ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

29 • 12 • 2016

L.Gasūna PK posmā slalomā sasniedz savu augstāko rezultātu

Latvijas izlases kalnu slēpotāja un “International Ski team” braucēja Lelde Gasūna šodien Austrijas kalnu ciematā Zemmeringā notikušajā pasaules kausa posmā kalnu slēpošanā slaloma disciplīnā pirmajā braucienā 68 dalībnieču vidū uzrādīja 33.laiku, līderei Mikaelai Šifrinai (ASV) zaudējot 4,13 sekundes un pirmo reizi karjerā PK posmos tiekot četrdesmitniekā. Līdz trīsdesmitniekam un tikšanai uz otro braucienu viņai pietrūka pussekunde (0,45 s). Dienu iepriekš milzu slalomā pirmajā braucienā Lelde dalīja noslēdzošo 59.vietu ar japānieti.

Pēc Ziemassvētku brīvdienām, nesagaidot Jauno gadu, Lelde Gasūna ir vienīgā no Latvijas kalnu slēpotājiem, kura nolēmusi piedalīties vēl dažos startos Vecgadā, turklāt pašā augstākajā līmenī – Pasaules kausa posmā, kas norisinās Zemmeringā Austrijā un kur trīs sacensību dienās klanu slēpotājas sacenšas divreiz milzu slalomā un vienreiz slalomā. Pirmo milzu slalomu otrdien mūsu kalnu slēpotāja izlaida, bet vakar kopā ar vēl 62 konkurentēm izgāja uz starta. Tas milzu slalomā pasaules kausa posmos bija Leldes piektais starts karjerā, bet pirmais šosezon un šogad kopumā. Starp citu, pēdējo reizi pasaules kausā milzu slalomā viņa startēja precīzi pirms gada – 28.decembrī , un arī Austrijā, tikai citā kalnu pilsētā Liencā. Tomēr šosezon mūsu pārstāve jau bija paspējusi nostartēt vairākos milzu slalomos FIS sacensībās. Sezonas sākums Somijā bija ļoti labs, ar uzvaru un FIS punktiem (20,88) tuvu savam rekordam (18,81), bet pirms divām nedēļām Norvēģijā parādītais sniegums un iegūtie FIS punkti ceturtā desmita vidū liecināja, ka šajā disciplīnā vēl nav uzķerta īstā brauciena garša.

Tas parādījās arī Pasaules kausa posmā, kur no 63 dalībniecēm trīs izstājās, bet 26 gadus vecā Lelde Gasūna ar 4 gadus jaunāko japānieti Harunu Išikavu dalīja noslēdzošo 59.-60.vietu, abām no labākā laika uzrādītājas un vēlāk arī uzvarētājas otro dienu pēc kārtas šajā disciplīnā Mikaelas Šifrinas atpaliekot piecas sekundes (4,99 s). Neskatoties uz dalītu pēdējo vietu, to nevar saukt par sliktāko startu šajā disciplīnā, jo pirms gada Austrijā Lelde arī neapsteidza nevienu no finišu pirmajā braucienā sasniegušajām, bet tad tuvākā konkurente 55.vietā ierindojušajai Latvijas pārstāvei bija pusotru sekundi priekšā. Tagad līdz piecdesmitniekam pietrūka mazāk par pusotru sekundi – 1,23 s. Līdz ar to Lelde pamazām “nāk tuvāk” sāncensēm.

L.Gasūna PK posmā slalomā sasniedz savu augstāko rezultātu

Šodien slalomā bija gaidāms labāks starts un cīņa ne tikai par iekļūšanu četrdesmitniekā, bet mēģināšana pietuvoties trīsdesmitniekam. Savā spēcīgākajā disciplīnā “International Ski team” braucēja arī nostartēja ne tikai labāk, pat krietni labāk. Pirmajā braucienā sanāca “izstāšanās straume”, proti, no pirmajām piecdesmit startējušajām izstājās 17, bet no finišu uz to brīdi sasniegušajām 32 (ar 30.nr. austriete K.Galhūbere neizgāja uz startu – aut.piez.), trīs – PK posmos uzvaru un godalgotas vietas izcīnījusi slovākiete P.Vlhova un vēl japāniete un šveiciete – bija pieļāvušas lielas kļūdas un atpalika daudz. Līdz ar to tas pavēra labas iespējas mūsu kalnu slēpotājai. Cerības vairoja faktiski ar tādu pašu reitingu vienu numuru priekšā startējusī andoriete Gutjeresa, kura uzrādīja 24.laiku. Tas nozīmē, ka trase bija braucama. Kad startēja Lelde (57.nr.), 30.vietā atradās krieviete Ksenija Aļopina, kura no līderes atpalika 4,03 sekundes. Pirmajā starpfinišā siguldiete uzrādīja 45.laiku (+1,57 s), ieskaitot arī tās, kuras vēlāk nefinišēja, bet nākamajos starpfinišos kāpa uz augšu, līdz finišā viņa uzrādīja no tobrīd finišējušajām 31.laiku, nieka sekundes desmitdaļai pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam. No vēlāk startējušajām L.Gasūnu apsteidza divas konkurentes, līdz ar to siguldiete ieņēma 33.vietu, kas ir viņas augstākā vieta PK posmos, jo iepriekšējais labākais rezultāts bija 42.vieta. Vēlāk divas apsteigušās konkurentes panāca, ka līdz trīsdesmitniekam pietrūkst pussekunde, nevis 0,1 sekunde, kas varbūt, no vienas puses, daļēji mazina rūgtuma sajūtu, kāda bija Kristapam, kad viņam decembra vidū Valdizērā līdz otrajam braucienam pietrūka nieka 0,07 sekundes. Taču, no otras puses, nav pamats sūkstēties, jo ir sperts krietns solis uz priekšu, kas vairos arī ticību iekļūšanai trīsdesmitniekā, kas vairs ir tikai laika jautājums.

Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv