ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 11 • 2023

Ar četru valstu pārstāvju uzvarām Lietuvā sācies Baltijas kauss kalnu slēpošanā

Otrdien Lietuvas pazīstamajā ziemas sportu hallē “Snow arena” Druskininkos ar divām FIS ENL (Entry league) slaloma sacensībām sācies prestižais Baltijas kauss kalnu slēpošanā, ko rīko Latvijas Slēpošanas federācija. Pirmajā dienā kuplajā valstu pārstāvniecībā uzvaras svinēja četru valstu pārstāvji – Latvijas, Lietuvas, Īrijas un Polijas, tajā skaitā arī pasaules čempionāta 23. vietas ieguvējs no Īrijas. Savukārt otrajā dienā pie pirmajām vietām tika Latvija un Lietuva – katra pa divām reizēm. 

Tāpat kā iepriekšējos gados arī šī sezona iecienītajam Baltijas kausam kalnu slēpošanā sākās novembrī “Snow arena” Druskininkos. Tikai šoreiz Baltijas kausa ietvaros notiek cīņa mazo nāciju kausā, kurā Latvija ir iesaistīta pirmo gadu un kas palīdzējis piesaistīt daudzu valstu pārstāvjus. Pirmajam posmam FIS ENL sacensībām bija pieteikušies vairāk nekā 70 kalnu slēpotāji no 20 valstīm un diviem kontinentiem. Pirmajā dienā gan sievietēm, gan vīriešiem norisinājās divas FIS ENL slaloma sacensības, tātad kopumā nosakot četrus uzvarētājus. Katrā no sacensībām uzvarēja ne tikai cits kalnu slēpotājs, bet arī citas valsts pārstāvis. Lai noteiktu labākos katrā sacensībā, bija jāveic trīs braucieni, kas ir raksturīgi īsākās trasēs. 

Sievietēm, kur sacentās 22 kalnu slēpotājas, pirmajās sacensībās jau pirmajā braucienā kļūdu pieļāva un izstājās viena no vadošajām dalībniecēm – siguldiete Frīda Saļņikova. Pēc pirmajiem diviem braucieniem ļoti pārliecinošā vadībā ar vairāk nekā triju sekunžu pārsvaru atradās galvenā favorīte Liepa Karlonaite no Lietuvas, taču mājiniece, trešā brauciena vidū palielinājusi pārvaru līdz gandrīz piecām sekundēm, pašās beigās pieļāva kļūdu un nefinišēja. Līdz ar to kā pirms dažām dienām Pasaules kausā Mikaēla Šifrina pēc Petras Vlhovas kļūdas Baltijas kausā pie uzvaras tika 2007. gadā dzimusī poliete Klaudija Muniaka, kurai tās bija debijas FIS līmeņa sacensības.

Stabilu otro vietu ieguva vienīgā no četrām Latvijas pārstāvēm, kura tika līdz finišam visos trijos braucienos, vēl 15 gadus jaunā Elizabete Reinharde, kura uzvarētājai piekāpās divas ar pusi sekundes un sarūpēja jauku dāvanu Vārda dienā, kas viņai būs šo svētdien. Trijnieku noslēdza jaunā ungāriete Dora Timcina, kura spraigā cīņā par noslēdzošo godalgoto vietu par 0,2 sekundēm apsteidza itālieti Karolinu Zenu. 

Otrajās sacensībās Karlonaiti kļūmes nepiemeklēja, pēdējā trešajā braucienā tikai par deviņām sekundes simtdaļām piekāpjoties Frīdai Saļņikovai, bet kopumā izcīnot pārliecinošu uzvaru ar vairāk nekā divu sekunžu pārsvaru. Arī otrajās sacensībās labākais Latvijas veikums bija otrā vieta, ko sarūpēja Saļnikova. Visos braucienos trešo laiku uzrādīja Muniaka, šoreiz ieņemot trešo vietu un kļūstot par vienīgo, kurai abās sacensībās sievietēm izdevās iekļūt trijniekā. Savukārt Reinhardei otrajā piegājienā 4. vieta. Par trijnieku varēja pacīnīties Samanta Līcīte, bet pirmajās sacensībās viņa nefinišēja jau pirmajā trasē, bet otrajās sacensībās izstājās otrajā braucienā, atrodoties ceturtajā vietā pēc pirmā brauciena. 

Ja sievietēm trijniekā iekļuva 2007. un 2006. gada dzimušās kalnu slēpotājas, tad vīriešiem godalgoto vietu ieguvēju vecums bija nedaudz lielāks – 2003.-2005. gada dzimušie, bet otrajās sacensībās uzvarējušais īrs pirms diviem mēnešiem nosvinēja 27. Dzimšanas dienu. Lai arī pēdējā brauciens nesanāca tik sekmīgs, tomēr līderpozīcijas saglabāja un uzvaru 50 dalībnieku konkurencē izcīnīja Jurģis Zvejnieks, kuram sanāca ļoti labs pirmais un teicams otrais brauciens.

Nesakoties uz to, ka vīriešu konkurencē bija 50 dalībnieki no 18 valstīm, tomēr sekmīgākie bija latvieši, aizņemot visu goda pjedestālu. Aiz Zvejnieka jaunākā otro un trešo vietu ieguva vecākais no brāļiem Bergmaņiem Aksels (+0,58) un Georgs Daukuls, kurš par pāris sekundes simtdaļām apsteidza poli Karolu Zavadu, kuram ne tik sekmīgs otrais brauciens neļāva pacīnīties par uzvaru. Bergmanis divos no trim braucieniem bija starp labākajiem trim, un to pašu paveica arī Daukuls, kurš trešajā braucienā uzrādīja pārliecinoši labāko laiku.

Otrajās sacensībās uzvarēja pieredzējušais īrs Kormaks Komerfords, kurš pirmajās sacensībās nepiedalījās un kurš šogad pasaules čempionātā bija 46. vietā slalomā un 40. vietā milzu slalomā, bet pirms diviem gadiem bija pat augstajā 23. vietā.  Pasaules čempionātā trīsdesmitniekā iekļuvušajam īram tuvu bija Jurģis Zvejnieks, kurš bija ātrākais trešajā braucienā, līdz vēl vienas uzvaras izcīnīšanai triju braucienu summā pietrūkstot trešdaļai sekundes.  Jurģis līdz ar to kļuva par vienīgo abās sacensībās trijniekā iekļuvušo vīriešu konkurencē. 

Pēc sāpīgās 4. vietas pirmajās sacensībās ar trešo vietu otrajās atzīmējās Zavada, kurš vienīgais no vadošajiem braucējiem otrajās sacensībās uzrādīja apbrīnojamu stabilitāti, proti, visos trijos braucienos uzrādot 4. laiku. Tiesa, polim palīdzēja tas, ka pirmajos divos braucienos trešo laiku uzrādījušais Daukuls noslēdzošajā braucienā nopelnīja diskvalifikāciju, tādējādi šķiroties no otras godalgas. Ceturto vietu ieņēma otro laiku pēdējā trasē uzrādījušais Gustavs Ābele.

Trešdien otrajā sacensību dienā sievietēm Liepa Karlonaite vairs nekļūdījās un uzvarēja abās sacensībās, izcīnot divās dienās trīs uzvaras. Tāpat kā pirmajā dienā arī otrajā Latvijas pārstāvēm otrās vietas, un atkal to paveica Elizabete Reinharde un Frīda Saļņikova. Pirmajās sacensībās pēc pirmajiem diviem braucieniem Saļņikova bija stabili otrajā vietā, taču trešajā braucienā ļoti līdzīgi cīnoties ar lietuvieti par labāko laiku braucienā, Frīda pašās beigās kļūdījās un nefinišēja. Saļņikovas pēdās gāja un trešajā braucienā izstājās arī trešajā un ceturtajā vietā esošās Klaudija Muniaka un Samanta Līcīte. Līdz ar to Reinharde no piektās vietas varēja pakāpties uz otro, tiekot trijniekā arī otrajā dienā. Taču līdz uzvarētājai triju braucienu summā pietrūka gandrīz deviņu sekunžu (8,82).  Trijniekā paveicās iekļūt arī Zenai no Itālijas.  

Savukārt otrajās sacensības neviena no vadošajām nekļūdījās un vietu sadalījums bija atbilstošs varējumam. Saļņikova ieguva stabilu otro vietu (+2,30), bet poliete Muniaka, kura uzvarēja pirmajā dienā pirmajā startā izcīnīja trešo vietu (+4,91). Beidzot ar ceturto piegājienu pie iegūtas vietas tika Līcīte, kura ieņēma 4. vietu, pusotrai sekundei pietrūkstot līdz trijniekam. Samantai sanāca interesanta tendence, proti, pirmajā startā izstājās pirmajā braucienā, otrajā startā – otrajā braucienā, trešajā startā – trešajā braucienā, bet ceturtajā startā finišēja līdz galam. Reinharde šoreiz ieņēma 5. vietu, pēdējā braucienā apsteidzot Sofiju Fedorovu. 

Vīriešiem otrās diena pirmajās sacensībās pēc otrā brauciena vadībā atradās īrs Komerfords, taču pasaules čempionāta 23. vietas ieguvējs kļūdījās trešajā trasē un beigās palika ceturtais, līdz trijniekam pietrūkstot četrām simtdaļām. Uzvaru svinēja pēdējā braucienā ātrāko laiku uzrādījušais Georgs Daukuls, no kura tikai 0,22 sekundes atpalika līderis pēc pirmā brauciena Jurģis Zvejnieks. Otro reizi divās dienās trešo vietu ieguva polis Karols Zavada, kuram četras simtdaļas līdz Jurģim. 

Otrajās sacensībās, sācis ar astoto laiku pirmajā braucienā, bet esot ātrākajam trešajā braucienā, uzvaru beigās izrāva Aksels Bergmanis, kļūstot par trešo latvieti, kuram izdevās uzvarēt FIS ENL slalomā “Snow arenā” Baltijas kausa pirmajā posmā. Tādējādi vīriešiem katrā no četriem startiem bija savs uzvarētājs. Zavadam, kurš izvirzījās vadībā pēc pirmā brauciena, beigās otrā vieta un labākais rezultāts šajās divās dienās. Otrajā braucienā ātrāko laiku uzrādījušais Pēteris Pauls Prancāns ieguva trešo vietu, pirmo reizi šajās divās dienās tiekot trijniekā. Savukārt Zvejniekam sanāca pirmo reizi palikt ārpus trijnieka, kaut arī Jurģis bija līderis pēc otrā brauciena, beigās ieņemot 4. vietu un nieka divām sekundes simtdaļām pietrūkstot līdz pjedestālam.  

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv