ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

28 • 03 • 2017

„Amber cup” un FIS paralēlajā slalomā Somijā K.Zvejnieks ceturtdaļfinālā

Pēdējā dienā Baltijas kausa trešajā posmā klanu slēpošanā, ko Somijas ziemeļu ciematā Pihē rīkoja Latvijas Slēpošanas federācija, „”Amber cup” un FIS paralēlajā slalomā vistālāk no Latvijas pārstāvjiem tika izlases līderis un pasaules čempionāta 32.vietas ieguvējs Kristaps Zvejnieks, kurš vienīgais 86 dalībnieku konkurencē tika ceturtdaļfinālā un dalīja 5.-8.vietu, nedaudz pietrūkstot līdz pusfināla četriniekam. Uzvaras izcīnīja mājinieki – Eiropas kausa posma 4.vietas ieguvējs paralēlajā slalomā Jonas Rāsanens un pasaules junioru čempionāta 14.vietas ieguvēja slalomā Nella Korpio, katrs nopelnot pa 1000 EUR no „Amber beverage group” sarūpētā kopējā balvu fonda pāri par 5000 EUR.

Arī sezonas pēdējais 3.posms Baltijas kausā kalnu slēpošanā noslēdzās ar „Amber cup” paralēlo slalomu, kur dalībnieki cīnījās par „Amber beverage group” sarūpēto naudas balvu fondu 5200 EUR apmērā, uzvarētājiem saņemot 1000 EUR, bet mazākā summa 50 EUR pienācās tiem, kas iekļuva sešpadsmitniekā, bet netika ceturtdaļfinālā, t.i, dalot 9.-16.vietu. Sacensības sākās ar kvalifikācijas braucienu, kas bija arī FIS slaloma sacensības un kur dalībnieki brauca pa vienam. Labākie 32 kvalificējās 1/16 finālam, kur jau kalnu slēpotāji sacentās pa pāriem viens pret vienu pa paralēli noliktām trasēm, katram veicot divus braucienus, otrajā braucienā samainoties trasēm. Tas, kurš divu braucienu summā bija ātrāks, tika tālāk nākošajā kārtā. Vīriešiem kvalifikācijā sacentās 86 kalnu slēpotāji no vienpadsmit valstīm, bet sievietēm uz starta izgāja 48 dalībnieces no 10 valstīm.

Vīriešiem pārvarēt kvalifikāciju jeb iekļūt starp labākajiem 32 reālas iesējas bija trijiem mūsējiem – Kristapam un Mikam Zvejniekiem un Žakam Gedram. Abi brāļi to paveica, Kristapam uzrādot 7.laiku (+1,02 s) un Mikam 25.laiku (+3,02 s), bet Žaks diemžēl izstājās trases vidū. Nākamai tuvākais no latviešiem bija 42.laiku uzrādījušais Dāvis Zvejnieks, kuram līdz kvalificēšanai pietrūka divu sekunžu. Mikam Zvejniekam, kurš no 32-niekā iekļuvušajiem bija otrās puses vidū, bija jārēķinās ar spēcīgāku konkurentu pretī – Eiropas kausa posmā slalomā trīsdesmitniekā iekļuvušo zviedru Rikardu Kori. Lai arī Kore bija favorīts un tika nākamajā kārtā, tomēr mārupietis atzīstami cīnījās, pirmajā braucienā zaudējot tikai 0,3 sekundes, bet otrajā braucienā pat apsteidzot zviedru par 0,1 sekundi. Kā jau to varēja gaidīt, tālāk aizcīnījās Kristaps Zvejnieks, kurš pirmajās divās kārtās savu pretiniekus – austrieti un poli – pārspēja abos braucienos. Tādā pašā garā pasaules rangā 82.vietā esošais vecākais no brāļiem Zvejniekiem iesāka arī ceturtdaļfinālu, pirmajā braucienā par 0,35 sekundēm apsteidzot Emili Pirinenu, taču otrajā braucienā trīs reizes pasaules kausa posmos milzu slalomā trīsdesmitniekā tikušais soms bija par 0,72 sekundēm ātrāks, tomēr liedzot vienīgajai mūsu cerībai iekļūt „Amber cup” pusfinālā un revanšēties brāļa pāridarītājam Korem.

Pusfinālā Pirinens līdzīgā cīņā piekāpās iepriekšminētajam Rikardam Korem, bet Jonas Rāsanens viegli tika galā ar pārsteiguma autoru – somu 11.labāko junioru slalomā Henri Tuononenu, kurš knapi tika izslēgšanas braucienos, jo kvalifikāciju pārvarēja tikai kā priekšpēdējais. Tai pat laikā jau pirmajā kārtā izstājās un sešpadsmitniekā netika tādi labi slalomisti kā Pasaules kausa posmā trīsdesmitniekā tikušais zviedrs Emīls Johansons, pirms trim gadiem pasaules junioru čempionātā 6.vietu izcīnījušais soms Jens Hentinens, kā arī šā gada 4.vietas ieguvējs Zviedrijas čempionātā Jespers Asks. Finālā ļoti līdzīgā cīņā pārspējot Kori, uzvaru izcīnīja šā gada pasaules čempionāta 31.vietas ieguvējs slalomā Rāsanens, bet mazajām finālā par trešo vietu pasaules rangā milzu slalomā 47.vietu ieņemošais Pirinens tikai ar grūtībām pārspēja jaunāko tautieti Tuononenu, kas labi apliecināja, ka paralēlais slaloms, kur vienam pret otro jāsacenšas plecs pret plecu blakus trasēs, nav tas pats, kas individuālās sacensības slalomā.

Sievietēm laba izredzes tikt sešpadsmitdaļfinālā bija četrām Latvijas izlases dalībniecēm – Agnesei Āboltiņai, Evelīnai Gasūnai, Lienei Bondarei un Žanetei Gedrai, bet, tā kā 16 citvalstu konkurentes izstājās kvalifikācijas braucienā, tad uz izslēgšanas braucieniem „Amber cup” paralēlajā slalomā tika arī pārējās divas Latvijas pārstāves Agnese Sakoviča un Marta Kunce. Nedaudz negaidīti Žanete Gedra pirmajā kārtā piekāpās somietei, līdz ar to otrajā kārtā jeb labāko sešpadsmitniekā iekļuva trīs latvietes, taču ceturtdaļfinālā jeb astotniekā neviena no viņām diemžēl netika. Bondare un Gasūna līdzīgā cīņā abos braucienos piekāpās zviedrietēm, bet ceturtā ātrākā kvalifikācijā Āboltiņa tomēr zaudēja 20.laiku uzrādījušajai Neai Luko. Kaut arī Agnese pretendēja ne tikai uz ceturtdaļfinālu, bet arī uz pusfinālu, viņai nedaudz nepaveicās ar izlozi, jo pasaules junioru čempionātā 23.vietu ieguvusī šī gada Somijas vicečempione Luko kvalifikācijā bija tikai divdesmitā, jo pieļāva kļūdu. Pirmajā braucienā par 0,25 sekundēm ātrāka bija pasaules čempionātā Sanktmoricā 37.vietu ieguvusī rāmaviete, bet otro par 0,72 sekundēm ātrāk veica pasaules rangā divsimtniekā esošā vienaudze no Somijas. 

Atšķirībā no vīriešiem, kur pusfinālā neiekļuva neviens no kvalifikācijas brauciena pirmā sešinieka, sievietēm pusfinālā cīnījās visas, kas kvalifikācijas braucienā bija pieciniekā. Abos pusfinālos Somija pret Zviedriju virsroku ņēma somietes. Finālā abu mājinieču starpā cīņa bija tik sīksta, ka otrajā braucienā abas saskrējās, favorītei un pasaules junioru vicečempionei Rīkai Honkanenai nefinišējot un līdz ar to paliekot otrajā vietā, bet uzvaru svinot komunikablajai pasaules junioru čempionāta 14.vietas ieguvējai Nellai Korpio. Mazajā finālā pirms diviem gadiem vēl pasaules rangā 23.vietu ieņemošā un pasaules kausa posmos divreiz desmitniekā tikusī zviedriete Šarlota Safvenberga tikai ar grūtībām pieveica Bondares „pāridarītāju” otrajā kārtā un pasaules rangā slalomā 169.vietā atrodošo tautieti Luīzi Vedīnu.

Pēc finiša uzvarētāji bija gandarīti par panākumu un, protams, arī par nopelnīto balvu fondu. Abi atzinīgi novērtēja Latvijas slēpošanas federācijas ieguldīto darbu, lai sacensības noritētu augstā līmenī un būtu arī augsta līmeņu sacensību atmosfēra. Somi neslēpa, ka Baltijas kausa trešā posma sastāvs ir palicis tik spēcīgs, ka ne tikai viņi, bet arī somi un zviedri brauc, lai ļoti labi noorganizētās sacensībās varētu nopelnīt arī labus FIS punktus. Nella piebilda, ka nevienās FIS sacensībās Somijā neesot tāda kārtība kā šajās, kur viss noris precīzi pēc noteiktā laika. Rāsanens, kuram iepriekšējās dienās slalomā neizdevās labi nostartēt, izteicās, ka finālā nav jutis tādu īpašu Somija pret Zviedrija dueli kā tas esot hokejā, jo zviedrs Kore viņam ir labs draugs. Abi beigās piebilda, ka labprāt nākošgad atkal piedalīsies Latvijas slēpošanas federācijas rīkotajā Baltijas kausa posmā Pihē. 

Šoreiz jau no prāmja Baltijas jūras vidū ar saulrietu aiz loga,
Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv