ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 04 • 2022

Sezonas beigas - jaunas sezonas sākums.

Sveiciens visiem! Jau pāris gadus, kopš esmu beidzis aktīvi sportot, darbojos ar dažādu sporta veidu sportistiem, treneriem un vecākiem, sportistu psiholoģiskajā sagatavotībā. Psiholoģiskās sagatavotības principi neatšķiras starp sporta veidiem, mainās tikai sporta veida specifika, bet šo rakstu un rakstu sēriju aizsākšu ar specifiski kalnu slēpošanas sezonalitātei veltītu informāciju, kuru apdomāt, noslēdzot aizgājušo sezonu.

Šī rakstu sērija plānota ar regularitāti, izejot no aktuāli nepieciešamās informācijas, kuru apdomāt gatavojoties sezonai.

Veiksmīgu gatavošanos un izbaudam vasaru!


Pēc garas ziemas un kvalitatīva treniņu procesa, beidzot ir pienācis laiks sakārtot skolas lietas, atpūsties un gatavoties vasarai, vēl vēlāk jau arī jaunai ziemas sezonai. Bet Pirms pilnībā noslēgt iepriekšējo sezonu būtu ieteicams darboties pēc sena teiciena principa, "Tie, kuri nemācās no pagātnes kļūdām, pagātni atkārtos". Citiem vārdiem sakot, ja pilnībā neapzināsies aizgājušās sezonas pozitīvās lietas un neizvērtēsi negatīvās, lai tās neatkārtotu, visticamāk būs zaudētas vairākas svarīgas mācības, kas neļaus nākošajās sezonās un vēl tālāk dzīvē turpināt ceļu tikai uz augšu.

Izvērtē šo sezonu, izvērtē to gudri.

Pirmkārt paskaties atpakaļ uz tikko noslēgto sezonu un izvērtē kā tev gāja. Šeit doti piemēri vairākiem svarīgiem jautājumiem, kurus uzdot sev (un arī saviem treneriem un vecākiem):

  • Vai tu sasniedzi savus mērķus iepriekšējā sezonā? Ja jā, tad kapēc? Ja nē, kapēc?
  • Par ko tu esi pateicīgs iepriekšējai sezonai?
  • Kas bija 3 lietas, kuras visvairāk izbaudīji un kapēc?
  • Kas bija 3 lietas, kuras neizdevās un kāds ir plāns tās novērst?
  • Kādi ir tavi mērķi nākošajai sezonai un vasarai?
  • Kādas īpašības tu vēlies nostiprināt pirms nākošās sezonas sākuma?
  • Vai esi atradis savu rutīnu vai arī konkrētu lietu, kas tev palīdz būt vislabākajā formā?
  • Ko tu varētu pielikt klāt saviem treniņiem (fiziski, tehniski, taktiski, mentāli), kas tev pietrūka iepriekšējā sezonā?
  • Cik ļoti esi gatavs strādāt lai sasniegtu savus nākošās sezonas mērķus?
  • Noslēgumā, kādas psiholoģiskas īpašības vēlies uzlabot, lai paceltu sevi nākošajā līmenī?

Kad esi pats sev atbildējis uz šiem jautājumiem, tad kopā ar treneriem un vecākiem izvērtē, kas tavos treniņos izdevās un ko būtu vēlams uzlabot. Apkopojot šo visu informāciju būs iespējams izveidot labāku plānu, kas tev palīdzēs pilnvērtīgāk sagatavoties. Īsumā, tas tev ļaus braukt ātrāk un izturēt vairāk!

Pēc sezonas miers

Pēc garas treniņu un sacensību sezonas pienācis būtiski citādāks grafiks, sniegs ir nokusis (nu jau pilnībā..), treniņi uz kalna ir beigušies, sacensību izbraucieni uz doto brīdi nav. Šis ir īstais laiks atpūsties un uzkrāt spēkus garai fiziskās sagatavotības sezonai, paralēli iesākot fiziskos treniņus.

Visas sezonas garumā esam centušies izlikt savus spēkus, katru treniņu uzlaboties un sacensībās sasniegt pēc iespējas labākus rezultātus, tapēc šajā posmā mans ieteikums būtu - sākt mierīgi un pakāpeniski!

Līdz nākošajai ziemas sacensību sezonai ir vismaz 7 mēneši! Laika ir daudz un savu maksimālo sagatavotības formu ir jāsasniedz tikai tad. Tapēc mans ieteikums no fiziskās un psiholoģiskās sagatavotības puses būtu sākt pakāpeniski ar vieglas intensitātes fiziskajiem uzdevumiem, kāpinot slodzi pa nedēļām un mēnešiem, nevis dienām. Izmanto šo laiku lai neizliktu visus spēkus, bet pakāpeniski noved savu formu līdz maksimumam 7 mēnešu garumā. 

Svarīga ir sagatavošanās

Tas kā tev izdosies nākošā sezona, ir atkarīgs no darba kuru veiksi šajā pavasarī, vasarā un rudenī. Fiziskā stāvokļa uzlabošana, tehnisko īpašību nostiprināšana, kā arī psiholoģisko prasmu attīstība būs noteicošs faktors tavu mērķu realizācijai.

Turpinājumā 3 virzieni, kuros ieteicams koncentrēties lai maksimizētu tavu gatavību sezonai.

Pirmkārt, apņemies intensīviem fiziskajiem treniņiem. Kalnu slēpošana kļūst aiz vien fiziskāks sporta veids. Nepieciešami ir muskuļi, spēks un ātrums, kā arī izturība, veiklība un ,protams, drosme. Vienīgais veids, kā uzlabot visas šīs īpašības ir ar organizētu treniņu programmu visas sagatavojošās sezonas garumā.

Otrkārt, liela daļa kalnu slēpotāju visā pasaulē, daļu no sagatavošanās sezonas pavada uz sniega. Šis ir ļoti svarīgs aspekts sagatavotībā, jo slēpojot vasarā vairāk iespējams koncentrēties uz pašiem pamatiem bez lieka spiediena no sacensību tuvošanās datumiem. Šis ir laiks, kad pierast pie jauna ekipējuma, nostiprināt stāju un grieziena veikšanas trajektoriju, piestrādāt pie sīkumiem un novērst kļūdas.

Noslēgumā, un tik pat svarīgi, sagatavošanās sezona ir labākais laiks, kad piestrādāt pie mentālās sagatavotības. Tāpat kā fiziskās un tehniskās īpašības, psiholoģiskās īpašības prasa laiku un pūles, lai tās nostiprinātu. Organizēta psiholoģiskās sagatavotības programma var būtiski palīdzēt tev pietuvoties mērķiem un sasniegt augstākus rezultātus. 

Sāc tagad!

Lai labi iesāktu gatavošanos sezonai ir būtiski apzināties cik svarīgi tev ir sasniegt mērķus un pierādīt sevi sportā. Zemāk doti daži jautājumi, kurus sev uzdot pirms vasaras sezonas sākuma:

  • Cik lieli ir tavi nākošās sezonas mērķi un vai tu tici, ka esi spējīgs tos sasniegt?
  • Cik daudz esi gatavs strādāt lai attīstītu sevi vislabākajā iespējamā formā?
  • Cik ļoti tu vēlies sasniegt savus mērķus sportā un cik tālu esi gatavs iet?

Atslēga uz nākošās sezonas mērķu sasniegšanu ir sākt tagad! Ir viegli teikt, ka vēlies būt labs sportists, un pilnībā cita lieta apzināties un veikt nepieciešamo darbu, lai par tādu kļūtu. Ja esi uzlicis sev lielus mērķus, vienīgā iespēja lai tos sasniegtu ir apņemties intensīvam fizisko, tehnisko un mentālo treniņu grafikam līdz pat sezonas sākumam.

Tavam mērķim nonākot pirmo sacensību startā, vajadzētu būt pārliecībai, ka esi veicis visu iespējamo, lai sagatavotos šīm sacensībām - sajūtai "Es esmu pilnībā gatavs paradīt savu labāko sniegumu!". Un ar visa grūtā sagatavošanās darba saturu, kuru esi noglabājis savā sagatavotības bankā, iespēja sasniegt savus mērķus un aizvadīt veiksmīgu sezonu ir pietiekoši liela! 

Veiksmīgu gatavošanos!

Kristaps Zvejnieks (kalnu slēpotājs, 3 x olimpietis, sporta psiholoģiskās sagatavotības treneris).

Picture2.png

Picture1.png

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv