ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

17 • 02 • 2023

Gedra pārliecinoši labākais no latviešiem pasaules čempionātā milzu slalomā ar karjeras rekordu

No Latvijas pārstāvjiem Kuršavelā-Meribelā (Francija) notiekošajā pasaules čempionātā kalnu slēpošanā labāko rezultātu milzu slalomā sasniedzis cēsnieks Žaks Gedra, kurš vienīgais no latviešiem vīriešu konkurencē kvalificējās pamatsacensībām un ieguva 37. vietu, sasniedzot karjeras rekordu. Sieviešu konkurencē pamatsacensībās diemžēl nevienai no mūsu pārstāvēm neizdevās tikt labāko sešdesmitniekā, kas nodrošināja tiesības veikt arī otro braucienu, Frīdai Saļnikovai un Samantai Līcītei pirmajā braucienā ieņemot vietas tieši aiz sešdesmitnieka.

Vakar pasaules čempionātā kalnu slēpošanā milzu slalomā medaļu komplektu sadalīja sievietes, kurām visas 114 dalībnieces bez kvalifikācijas uzreiz startēja pamatsacensībās. Latviju pārstāvēja trīs kalnu slēpotājas – 26 gadus vecā Liene Bondare, 18 gadus vecā Samanta Līcīte un vien 16 gadus vecā Frīda Saļņikova. Pieredzējusī Bondare, kura pirms četriem gadiem Orē šajā disciplīnā ieguva 56. vietu, diemžēl nesāka sekmīgi, otrajā sektorā pieļaujot kļūdu un izstājoties. Līdz ar to par iespējām tikt uz otro braucienu jeb iekļūšanu sešdesmitniekā bija jācīnās abām juniorēm un pasaules čempionāta debitantēm, kuras abas nostartēja ļoti līdzīgi un kurām pavisam maz pietrūka, lai tiktu uz otro braucienu.

Debijā pasaules čempionātos jauniņā Frīda Saļņikova iesāka labi, bet tad kļūdījās, un titulētajai Šifrinai pirmajā trasē zaudēja trīspadsmit ar pusi sekundes, bet līdz sešdesmitniekam beigās pietrūka nieka divu sekunžu simtdaļu, ieņemot 61. vietu. Sākotnēji neoficiālajos rezultātos Saļņikova bija ierindota 62. vietā, no sešdesmitnieka šķirot 0,7 sekundēm, bet vēlāk tomēr diskvalificēja sešdesmitniekā iekļuvušo Meksikas pārstāvi, tādējādi aiz viņas esošās pabīdījās par pozīciju augstāk. Frīda jau tagad parādīja, ka ir gatava tikšanai uz otro braucienu. Samanta Līcīte, kura debitēja pasaules čempionātā trešdien ar komandu sacensībās paralēlajā slalomā iegūto 15. vietu, otrajā startā šādās nozīmīgās sacensībās nobrauca savu spēju robežās un trasē pavadīja par pussekundi ilgāk nekā Frīda, ierindojoties tieši aiz komandas biedrenes 62. vietā. 

Spraigajā cīņā par uzvaru Mikaēlai Šifrinai tomēr izdevās par vienu sekundes desmitdaļu apsteigt itālieti Frederiku Brinjoni. Bronzu nopelnīja norvēģiete Ragnhilda Muvinkele. Labas iespējas savās mājās izcīnīt zeltu palaida garām Tessa Vorleja, jo vicelīdere pēc pirmā brauciena otro trasi iesāka ļoti labi un agresīvi, bet kļūdījās trases otrajā pusē, izstājoties un ļaujot pie zelta tikt Šifrinai. 

Vīriešiem milzu slalomā bija lielāks dalībnieku skaits, tāpēc tika rīkota kvalifikācija, kur uz starta izgāja pāri par simts dalībniekiem, kuri cīnījās par divdesmitpiecinieku, kas deva tiesības kvalificēties pamatsacensībām, kur jau bija iekšā pasaules rangā Top50 kalnu slēpotāji šajā disciplīnā.  Lai arī dalībnieku kvalifikācijā bija ļoti daudz, tomēr liela daļa bija eksotisko valstu pārstāvju, taču, protams, viegls uzdevums tikt Top25 nebija, tomēr mūsu puiši arī ir gana meistarīgi, tāpēc iespējas bija vairākiem Latvijas pārstāvjiem. Taču šo iespēja izmantoja tikai Gedra. 

Žaks uzrādīja 10. laiku (+1,80 sek.), ļoti labi veicot otro braucienu ar 8. laiku, un pārliecinoši kvalificējās pamatsacensībām. Tuvu kvalifikācijas pārvarēšanai bija arī Opmaņi. Labāku rezultātu brāļu starpā šoreiz uzrādīja jaunākais, Laurim ieņemot 28. vietu (+5,34 sek.), bet Elvim pavadot abās trasēs par 2,7 sekundēm ilgāk un ierindojoties 30. vietā. Lauris pēc pirmā brauciena bija labāko 25-niekā ar 24. vietu, apsteidzot 26. vietu jeb tuvāko konkurentu par izstumšanu no Top25 par trešdaļu sekundi, tomēr pēc otrā brauciena nācās noslīdēt pāris pozīcijas zemāk. Līdz tikšanai pamatsacensībās viņam pietrūka 0,86 sekunžu. Gustavs Ābele zaudēja divu braucienu summā astoņpadsmit sekundes līderim un ieņēma 48. vietu. 

Pamatsacensības kopā ar pasaules vadošajiem Žaks Gedra iesāka ar 45. laiku (+9,46 sek.) no 100 startējušajiem un 64 finišu sasniegušajiem dalībniekiem, tiekot uz otro braucienu. Tā kā otrajā trasē no priekšā esošajiem pāris kalnu slēpotāju nefinišēja, Gedram izdevās par dažām vietām pakāpties, iegūstot 37. vietu (+16 sek.). Līdz ar to ceturtajā pasaules čempionātā startējošais cēsnieks, kurš trešdien ar komandas biedriem bija piecpadsmitais paralēlajā slalomā, šodien uzrādīja savu labāko individuālo rezultātu, jo pirms četriem gadiem Orē milzu slalomā bija 39. vietā.

Otro zeltu šajā čempionātā nopelnīja šveicietis Marko Odermats, šoreiz čempionu titulu izcīnot grūtākā cīņā ar konkurentiem nekā nobraucienā. Pēc divām bronzām 2021. gadā Kortīnā pirmo medaļu šajā čempionātā un augstākā kaluma karjerā nopelnīja otrs šveicietis Loiks Meijārs, kuram sudrabs, uzrādot ātrāko laiku otrajā braucienā un pakāpjoties no 4. vietas uz otro. Tikmēr līderis pēc pirmās trases Marko Švarcs no Austrijas tāpat kā pirms diviem gadiem ieguva bronzu, nopelnot otro medaļu šajā čempionātā, jo bija otrais kombinācijā. Titula aizstāvētājs Matjē Fevrs no Francijas palika tikai 19. vietā. 

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv