ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

20 • 01 • 2017

Ž.Gedram un L.Bondarei godalgotas vietas FIS slalomā Somijā

Saistītā informācija

Latvijas izlases kalnu slēpotāji Žaks Gedra un Liene Bondare veiksmīgi nostartējuši Somijas pilsētā Rovaniemi notikušajās FIS sacensībās slalomā. Cēsnieks Gedra pāri par 70 dalībnieku vidū abos startos izcīnīja otro vietu un nopelnīja 35,51 un 37,84 FIS punktus. Tikmēr rīdziniece Liene Bondare spēcīgā sieviešu konkurencē 38 dalībnieču vidū abas reizes ieguva trešo vietu, otrajā dienā nopelnot labākos punktus karjerā – 31,55 FIS punkti. 

Nostartējuši pēdējo reizi decembra vidū Hemsedālē Norvēģijā, pēc mēneša pārtraukuma, izejot uz starta pirmo reizi šajā gadā, savu šīs sezonas sacensību grafiku turpināja Latvijas izlases dalībnieki Žaks Gedra un Liene Bondare, kuriem pievienojās arī pirmo sezonu junioru grupā pārgājušais Daniels Loss, kurš pagājušā gada beigās bija jau nostartējis četrās FIS sacensībās.

Vīriešu konkurencē bez mājiniekiem somiem un Latvijas pārstāvjiem sacentās arī vairāki norvēģi, zviedri, kā arī daži Polijas, Krievijas pārstāvji un viens Igaunijas kalnu slēpotājs. Dalībnieki ar diviem izņēmumiem bija vecumā no 16-20 gadiem. Pēc reitinga 18 gadus vecais Žaks Gedra bija otrais un tādu vietu arī ieguva. Pēc pirmā brauciena pasaules rangā ar 33,09 FIS punktu reitingu 552.vietā esošais cēsnieks bija līderpozīcijās, taču tikai 0,04 sekundes aiz viņa bija ārpus tūkstošnieka atrodošais Jorgens Hokerūds. Tikmēr vadošais pēc ranga, 0,8 punktus un 28 vietas FIS listē Žakam priekšā esošais par gadu vecākais polis Jedrzejs Jasičeks uzrādīja piekto laiku, pirmo trasi veicot par pussekundi lēnāk. Neskatoties uz to, ka otrajā braucienā Gedra uzrādīja vien 10.laiku (+0,75 s), tomēr mūsu kalnu slēpotājs saglabāja vietu trijniekā, jo, pirmkārt atstarpes nebija tik lielas un, otrkārt, labākos laikus otrajā trasē uzrādīja pēc pirmā brauciena ārpus sešinieka vai desmitnieka esošie konkurenti, izņemot norvēģi Hokerūdu, kurš tad arī izcīnīja uzvaru, apsteidzot Žaku par trešdaļu sekundes (+0,31s). Otram Latvijas pārstāvim Danielam Losam 51.vieta (+10,72 s) un 123 FIS punkti.

Sievietēm, lai arī sacentās tā paša juniora vecuma kalnu slēpotājas un uz starta izgāja gandrīz uz pusi mazāk dalībnieču nekā vīriešiem, tomēr konkurence dāmām bija daudz spēcīgāka, par ko parūpējās, galvenokārt, Krievijas pārstāves, no kurām viena ir simtniekā, viena divsimtniekā, bet divas pasaules rangā trīssimtniekā. Pieskaitot vēl somieti Janīnu Makinenu, kura ieņem 315.vietu, tad 20 gadus vecā Liene Bondare pēc ranga bija sestā. Taču pēc ranga spēcīgajām krievietēm pirmā diena nebija veiksmīga, bet mājas trasē dominēja 18 gadus vecā somiete Hilla Hannola, kura rangā gandrīz ar tādu pašu reitingu kā Lienei, atrodoties tikai 10 vietas zemāk, izcīnīja pārliecinošu uzvaru un par 1,64 sekundēm apsteidza Makinenu, kurai savukārt tikai vienu sekundes desmitdaļu piekāpās trešo vietu ieguvusī Liene. Rīdziniece pēc pirmā brauciena bija sestā (+0,48 s), bet ar ceturto laiku otrajā trasē izdevās pakāpties pat uz trešo vietu, par 0,08 sekundēm apsteidzot un aiz trijnieka atstājot rangā trīssimtnieka beigās atrodošos Anastasiju Gornastajevu, kura 2015.gada novembrī Baltijas kausa pirmajā posmā Lietuvā tikai par 0,02 sekundēm apsteidza Lieni, neļaujot visam pjedestālam sastāvēt no Latvijas pārstāvēm. Tikmēr vadošā pēc ranga un vienīgā simtniekā esošā no dalībniecēm Rinata Abulkaiumova palika tikai piektā (+1,91 s). Starp citu, Abdulkaiumovai tikai pirms 4 mēnešiem palika tikai 17 gadu, taču strauju kāpuma rangā viņa piedzīvoja pagājušā gada decembrī pēc veiksmīgiem startiem Tālo Austrumu sacensībās Ķīnā, kur nopelnīja pirmo reizi karjerā ne tikai zem 30, bet arī zem 20 FIS punktiem.

Otrajā dienā Ž.Gedram sanāca pretējs scenārijs, proti, pirmajā braucienā viņš bija tikai septītais (+1,12 s), bet ar ātrāko laiku otrajā braucienā viņš pakāpās uz trijnieku, otro dienu pēc kārtas ieņemot otro vietu. Šoreiz uzvarēja 1997.gadā dzimušais soms un pirmajā dienā trijnieku noslēgušais Saku Aho, kuram Žaks zaudēja pussekundi, bet pirmās dienas uzvarētājs un otrās dienas līderis pēc pirmā brauciena Hokerūds otrajā trasē kļūdījās un izstājās. Tikmēr 39.vietā ierindojušais D.Loss šoreiz labākajiem zaudēja par sekundi mazāk un nopelnīja savus labākos punktus – 107 FIS punkti. Sievietēm pirmajā trijniekā iekļuva tās pašas kalnu slēpotājas, tikai šajā reizē abas somietes samainījās vietām, uzvaru izcīnot Janīnai Makinenai. Lai arī konkrēti Makinenai Liene zaudēja daudz vairāk nekā ceturtdien, tomēr deficīts līdz uzvarētājai bija mazāks nekā pirmajā dienā, kas solīja labākus punktus. Un tā arī notika, proti, Liene tika pie sava labākā rezultāta – 31,55 FIS punkti. Atkal Lienei izvērtās ļoti līdzīga cīņa ar Gornastajevu, apsteidzot šoreiz krievieti par 0,02 sekundēm. 

Sestdien un svētdien šie trīs Latvijas kalnu slēpotāji sacentīsies FIS slalomā citā Somijas ciematā.

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv