ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

15 • 12 • 2016

Ž.Gedra atkal uzlabo punktus, mūsu līderiem neveiksmīga diena

Latvijas izlases kalnu slēpotājs cēsnieks Žaks Gedra Norvēģijas pilsētā Hemsedālē notikušajās FIS sacensībās milzu slalomā no 140 dalībniekiem ieguva 16.vietu un nopelnīja savus labākos punktus karjerā šajā disciplīnā – 41,81 FIS punkts. Tikmēr neveicās mūsu līderiem, jo otra labākā pēc reitinga Lelde Gasūna finišēja vien 17.vietā, bet Agnese Āboltiņa izstājās jau pirmajā braucienā, kamēr Eiropas kausa posmā Oberēgēnā (Itālija) Kristaps Zvejnieks, atrodoties tūdaļ aiz labāko trīdesmitnieka pēc pirmās trases 102 dalībnieku vidū, nefinišēja otrajā braucienā. Savukārt, Liene Bondare Hemsedālē ierindojās 43.vietā no 105 kalnu slēpotājām.

Iepriekšējā rakstā lielākais uzsvars tika likts uz Latvijas izlases meitenēm, jo supergigantā Agnese Āboltiņa tika trijniekā un uzstādīja punktu rekordu. Savu labāko rezultātu ātrumdisciplīnā pirmajā sacensību dienā sasniedza arī cēsnieks Žaks Gedra, taču viņa rezultāts bija vairāk nekā par 20 punktiem sliktāks nekā Āboltiņai, līdz ar to Žaka starts bija pieminēts minimāli. Otrajā dienā viņš arī milzu slalomā nopelnīja labākos punktus, līdz ar to šoreiz vairāk par Gedru ģimenes vecāko brāli., kurš pusotras nedēļas laikā uzlabojis punktus trijās disciplīnās.

Lai arī Žaks, kā jau minēts, sasniedza punktu rekordu milzu slalomā, kas pats par sevi ir ļoti labi, tomēr gan viņš, gan arī citi saprot, ka 18 gadus vecajam Latvijas kalnu slēpotājam bija pavisam reāli pirmo reizi šajā disciplīnā iegūt zem 40 FIS punktiem (slalomā viņa labākais rādītājs ir 30,77 FIS punkti, kas sasniegti pirms pusotras nedēļas Sallā – aut.piez.). SK “Ziemeļpols” pārstāvis pirmajā braucienā uzrādīja 10.laiku (+1,65 s). Šāda paliela atstarpe bija tāpēc, ka abi līderi no Norvēģijas nobrauca ātri, bet mūs sportistu no sešinieka šķira tikai 0,3, bet no trijnieka 0,7 sekundes. Otrajā braucienā Žaks labākā laika uzrādītājam piekāpās tikpat – 1,67 sekundes, taču gan pirmā desmitnieka, gan arī otrā desmitnieka braucēji otrajā braucienā līderim zaudēja uz pusi mazāk, bet atsevišķi kalnu slēpotāji no top15 tikai pāris desmitdaļas. Līdz ar to Žaks otrajā braucienā sasniedza vien 18.laiku, kas viņu divu braucienu summā nobīdīja uz 16.vietu (+3,28 s), kas tik un tā deva iepriekšējā labākā rezultāta uzlabojumu par vienu punktu – 41,81 FIS punkti. Uzvaru izcīnīja pasaules junioru čempionāta 18.vietas ieguvējs Tobiass Vindingstāds no Norvēģijas.

Ja izdotos otro braucienu veikt kā lielākajai daļai blakus esošo konkurentu, tad divu braucienu summa sanāktu par aptuveni 0,7 sekundēm mazāka, kas ļautu pārsniegt 40 punktu robežu un iegūt ap 36 FIS punktiem. Līdz ar to Žaks Gedra abos slalomos ir pietuvojies trešā (slalomā) un ceturtā desmita (milzu slalomā) robežām, kuru visticamāk drīzumā arī pārsniegs.  Tikmēr cita robeža – 100 FIS punkti – ir jāsasniedz pirmo sezonu FIS sacensību apritē uzsākušajam Danielam Losam, kurš jau aizvadījis divus slalomus un vakar arī pirmo milzu slalomu, ierindojoties apaļajā 90.vietā (+19,53 s) un iegūstot 153,01 FIS punktu.

Tikmēr sieviešu sacensības mums neiesākās labi. Lelde Gasūna, kura vēl ar divām citām konkurentēm atrodas pasaules rangā divsimtniekā un bija otrā pēc reitinga, pirmajā braucienā uzrādīja desmito laiku (+0,90 s), kamēr Liene Bondare atradās ārpus piecdesmitnieka, kaut arī 51.laiks (+5,22 s) bija atbilstoši viņas reitingam, bet Agnese Āboltiņa nefinišēja. Otrajā braucienā Lelde bija tikai 25. un atkrita uz 17.vietu kopvērtējumā (+2,55 s), kas deva 36 FIS punktus, par 18 atpaliekot no labākā rezultātā milzu slalomā. Uzvarēja 18 gadus vecā zviedriete Elsa Hokansone Fermbeka, kura bija nepārspēta arī pirmajā supergigantā, bet savu pēc Baltijas kausa martā Pihē iegūto iesauku “mūžīgi otrā” atkal attaisnoja un otro vietu ieguva 17 gadus vecā norvēģiete Mariela Kufosa (Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Baltijas kausā šā gada martā Somijā Kufosa no pieciem startiem četras (!) reizes ieņēma 2.vietu – aut.piez.). L.Bondarei gan izdevās pakāpties pāris vietas un finišēt 43.vietā (+8,70 s) un nopelnīt 77 FIS punktus, kas nav starp viņas desmit labākajiem rādītājiem šajā disciplīnā.

Šodien Hemsedālē dalībnieki otro reizi sacentīsies milzu slalomā. Līdz ar to mūsu meitenēm ir iespēja nostartēt daudz labāk nekā vakar. Tikmēr Eiropas kauss slalomā šodien turpināsies citā Itālijas kalnu kūrortā Vallā Difasā.

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv