ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

14 • 12 • 2021

Solās spraiga cīņa par Olimpisko ceļazīmi kalnu slēpošanā

Faktiski tikai viens mēnesis ir palicis līdz tai dienai, kad taps zināms, kuri būs tie kalnu slēpotāji, kuri dosies uz Ķīnas galvaspilsētu Pekinu, lai piedalītos un pārstāvētu mūsu valsti Ziemas Olimpiskajās spēlēs, kas norisināsies februāra mēnesī. Līdz ar to nākamo četru nedēļu laikā gaidāmā interesanta un spraiga cīņa par ceļazīmes iegūšanu vīriešu konkurencē.

Saskaņā ar FIS izstrādātajiem atlases noteikumiem Latvijai Olimpiskajās spēlēs kalnu slēpošanā uz šo brīdi pienākas divas vietas, proti, pa vienai katram dzimumam – viena vīriešu un viena vieta sieviešu konkurencē. Saskaņā ar Latvijas Slēpošanas federācijas lemto priekšroka tiks dota nevis pēc kalnu slēpotāja spēkā esošās FIS listes punktiem, bet gan pēc sportista vietas konkrētas disciplīnas Olimpiskajā rangā, kā to paredz FIS Olimpiskās atlase kritēriji. Olimpiskās atlases reitingu veido labākie pieci rezultāti tehniskajās disciplīnās un labākie divi rezultāti ātrumdisciplīnās,  kas iegūti Olimpiskās atlases periodā. Latvijas Slēpošanas federācijas lēmums, pamatojoties uz sarežģītību salīdzināt dažādas disciplīnas, ir bijis neskaitīt šajā aprēķinā kombinācijas disciplīnu. Kurš atradīsies augstākā vietā 17.janvārī, kādā no disciplīnām atskaitot kombināciju, tas arī iegūs tiesības startēt Olimpiskajās spēlēs Pekinā.

Vīriešu konkurencē uz šo vienīgo ceļazīmi reāli pretendē trīs kalnu slēpotāji – Miks Zvejnieks, Elvis Opmanis un Žaks Gedra, kuri visi ir Latvijas izlases dalībnieki. Šobrīd līderpozīcijās atrodas vecākais no šiem trim pretendentiem – 1995.gadā dzimušais Miks Zvejnieks, kurš ar 31,92 FIS punktu reitingu slalomā ieņem 189.vietu. Miks pagaidām ir vienīgais no latviešiem vīriešu konkurencē, kurš atrodas labāko divsimtniekā.

Labāko trīssimtniekā ir iekļuvis uz ātrumdisciplīnām uzsvaru liekošais Elvis Opmanis, kuram nobraucienā ir 62,34 FIS punktu reitings, kas dod 286.vietu. Lai sasniegtu Zvejnieka vietu slalomā un arī būtu labāko divsimtniekā, 24 gadus vecajam Opmanim savs reitings nobraucienā ir jāuzlabo par vairāk nekā desmit punktiem, jo šobrīd nobraucienā ap 190.vietu atrodas kalnu slēpotāji ar 48 FIS punktu reitingu. Uzdevums ir ļoti grūts, bet ne neizpildāms.

Žaks Gedra, kurš ir jaunākais no līderu trio, pagaidām ir trešais. 23 gadus vecais Žaks tāpat kā Miks uzsvaru liek uz tehniskajām disciplīnām slalomu un milzu slalomu. Gedras reitings slalomā ir 39,90 FIS punkti, kas dod 362.vietu. Taču Žaks vēl pirms diviem un trim gadiem pāris reizes ieguva zem 30 FIS punktiem, tā kā cēsniekam ir labas iespējas pakāpties krietni augstāk par 362.vietu un sastādīt sīvu konkurenci abiem iepriekšminētajiem izlases dalībniekiem.

Sievietēm mums ir pārliecinošā līdere – tikai 18 gadus vecā Dženifera Ģērmane, kura ar 30,71 FIS punktu reitingu slalomā ieņem 129.vietu. Pārējās mūsu meitenes šajā disciplīnā ir ārpus tūkstošnieka. Dženifera pēc veiktās operācijas ir atsākusi treniņus uz sniega un gaida sezonas pirmos startus, kas visticamāk būs janvāra vidū. Pārējās mūsu meitenes – Liene Bondare, Helēna Ērenpreisa, Laura Bišere un citas ar dažādām sekmēm jau aktīvi sākušas jauno sezonu, piedaloties vairākās FIS sacensībās Somijā, Itālijā, Austrijā, Lietuvā.  Augsta vieta nobraucienā ir Karlīnai Lācei (385.vieta), bet viņai nav atbilstoša reitinga, proti, Karlīnai ir 111 FIS punktu reitings, bet, lai sportiste tiktu pielaista startam ātrumdisciplīnās, nedrīkst būt sliktāks reitings par 80 FIS punktiem, kas nozīmē, ka Karlīnai reitings dramatiski ir jāuzlabo.

olympics2022.jpg

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv