ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

15 • 11 • 2022

Ar soma un lietuvietes uzvarām slalomā Lietuvā sācies Baltijas kauss kalnu slēpošanā

Baltijas kauss kalnu slēpošanā, ko rīko Latvijas Slēpošanas federācija (LSF) un kura pirmais posms norisinās Lietuvā, šodien iesākās ar soma Otto Mujunena un lietuvietes divām uzvarām FIS ENL slalomā, bet Latvijas pārstāvji Jurģis Zvejnieks un Liene Bondare bija ļoti tuvu pirmo vietu iegūšanai, bet beigās otrajās slaloma sacensībās ieņēma otrās vietas.

Šodien Lietuvas dienvidu pilsētā Druskininkos atrodošajā slēgtajā kalnu slēpošanas hallē “Snow arena” ar pirmo posmu prestižajam Baltijas kausam, kas ir arī FIS statusā, sākās LSF rīkoto sacensību sezona kalnu slēpošanā. Pirmajā dienā norisinājās FIS ENL (Entry league) kategorijas sacensības slalomā, kalnu slēpotājiem sacenšoties divas reizes. Vispirms labākie tika noskaidroti FIS ENL junioru konkurencē, bet pēc tam otrajās sacensībās junioriem pievienojās daži pieaugušie.

Pretēji 2019.gadam un iepriekš dalībnieku skaits sezonas atklāšanas posmā Lietuvā tāpat kā pērn nebija liels. Vīriešiem tas sniedzās pāri desmitam – 12 kalnu slēpotāji junioru konkurencē un 14 kopā ar pieaugušajiem, bet sievietēm abās sacensībās uz starta izgāja astoņas dalībnieces. Šīs sezonas Baltijas kauss iesākās ar četru valstu pārstāvniecību, vīriešiem uz starta ejot visu trīs Baltijas valstu kalnu slēpotājiem un somiem, bet sievietēm no tām pašām valstīm, izņemot Igauniju.

Tā kā tās ir ENL kategorijas FIS sacensības, tad ierasto divu braucienu vietā bija jāveic trīs. Junioru konkurencē jau pēc brauciena iezīmējās līderis – 19 gadus vecais Otto Mujunens. Otrajā braucienā par viņu nedaudz ātrāks bija labāko laiku uzrādījušais Jurģis Zvejnieks, bet trešajā braucienā atkal nepārspēts palika divus gadus vecākais soms, saglabājot līderpozīcijas un izcīnot uzvaru. Zvejnieks jaunākais ieguva stabilu otro vietu, bet trijnieku, neskatoties uz kļūdainu otro braucienu, noslēdza 16 gadus vecais soms Into Tamminens. Nedaudz priekšā 4.vietā palaižot igauni, sešinieku ar gandrīz identisku rezultātu noslēdza Roberts Kupčs ar Bruno Ģermani. Abus 17 gadus vecos Latvijas kalnu slēpotājus triju braucienu summā šķīra nieka sekundes simtdaļa.

Otrajā startā par uzvaru cīnījās tie paši divi, kuri junioros – Mujunens un Zvejnieks. Atkal nedaudz ātrāks pirmajā braucienā bija soms, bet otrajā – latvietis. Taču šoreiz Jurģis ne tikai uzrādīja ātrāko laiku 2.trasē, bet arī izvirzījās vadībā. Taču kuplās un sportiskās Zvejnieku ģimenes jaunākajam brālim tikt pie uzvaras diemžēl neizdevās, jo Mujunens trešajā braucienā bija ātrāks un ļoti līdzīgajā duelī izcīnīja otru uzvaru. Zīmīgi, ka Mujunens pirms trim gadiem Baltijas kausā Druskininkos tieši priekšā bija citam Zvejniekam – Dāvim. 

Līdz ar to Jurģim vēlreiz otrā vieta, līdz uzvarai pietrūkstot 0,06 sekundēm un esot pavisam tuvu, lai atkārtotu brāļa Mika veikumu šodien FIS sacensībās Šveicē, kur tika izcīnīta uzvara un sasniegts punktu rekords (23 FIS). Otrajā startā trijniekā bija pārstāvētas tās pašas divas valstis, bet šoreiz ar diviem kalnu slēpotājiem tā bija Latvija, jo ļoti sekmīgs pirmais brauciens trešo vietu ļāva saglabāt Rihardam Allenam.

Juniorēm dominēja mājiniece Liepa Karlonaite, kura bija pārliecinoši pirmā visos trijos braucienos, beigās otrās vietas ieguvēju Nestu Tamminenu no Somijas apsteidzot par vairāk nekā trijām sekundēm. Lietuva bija tuvu dubultuzvarai, jo trešo vietu ieguvusī Gabija Sinkunaite somietei piekāpās tikai 0,03 sekundes. Tieši aiz trijnieka ierindojās abas labākās Latvijas pārstāves – Patrīcija Ansonska un Frīda Saļņikova. Pirmajā trasē ātrāka savstarpēja konkurencē bija Ansonska, otrajā abas uzrādīja gandrīz vienādu laiku, bet trešajā trasē labāka bija Saļņikova, bet pirmajā braucienā lielāks pārsvars par labu nospēlēja Patrīcijai.

Arī sieviešu konkurencē Latvija bija tuvu uzvarai, jo pirmajos divos braucienos ātrākā bija Liene Bondare, nobīdot junioru līderi Karlonaiti uz otro vietu. Taču pēdējā braucienā lietuviete bija par 0,7 sekundēm ātrākā, svinot otro uzvaru. Līdz ar to olimpisko spēļu dalībniece Bondare Baltijas kausa jaunajā sezonā iesaistījās ar otro vietu. Otrajā startā Frīda Saļņikova vēlreiz ieņēma 5.vietu, bet lietuviete Sinkunaite šoreiz palika sestā, jo pieļāva lielu kļūdu pirmajā trasē, pēdējos divos braucienos nespējot sadeldēt pārāk lielo deficītu. Toties Latvijai labvēlīgā gultnē Ansonska šoreiz 4.vietu aizstāja ar godalgoto trešo, ārpus trijnieka atstājot otro vietu junioru sacensībās ieguvušo somieti Tamminenu.  

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv