ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

07 • 05 • 2020

Iepazīstieties – Latvijas čempionāta medaļnieki brāļi Opmaņi

Turpinām iepazīstināt ar Latvijas jauniešiem, kas par savu sporta veidu izvēlējušies kalnu slēpošanu un kam šajā sezonā izdevies gūt atzīstamus rezultātus, kāpjot uz pjedestāla Latvijas čempionāta junioru un elites vecuma grupās.

Elvis Opmanis

dz.g. 1997
Pārstāv: Latvijas Slēpošanas federācijas izlase, SK WhiteRush
Treneris: Hans Unterberger un Edvīns Krūms
Pirmais treneris: Herbert Thayer
Rezultāts Latvijas čempionātā 2020: 2. vieta elites grupā milzu slalomā
FIS punkti: GS 73,65  un SL 50,65, DH 73,42 un SG 71,74

Elvis 1.jpg
Elvis Opmanis

Lauris Opmanis

dz.g. 2001
Pārstāv: Latvijas Slēpošanas federācijas izlase, SK WhiteRush
Treneris: Hans Unterberger un Edvīns Krūms
Pirmais treneris: Herbert Thayer
Rezultāts Latvijas čempionātā 2020: 1. vieta junioru grupā milzu slalomā, 2. vieta junioru grupā slalomā
FIS punkti: GS 95,21  un SL 88,25, DH 89,59 un SG 74,96

Lauris 3.jpg
Lauris Opmanis

Apsveicam ar rezultātu Latvijas čempionātā! Kā pats vērtē savu sniegumu šajās sacensībās?

Elvis: Ar rezultātu esmu apmierināts daļēji. Bija trases daļas, kur viss izdevās, tomēr kopumā sacensībās nesanāca slēpot tā, kā kā to darīju treniņos pirms sacensībām. Man personīgi šajā sezonā noteikti bija pārāk maz startu, pietrūka sacensību ritma. Protams, ir prieks par medaļu Latvijas čempionātā, turklāt sacensību nedēļa pavasarī Somijā vienmēr ir labs sezonas noslēdzošā sacensību cikla sākums un Latvijas čempionāts kārtējo reizi bija vislabāk organizētās sacensības visas sezonas garumā.

Lauris: Protams, esmu priecīgs par iegūtajām medaļām, bet ir sajūta, ka varēju labāk. Šosezon šīs bija pirmās slaloma sacensības, kur beidzot izdevās salīdzinoši labi divi braucieni vienās sacensībās un līdz ar to izbraukt labākos punktus. Tā kā trenējos un uz sacensībām braucam kopā ar brāli, arī es jutu nepietiekamo sacensību skaitu sezonas laikā. Kā jau katru gadu šīs sacensības Somijā ir ļoti gaidītas, jo tā ir viena no retajām iespējām sezonas laikā startēt kopā ar pārējiem Latvijas slēpotājiem. Protams, ļoti žēl, ka nācās atcelt Latvijas čempionātu ātrumdisciplīnās. Šīs sacensības es gaidīju vēl vairāk, jo tā būtu bijusi iespēja pacīnīties par čempiona tituliem ar brāli!

Lauris 1.jpg
Lauris Opmanis

Ņemot vērā ziemas neesamību Latvijā, kā izdevās saplānot un realizēt treniņu procesu?

Elvis: Diemžēl, šogad ziema nebija izdevusies ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, tāpēc bija grūti rast labus apstākļus treniņiem, kā arī tika atceltas daudzas ieplānotās sacensības. Protams, žēl, ka ne reizi nebija iespējams startēt “mājas trasē” Siguldā, kas vienmēr dod pozitīvas emocijas. Taču šoziem man bija lieliska iespēja pirmo reizi slēpot ārpus Eiropas – Dienvidkorejā, kur izdevās izcīnīt savu pirmo uzvaru FIS sacensībās, turklāt izdarīt to olimpiskajā slaloma trasē, iegūstot arī personīgo punktu rekordu (40,56). Mani uzaicināja piedalīties kā mentoru starptautiskajā jauniešu ziemas sporta nometnē “Dream Program”. Korejā gan treniņu, gan sacensību apstākļi bija tuvu ideāliem. 

Elvis 2.jpg
Elvis Opmanis

Lauris: Tā kā sniega treniņi mums abiem ar brāli notiek galvenokārt Austrijā, sniega trūkumu tik ļoti neizjutām. Lai gan arī tur ziema nebija tāda, kādu būtu gribējies. Treniņu plānus tas ietekmēja mazāk, lai gan arī nācās pielāgoties un meklēt iespējami optimālus apstākļus un trases. Taču visvairāk pietrūka sacensību, kuras atcēla nepārtraukti, un savus plānus nevarējām mainīt tik ātri, cik strauji mainījās sacensību kalendārs. 

Vai ir izdevies sasniegt plānotos mērķus?

Elvis: Sezonu kopumā vērtēju kā izdevušos. Esmu uzlabojis FIS punktu reitingu visās disciplīnās, kur izdevās startēt. Salīdzinot ar citām sezonām, treniņu dienas uz kalna ir bijušas maz, taču prieks, ka tās ir bijušas ļoti kvalitatīvas un produktīvas. 

Lauris: Neskatoties uz to, ka iespēju startēt bija ļoti maz, ar lielāko daļu rezultātu esmu apmieināts. Tāpat kā brālim, arī man ir izdevies uzlabot FIS punktu reitingus. Šī bija pirmā sezona, kad man bija individuāli pielāgots ekipējums, pie kā sākumā bija jāpierod. Taču pēc tam tas ļoti palīdzēja uzlabot sniegumu trasē. 

Lauris 2.jpg
Lauris Opmanis

Zinot, ka slēpotāji top vasarā, kā plāno gatavoties nākamai sezonai? Ar ko un cik nopietni nodarbojaties vasarā? 

Elvis un Lauris: Jau ceturto gadu vadāmies pēc šīs vienkāršās patiesības, vasaras mēnešos trenējoties pie vieglatlētikas trenera Edvīna Krūma. Esam pārliecinājušies, ka fiziskā sagatavotība ir svarīgākais priekšnosacījums, lai spētu progresēt treniņos uz sniega sezonas sākumā un ar pilnu jaudu darboties visu sezonu. Turklāt fiziskā forma ir ļoti svarīga arī drošībai uz kalna, samazinot traumu risku. Lai šādu formu sasniegtu, ir nepieciešama pārdomāta fizisko treniņu programma. Tāpēc arī šogad sauļosimies stadionā nevis uz ledājiem. 

Lai dažādotu treniņprocesu, vasarās braucam ar MTB riteņiem, kāpjam kalnos, nodarbojamies ar klinšu kāpšanu, spēlējam tenisu, braucam ar SUP dēļiem...

Vai esat jau domājuši par sportiskajiem plāniem nākamai sezonai?

Elvis un Lauris: Nākamo sezonu plānojam intensīvu – esam iecerējuši papildināt un dažādot treniņtrašu vietas. Gribētos vairāk koncentrēties uz ātruma disciplīnām (nobraucienu un supergigantu), kas mums abiem ļoti patīk, bet, diemžēl, šogad apstākļi to liedza. Ceram arī, ka izdosies startēt vairāk sacensībās nekā šogad. Šobrīd sezonas kalendārā plāna vēl nav, taču ir zināmi divi lielākā mēroga notikumi, kuriem plānojam kvalificēties – Pasaules čempionāts Itālijā un Universiāde Šveicē. Kalendārā noteikti arī iekļausim abus Latvijas čempionāta posmus Somijā. Protams, turpināsim trenēties pie Hansa Unterbergera kopā ar pēdējos gados augušo WhiteRush komandu. Ļoti ceram, ka vasaras laikā izdosies aizbraukt uz Austriju, lai pielāgotu un sagatavotu ekipējumu nākamai sezonai, pagarinātu esošās sadarbības, kā arī vienotos par sadarbību ar jauniem atbalstītājiem.

C23E44F2-66AC-4F04-AE0A-9BD34A6DA03A.jpeg

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv