa šoreiz trase nebija tik cieta, tādējādi ar vēlākiem numuriem startējošajiem bija krietni sarežģītāki apstākļi. Kristapam, neskatoties uz labo FIS punktu reitingu (15 FIS punkti), tika numurs sestā desmita beigās. Tas vēlreiz pierāda, ka Eiropas kausos startē ļoti augsta līmeņa sportisti, vairāki arī Pasaules kausa „punktu braucēji”.

Pirmajā sacensību dienā 109 dalībnieku konkurencē Kristaps Zvejnieks pirmajā braucienā no labākā laika uzrādītāja – Pasaules junioru vicečempiona Henrika Kristofersena (Norvēģija) -  atpalika 3,45 sekundes un ierindojās piektā desmita sākumā, otro reizi karjerā kvalificējoties otrajam braucienam slalomā. Otrajā braucienā Kristaps spēja apdzīt trīs sportistus un daži priekšā esošie izstājās, tāpēc sanāca pakāpties uz 38.vietu. Abu braucienu kopējais laiks ir 2:00,22, kas par 5,66 sekundēm ir sliktāk nekā uzvarētājam (otrajā braucienā labākā laika uzrādītājam Matisam Harginam Kristaps zaudēja jau par pussekundi mazāk (2,94 sekundes) nekā pirmajā – aut. piez.). Līdz trīsdesmitniekam pietrūka pusotra sekunde. Kristaps ieguva 36,63 FIS punktus, kas ir labākais rezultāts Eiropas kausos un desmitais labākais kopā slaloma disciplīnās. Pirmās divas vietas izcīnīja zviedri – Aksels Beks (vienu reizi Pasaules kausa posmā ir bijis otrais un pagājušajā sezonā piecas reizes ir bijis top15 – aut. piez.) bija par 0,26 sekundēm ātrāks nekā Matiass  Hargins (pagājušajā sezonā 11 reizes bijis punktos PK slalomā, turklāt trīs reizes desmitniekā – aut. piez.). Trešajā vietā bija vācietis Filips Šmids, bet sacensību visjaunākais dalībnieks (18 gadi palika jūlijā) un līderis pēc pirmā brauciena Kristofersens palika ceturtais, pietrūkstot septiņām sekundes simtdaļām līdz trijniekam, bet aiz norvēģa, atpaliekot 0,04 sekundes, piektajā vietā ierindojās par gadu vecākais soms, šī gada pasaules junioru čempions Santeri Paloniemi.

Otrajā dienā, dzenoties pēc labāka laika, „krita ārā” ļoti daudzi. No 108 dalībniekiem pirmo braucienu nepabeidza gandrīz puse – 49 sportisti, līdz ar to nemaz sešdesmitnieks otrajam braucienam nesanāca, jo tikai 59 sportisti pabeidza pirmo braucienu. Tātad tālāk tika visi, kas neizstājās, tāpēc arī nav pārsteigums, ka otrajā braucienā startēja daži, kas pirmajā līderiem bija zaudējuši sešas, septiņas un pat vairāk sekundes. Pirmajā braucienā Zvejnieks uzrādīja 51.rezultātu (1:01,69), 4,63 sekundes zaudējot līderim Viktoram Muffā no Francijas. Otrajā Kristaps garām nevienu nepalaida. Pēc laika apsteidza vienu, bet 10 (arī pirmās dienas godalgoto vietu ieguvēji Beks un Šmids), kas bija priekšā pēc pirmā brauciena, otrajā izstājās, līdz ar to beigās 40.vieta (+6,2 sekundes) un 39,23 FIS punkti. Arī šoreiz otrais brauciens bija labāks, jo vadošajiem zaudēts uz pusi mazāk nekā pirmajā braucienā. To var skaidrot daļēji arī ar trases stāvokli, kāds ir tālākiem numuriem, taču par mūsu sportistu ātrāki bija arī pēc reitinga vājāki slēpotāji, kas startēja ar 66., 68. 79. un pat 89.numuru un kuriem trase bija vēl vairāk izdangāta.  Otrajā dienā atkal otrais bija Hargins, šoreiz par 0,09 sekundēm piekāpjoties pagājušās sezonas labākajam norvēģu slalomistam Laršam Eltonam Mīrem. Šoreiz par vienu vietu augstāk, tātad trešais bija Kristofersens un atkal tieši priekšā Paloniemi, kuram ceturtā vieta.

Kristaps Zvejnieks bija cerējis nedaudz labāk nostartēt, bet tik un tā bija gandarīts ar startu. „Slalomā izstājās ļoti daudzi sportisti, jo trases apstākļi brīžiem bija briesmīgi. Bet runājot par sacensībām, es teiktu, ka viņas diži neatšķīrās no Pasaules kausa, jo dalībnieku kontingents bija ļoti augstā līmenī, jo ļoti lielai daļai sportistu punkti bija robežās no 6 līdz 9. Trases bija grūtas un bedrainas. Laika apstākļi nelutināja, abas dienas pirmās trases laikā bija migla. Pirmajā dienā arī lietus/sniegs. Trase mīksta, jo temperatūra siltāka par nulli,” par spēcīgo sastāvu un trases apstākļiem stāsta Kristaps. „Pirmajā trasē braucu labi, bet finišā taisnē pazaudēju ātrumu un finišā bijā jāstumjas. Otrā trase bija jau labāka. Visiem gāja grūti šajā trasē. Arī Krievijas pārstāvis Horošilovs teica, ka trase ir grūta, un apstākļi daudz grūtāki nekā Pasaules kausā šeit,” vēlreiz par grūtajiem apstākļiem uzsver Zvejnieks. „Protams, gribējās augstāku rezultātu. Bet es ticu, ka tas viss nāks ar laiku. Sākumā jāizcīna labākas starta pozīcijas, un tad arī daudz kas var mainīties. Norvēģijas čempionātā sapratu, ka varu arī Kristofersenu uzvarēt trasē un tas man deva pārliecību, ka varu. Kristofersens vakar pēc pirmā brauciena bija pirmais (un arī startēja ar pirmo numuru – aut. piez.). Tikai līdz tādam starta numuram ir vēl jātiek, un tas prasa laiku,” Kristapa teiktajā izpaužas mērķtiecība. Beigās viņš vēl piebilst:”Tomēr pieredze laba šāda līmeņa sacensībās un arī rezultāts mani apmierina, jo vēl tieši pirms gada būtu bijis pārlaimīgs no šāda rezultāta, bet ar katru gadu jau mērķi un pašvērtējums aug.”



5 Komentāri

Man prieks par Zvejnieka mērķtiecību! Izcīnīs viņš gan augstāku starta pozīciju, gan rezultātu!
27 • 11 • 2012 / 15:32
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv