ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

08 • 12 • 2016

K.Zvejniekam trīs vietu kritums. L.Gasūnai vienas vietas kāpums slaloma rangā

Saistītā informācija

Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) slalomā rangā joprojām ne tikai simtniekā, bet astoņdesmitniekā turas Latvijas izlases līderi – mārupietis Kristaps Zvejnieks un siguldiete Lelde Gasūna. Jaunajā FIS listē Kristaps gan ir noslīdējis par trim pozīcijām uz 72.vietu, bet Lelde pakāpusies par vienu uz 75.vietu. Tikmēr vislielāko kāpumu (par 89 vietām) veicis nupat FIS sacensībās Somijā jauno punktu rekordu uzstādījušais cēsnieks Žaks Gedra, kurš tagad pietuvojies piecsimtniekam no kopumā vairāk nekā pieciem tūkstošiem slaloma rangā esošajiem kalnu slēpotājiem un atrodas 513.vietā.

No atsevišķajām disciplīnām latviešiem vislabākās sekmes ir slalomā. Kristaps Zvejnieks joprojām atrodas visaugstāk pasaules rangā no Latvijas kalnu slēpotājiem, taču sieviešu konkurencē vietas ziņā viņu gandrīz ir noķērusi Lelde Gasūna. 24 gadus vecais Zvejnieks, pateicoties marta sākumā Kontinentālajā kausā Japānā nopelnītajiem labajiem punktiem, saglabājis to pašu reitingu 10,42 FIS punkti, taču trīs slaloma speciālistiem, tostarp arī nupat pārsteigumu sarūpējušajam 22 gadus vecajam zviedram Kristoferam Jakobsenam, kurš novembrī Levi savā pirmajā startā pasaules kausa posmā slalomā ieguva 12.vietu, ir izdevies mūsu kalnu slēpotāju apsteigt. Līdz ar to mārupietis no SK “Virsotne” atkal no septītā desmita pārcēlies uz astoto desmitu un ieņem 72.vietu (70.v. -10,20 punkti, 60.v.- 9,25 punkti, 50.v.-8,80 punkti).

Žaks Gedra, kurš pirms pāris dienām Sallā ar jauno rekordu 30,77 FIS punkti savu reitingu ir uzlabojis līdz 33,09 FIS punktiem, ir pietuvojies piecsimtniekam, līdz kuram SK “Ziemeļpols” pārstāvim pietrūkst 0,35 punkti, taču viņš joprojām ir trešais no mūsējiem, jo ilgstošu laiku stabilu otro vietu Latvijas kalnu slēpotāju vidū šajā disciplīnā ieņem Miks Zvejnieks, kurš ar reitingu 28,38 FIS punkti atrodas četrsimtniekā – 389.vietā. Mika reitings ir nedaudz iestrēdzis, jo tas robežās no 28-30 turas jau gandrīz trīs gadus. Līdzīgi bija arī Kristapam, kurš pirms četriem gadiem no trešā desmita vidus 20 gadu vecumā veica pēkšņu strauju lēcienu zem 20 FIS punktiem. Cerams, ka otrs vecākais brālis ģimenē briest kam līdzīgam un varētu arī uzlabot savu reitingu, varbūt ne tik krasi un kaut vai par diviem gadiem lielākā vecumā, nekā to paveica Kristaps. Pagaidām kopš februāra nestartējušais un nopietni mācībām ASV pievērsušais Mārtiņš Onskulis ieņem 646.vietu (38 FIS punkti). Tālāk seko “milzīga sprauga”, jo nākamie mūsējie atrodas krietni tālāk – Dāvis Zvejnieks 1771.vietā (73 FIS punkti) un Elvis Opmanis 1897.vietā (77 FIS punkti).

Leldei Japānas un Krievijas tūre martā un aprīlī “nesa augļus”, un ar tur nopelnītajiem labajiem punktiem viņa pagājušās sezonas beigās iekļuva pasaules rangā simtniekā. Otrajā FIS listē pēc kārtas “International Ski team” pārstāve pakāpjas par vienu pozīciju un tagad ar 13,13 FIS punktiem ieņem 75.vietu (līdz top70 pietrūkst 1,2 punkti – aut.piez.). Otrais un trešais numurs mūsu komandā sievietēm nemainās un abas – Agnese Āboltiņa un Evelīna Gasūna – atrodas trešajā simtā, Agnesei ieņemot 257.vietu (30,91 FIS punkts), bet Evelīnai, kas dēļ kājas traumas kopš marta vidus vēl nav startējusi, knapi noturoties trīssimtniekā (299.vieta, 33,72 FIS punkti). Par 12 vietām pakāpusies un reitingu par vienu punktu uzlabojusi rīdziniece Liene Bondare (370.vieta, 37,64 FIS punkti). Tāpat kā Evelīnas arī tiek gaidīta Žanetes Gedras atgriešanās pēc traumas, jo pagājušajā sezonā, kas cēsniecei bija pirmā FIS sacensībās, daudzsološā kalnu slēpotāja no SK “Ziemeļpols” spēja nopelnīt 53,91 FIS punktu reitingu un iekļūt 700-niekā. Vēl tūkstošniekā no Latvijas kalnu slēpotājām ir 991.vietā esošā Ieva Meldere (68 FIS punkti), kura krietni retāk piedalās FIS sacensībās.

No mūsu kalnu slēpotāju augstvērtīgiem rezultātiem citās disciplīnās ir jāatzīmē Leldes Gasūna 155.vieta milzu slalomā (18,95 FIS punkti), kā arī Vitas Ciesnieces audzēknes Agneses Āboltiņas 232.vieta Supergigantā (44 FIS punkti). Kaut arī kopš pagājušā gada vidus Kristaps Zvejnieks milzu slalomā ir izkritis no divsimtnieka, arī 285.vieta (22,48 FIS punkti) nav slikts rādītājs.

Pasaules ranga līderi slalomā ir norvēģis Henriks Kristofersens un tagad jau atzīstamus rezultātus nobraucienā uzrādošā amerikāniete Mikaēla Šifrina, kuriem abiem ir pa 0,00 FIS punktiem. Ļoti tuvu ir otrajā vietā esošie Marsels Hiršers (Austrija) un Veronika Velē-Zuzulova (Čehija), kuriem ir attiecīgi 0,06 un 0,01 FIS punkts.

Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv