ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

13 • 02 • 2023

Pasaules čempionātā kalnu slēpošanā ātrumdisciplīnās nostartējuši Opmaņi

Kuršavelā-Meribelā (Francija) notiekošajā pasaules čempionātā kalnu slēpošanā ātrumdisciplīnās nostartējuši Elvis un Lauris Opmaņi, kuri supergigantā ierindojās aiz četrdesmitnieka un tāpat arī nobraucienā Lauris, bet Elvis piedzīvoja kritienu, par laimi nesatraumējoties. 

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā kā allaž sācies ar ātrumdisciplīnām un Alpu kombināciju, kas ietver ātrumdisciplīnu un tehnisko disciplīnu. Jau iepriekš ziņojām par Elvja Opmaņa iegūto augsto 16. vietu Alpu kombinācijā.  No Latvijas kalnu slēpotājiem šobrīd ātrumdisciplīnas brauc tikai Elvis un Lauris Opmaņi, tāpēc arī viņi bija vienīgie mūsu valsts pārstāvji pirmajos startos Kuršavēlā-Meribēlā.

Supergigantā bija pieteikti 56 dalībnieki, kas ir tieši tāds pats skaits ar pagājušo čempionātu, bet mazāks nekā pirms tam 2019. un 2017. gadā, kad šajā disciplīnā sacentās 70 vai vairāk dalībnieku. Ja iepriekšējās reizēs ar trasi netika galā kādi 20 kalnu slēpotāji, tad šogad izstājušo skaits bija uz pusi mazāks, proti, ceturtdien nefinišēja tikai desmit startējušie.

Pērn Elvis Opmanis ieguva 33. vietu no 56 startējušajiem un 34 finišu sasniegušajiem, bet jaunākais brālis Lauris nefinišēja. Šogad abi brāļi sasniedza finišu. Elvim tas bija jau trešais čempionāts supergigantā, ieņemot līdzīgu vietu kā pirms četriem gadiem Orē, kad tika uzrādīts 44. rezultāts. Lai arī pērn bija augstāka vieta, tomēr savu augstvērtīgāko rezultātu supergigantā pasaules čempionātos Opmanis vecākais sasniedza šoreiz, pirmo reizi iegūstot zem 100 FIS punktiem (82 FIS punkti). Viņam 42. vieta (+4,66 sek.)

Četrus gadus jaunākais Lauris trasē pavadīja gandrīz divas sekundes ilgāk nekā brālis un ieņēma 44. vietu , nopelnot 113 FIS punktus. 

Ne tikai pirmo zeltu, bet arī pirmo pasaules čempionātu medaļu izcīnīja kanādietis Džeims Krofords, kurš ārkārtīgi līdzīgā cīņā par nieka vienu sekundes simtdaļu apsteidza norvēģi Aleksandru Omutu Kildi, kuram tā, starp citu, ir tikai pirmā pasaules čempionātu medaļa. Trijnieku, atpaliekot 0,26 sekundes, noslēdza francūzis Aleksiss Penturo. Kilde, kuram ir 39 godalgas, tajā skaitā 20 uzvaras, Pasaules kausa posmos un divas olimpiskās medaļas, šodien pirmo reizi karjerā kāps uz goda pjedestāla pasaules čempionātos. Kombinācijas čempions Penturo nopelnīja otro medaļu šajā čempionātā.

Ceturtajā pozīcijā ierindojās sacensību galvenais favorīts šveicietis Marko Odermats. Pasaules kausa kopvērtējuma līderis, kurš šajā sezonā visos sešos supergigantos bija ticis trijniekā un četras reizes uzvarējis, zaudēja Krofordam 0,37 sekundes un palika bez medaļas, samierinoties ar 4. vietu.

Nobraucienā startēja 45 dalībnieki, no kuriem četri nefinišēja, viņu vidū diemžēl arī Elvis Opmanis, taču par laimi pēc lidojuma vairāku desmitu metru tālumā un kritiena Elvim viss ir kārtībā un traumās neiedzīvojās. Elvis bija paspējis ar 43. laiku atzīmēties pirmajā starpfinišā. Jaunākais brālis iesāka nedaudz ātrāk un pēc tam līdzīgi spēkojās par 40. vietu ar Ivanu Kovbasņuku, labāk veicot trases pēdējo nogriezni, tomēr beigās par 0,4 sekundēm piekāpjoties ukrainim un ieņemot 41. vietu (+7,40 sek.). Tas bija Laura otrais čempionāts, bet pirmais starts nobraucienā. 

Pasaules kausa kopvērtējuma līderis Marko Odermats, ko neizdarīja supergigantā, paveica ar uzviju nobraucienā. Odermats, ja nesakaita pašu iesākumu, veica fantastisku braucienu un kļuva par pasaules čempionu, izcīnot ne tikai pirmo pasaules čempionāta zeltu, bet arī medaļu. Turklāt šī meistarīgā šveicieša pirmā uzvara nobraucienā pieaugušo konkurencē, jo Pasaules kausa posmos ir bijis vairākkārt otrais, bet ne pirmais. 

Atpaliekot no uzvarētāja pussekundi, otrais sudrabs norvēģim Aleksandram Omutam Kildem, kuram ir 20 uzvaras PK posmos, bet kuram joprojām trūkst pasaules čempionātu un olimpisko spēļu zelta. Savā debijā pasaules čempionātos pie medaļas tika Elvja vienaudzis Kamerons Aleksanders no Kanādas, kurš kalnu slēpošanas pasauli nošokēja pagājušās sezonas izskaņā ar uzvaru Kvitfjelas nobraucienā, līdz tam 10. un 19. vietai esot kanādieša labākajiem rezultātiem. 

Līdz otrajai medaļai šajā čempionātā četras sekundes simtdaļas pietrūka austrietim Marko Švarcam, kurš līdz šim čempionātam nobraucienā PK posmos bija startējis tikai vienreiz, pārējās reizes nobraucienu braucot tikai priekš Alpu kombinācijas, kurā viņš kļuva par čempionu pagājušajā reizē 2021. gadā Kortīnā. Supergiganta čempions Džeims Krofords ieņēma 5. vietu. 

Foto: SCANPIX/EPA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv