ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

12 • 04 • 2019

Atskats uz Latvijas čempionātu ātruma disciplīnās

Latvijas Kalnu slēpošanas čempionāts ātruma disciplīnās no 6. līdz 10. aprīlim jau otro gadu norisinājās Somijas slēpošanas kūrortā Yllas. Čempionātu rīko Latvijas Slēpošanas federācija sadarbībā ar Somijas Slēpošanas federāciju un kalnu slēpošanas sporta klubu no Rukas Somijā jau ilgus gadus tradicionālā sacensību seriāla Yllas Alpine Games ietvaros. Sacensības visās trīs ātruma disciplīnās  - nobraucienā, supergigantā un Alpu kombinācijā – arī šogad norisinājās kā FIS kategorijas sacensības, taču Latvijas čempionāta medaļas savā starpā dalīja tikai Latvijas sportisti. Vienlaicīgi šajās disciplīnās notiek arī Somijas nacionālais čempionāts, tāpēc šī ir laba iespēja sportistiem sezonas noslēgumā piecu dienu laikā startēt 8 FIS kategorijas sacensībās, cenšoties uzlabot savu punktu reitingu FIS rangā. 

Ātruma sacensību nedēļa sākās 6. aprīlī ar diviem nobrauciena treniņiem, kuru laikā sportisti iepazinās ar trasi un kalna un sniega apstākļiem. Lai gan Yllas kalns nav ļoti sarežģīts un stāvs, tomēr sportistiem trase ir jāiemācās un jāizbrauc ļoti precīzi, jo tieši uz šāda kalna katra kļūda maksā ļoti daudz un kļūdas ir ļoti grūti izlabot.

7. aprīlī plānoto Latvijas čempionātu nobraucienā, diemžēl, nācās pārcelt par dienu vēlāk stiprā vēja dēļ. Jāpiebilst, ka tieši laika apstākļi visvairāk sarežģī sacensību rīkošanu uz šī kalna. Lai gan sniega apstākļi un trases stāvoklis ir tuvu ideālam, vējš kalna virsotnē nereti sasniedz vētras spēku, turklāt laika apstākļi mainās ļoti strauji. 

Nākamajā rītā laika prognozes bija piepildījušās un sacensības varēja norisināties atbilstoši plānam. Nobrauciena trasē devās 20 sievietes un 36 vīrieši. Jāpiebilst, ka kalna nepietiekamā augstuma dēļ FIS kategorijas sacensības tiek rīkotas ar diviem braucieniem. 

Sieviešu konkurencē uzvarēja Somijas pārstāve Kia-Emilia Hakala, 2. vietā, atpaliekot 0,11 sek., zviedriete Jennifer Finn, bet 3. vietā FIS sacensībās un ātrākā no latvietēm Agnese Āboltiņa, kas uzvarētājai zaudēja 0,91 sek. Šis rezultāts ļāva Agnesei aizstāvēt pagājušajā gadā iegūto Latvijas čempiones titulu un nopelnīt 70,44 FIS punktus. Otra Latvijas sportiste Betija Burkovska kopvērtējumā ierindojās 7. vietā, zaudējot 3,39 sek. un saņemot par šo rezultātu Latvijas čempionāta sudraba godalgu un 97,60 FIS punktus.

Vīriešu konkurencē uzvara Somijas pārstāvim Elian Lehto, otrajā vietā Elias Grym, bet trešais pieredzējušais somu sportists Andreas Romar. No latviešiem ātrākais šajās sacensībās bija Lauris Opmanis, uzvarētājam zaudējot 2,31 sek, ierindojoties 10. vietā kopvērtējumā un kļūstot par Latvijas čempionu (71,27 FIS punkti). Latvijas čempionāta ieskaitē sudrabs Mikam Zvejniekam, kurš no uzvarētāja atpalika 4,16 sekundes, ieņēma 20. vietu un saņēma 92,34 FIS punktus. Bronza Dāvim Zvejniekam (+6,00 sek., 25. vieta, 113,31 FIS punkti). 

9. aprīļa laika apstākļi atkal bija izaicinājums sacensību organizatoriem un visai komandai uz kalna. Sacensību programmā nelielas izmaiņas, jo sportisti varēja izmantot tikai enkura pacēlājus, kas daudz lēnāki nekā gondola. Atzinību noteikti ir pelnījusi organizatoru komanda, jo sportistiem tika nodrošināta gan inventāra nogādāšana finišā ar sniega močiem, gan iespēja sildīties un sagaidīt startu slēgtās gondolas kafejnīcas telpās. 

Atbilstoši grafikam Latvijas čempionāts Alpu kombinācijā – pirmais brauciens supergigants, otrais brauciens slaloms. Šoreiz pirmās trīs vietas kopvērtējumā Somijas sportistēm: pirmā Riikka Honkanen, otrā Erika Pykalainen un trešā Kia-Emilia Hakala. Arī šajā disciplīnā Latvijas čempionātā ātrākā un Latvijas čempiones titula ieguvēja Agnese Āboltiņa, kas ieņēma 7. vietu, no uzvarētājas atpaliekot 3,03 sek. un saņemot 165,48 FIS punktus. Otrā un Latvijas čempionāta sudraba medaļas ieguvēja Evelīna Gasūna, kas ierindojās 10. vietā, zaudējot uzvarētājai 3,83 sek. (176,78 FIS punkti). Taču jāatzīmē, ka Evelīnas slaloma brauciena laiks bija trešais ātrākais. Latvijas čempionāta bronza Betijai Burkovskai (14. vieta, +5,03 sek., 193,75 punkti). 

Arī vīriešu konkurencē vietas pirmajā trijniekā Somijas sportistiem: 1. vieta Turo Torvinen, 2. vieta Niklas Jarvikare un 3. vieta Jaakko Tapanainen. Latvijas čempionāta Alpu kombinācijā zelts Mikam Zvejniekam, kas kopvērtējumā ieņēma 13. vietu, no uzvarētāja divu braucienu summā atpaliekot 1,44 sek. un saņemot 82,02 FIS punktus. Sudrabs šajā disciplīnā Laurim Opmanim, kurš uzvarētājam zaudēja 3,60 sek., ieņēma 25. vietu un nopelnīja 113,62 FIS punktus. Neskatoties uz ātrāku slaloma braucienu, Latvijas čempionāta bronzas medaļa Žakam Gedram, ierindojoties 27. vietā un zaudējot 3,79 sek. (116,40 FIS punkti). 

Sacensību noslēdzošā diena 10. aprīlis gan organizatorus, gan sportistus lutināja – spoža saule un pēc iepriekšējās dienās piedzīvotā jau tikai viegls vējiņš. Tiesa gan, vējš savu darbu bija padarījis naktī, un trase vietām bija diezgan pamatīgi aizputināta. Vēlreiz pateicība trases darbiniekiem, kuri ātri vien trasi saveda teicamā kārtībā. Ideāli apstākļi Latvijas čempionāta ātruma disciplīnās pēdējām sacensībām – supergigantam. Uz supergiganta starta 28 sievietes un 56 vīri. 

Sieviešu konkurencē ātrākās trīs Somijas sportistes: 1. Erika Pykalainen, 2. Kia-Emilia Hakala un 3. Riikka Honkanen. Karjeras noslēdzošās sacensības veiksmīgas Agnesei Āboltiņai, kas pārliecinoši aizstāvēja Latvijas čempiones titulu visās ātruma disciplīnās, kopvērtējumā ieņemot 10. vietu, zaudējot 1,44 sek. un nopelnot 79,64 FIS punktus. Latvijas čempionāta sudraba medaļa Betijai Burkovskai (15. vieta, +2,19 sek., 96,44 FIS punkti), bet bronza Evelīnai Gasūnai (18. vieta, +2,83 sek., 110,78 FIS punkti).

Ātrākais supergiganta brauciens izdevās Zviedrijas pārstāvim Elia Grym, otrajā vietā atstājot somu Andreas Romar, bet trešajā vēl vienu Somijas sportistu Elian Lehto. Arī supergigantā ātrākais no latviešiem Lauris Opmanis, uzvarētājam piekāpjoties par 1,09 sek., ieņemot 13 vietu kopvērtējumā un saņemot par šo rezultātu 58,62 FIS punktus. Latvijas čempionāta sudraba godalga Mikam Zvejniekam, kurš ierindojās 19. vietā, zaudējot 1,45 sek. un nopelnot 66,91 FIS punktus. Bronzas medaļa Žakam Gedram (29. vieta, +2,15 sek., 83,01 FIS punkti).

Latvijas izlases vecākais treneris un viens no sacensību tiesnešiem Dinārs Doršs komentārā atzina, ka laba zīme ir tā, ka skaitot visas notikušās 2019. gada Latvijas čempionāta disciplīnas kopā, gan tehniskās Pyha, gan ātruma Yllas redzam, ka augstākās godalgas ir sadalījuši dažādi čempioni, un šis fakts noteikti nozīmē, ka konkurence sporta veidā Latvijas iekšienē aug, un turpat “mugurpusē elpo” jauni sportisti. Kā federācija strādāsim, lai saglabātu arī mūsu ātruma čempionātu, kā šo tradīciju FIS līmeni, bet vienlaikus kopā ar mūsu somu partneriem domājam kā paplašināt dalībnieku sastāvu varbūt arī ne FIS līmeņa ieskaitei, bet arī tādiem sportistiem, kas vienkārši vēlas izmēģināt savus spēkus nobraucienā, vēl neieguldoties dārgā inventārā.  Viena no versijām kāda varētu rasties, būtu  tāda, ka paralēli FIS standarta ieskaitei un cīņai par pozīcijām pasaules rangā, varētu notikt sacensības pa to pašu trasi, bet bez striktajiem FIS slēpju inventāra noteikumiem. Laiks rādīs pie kāda risinājuma nonāksim.

Yllas notikušais Latvijas čempionāts bija pēdējās šīs sezonas LSF sacensības kalnu slēpotājiem. Nedēļa ir paskrējusi nemanot, piedzīvojot gan bargu ziemu, gan baudot jau pavasarīgu saulīti. Vairākiem Latvijas sportistiem ir izdevies uzlabot FIS punktu reitingu, sasniedzot augstvērtīgus rezultātus un pierādot, ka latvieši var sekmīgi konkurēt arī kalnu slēpošanas ātruma disciplīnās.

Latvijas čempionāta godalgoto vietu ieguvēji medaļas saņems LSF sezonas noslēguma pasākumā maija nogalē Siguldā. 

Autors: M.Gintere

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv