ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

03 • 02 • 2024

Ģērmanei lielisks panākums un pārliecinošs pasaules junioru čempiones tituls slalomā

Saistītā informācija

Latvijas kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane (2003.g.) Francijā notiekošajā pasaules čempionātā junioriem (2003. un jaunākas) sarūpējusi lielisku panākumu un izcīnījusi čempiones titulu, aiz savas mammas Ullas Ģērmanes kļūstot par otro Latvijas kalnu slēpotāju, kura izcīnījusi medaļu pasaules junioru čempionātā, bet pirmo zelta medaļas ieguvēju. 

Lielisku sezonu aizvadošajai Dženiferai Ģērmanei līdz šim pasaules junioru čempionātos nav sekmējies. Pamatā iegūto traumu dēļ viņa bija startējusi tikai vienā - 2021. gadā Bansko (Bulgārija), kur palika bez ieskaitīta rezultāta. Tāpēc ļoti par labu Dženiferai nāca tas, ka atšķirībā no distanču slēpošanas vai citiem sporta veidiem, kur junioru vecums ir U20 grupa, kalnu slēpošanā ir viens gads papildus jeb U21, tādējādi dodot lielisku iespēju tikt pie medaļas.

Pirms trim gadiem Bulgārijā Dženifera startēja gan milzu slalomā, kur nefinišēja pirmajā braucienā, gan arī slalomā, kur otrajā braucienā neizbrauca pareizi vārtus un saņēma diskvalifikāciju. Pirmajā braucienā Ģērmanei izdevās uzrādīt 13.laiku (+ 1,06 sek.), bet otrajā braucienā pašās beigās tika pieļauta kļūda, kā rezultātā nācās izlaist vārtus un saņemt diskvalifikāciju, līdz ar to tika palaista garām iespēja pakāpties vismaz uz desmitnieku, jo otrajā braucienā kļūdījās vairākas spēcīgas kalnu slēpotājas, tajā skaitā arī Zrinka Ļjutiča un Emma Aihere.

Pēc traumas sadziedēšanas 20 gadus vecā Dženifera Ģērmane, kurai pēc pusotra mēneša paliks 21 gads, šajā sezonā rāda ne tikai teicamus rezultātus, bet arī lielu stabilitāti. Visos četros Pasaules kausa posmos viņa ne tikai nekļūdījās un tika pie rezultāta, bet arī iekļuva trīsdesmitniekā, katru reizi uzlabojot savas pozīcijas – 22., 12. un divas astotās vietas. Turklāt viņai vēl arī divas uzvaras Eiropas kausa posmos, kur startē vairākas Pasaules kausa otrā un trešā desmita kalnu slēpotājas. 

Šie panākumi mūsu kalnu slēpošanas meistari, kura PK kopvērtējumā slalomā ar četriem startiem no astoņiem ieņem ļoti augsto 18. vietu, ierindoja pie vienas no galvenajām favorītēm uz uzvaru. Galvenā favorīte būtu bijusi par Dženiferu gadu jaunākā, nu jau divas reizes PK posmos trijniekā tikusī un visaugstāk PK kopvērtējumā slalomā no U21 sportistēm esošā Zrinka Ļjutiča, kura izceļas ar nestabilitāti, tāpēc ieņem tikai 12. pozīciju slaloma kopvērtējumā, taču jau ceturtdienas vakarā, kad tika publicēts starta saraksts piektdienas milzu slalomam, bija skaidrs, ka ne 2022. gada pasaules juniore čempione horvātiete Ļjutiča, ne arī tā paša gada vicečempione vāciete Aihere šajā čempionātā nestartēs. Taču ar tādu sniegumu, kādu rāda Dženifera, viņa var apsteigt gandrīz jebkuru no PK vadošajām, tajā skaitā arī Ļjutiču.

Galvenās konkurentes līdz ar to bija Pasaules kausa posmos divdesmitniekā vai arī pat desmitniekā tikušās Lara Kolturi (2006, Albānija), kurai stiprākā puse ir milzu slaloms, Kornēlija Ēlunde (2005, Zviedrija) un vēl no traumas pilnībā neatguvusies somiete Rosa Pohjolainena (2003). Neviena no iepriekšējām čempionēm vai nu pēc vecuma vai citu iemeslu dēļ nepiedalījās, līdz ar to bija zināms, ka būs jauna uzvarētāja slalomā.

Dženifera Ģērmane startēja ar sesto numuru un ļoti labi veica braucienu, tobrīdējo līderi Kornēliju Ēlundi apsteidzot par ceturtdaļsekundi un piesakot nopietnas pretenzijas uz titulu. Zviedriete bija vienīgā, kura atpalika mazāk par pussekundi, jo trešo laiku uzrādījusi itāliete Emīlija Mondinelli, kura līdzšinējos piecos Pasaules kausa posmos nav kvalificējusies otrajam braucienam, atpalika 0,57 sekundes. Zem sekundes bija vēl tikai Albānijas pārstāve Lara Kolturi (+0,70 sek.). Somiete Pohjolainena, kura labi sāka un pirmajā starpfinišā zaudēja tikai 0,12 sekundes, vēlāk kļūdījās un izstājās. 

Otrajā braucienā Ģērmanei izdevās palielināt pārsvaru un izcīnīt savu pirmo medaļu un Latvijas pirmo zeltu kalnu slēpošanā. Pirms 36 gadiem Dženiferas mamma Ulla pasaules junioru čempionātā izcīnīja bronzu nobraucienā. Sudrabs šveicietei Aņukai Brendli, kura piekāpās gandrīz pusotru sekundi, bet bronza Ēlundai. Otrajā braucienā nefinišēja ne Kolturi, ne Mondinelli.

Ģērmane kārtējo reizi izcēlās ne tikai ir teicamu braukšanu, bet arī ar lielisku psiholoģisko sagatavotību un noturību. Kopš decembra beigām, kad Dženifera pirmo reizi iekļuva PK posmā trīsdesmitniekā, viņa nevienā startā nav izstājusies, izturot lielu nervu spriedzi, tajā skaitā arī šodien esot līderos pēc pirmā brauciena. Viņas komandas biedrs no Francijas nespēja noturēt ne tikai līdera godu, bet izkrita ārpus trijnieka junioriem milzu slalomā. 

Pēdējo triju gadu laikā slēpošanā, ieskaitot arī distanču, šī ir trešā medaļa Latvijai. Pirms diviem gadiem distanču slēpošanā pasaules junioru čempionātā sudrabu ieguva Patrīcija Eiduka, bet zeltu Eiropas Jaunatnes festivālā sprintā izcīnīja Lauris Kaparkalējs.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv