ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 18°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

29 • 03 • 2022

Zvejnieks otrais kvalifikācijā, bet nestartē izslēgšanas kārtās BK paralēlajā slalomā

Ar sacensībām paralēlajā slalomā Somijas ziemeļu ciematā Pihē noslēdzies Baltijas kausa piektais posms kalnu slēpošanā, ko rīkoja Latvijas Slēpošanas federācija (LSF).  Sievietēm trešo vietu ieguva Samanta Līcīte, bet vīriešiem daudz lielākā un spēcīgākā konkurencē top16 sasniedza Miks un Jurģis Zvejnieki. Arī vīriešiem Latvijai bija iespēja iegūt godalgotu vietu, bet otro laiku kvalifikācijā uzrādījušais Miks Zvejnieks izslēgšanas kārtās uz starta neizgāja, jo vēl nav līdz galam sadziedējis Pekinā gūto plaukstas traumu. Savukārt Baltijas kausa kopvērtējumā no gandrīz 200 kalnu dalībniekiem 2.vietu izcīnīja Žaks Gedra, kurš Somijā palīdzēja organizēšanā, jo savu karjeru beidza šī mēneša sākumā. 

Sievietēm, kur sacentās desmit kalnu slēpotājas no trim valstīm (Somija, Latvija, Zviedrija), finālā tikās divas somietes, uzvaru svinot Ādai Kanto. Pēc kvalifikācijas, kur pārliecinoši pirmos trīs laikus uzrādīja Somijas kalnu slēpotājas, šķita, ka godalgoto trijnieku atkal aizņems mājinieces, taču tā nenotika. Ceturtdaļfinālā ļoti līdzīgās cīņās Samanta Līcīte spēja tikt galā ar daudz spēcīgāko somieti Saniju Virtu, bet Tīna Namsone pārspēja līdzvērtīgo zviedrieti Marselinu Forsbergu. Līdz ar to mazajā finālā jeb cīņā par trešo vietu sacentās latvietes, kuru starpā pārāka bija Līcīte, kura tad arī kāpa uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena. 

Vīriešiem kvalifikācijā sacentās 38 kalnu slēpotāji no piecām valstīm – Somijas, Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas, sastādot spēcīgu konkurenci. Tā kā kvalifikācijā nefinišēja 15 dalībnieki, tad uz 1/16 finālu nesavācās pilns 32-nieks. Līdz ar to vairākiem (deviņiem labākajiem) pirmajā izslēgšanas kārtā nebija pretinieku un viņi automātiski iekļuva otrajā kārtā 1/8 finālā jeb labāko 16 vidū. 

Tā bija arī ar Miku Zvejnieku, kuram kvalifikācijā bija otrais laiks, bet otrajā kārtā viņš iekļuva, pat neizejot uz starta, jo nebija 1/16 finālā pretinieka. Izslēgšanas kārtās bija jāstartē no speciāliem stara vārtiem, kur jāatsperas spēcīgi ar rokām, tāpēc Miks atteicās no starta, jo par sevi vēl liek manīt olimpiskajās spēlēs milzu slaloma treniņā gūtā plaukstas trauma. Viņa brālis Jurģis 1/16 finālā pieveica somu, bet 1/8 finālā piekāpās citam somam Jāko Tapanainenam, kurš vēlāk finālā pieveica iepriekšējo dienu uzvarētāju Salomo Sirvio, iegūstot pirmo vietu. Jurģim beigās 14.vieta, tieši priekšā Mikam. Brāļi Zvejnieki bija vienīgie no latviešiem, kuri tika uz izslēgšanas kārtu. 

Pieaugušajiem un U21 grupai sezonas garumā bija četri posmi. Kalnu slēpotāji vispirms novembrī sacentās Lietuvā slēgtajā hallē “Snow arena”, tad janvārī ļoti spēcīga sastāva sacensībās Itālijā, marta sākumā pie mums Latvijā Siguldā un tagad kā allaž sezonas nobeigumā Pihē. 

Žaks Gedra vēl nostartēja marta sākumā Baltijas kausa 4.posmā Siguldā, uzvarot slalomā, kas bija viņa pēdējai starts, bet, neskatoties uz nestartēšanu Somijā, tomēr spēja ar 324 punktiem iegūt kopvērtējumā 2.vietu, par 56 punktiem piekāpjoties Pihē trīs uzvaras un vienu otro vietu ieguvušajam somam Salomo Sirvio. Desmitnieka beigās ar astoto un dalītu devīto vietu ierindojās Rihards Allens (216 punkti) un Miks Zvejnieks (214 punkti). 

Sievietēm sezonas garumā piedalījās pāri par 120 kalnu slēpotājām, pirmo trijnieku aizņemot Somijas kalnu slēpotājām. Ja Kando (460) un Šarlote Henriksone (423) bija pārliecinoši pirmajās divās vietās, tad Sanni Virta ar nopelnītajiem 305 punktiem tikai par nieka diviem apsteidza Samantu Līcīti, kurai līdz ar to 4.vieta. Turpat cieši vlakus ar 300 punktiem 5.vietā ierindojās Namsone, bet sešinieku noslēdza olimpiskajās spēlēs 20.vietu izcīnījusī un Pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikusī baltkrieviete Marija Škanova, kura piedalījās tikai Itālijas posmā, izcīnot divas uzvaras un vienu otro vietu. 

Līdz ar LSF rīkotās sacensības kalnu slēpošanā šajā sezonā ir beigušās. Somi izteica atzinību par sarīkoto BK 5.posmu un gaida LSF Pihē arī nākamgad.

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv