ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 20°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

07 • 02 • 2023

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā Latvijai sācies ļoti veiksmīgi

Kurševelā-Meribelā (Francija) notiekošais pasaules čempionāts kalnu slēpošanā ļoti veiksmīgi sācies Latvijai, jo 16. vietu Alpu kombinācijā (supergigants+slaloms) no 53 startējušajiem un 22 finišējušajiem izcīnījis Elvis Opmanis. 

Pirmā disciplīna šajā čempionātā ir Alpu kombinācija, kas ierastā nobrauciena vietā otro čempionātu pēc kārtas sākās ar supergigantu un pabeidzās ar slalomu. Gan vīriešiem, gan sievietēm supergiganta trase bija saīsināta, jo ierastās ap pusotras minūtes vietā labākie pavadīja trasē nedaudz virs minūtes.

Alpu kombinācija jau pāris sezonas vairs nav Pasaules kausa programmā, bet ir atstāta olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā. Ja sievietēm bija ļoti maz dalībnieču – 33 kalnu slēpotājas, tad vīriešiem salīdzinoši paliels skaits – par divdesmit vairāk jeb 53 dalībnieki. Taču gan sievietēm, gan vīriešiem liela daļa ātrumdisciplīnu speciālistu šo Alpu kombinācijas supergigantu izmantoja tikai kā treniņu startiem ātrumdisciplīnās, jau pirms starta zinot, ka slalomu nemaz nebrauks. 

Tādējādi var uzskatīt, ka kāda ceturtā daļa no dalībniekiem piedalījās tīri simboliski. Ja šādi turpināsies, tad arī no olimpisko spēļu un pasaules čempionātu programmas Alpu kombināciju diemžēl drīz varētu izņemt, jo rezultātu protokolā šajā čempionātā palika tikai 18 sievietes un 22 vīrieši. Līdzīga situācija bija arī pērn olimpiskajās spēlēs Pekinā. Savukārt par šādu situāciju priecājas mazo valstu kalnu slēpotāji, jo šāda Alpu kombinācija paver viņiem iespējas iegūt ļoti augstas vietas, kādām ātrumdisciplīnās vai tehniskajās disciplīnās atsevišķi ar tādu pašu sniegumu nebūtu iespējas būt tuvumā. Taču startējušie dalībnieki paši jau nav vainīgi pie tādas situācijas.

Diemžēl Lauris Opmanis kļūdījās supergiganta trases augšdaļā un nefinišēja, nesasniedzot pirmo kontrolatzīmi. Viņa vecākais brālis Elvis uzrādīja 43. laiku no 45 supergigantā finišējušajiem, no līdera atpaliekot piecas sekundes (4,98 sek.). Tika apsteigts ukrainis un Izraēlas pārstāvis. Igaunis Juhans Luiks atpalika uz pusi mazāk (+2,64 sek.) un atradās 33. pozīcijā. 

Opmanis, kurš uzsvaru liek uz ātrumdisciplīnām, patīkami pārsteidza ar sev ļoti labu slaloma braucienu. Viņš pārlieku neriskēja, bet arī netaupījās, kā bieži dara līdzīga līmeņa kalnu slēpotāji, lai tikai nobrauktu līdz finišam un uz izkritušo labo sportistu rēķina ieņemtu labu vietu. Elvis nobrauca daudz labāk nekā ziemeļu kaimiņš igaunis un pamatoti viņu apsteidza.  

No vienas puses, lielais kāpums no 43. vietas pēc supergiganta uz 16. vietu (+9,50 sek.) kopsummā bija pamatā dēļ desmit uz starta slalomā neizgājušajiem un 13 nefinišējušajiem, taču, no otras puses, arī pats Elvis labi tika galā ar slaloma trasi, kur vairāki mocījās vai galā netika ar to. Un arī laika deficīts mazāks par desmit sekundēm divu disciplīnu summā ir ļoti atzīstams. 

Par čempionu šajā disciplīnā otro reizi karjerā kļuva francūzis Aleksis Penturo, kurš bija uzvarējis arī 2019.gadā Orē, bet kurš aizvada vienu no sliktākajām sezonām pēdējo desmit gadu laikā.

Foto: Scanpix/AFP, FABRICE COFFRINI

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv