ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

10 • 11 • 2016

Pasaules kausā slalomā Levi startēs trīs mūsējie kalnu slēpotāji

Šajā nedēļas nogalē Somijas kalnu slēpošanas centrā Levi Pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā turpināsies ar otro posmu, dalībniekiem sacenšoties slaloma disciplīnā. Latviju pirmo reizi pasaules kausa posmā pārstāvēs trīs dalībnieki – mārupieši Kristaps un Miks Zvejnieki vīriešu konkurencē, bet siguldiete Lelde Gasūna sievietēm. Ja K.Zvejnieks un L.Gasūna jau ir vairākkārt startējuši šajā līmenī, tad Mikam tā būs debija Pasaules kausā.

Gan mūsu izlases līderi Zvejnieks un Gasūna, gan pasaules vadošie kalnu slēpotāji Levi atgriezīsies pēc gada pārtraukuma, jo pagājušā rudenī daudzviet Eiropā esošais sniega un sala trūkums bija skāris arī Ziemeļvalstis, tāpēc Somijas ziemeļu slēpošanas centrā Pasaules kausa posmu nācās atcelt. Levi trase mūsējiem ir labi pazīstama, jo Kristaps ar Leldi tur ir startējuši vairākkārt – abi trīs reizes. Ja Siguldietei tās ir vienīgās reizes, tad brāļi Zvejnieki tur ir piedalījušies arī FIS sacensībās un Eiropas kausa posmos, tā kā arī Mikam Levi nebūt nav sveša.

Vislielākās cerības saistās ar Pasaules rangā slalomā ar 10,42 FIS punktu reitingu 69.vietā atrodošos Kristapu Zvejnieku, kurš vienīgais no pašreizējiem aktīvajiem Latvijas kalnu slēpotājiem ir ticis PK posmos trīsdesmitniekā (vēl to ir izdarījuši Ulla Ģērmane (ex.Lodziņa) un Roberts Rode – aut.piez.). Šis Kristapam būs “acītes” pasaules kauss – 21.reize. Vai tā būs veiksmīga un otro reizi tiks sasniegts top30? Kāpēc gan ne. Kristapam tāpat kā iepriekš būs jāstartē beigu galā, taču Levi parasti ir cieta trase, jo tiek liets ūdens, veidojot ledainu virsmu, tādējādi cenšoties nodrošināt visiem pēc iespējas vienlīdzīgākus apstākļus. Iespējas ir labas, taču arī netikšana trīsdesmitniekā nebūs slikts rezultāts, jo atceras, ka aptuveni 25-30 slalomisti līdzvērtīgi cīnās par pāris noslēdzošajām vietām labāko trīsdesmitnieka beigās. It īpaši tas vērojams Levi posma blīvajos rezultātos, jo, piem., 2014.gadā 25. un 55.vietu pirmajā braucienā šķīra viena sekunde. Līdzīgi bija arī 2013.gadā, turklāt tad uz otro braucienu tika 32 kalnu slēpotāji, jo cīņā par 30.vietu trīs bija uzrādījuši identisku laiku.

K.Zvejnieks PK slalomā Levi, 16.11.2014
K.Zvejnieks PK slalomā Levi, 16.11.2014

Leldei Gasūnai vairākas reizes pirmajā braucienā ir izdevies iekļūt piecdesmitniekā, vislabāko rezultātu sasniedzot pirms pusotra gada Zviedrijā, kad izdevās pirmajā trasē uzrādīt 42.rezultātu, līdz otrajam braucienam jeb labāko trīsdesmitniekam pietrūkstot pusotrai sekundei. Protams, ka viņa gribēs uzlabot savu labāko vietu, tai pat laikā neaizmirstot arī par labāko trīsdesmitnieku.

L.Gasūna PK slalomā Levi, 15.11.2014
L.Gasūna PK slalomā Levi, 15.11.2014

Tā kā K.Zvejnieks pagājušajā sezonā vienā pasaules kausa posmā iekļuva trīsdesmitniekā un ar 26.vietu nopelnīja 5 punktus Pasaules kausa kopvērtējumam, kurš viņš sezonu noslēdza 56vietā (nejaukt ar pasaules rangu slalomā, ko rēķina pēc FIS punktu reitinga – aut.piez.), tātad, atrodas labāko sešdesmitniekā, tad Latvijai vīriešu konkurencē pasaules kausa posmos slalomā pienākas otra vieta, tāpēc arī var startēt Miks Zvejnieks, kurš ir otrs labākais no mūsējiem, atrodoties pasaules rangā 382.vietā.  Ja Kristaps ar Leldi pagājušajā nedēļā Baltijas kausa pirmajā posmā “Snow arena” parādīja, ka ir labā formā, tad par izdevušos, izņemot paralēlo slalomu, nevarētu nenosaukt Mika startu. Taču pozitīvās emocijas no iekļūšanas finālā paralēlajā slalomā vairos ticību un palīdzēs labāk nobraukt un apsteigt kādu vai kādus konkurentus pirmajā braucienā Pasaules kausa posmā. Pagājušā sezonā lielākā mēroga sacensības Mikam bija Eiropas kausa posms Norvēģijā, kur, neparādot savu labāko sniegumu, līderiem braucienā sanāca zaudēt ap septiņām sekundēm. Levi ir specifiska trase, un tur parasti beigu braucēji salīdzinoši maz zaudē vadošajiem. 2014.gadā 65.vieta atpalika no līdera 1.braucienā 4,5 sekundes, bet 2013.gadā bija vēl mazākas atstarpes, jo pirmo un 70.vietu šķīra tikai 3,5 sekundes.

Lai veiksmīgs starts mūsējiem kalnu slēpotājiem!

Ivars Bācis

Levi, Finland

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv