ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

25 • 03 • 2022

Kalnu slēpotājs Gulbis EJZOF sasniedz vienu labākajiem panākumiem – Top16 paralēlajā slalomā

Saistītā informācija

Somijas pilsētā Vuokati notiekošajā Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā (EJZOF) ļoti labu rezultātu, kas ir viens no visu laiku labākajiem kalnu slēpošanā Latvijai, ir sasniedzis Latvijas kalnu slēpotājs Kristofers Gulbis, kurš paralēlajā slalomā 79 dalībnieku konkurencē pārvarēja kvalifikāciju un sasniedza astotdaļfinālu, iekļūstot labāko sešpadsmitniekā un izcīnot 12.vietu.  

Šogad EJZOF kalnu slēpošanā bija tikai trīs disciplīnas, no kurām tikai divas individuālās – slaloms un paralēlais slaloms, kā arī komandu sacensības. Šoreiz nebija ierastā milzu slaloma. Latviju puišu konkurencē pārstāvēja Norvēģijā trenējošais Kristofers Gulbis un Somijā studējošais Gustavs Ābele, bet meitenēm – Marta Bērziņa un Dana Freimane.

Vuokati jaunie kalnu slēpotāji EJZOF iesāka ar slalomu. Puišiem pāri par 80 dalībnieku vidū trīsdesmitnieku sasniedza Kristofers Gulbis, kurš divu braucienu summā uzrādīja 23.rezultātu (+3,72 sek.), ceturtdaļsekundei pietrūkstot līdz divdesmitniekam. Gustavs Ābele bija vajadzīgs par četrām sekundēm vairāk, lai tiktu galā ar abām trasēm, ieņemot 42.vietu un apsteidzot pusi no konkurentiem. Pirmā un trešā vieta tika Somijai, kura ar citiem kalnu slēpotājiem dominē Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Baltijas kausa 5.posmā Pihē, bet pa vidu somiem otrajā vietā ierindojās norvēģis. Atšķirībā no distanču slēpošanas kalnu slēpošanā EJZOF Norvēģija piedalās. 

Jaunietēm meitenēm uzvara arī tika Somijai, par to parūpējoties Pasaules kausa posmos trīs reizes trīsdesmitniekā tikušajai Rosai Pohjolainenai. 70 dalībnieču vidū abos braucienos finišu sasniedza 57 dalībnieces, Martai Bērziņai un Danai Freimanei ieņemot attiecīgi 56. un 57.vietu. Abas  mūsu kalnu slēpotājas vienā braucienā kļūdījās, zaudējot daudzas sekundes. Bez šādām kļūdām viņām bija iespējas būt pāris vietas augstāk. 

Paralēlajā slalomā vispirms kvalifikācijā, kas tika aizvadīta trešdien, bija jāveic divi braucieni, nosakot labākos 32, kuri turpinās cīņu izslēgšanas kārtās, sākot no 1/16 fināla. Bērziņa ar Freimani uzrādīja 49. un 58.laiku 65 dalībnieču vidū, līdz 1/16 finālam jeb 32.vietai pietrūkstot pāris sekundēm – 3,5 un 5,2 sekundēm. Ābele bija ļoti tuvu kvalifikācijas pārvarēšanai un tikšanai labāko 32 vidū, pietrūkstot divu braucienu summā nieka 0,24 sekundēm. Vienīgais, kurš no Latvijas tika uz izslēgšanas braucieniem, bija Gulbis, kurš kvalifikācijā uzrādīja 14.laiku (+0,80 sek.). 

1/16 finālā Kristoferam pretī stājās Noels Limmers, kurš kvalifikācijā uzrādīja 19.laiku un bija par trešdaļu sekundi lēnāks nekā latvietis. Abu trašu kopsummā vācietis tika pārspēts par pusotru sekundi. 1/8 finālā nācās cīnīties ar 3.laiku uzrādījušo Eduardo Sarako no Itālijas. Cīņa bija līdzvērtīga, un itālis uzvarēja ar pussekundes pārsvaru. Kā izrādījās Sarako, aizvadot vieglu pusfinālu, bet grūtas ceturtdaļfināla un fināla cīņas, kļuva par čempionu. Tā kā Gulbis ir zaudējis uzvarētājam, iegūstot kopējā ieskaitē 12.vietu, kas ir viens no Latvijas labākajiem panākumiem EJZOF kalnu slēpošanā. 2013.gadā 10.vietu slalomā izcīnīja Miks Zvejnieks. 

Komandu sacensībās, kur startēja 16 valstu četrinieki – divi puiši un divas meitenes, Latvija pēc reitinga bija divpadsmitā, tāpēc pirmajā kārtā nācās cīnīties ar rangā 5.vietā esošo spēcīgo Somiju. Freimane ar Bērziņu kļūdījās un tika diskvalificētas, Gulbis zaudēja pusotru sekundi, bet Ābele savam konkurentam piekāpās tikai divas sekundes desmitdaļas. Turpinājumā somi pārspēja norvēģus, pusfinālā zaudēja nākamajiem čempioniem austriešiem, bet mazajā finālā jeb cīņā par bronzu pārspēja Vāciju. 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv