ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

14 • 02 • 2023

Latvija pasaules čempionātā kalnu slēpošanā komandu sacensībās debitē ar 15. vietu

Šodien Kuršavelā un Meribelā (Francija) notiekošajā pasaules čempionātā kalnu slēpošanā Latvija pirmo reizi piedalījās komandu sacensībās, kur startē četri dalībnieki – divi vīrieši un divas sievietes, debijā iegūstot 15. vietu.

Atšķirībā no distanču slēpošanas, kur ir daudz pielaidīgākas prasības un var gandrīz jebkuru uzlikt stafetē, kalnu slēpošanā tiek ņemts vērā rangs, pēc kā Latvija arī tika pie šīs vēsturiskās iespējas debitēt. Nedaudz palīdzēja arī veiksme, proti, divas spēcīgākas nācijas kā Somija un Horvātija atteicās no dalības, bet Lielbritānija nevarēja nokomplektēt četrinieku.

Komanda sacensībās bija atlasītas 16 valstu komandas. Latvijas komandu pārstāvēja Miks Zvejnieks, Žaks Gedra, Liene Bondare un Samanta Līcīte. Mūsu kvartets bija izlikts ar 16.numuru, kas nozīmēja pirmajā izslēgšanas kārtā pretī stāsies pēc ranga spēcīgākā komanda - Šveices izlase. Kaut arī šveicieši nebija uzlikuši visus spēcīgākos, šīs kalnu slēpošanas lielvalsts komentārus neprasa. Turklāt viņu rindās bija olimpisko spēļu medaļniece un pasaules čempione Vendija Holdenere. Bez viņas Šveices komandā bija arī 2019. gada pasaules čempione šajā disciplīnā Andrea Elenbergere (medaļu nopelnīja kā komandas rezerviste – aut.piez.). Starp citu, Šveice uzvarēja pērn Pasaules kausa noslēgumā, kas notika turpat Kuršavelā-Meribēlā.

Pret Šveici latvieši savu spēju robežās nocīnījās atzīstami. Vispirms šī gada Latvijas čempione slalomā 26 gadus vecā Liene Bondare sacentās ar Pasaules kausa posmos piecas reizes uzvarējušo Holdeneri, uzrādot laiku 24,64 sekundes un piekāpjoties titulētai šveicietei par 1,68 sekundēm. Turpinājumā 24 gadus vecais Žaks Gedra tikai 0,64 sekundes zaudēja pasaules junioru čempionāta medaļniekam un PK posmos pāris reizes trīsdesmitniekā tikušajam vienaudzim Semielam Bissigam. Pati jaunākā Latvijas pārstāve – 18 gadus vecā Samanta Līcīte – bija par divām sekundēm lēnāka nekā šajā sezonā piecas reizes PK posmos divdesmitniekā milzu slalomā tikusī Andrea Elenbergere.

Pēdējā ceturtajā duelī Miks Zvejnieks pat nobrauca par 0,1 sekundi ātrāk nekā Gedras “pāridarītājs” Bissigs, bet ar to nebija pietiekoši, jo pussekundi ātrāks bija šajā sezonā četras reizes PK posmos trīsdesmitniekā milzu slalomā tikušais Livio Simonē, kurš uzrādīja visātrāko laiku no visiem vīriešiem, bet Zvejniekam bija augstais 5. laiks kopumā, bet savā zilajā trasē otrais (kopumā startēja 32 vīrieši – 16 brauca pa sarkano trasi un tikpat pa zilo trasi – aut.piez.). Šveice vēlāk apstājās ceturtdaļfinālā, kur sīvā cīņā pēc neizšķirta 2:2 pēc laika zaudēja kanādiešiem. Tikmēr no pirmo kārtu nepārvarējušajām komandā, saskaitot laikus, Latvija bija labākā par dāņiem, tāpēc ieguva 15. vietu.

Finālā Norvēģija, kuras sastāvā no 2021. gada zelta medaļas ieguvējiem bija palikušas tikai dāmas – Kristīna Lisdāla un Tea Luīze Stjernesunda, kurām kompāniju sastādīja Timons Haugans un jaunais talants, četras reizes šosezon PK posmos desmitniekā tikušais Aleksanders Stēns-Olsens, bija tuvu titula aizstāvēšanai, taču ārkārtīgi līdzīgā cīņā, Hauganam aizkavējoties starta vārtos, nācās piekāpties ASV (Nina Obraiena, Rivers Radamuss, Paula Molcana, Tomijs Fords), kuri tikai par mata tiesu pārvarēja astotdaļfināla barjeru, cīnoties 2:2 ar Poliju un pārspējot poļus pēc laika par nieka divām sekundes simtdaļām. Amerikāņi par čempioniem kļuva pirmo reizi.

Mazajā finālā jeb cīņā par bronzu Kanādas un Austrijas rezultāts bija neizšķirts 2:2, bet pēc laika virsroku ņēma kanādieši ar pērn Latvijas Slēpošanas rīkotajā Baltijas kausā startējušo Valēriju Grenjē, Džefriju Rīdu, Britu Ričardsoni un Ēriku Rīdu sastāvā.

Foto: SCANPIX/AFP

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv