ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 02 • 2017

L.Gasūna pasaules čempionātā milzu slalomā četrdesmitniekā

Saistītā informācija

Latvijas izlases kalnu slēpotāja Lelde Gasūna Šveices pazīstamajā pilsētā Sanktmoricā notiekošajā pasaules čempionātā milzu slaloma disciplīnā 98 dalībnieču konkurencē ieguva 39.vietu, divu braucienu summā uzvarētājai un arī 2013.gada čempionei Tesai Vorlejai no Francijas zaudējot 9,03 sekundes. Tas ir Leldes labākais rezultāts pasaules čempionātos šajā disciplīnā. Tikmēr vīriešiem milzu slalomā kvalifikāciju pārvarēja un pamatsacensībām piektdien no trim Latvijas izlases pārstāvjiem kvalificējās Kristaps Zvejnieks un Žaks Gedra, kuri ieņēma attiecīgi 3. un 13.vietu pāri par 120 dalībnieku konkurencē, bet Miks Zvejnieks uzrādīja divu braucienu summā 35.laiku un pamatsacensībām nekvalificējās, līdz divdesmitpieciniekam pietrūkstot ļoti daudz – 4,5 sekundēm.

Siguldiete Lelde Gasūna bija pirmā no Latvijas kalnu slēpotājiem, kas jau pagājušajā nedēļā ieradās Šveicē un pirmdien izgāja uz starta pasaules čempionātā, piedaloties milzu slaloma kvalifikācijā, kurā sacentās 75 kalnu slēpotājas, cīnoties par 25 vietām uz pamatsacensībām, kurās jau nodrošinājušas vietu labākās piecdesmit pasaules rangā no pasaules čempionāta dalībniecēm. Pēc reitinga Lelde ar 18,95 FIS punktiem un 175.vietu milzu slaloma rangā bija ceturtā labākā. Bez mūsu kalnu slēpotājas rangā divsimtniekā bija vēl sešas. Visaugstāk FIS listē atradās somiete Nea Luko, kura ar vērā ņemamiem rezultātiem nav izcēlusies. Ņemot vērā iepriekšminēto, Gasūnai nebija grūts uzdevums kvalificēties, t.i., iekļūt top25, jo konkurentes kvalifikācijā ap divdesmitpiecinieku pasaules rangā atradās no 400.-850.vietai. Gandrīz trīs desmiti no dalībniecēm rangā atradās virs 2000.vietas, tādējādi varēja vērot arī vairākas eksotisko valstu pārstāves no Indijas, Libānas, Grieķijas, Dienvidāfrikas un pat Haiti kalnu slēpotāja, kuras reitings ir 771 FIS punkts.

Lelde ne tikai droši kvalificējās, bet, izcīnot otro vietu un nopelnot 20 FIS punktus, nostartēja ļoti labi un apsteidza dažas rangā augstāk esošās konkurentes. “International Ski team” pārstāve piekāpās par vienu sekundes desmitdaļu tikai Baltijas kausa posmos redzētajai baltkrievietei Marijai Škanovai, kura ik pa laikam nostartē arī PK posmos, milzu slalomā pirmajos braucienos uzrādot laikus sestajā desmitā. Kā noslēdzošā divdesmit piektā kvalifikāciju pārvarēja pasaules rangā precīzi 1000.vietā atrodošā dāniete Šarlote Lemgarte, kas baltkrievietei zaudēja 5,5 sekundes.

Līdz ar to L.Gasūna pārrāva neveiksmju sēriju, kas sākās Latvijas kausa pirmajā posmā janvāra beigās, turpinājās Eiropas kausā Francijā un Vācijā februāra pirmajā pusē, dod cerību uz labu startu pamatsacensībās ceturtdien un tikšanu pirmajā braucienā labāko sešdesmitniekā, kas tiek uz otro braucienu.

Līdz šim pasaules čempionātos Leldei Gasūnai milzu slalomā nebija izdevies iekļūt piecdesmitniekā, augstāko vietu šajā disciplīnā iegūstot pirms četriem gadiem Šladmingā – 51.vieta. Šogad bija cerības, ka jāiekļūst piecdesmitniekā, varbūt pat četrdesmitniekā. No 98 dalībniecēm Lelde pēc reitinga bija 53., un ar tādu numuru arī startēja. Tā kā papildus 50 automātiski pamatsacensībās tikušajām un 25 kvalifikāciju pārvarējušajām nāca klāt vēl arī 23 to valstu pārstāves, kuras nebija pārstāvētas 75-niekā un par kurām lēmumu pieņēma FIS, tad arī pamatsacensībās startēja četrpadsmit kalnu slēpotājas, kas atrodas rangā no 2000.-3600.vietai, neiztrūkstot bez vairākām iepriekš nosauktajām eksotisko valstu pārstāvēm, ieskaitot to pašu haitieti. 

Pamatsacensības siguldiete sāka labi, pirmajā braucienā uzrādot 45.laiku (+5,30 sekundes). Trases pirmajā daļā viņa starpfinišos bija ārpus piecdesmitnieka, bet turpinājumā, kad daļa no vadošajām kļūdījās un izstājās, mūsu kalnu slēpotāja pakāpās vairākas vietas augšup un stabili kvalificējās otrajam braucienam, uz kuru tika labākās sešdesmit. Līdz četrdesmitniekam Leldei pietrūka nedaudz virs sekundes, bet trīsdesmitniekam vairāk nekā divas sekundes. Tuvākās divas konkurentes, kuras bija reāli apsteigt, atradās trešdaļas sekundes attālumā, bet pārējās jau bija krietni priekšā. Otro braucienu Lelde veica ar dažām kļūdiņām, bet kopumā labi, un, tā kā piecas no priekšā esošajām izstājās, viena neizgāja uz starta, tad līdz ar to “International Ski team” pārstāvei izdevās pakāpties par sešām pozīcijām augstāk un ieņemt 39.vietu. Tuvākā konkurente krieviete Prokopjeva bija 1,27 sekundes priekšā, bet no trīsdesmitnieka šķīra precīzi 4 sekundes.

Cīņā par uzvaru un godalgotajām vietām pēc pirmā brauciena pirmais trijnieks tika arī pie medaļām divu braucienu summā, tikai pamainoties otrajai un trešajai vietai.  Lai arī otrajā braucienā labāko laiku uzrādīja Mikaela Šifrina, amerikāniete no 3.vietas augstāk par otro nespēja pakāpties, jo otro braucienu labi veica līdere Tesa Vorleja, kura līdz ar to otro reizi karjerā kļuva par pasaules čempioni šajā disciplīnā. Šifrina piekāpās par trešdaļu sekundes (+0,34 s), bet vēl četras sekundes desmitdaļas lēnāk nobrauca itāliete Sofija Godžia, kurai tā bija pirmā medaļa pasaules čempionātos. Pagājušā nedēļā viņa nobraucienā ieņēma 4.vietu, tikai 0,07 sekundēm pietrūkstot līdz medaļai, kas tagad tika izcīnīta milzu slalomā. 2015.gada čempione Anna Veita (kādreizējā Feningere), kas decembra beigās atgriezās pēc traumas izdziedēšanas, vēl nav atguvusi kādreizējo formu un finišēja tikai 22.vietā (+3,16 s).

Ivars Bācis

6 Komentāri

Turaties Gasūnu, Zvejnieku, Ģērmaņu ģimenes. Panākumus Jums. Pasaules kalnu slēpošanā vecāku un ģimenes atbalstam ir milzīga, ja ne pat izšķiroša nozīme. Piemērs ir Hiršeru, Šifrinu, Žirardelli, Kosetliču un daudzu citu slēpotāju ģimenes.
16 • 02 • 2017 / 21:13
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv