ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

18 • 03 • 2017

Baltijas kausā slalomā jauniešiem Latvijai visvairāk uzvaras

Šodien Baltijas kausa trešajā posmā un Latvijas čempionātā kalnu slēpošanā, kas norisinās Somijas ziemeļu ciematā Pihē un ko rīko Latvijas Slēpošanas federācija, slalomā sešās jauniešu grupās, kur kopā sacentās 122 dalībnieki, trīs uzvaras izcīnīja Latvijas kalnu slēpotāji, bet pa diviem un vienam augstākajam panākumam attiecīgi Krievijas un Lietuvas pārstāvjiem. Master grupā vīriešiem un sievietēm uzvaras izcīnīja Latvijas pārstāvji, jo dāmām visas trīs bija mūsējās, bet vīriešiem no pieciem dalībniekiem tikai viens bija citas valsts pārstāvis.

Otrajā dienā Baltijas kausa trešajā posmā slaloms jauniešiem bija trešā disciplīna, bet Master grupas pārstāvjiem tas bija pirmais starts. Kā jau to varēja gaidīt, galvenie pretendenti uz uzvarām un godalgotajām vietām būs Latvijas un Krievijas kalnu slēpotāji. Mūsējie atkal bija nedaudz veiksmīgāki, izcīnot visvairāk uzvaru un arī godalgotas vietas – astoņas godalgas, no kurām trīs uzvaras. Atkal mūsējo rindās lielāko pienesumu deva puiši, taču meiteņu konkurencē piedalījās vairāk mūsu lielās kaimiņzemes spēcīgu slēpotāju. Krievija vēlreiz bija tuvu mums ar sešām vietām trijniekā, no kurām divas bija pirmās vietas. Arī otrajā dienā uzvaras izcīnīja trīs valstis, bet šoreiz Igauniju šajā sarakstā nomainīja Lietuva. Tomēr igauņi bez godalgām nepalika, divas reizes kāpjot uz pjedestāla, tāpat kā to darīja arī lietuvieši. sacentās trešajā disciplīnā.

U16 grupā (2001./2002.g.) puišiem no desmit dalībniekiem pirmajā braucienā izstājās puse – pieci kalnu slēpotāji, kuru vidū bija arī trīs mūsējie, ieskaitot Baltijas kausa kopvērtējuma līderi Lauri Opmani (Rīgas favorīts). Kaut arī kļūdījies un zaudējis līderim 20 sekundes, tomēr vienīgais no Latvijas pārstāvjiem šajā grupā pirmajā braucienā finišu sasniedza Edgars Žurevskis (SSS/Ziemeļpols), kurš tomēr pie Latvijas čempionāta zelta netika, jo otrā brauciena sākumā izstājās. Otrajā braucienā kļūdījušos pirmajā vietā esošo igauni un Baltijas kausa vicelīderi, kurš pēc šodienas slaloma jau ir kopvērtējumā vadībā, Karlu Sebastianu Dremļugu uz otro vietu nobīdīja un uzvaru izcīnīja Krievijas pārstāvis Vasilijs Paļejevs, kuram līdz ar to tagad ir pilns godalgu komplekts noslēdzošajā posmā. Trijnieku noslēdza igaunis Eriks Sume.

Meitenēm pirmajā braucienā kļūdījās un par nepareizu vārtu izbraukšanu diskvalifikāciju saņēma kopvērtējuma līdere Betija Burkovska (Virsotne), līdz ar to atlika cerēt uz Rēzijas Krastiņas (SSS/Pantera) labu braucienu, ko viņa arī paveica. Pēc divām ceturtajām vietām vakar supergigantā un Alpu kombinācijā beidzot Rēzija iekļuva trijniekā, izcīnot otro vietu un tiekot Latvijas čempiones titula pēc vairāku gadu pārtraukuma, kopējā ieskaitē piekāpjoties Smiltei Biļiunaitei. Līdz ar uzvaras izcīnīšanu lietuviete izvirzījās vadībā Baltijas kausa kopvērtējumā, sarūpējot grūtu, bet ne neiespējamu uzdevumu Burkovskai atspēlēt rītdienas milzu slalomā. Trijnieku noslēdza krieviete Lilija Bahtiarova, bet abu virsotniešu cīņā par ceturto vietu kopējā ieskaitē un Latvijas čempionāta sudrabu Katrīna Dzelme apsteidza Elīnu Zalāni, kura kopvērtējumā pakāpusies no septītās vietas uz trešo. Baltijas kaus trešajā posmā Pihē pirmo reizi sešiniekā iekļuva Karlīna Grāmatniece (Snow feel).

U14 grupā (2003./2004.g.) puišiem neapturams bija vakardienas trešās vietas ieguvējs Alpu kombinācijā Gustavs Davidovičs (Apex), kurš uzrādīja ātrākos laikus abos braucienos un pelnīti tika pie uzvaras. Tāpat kā „Apex” pārstāvis Davidovičs otro disciplīnu pēc kārtas trijniekā iekļuva arī Rihards Skrastiņš no „Virsotne”, kuram vēlreiz otrā vieta. Vienīgais šajā grupā, kuram izdevies visos trijos startos Pihē tikt trijniekā, ir vakardienas Alpu kombinācijas uzvarētājs Aksels Bergmanis (Kore), kuram līdz ar to otra trešā vieta un pietuvošanās kopvērtējuma līderim un supergiganta uzvarētājam Kristoferam Gulbim (Snow feel), kurš dēļ diskvalifikācijas pirmajā braucienā palika bez rezultāta otro disciplīnu pēc kārtas. Lai nosargātu uzvaru kopvērtējumā, Gulbim rīt pietiek ar 9.vietu, bet viņš tāpat ies uz uzvaru. Aiz ceturto vietu ieguvušā igauņa Laura Megī ierindojās Gustavs Ābele (ASI Skibox), kurš šādā konkurencē sasniedza savu labāko rezultātu Baltijas kausa posmos, par sešām sekundes simtdaļām apsteidzot sesto vietu ieņēmušo Georgu Daukuli (Kore).

Meitenēm U14 grupā jau pirmajā braucienā izstājās piektdien abās disciplīnās dominējošā krieviete Diāna Novikova, ļaujot citām pacīnīties par uzvaru. To izmantoja pagājušā gada uzvarētāja U12 grupā Diāna Daukšte (SSS/Pantera), kurai tā bija ne tikai pirmā uzvara, bet arī pirmā godalgotā vieta šogad Baltijas kausa posmos. Vakar viņai līdz trijniekam Alpu kombinācijā pietrūka 0,05 sekundes. Otro vietu ieguva krieviete Anastasija Kirilova, bet pirmo reizi šajā posmā Somijā trijniekā iekļuva otrajā posmā Siguldā divas uzvaras izcīnījusī Beatrise Jekševica (Virsotne). Tikmēr 4.vieta ir augstākais panākums Luīzei Suvezdai (SSS/Ziemeļpols), kura jau trešo disciplīnu pēc kārtas izcīna bronzu Latvijas čempionātā, bet pirmo reizi bez medaļas Latvijas čempionātā šogad palika Samanta Līcīte (SSS/Pantera), kurai kopējā ieskaitē 5.vieta. Lai arī nesanāca parādīt labāko sniegumu, tomēr ārpus sešinieka šoreiz nepalika Helēna Ērenpreisa (Snow feel).

U12 grupā (2005./2006.g.) meitenēm visu pjedestālu aizņēma krievietes, pirmo reizi atstājot mūsējās bez godalgas. Pārliecinoši pirmā bija Jekaterina Prudņikova, kas aiz sevis atstāja Arinu Suhorukovu un Aleksandru Skorohodovu. Lai arī otrajā braucienā viņa uzrādīja trešo laiku, tomēr labākā no mūsējām Patrīcija Ansonska (SSS/Pantera) no piektās vietas pakāpās uz ceturto, līdz trijniekam pietrūkstot tikai 0,2 sekundēm. Ar šo Patrīcijai pietika, lai nodrošinātu uzvaru Baltijas kausa kopvērtējumā. Nākamās konkurentes jau bija krietni tālāk, zaudējot divu braucienu summā vairākas sekundes. Palaižot otrajā braucienā priekšā krievieti, sešinieku noslēdza otra labākā mūsu pārstāve un Alpu kombinācijas uzvarētāja Paula Putniņa (Snow feel), kura par sekundi apsteidza 7.vietu ieguvušo Simu Aškinezeri (Ziemeļpols), kura pirmo reizi ierindojās ārpus sešinieka. Puišiem pēc pirmā brauciena pārliecinošā vadībā ar pusotras sekundes pārsvaru izvirzījās krievietes Jekaterinas Prudņikovas brālis Mihails, bet Prudņikovu ģimenei divas uzvaras nesanāca izcīnīt, jo otrajā braucienā Mihails kļūdījās un tika diskvalificēts. Līdz ar to no otrās vietas uz pirmo pakāpās Artēmijs Terlanovs (SSS/Ziemeļpols), kurš bija nepārspēts arī sezonas pirmajā slalomā Lietuvā. Lietuvai otro godalgu atnesa otro vietu izcīnījušais Povilas Lenkutis, kuram pēc izstāšanās Alpu kombinācijā līdz šim šajā posmā labākā vieta bija deviņpadsmitā, kas iegūta supergigantā. Ar katru startu pāris vietas augstāk kāpj Ričards Hovalko (Ziemeļpols), kurš pirmo reizi ne tikai Pihē, bet arī šosezon tika trijniekā. No septītās uz 4.vietu un Latvijas čempionāta bronzas tika Jurģis Zvejnieks (Virstone). Tikmēr nepaveicās kopvērtējuma līderim Bruno Ģermanim (Snow feel) un Robertam Kupčam (Virsotne), kuri izstājās otrajā braucienā. Līdz ar to kopvērtējuma tituls rītdien izšķirsies spraigā cīņā starp Ģermani Terlanovu un Krievijas pārstāvi Aleksandru Deržnavenko. Stabilitāti demonstrē Rūdolfs Beķeris (SSS/Ziemeļpols), kurš jau trešo disciplīnu pēc kārtas iekļūst sešiniekā, šoreiz ieņemot sesto vietu. 

Master grupā vīriešiem uzvarēja Edgars Kupčs, neatstājot daudz cerību pagājušā gada uzvarētājam Kristapam Bergmanim, kamēr trijnieku piecu dalībnieku vidū noslēdza Dzintars Melvers (visi trīs „Kore”). Otrajā braucienā izstājās Jānis Korde, tāpēc uz 4.vietu pakāpās Lietuvas pārstāvis. Sievietēm, ka jau to varēja paredzēt, par uzvaru cīnījās abas „Virsotnes” treneres Jana Zvejniece un Žaklīna Frickausa, virsroku ņemot Janai. Trijnieku noslēdza „Rīgas favorīta” trenere Vita Ciesniece.

Svētdien jaunieši sacentīsies noslēdzošajā ceturtajā disciplīnā milzu slalomā.

Joprojām no apmākušās Pihes,
Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv