ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

25 • 03 • 2017

Baltijas kausā un FIS slalomā Somijā desmitniekā tikai Āboltiņa

Sestdien Baltijas kausa trešajā posmā kalnu slēpošanā, kas noris Somijas ziemeļu ciematā Pihē un ko rīko Latvijas Slēpošanas federācija, FIS sacensībās un vienlaikus arī Latvijas čempionātā slalomā kuplajā un tai pat laikā spēcīgajā konkurencē desmitniekā no Latvijas pārstāvjiem iekļuva tikai pasaules čempionātā 37.vietu ieņēmusī rāmaviete Agnese Āboltiņa (Rīgas favorīts), kura 52 dalībnieču vidū ieņēma 9.vietu un tika pie otrā zelta Latvijas čempionātā, jo bija labākā arī vakar milzu slalomā. Tikmēr vīriešiem Latvijas čempiona titulu ieguva pasaules junioru čempionāta 23.vietas ieguvējs Žaks Gedra (Ziemeļpols), kuram kopējā ieskaitē 16.vieta, jo otrajā vietā pēc pirmā brauciena esošais mārupietis Kristaps Zvejnieks (Virsotne) otrajā braucienā tika diskvalificēts. Uzvaras diena sanāca Zviedrijai, jo sievietēm pirmo vietu izcīnīja pasaules kausa posmos divreiz desmitniekā iekļuvusī Šarlota Sefenberga, bet vīriešiem vēlreiz nepārspēts palika pasaules rangā 107.vietā esošais Gustavs Lunbeks.

PYHA-SLALOMS-25marts2017-19.jpg
Agnese Āboltiņa, FIS Baltijas kauss 2017 3.posms, Foto: E.Lukšo

Priekšpēdējā dienā Baltijas kausa trešajā posmā kalnu slēpotāji otro reizi sacentās FIS slalomā. Ja ceturtdien slaloma sacensības bija arī Igaunijas čempionāts, tad šoreiz vienlaicīgi tika noskaidroti arī labākie Latvijas čempionātā. Pēc vakardienas milzu slaloma, kur labāko rezultātu no latviešiem uzrādīja 7.vietu ieguvušais Kristaps Zvejnieks, šodien slalomā, kur mūsējiem ir augstāks reitings nekā milzu slalomā, tika gaidītas vairākas vietas desmitniekā, it īpaši sievietēm, kā arī godalgota vieta vīriešu konkurencē, kur vislabākais reitings bija K.Zvejniekam, kurš vienīgais pasaules rangā slalomā no dalībniekiem ir simtniekā. Konkurence bija spēcīga, jo vīriešiem startēja 11 no pasaules ranga top200, bet sievietēm no divsimtnieka bija piecas kalnu slēpotājas.

Vīriešu konkurencē, kur uz starta izgāja 104 dalībnieki no 10 valstīm, Kristaps Zvejnieks sāka līdzīgi kā ceturtdien, proti, pirmajā braucienā iekļūstot trijniekā, tikai šoreiz ne ar trešo, bet gan ar otro ātrāko laiku, par 0,29 sekundēm piekāpjoties tikai zviedram Emīlam Johansonam, kurš pirms gada pasaules kausa posmā ieguva 25.vietu. Otrajā braucienā pasaules čempionāta 32.vietas ieguvējs Zvejnieks, nedaudz kļūdoties trases pirmajā daļā, atkrita uz sesto vietu, taču beigās saņēma diskvalifikāciju, jo nebija izbraucis pareizi vienus no 63 trases vārtiem. Līdz ar to Latvijas vadošajam kalnu slēpotājam neizdevās tikt pie titula valsts čempionātā. Otro gadu pēc kārtas izstāties sanāca arī Kristapa brālim Mikam Zvejniekam, kurš pēc pirmā brauciena otrais no mūsējiem un kopējā ieskaitē 17.vietā. Tikmēr milzu slaloma vicečempions Žaks Gedra tika pie uzvaras slalomā, kopējā ieskaitē no 29.vietas pakāpjoties uz 16.vietu, jo divus Žaks apsteidza, bet vienpadsmit no priekšā esošajiem izstājās. Cīņā par otro vietu mūsējo vidū izvērtās spraiga, jo vēl otrā brauciena pēdējā starpfinišā vienāds laiks bija Elvim Opmanim un Dāvim Zvejniekam, bet finišā Elvis bija ātrāks par 0,7 sekundēm.

PYHA-SLALOMS-25marts2017-214.jpg
Žaks Gedra, FIS Baltijas kauss 2017 3.posms, Foto: E.Lukšo

Vēlreiz pirmajās divās vietās ierindojās zviedri Gustavs Lunbeks un Emīls Johansons. Kaut arī pēc pirmā brauciena vadībā bija Johansons, tomēr beigās vēlreiz virsroku ņēma Lunbeks. Trijnieku noslēdza pasaules junioru čempionāta 12.vietas ieguvējs Fabians Sulheims no Norvēģijas, kas par 0,01 sekundi apsteidza Eiropas kausā trīsdesmitniekā tikušo zviedru Rikardu Kori, bet septītais šī gada pasaules labākais juniors Mika Mankinens no Somijas ieņēma 5.vietu.

PYHA-SLALOMS-25marts2017-140.jpg
Lundbaeck Gustav, FIS Baltijas kauss 2017 3.posms, Foto: E.Lukšo

Sievietēm sacentās tieši uz pusi mazāk dalībnieču nekā vīriešiem – 52 kalnu slēpotājas, kas pārstāvēja desmit valstis, bet ne gluži tieši tās pašas, kas vīriešu konkurencē. Agnese Āboltiņa pēc lēnā sākuma ar ātru lejasdaļu iespraucās desmitniekā, uzrādot pirmajā braucienā 8.laiku (+1,49 s). Atkal pēc ne tika labā iesākuma otrajā braucienā trases stāvākajā daļā, kur uzrādīja tikai 25.laiku, beigās ar otro rezultātu pēdējā trešajā sektorā Olimpisko spēļu 31.vietas ieguvēja supergigantā atgriezās desmitniekā un finišēja 9.vietā (+3,34 s), līdz ar to uzrādot labāko rezultātu no mūsējām visos trijos līdzšinējos startos Baltijas kausa trešajā posmā. Pēc nefinišēšanas milzu slalomā otrā labākā slalomā no Latvijas izlases meitenēm bija siguldiete Evelīna Gasūna, kurai ceturtdaļsekunde pietrūka līdz desmitniekam un kura 0,7 sekundes atpalika no Āboltiņas, ieņemot 12.vietu. Tieši aiz Evelīnas 13.vietā finišēja par ceturtdaļsekundi lēnāk nobraukusī trešā labākā mūsējā Liene Bondare, bet sudrabu milzu slalomā ieguvusī Žanete Gedra šoreiz palika bez medaļas, kopējā ieskaitē ieņemot tādu pašu vietu kā brālis – sešpadsmito.

PYHA-SLALOMS-25marts2017-67.jpg
Agnese Āboltiņa, FIS Baltijas kauss 2017 3.posms, Foto: E.Lukšo

Pēc pirmā brauciena vadībā bija vakardienas uzvarētāja Rīka Honkanena no Somijas, bet pasaules junioru vicečempionei uzvarēt otro dienu pēc kārtas neizdevās, jo ar ātrāko laiku otrajā braucienā viņu par pussekundi apsteidza pirms pusotra gada pasaules ranga 23.vietas īpašniece Sefvenberga, kura šosezon atgriezusies sacensību apritē pēc traumas sadziedēšanas. Trijnieku noslēdza 15.labākā juniore pasaulē Guro Hvammena no Norvēģijas.

Saefvenberg Charlotta, FIS Baltijas kauss 2017 3.posms, Foto: E.Lukšo

Svētdien Baltijas kausa pēdējais trešais posms noslēgsies ar „Amber cup” paralēlo slalomu, uz kuru tiks labākie trīsdesmit divi no kvalifikācijas brauciena, kurā arī varēs iegūt FIS punktus. Pie „Amber” sarūpētājām naudas balvām, kas kopā sastādīs vairāk nekā 5000 EUR, tiks labākie sešpadsmit, uzvarētājiem nopelnot 1000 EUR.

No naksnīgās Pihes,
Ivars Bācis

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv