ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

17 • 03 • 2017

Ar jauniešu supergigantu un Alpu kombināciju sācies Baltijas kauss Somijā

Šodien ar supergigantu un Alpu kombināciju (supergigants+slaloms), uz startu sešās jauniešu grupās izejot 116 kalnu slēpotājiem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas, Somijas ziemeļu ciematā Pihē sākās Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotais Baltijas kausa trešais posms kalnu slēpošanā. Pie godalgām tika visu četru valstu pārstāvji, bet veiksmīgākie bija Latvijas un Krievijas jaunie kalnu slēpotāji, kuru kontā attiecīgi septiņas un četras uzvaras, bet vienu augstāko panākumu nopelnīja arī mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi. 

Pēc saulainās treniņu dienas supergigantā ceturtdien laika apstākļi Somijas ziemeļos bija krietni pamainījušies, un Baltijas kausa noslēdzošais posms, kas vienlaicīgi ir arī Latvijas čempionāts, sākās apmākušā dienā, ik pa laikam uzsniegot. Kā parasti pirmajā sacensību dienā tika sadalītas godalgas divās disciplīnās – supergigantā un Alpu kombinācijā, šoreiz šajās disciplīnās sacenšoties tikai jauniešiem. Tā kā ir trīs meiteņu un trīs puišu grupas, tad abās disciplīnās pirmajā dienā jaunieši cīnījās par 12 medaļu komplektiem jeb kopumā par 36 godalgotajām vietām, no kurām visvairāk nopelnīja Latvijas kalnu slēpotāji, kuri uz pjedestāla kāpa 16 reizes. Pavisam nedaudz atpalika Krievijas pārstāvji, kuri 14 reizes iekļuva trijniekā, kamēr Igaunijai piecas godalgotas vietas, bet Lietuvai tikai viena. Meitenēm visbiežāk trijniekā iekļuva krievietes, bet puišiem visvairāk godalgotās vietas nopelnīja latvieši.

U16 grupā puišiem (2001./2002.g.) supergigantā par uzvaru līdzīgi cīnījās trīs valstu pārstāvji. Piekāpjoties uzvarētājam Karlam Dremļugam 0,16 sekundes, bet otrās vietas ieguvējam Vasilijam Paļejevam no Krievijas tikai 0,07 sekundes, trešo vietu izcīnīja kopvērtējuma līderis un labākais no Latvijas šajā grupā Lauris Opmanis (Rīgas favorīts). Tālāk dalībnieki atpalika jau vairāk, Edgaram Žurevskim (SSS/Ziemeļpols) ieņemot ceturto, bet Mārcim Beitānam (Snow feel) piekto vietu, abiem tiekot pie medaļām Latvijas čempionāta ieskaitē. Sešinieku noslēdza igaunis Eriks Sume. Alpu kombinācijā, uzrādot ātrāko laiku supergigantā un slalomā, otro uzvaru šosezon Baltijas kausā izcīnīja Lauris Opmanis, aiz sevis atstājot savu sīvāko konkurentu un vicelīderi kopvērtējumā igauni Dremļugu, bet otro reizi uz pjedestāla kāpa, bet šoreiz uz trešā pakāpiena, Paļejevs no Krievijas. Ļoti tuvu pirmajai godalgai šajā sezonā bija Žurevskis, kas uzrādīja trešo laiku supergigantā, bet slalomā izstājās. Līdzīgs liktenis piemeklēja Beitānu, līdz ar to negaidīti pie sudraba Latvijas čempionātā tika Ričards Guļevskis (Snow feel), kuram kopējā ieskaitē 5.vieta, palaižot nedaudz priekšā pēc slaloma igauni Sumi. Šajā grupā startēja tikai četri mūsējie. 

U16 grupā meitenēm supergigantā uzvarēja Sonija Aškinezere (Ziemeļpols), kura Baltijas kausa apritē atgriezās pēc dažu gadu pārtraukuma, jo pēdējos gados nopietnāk aizraujas ar vieglatlētiku, taču tas nenozīmē, ka viņa būtu metusi pilnīgu mieru kalnu slēpošanai, neaizmirstot ziemas sporta veida iemaņas paslīpēt katru gadu kalnos ārpus Latvijas. Otro vietu ieguva krieviete Alisa Pusovskaja, bet trijniekā spēja iespraukties igauniete Karmena Piho, kura par 0,07 sekundēm apsteidza aiz trijnieka palikušās, bet Latvijas čempionātā sudraba medaļu sadalījušās Betiju Burkovsku (Virsotne) un Rēziju Krastiņu (SSS/Pantera). Pirmo trases daļu kā trešā ātrākā veica Elīna Zalāne, bet beigās „Virsotnes” pārstāve ierindojās 6.vietā. Arī Alpu kombinācijā Latvijai nesanāca uzvarēt, kaut arī pēc supergiganta tikai 0,19 sekundes aiz līderes Pusovskajas atradās Burkovska, kura beigās krievietei piekāpās nedaudz virs sekundes un ieguva otro vietu. Kad jau šķita, ka Krastiņa tiks pie godalgotas vietas, pašās beigās no 11.vietas uz trešo pakāpās slalomu ļoti labi veikusī Baltijas kausa vicelīdere lietuviete Smilte Biļiunaite, nopelnot savai valstij vienīgo godalgu šajā dienā un liekot Rēzijai vēlreiz palikt aiz pjedestāla, toties ar sudraba medaļu Latvijas čempionātā. Sešinieku noslēdza igauniete Piho un lietuviete Doroteja Juknevičiute, bet 7.vietu ieņēmušajai Paulai Vītumai (SSS/Pantera) bronzas valsts čempionātā. 

U14 grupā (2003./2004.g.) puišiem supergigantā pārāks bija kopvērtējumā līderpozīcijās esošais Kristofers Gulbis (Snow feel), bet vēl vienu godalgu Latvijai nopelnīja trešo vietu ieguvušais Aksels Bergmanis (Kore), kuru par 0,16 sekundēm apsteidza igaunis Aleksandrs Luiks. Nikolass Timaks (Snow feel) ar piekto vietu kopējā ieskaitē bija trešais labākais no mūsējiem, bet sešnieku noslēdza viņa komandas biedrs Toms Ķelderis. Alpu kombinācijā krietni pamainījās pirmais trijnieks un arī pirmais sešinieks, vienīgajam abās disciplīnās pie godalgas tiekot tikai uzvarētājam Alpu kombinācijā Bergmanim. Jau supergigantā izstājās igaunis Luiks, bet slalomā nefinišēja 1. un 3.vietā pēc supergiganta esošie snovfīlieši Gulbis un Timaks. Līdz ar to no 5.vietas uz otro pakāpās Rihards Skrastiņš (Virsotne), bet pilnu Latvijas goda pjedestālu sarūpēja Gustavs Davidovičs (Apex), kurš no 10.vietas pakāpās uz trešo un uz ceturto vietu nostūmu lietuvieti Oskaru Karlavičiusu, tādējādi neformālajā konkurencē līdzīgā veidā izrīkojoties ar dienvidu kaimiņiem kā Biļiunaite U16 ar Krastiņu. Ar labāku slaloma braucienu uz piekto vietu no devītās pakāpās un tikai dažas simtdaļas lietuvietim zaudēja 5.vietu ieguvušais Georgs Daukuls (Kore). 

Meitenēm U14 grupā savu pārākumu nodemonstrēja Diāna Novikova no Krievijas, uzvarot pārliecinoši gan supergigantā, gan kombinācijā. Tikai vienai Latvijas pārstāvei abās disciplīnās izdevās iekļūt trijniekā, ko supergigantā paveica otro vietu ieguvusī Helēna Ērenpreisa (Snow feel), bet Alpu kombinācijā trijnieku noslēgusī Samanta Līcīte (SSS/Pantera), palaižot pēc slaloma priekšā otrajā vietā krievieti Ustiniju Kuropatkinu, bet par nieka 0,05 sekundēm aiz trijnieka atstājot komandas biedreni Diānu Daukšti, kura uzrādīja otro laiku slalomā un bija otra labākā no mūsējām. Sešinieku noslēgusī Luīze Suveizda (SSS/Ziemeļpols) ieguva bronzu Latvijas čempionātā Alpu kombinācijā, par 0,1 sekundi apsteidzot Baltijas kausa vicelīderi Beatrisi Jekševicu (Virstone). Tikmēr supergigantā bez otrās vietas ieguvušās Ērenpreisas, kura kombinācijas slalomā kļūdījās un atkrita uz 8.vietu, sešiniekā no latvietēm tika tikai kopvērtējuma līdere Samanta Līcīte, kurai laba sanāca lejasdaļa un tikai 0,18 sekundes pietrūka līdz trijniekam. Vēl viena bronzas medaļa Suveizdai, kura kopējā ieskaitē ierindojās 7.vietā. 

Jaunākajā U12 grupā (2005./2006.g.) sacentās visvairāk dalībnieku, meitenēm uz starta izejot 26, bet puišiem 25 dalībniekiem. Meitenēm supergigantā, aiz sevis atstājot divas Krievijas kalnu slēpotājas Mariju Naumovu un Jekaterinu Prudņikovu, jau piekto uzvaru piecos startos šajā sezonā Baltijas kausā svinēja Patrīcija Ansonska (SSS/Pantera). Ne tikai sešiniekā, bet arī desmitniekā kopā ar septiņām Krievijas pārstāvēm iekļuva tikai trīs mūsējās. Pagājušā gada uzvarētāja Paula Putniņa (Snow feel) ieņēma ceturto vietu un bija otra labākā no latvietēm, bet sešinieku noslēdza un trešo vietu Latvijas čempionātā ieguva Sima Aškinezere. Ansonska bija tuvu sestajai uzvarai, uzrādot ātrāko laiku supergigantā kombinācijā, taču slalomā viņa kļūdījās un izstājās, tādējādi pārtrūkstot perfektajai bilancei (Patrīcija bija vienīgā no visām jauniešu grupām, kas bija izcīnījusi uzvaru visos līdzšinējos startos – aut.piez.). Slalomā tika diskvalificēta vicelīdere un trešās vietas ieguvēja supergigantā Prudņikova no Krievijas, līdz ar to pirmo vietu pakāpās un pirmo uzvaru šogad Baltijas kausā svinēja Putniņa, atkārtojot pagājušā gada panākumu Alpu kombinācijā. Kad šķita Aškinezere varēs priecāties par otro vietu, sākās trīs Krievijas kalnu slēpotāju uznāciens ar lieliskiem slaloma braucieniem, pakāpjoties no desmitnieka beigām uz četrinieku nobīdot „Ziemeļpols” pārstāvi uz 5.vietu. Otro un trešo vietu izcīnīja attiecīgi Arina Suhorukova un Aleksandra Skorohodova, bet kopvērtējuma vicelīdere Sofija Berestenko pakāpās uz 4.vietu. Bronzas medaļu valsts čempionātā nopelnīja 8.laiku uzrādījusī Tīna Namsone (Virstone), līdz ar to arī šajā disciplīnā desmitniekā tiekot tikai trijām mūsu kalnu slēpotājām.

U12 grupā puišiem Baltijas kausa trešais posms nesākās diez ko pozitīvi Latvijas kalnu slēpotājiem, jo supergigantā trijniekā neizdevās iekļūt nevienam mūsējam. Labākais no latviešiem bija pagājušā gada līderis U10 grupā Rūdolfs Beķeris (SSS/Ziemeļpols), kuru apsteidza krievi Vasiljs Kislijs un Mihails Prudņikovs, kā arī trešo vietu ieguvušais igaunis Renets Ritsalu. Ļoti sīvi par valsts čempionāta sudraba medaļu un kopējā ieskaitē sešinieku cīnījās Roberts Kupčs (Virsotne) ar Artēmiju Terlanovu (SSS/Ziemeļpols), Kupčam esot ātrākam par vienu sekundes simtdaļu un ieņemot kopējā ieskaitē 6.vietu. Viens no pretendentiem uz uzvaru un kopvērtējuma līderis Bruno Ģermanis (Snow feel) uzrādīja ātrāko laiku trases otrajā pusē, bet augšdaļā pieļautā kļūda un zaudētās vairāk nekā 2,5 sekundes augstāk par 10.vietu beigās neļāva pakāpties. Toties Alpu kombinācijā, neskatoties uz trešo laiku slalomā, Ģermanis spēja noturēt līderpozīcijas un izcīnīt pēc vairākām otrajām vietām pirmo uzvaru šajā sezonā Baltijas kausā. Slalomā izstājās medaļu pretendenti Ritsalu un Prudņikovs, bet ar ātrāko laiku slalomā no astotās uz otro vietu pakāpās Kupčs, bet pilnu Latvijas pjedestālu sarūpēja Terlanovs, kurš no septītās vietas pakāpās uz trešo, aiz trijnieka ceturtajā vietā atstājot kopvērtējuma vicelīderi Aleksandru Deržnovenko (Krievija), kurš uz piekto vietu nobīdīja Beķeri, bet sešinieku noslēdza Krists Turausks (SSS/Pantera).

Sestdien Baltijas kausa 3.posma otrajā sacensību dienā jaunieši sacentīsies milzu slalomā, klāt nākot dažiem dalībniekiem, kas pirmajā dienā dēļ neierastās ātrumdisciplīnas uz starta neizgāja.

No apmākušās Pihes,
Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv