ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

19 • 03 • 2016

Slaloms izšķīra uzvarētājus lielākajā daļā jauniešu grupās BK kopvērtējumā

Vakar Somijas ziemeļu ciematā Pihē jaunieši un Master grupas pārstāvji sacentās slalomā, kas bija pēdējā disciplīna Baltijas kausa trešajā un vienlaikus noslēdzošajā posmā kalnu slēpošanā un kas lielākajā daļā grupu arī izšķīra uzvarētājus un godalgoto vietu ieguvējus kopvērtējumā. Divās grupās – meitenēm un puišiem U16 – jau pirms pēdējās disciplīnas līderpozīcijās esošie bija nodrošinājuši uzvaru kopvērtējumā, bet dažās bija tik līdzīga cīņa, ka labākos šķīra pāris punkti. Otro sezonu pēc kārtas tika organizēti trīs posmi (Lietuva, Latvija, Somija), ietverot astoņus startus – trīs slalomus, trīs milzu slalomus un pa vienam supergigantam un kombinācijai – un ieskaitē vērtējot visus astoņus startus. Līdz ar to daži ļoti spēcīgi kalnu slēpotāji, kas bija atbraukuši tikai uz vienu posmu, nevarēja tikt pie uzvaras vai godalgotas vietas kopvērtējumā, bet igaunim U16 grupā, startējot tikai noslēdzošajā posmā Pihē, izdevās aizsniegties līdz otrajai vietai. Sešās jauniešu grupās uzvaras kopvērtējumā svinēja Latvijas kalnu slēpotāji, kuriem bet visvairāk (trīs) pirmās vietas, bet pa vienai uzvarai Lietuvai, Baltkrievijai un Krievijai.

U16 grupā (2000./2001.g.) meitenēm ne tikai pirms slaloma, bet faktiski jau pirms milzu slaloma uzvaru kopvērtējumā bija nodrošinājusi Betija Burkovska, kura iepriecināja mammu Žaklīnu Frickausu, kura bija reāla pretendente uz uzvaru Master grupā, bet nevarēja atbraukt uz Somiju. Otro vietu ieguva Betijas komandas biedrene no „Virsotnes” Laura Bērziņa, kura ar izstāšanos Alpu kombinācijā nedaudz sarežģīja otrās vietas nosargāšanu, bet tai pat laikā mūsējai par labu nāca tas, ka slalomā izstājās trešo vietu kopvērtējumā ieguvusī igauniete Karmena Piho, kā arī kombinācijā nefinišēja spēcīgā somiete Jesika Ojaniemi, kura ar uzvaru slalomā apsteidza sešinieku noslēdzošo „Apex” pārstāvi Helēnu Mūrnieci, iegūstot 5.vietu un tikai sešus punktus atpaliekot no 4.vietu ieguvušās Agnese Sakovičas, kura tāpat kā Betija un Laura pārstāv Janas Zvejnieces vadīto „Virsotni”.

Puišiem baltkrievs Dzmitrijs Staraženka arī pirms pēdējām divām disciplīnām jau bija nodrošinājis uzvaru kopvērtējumā, bet ar otrajām vietām milzu slalomā un slalomā viņš pārsvaru vēl vairāk palielināja. Tikmēr mūsu Mārtiņš Zvīnis (Virsotne) mēģināja nosargāt otro pozīciju, bet tad viņam vajadzēja slalomā ieņemt otro vietu un apsteigt Staraženku, jo maz bija ticams, ka Tormis Laine nebūs pirmais slalomā. Un tā arī bija, ka Pihē dominējušā igauņu „torpēda” uzvarēja arī ceturtajā disciplīnā, izvirzoties otrajā vietā un par desmit punktiem apsteidzot labāko no mūsējiem Zvīni, kuram trešā vieta gan slalomā, gan kopvērtējumā. Kopvērtējumā otrais varēja būt arī 4.vietu ieguvušais Kristaps Lazdāns, bet SSS/Ziemeļpols pārstāvim nesekmējās pēdējos divos startos. Ja milzu slalomā viņš no otrās vietas pēc pirmā brauciena atkrita uz sesto un nopelnīja vismaz 40 punktus, tad slalomā problēmas sākās jau pirmajā braucienā, bet otrajā tika diskvalificēts, taču ar parādīto ātrumu slaloma trasē viņš bija godalgas cienīgs gan slalomā, gan kopvērtējumā. Piekto vietu ieguva Kristapa kluba biedrs Edgars Žurevskis, kurš otrajā un trešajā posmā nostartēja savā līmenī un bija krietni labāks nekā novembrī Druskininkos. Tikmēr veselības problēmu dēļ izlaistais otrais posms Siguldā augstāk par sesto vietu neļāva pakāpties Laurim Opmanim (Virsotne). Pie stabilitātes jāpiestrādā Albertam Jansonam (Kore) un Jānim Jurdžam (Apex), tad ne tikai individuāli, bet arī kopvērtējumā tiks sešiniekā, kur iederas arī Pauls Rubenis, kurš šoreiz neatbraucu uz Somijas posmu.

U14 grupā (2002./2003.g.) meitenēm līdzīgi par pirmo vietu cīnījās Anastasija Koroļova un Smilte Bieļunaite. Ar triumfu slalomā uzvaru nodrošināja Krievijas pārstāve, atstājot lietuvieti otrajā vietā. Tikmēr saspringtajā cīņā par trešo vietu trīs Latvijas meiteņu vidū pirmajās trīs disciplīnās neveiksmīgi nostartējusī Katrīna Dzelme (Virsotne) ar lielisku otro braucienu slalomā, iekļūstot trijniekā, spēja pēdējā brīdī izcīnīt trešo vietu arī kopvērtējumā. Tikmēr vienīgo no pirmajā sešiniekā iekļuvušajām, kura finišēja visos startos, Karlīnu Grāmatnieci (Snow feel) trijniekā iekļūšanai nedaudz pievīla slaloma disciplīna pirmajā un trešajā posmā, līdz ar to kopvērtējumā viņai ceturtā vieta, bet piekto vietu ieguva vislielāko stabilitāti sezonas laikā demonstrējusī Elīna Zalāne (Virsotne). Pirmajās divās disciplīnās Pihē pārliecinoši uzvarējusī Krievijas kalnu slēpotāja Vasilisa Novikova milzu slalomā nefinišēja un slalomā tika diskvalificēta, palaižot garām iespēju izcīnīt otro vietu, taču tai pat laikā nepabīdot vienu vietu zemāk sešiniekā iekļuvušās mūsu kalnu slēpotājas. Novikova beigās dalīja 9.vietu ar Dženiferu Ģērmani, kurai arī divas uzvaras (piedalījās tikai pirmajā posmā Lietuvā – aut.piez.).

Puišiem ar spēcīgo krievu Pāvelu Sirotenko un baltkrievu Danilu Jakubovski par uzvaru cīnījās mūsu Marks Truhins. Siguldas sporta skolas/Pantera pārstāvis pēc nefinišēšanas milzu slalomā tik un tā saglabāja līderpozīcijas, bet lai uzvarētu kopvērtējumā, viņam vajadzēja slalomā vismaz iekļūt sešiniekā, ar nosacījumu, ka baltkrievs neiegūst par 20 punktiem vairāk. Marks Truhins slalomā ieguva 4.vietu, bet Jakubovskis trešo, līdz ar to vēl vienam Sandras Melderes audzēknim izdevās izcīnīt augstāko panākumu kopvērtējumā. Baltkrievs Jakubovskis bija vienīgais, kurš finišēja visos astoņos startos šajā grupā. Ar uzvaru slalomā trešo vietu nodrošināja Sirotenko, kurš tāpat kā Testovs U12 grupā bija spēcīgākais U14 grupā, jo četros no sešiem startiem, kuros viņš sasniedza finišu, bija stabili labākais, it īpaši slalomos. Pirmo nē, bet, iespējams, otro vietu kopvērtējumā palaida garām 4.vietu ieņēmušais Kristofers Gulbis (Snow feel), kurš pirmajās trijās disciplīnās ieguva otro vietu, bet slalomā izstājās. Otrā vieta slalomā viņam doto iespēja aiziet priekšā baltkrievam un ierindoties aiz Truhina. Mārcis Beitāns, kas tāpat kā Kristofers ir Vitas Ciesnieces audzēkņi, kuri pēdējās pāris sezonas pārstāv Renāra Dorša vadīto „Snow feel”, nosargāja piekto vietu, jo tikai pāris punktus atpalika krievs Jegors Lapšins. Žēl, ka uz Somiju nesanāca aizbraukt otrajā posmā Siguldā Kaķīškalnā abas dienas uzvarējušajam Emīlam Ģērmanim (SSS/Pantera), jo pat ar sestajām vietām visos četros startos viņam būtu pieticis uzvarai kopvērtējumā, bet tā tikai 8.vieta.

U12 grupā (2004./2005.g.) meitenēm no 39 dalībniecēm no sešām valstīm pirmajās četrās vietās ierindojās SSS/Pantera pārstāves, līdz ar to sarūpējot uzslavas vārdus sava kluba personālam un trenerei Sandrai Melderei. Lai arī pirmo un otro vietu šajā grupā šķīra nedaudz vairāk par simts punktiem, tomēr nebūt tik 100% droša situācija uzvarētājai Samantai Līcītei pirms slaloma nebija. Jā, viņa bija vairāk kā 60 punktus priekšā tuvākajai sekotājai, taču Samanta nedrīkstēja slalomā izstāties vai arī palikt ārpus astotnieka, citādi viņu varētu apdzīt Helēna Ērenpreisa vai Paula Putniņa. Samanta Līcīte slalomā izpildīja savu uzdevumu, iekļūstot trijniekā pirmo reizi no četrām disciplīnām Pihē, un pamatoti triumfēja kopvērtējumā. Tā kā labākā laika uzrādītāja Helēna Ērenpreisa slaloma beigās tika diskvalificēta, tad viņai nācās šķirties no otrās vietas kopvērtējumā un atkrist uz 4.vietu, kamēr ar teicamu 3.posma iesākumu uz otro vietu pakāpās Paula Putniņa, bet ar uzvarām pēdējā startā otrajā un trešajā posmā trešo vietu nodrošināja Diāna Daukšte.

Puišiem šajā grupā bija vissīvākā cīņa par uzvaru, uz ko vēl pirms pēdējā starta teorētiski pretendēja astoņi, bet praktiski septiņi kalnu slēpotāji, kurus šķīra 59 punkti. Lielākas izredzes bija tobrīd vadībā esošajam Dmitrijam Testovam no Krievijas, bet šīs grupas labākais kalnu slēpotājs (par šādu apgalvojumu, domājams, nebūs iebildumu, jo ar savu braukšanu un rezultātiem Testovs to apliecināja, tiesa, reizēm pietrūka stabilitātes, jo no sešiem startiem, divas reizes nefinišēja, bet alpu kombinācijā daudz laika pazaudēja kļūdas dēļ supergigantā, bet trīs reizes pārliecinoši uzvarēja – aut.piez.) slalomā izstājās pirmajā braucienā un beigās kopvērtējumā ierindojās 4.vietā, kaut arī uzvarai būtu pieticis pat ar 9.vietu slalomā. Trīs no augstāk esošajiem mūsējiem slalomā izstājās līdz ar to, nācās no trešās un ceturtās vietas atkrist pa divām pozīcijām uz piekto un sesto vietu, ko ieņēma Ernests Pēteris Jansons (Kore) un Artemijs Terlanovs (Ziemeļpols), kuram neizdevās turpināt pirmo divu posmu labos rezultātus nevienā no Somijas četriem startiem un līdz ar to palaida garām reālu iespēju uzvarēt kopvērtējumā. Tāpat Somijā nesanāca labi nostartēt otrajā posmā Kaķīškalnā uzzibsnījušajam Robertam Beikmanim (Apex), kuram kopvērtējumā 7.vieta, bet uzreiz aiz viņa astotais bija Somijā vislabāk no mūsējiem startējušais Bruno Ģermanis (Snow feel), kuram izredzes uz piecinieku izgaisa pēc izstāšanās slaloma pirmajā braucienā.

Master grupā dāmām, kā jau iepriekš minēts, tad uzvaras kandidāte Žaklīna Frickausa (Virsotne) atbrauca uz Somiju un kopvērtējumā atkrita uz 5.vietu. Uzvaru svinēja Vita Ciesniece (Rīgas favorīts), kura bija izlaidusi pirmo posmu Lietuvā, bet bija priecīga par izdevušos ļoti labo slaloma braucienu noslēdzošajā startā. Otro vietu ieguva Jeļena Brokāne (Kore), bet uz trešo pakāpās Somijā visos četros startos uzvarējusī Krievijas pārstāve Ļubova Stepanova. Ceturtā palika Ilze Trēziņa-Zirdziņa (Snow feel), kura pretendēja uz uzvaru, bet kritiens milzu slalomā un kājas satraumēšana, neiegūstot nevienu punktu pēdējās divās disciplīnās, to liedza. Vīriešiem beigās tā kā nedaudz pajuka Baltijas kausa gars, jo sākumā bija pāri par desmit dalībniekiem, bet pēc pirmā posma neredzējām vairs baltkrievus, bet uz Somiju neaizbrauca pirmajos divos posmos aktīvi startējušie lietuvieši. Tāpat Pihē nebija pēdējos pāris gadus martā BK Somijā startējušie Krievijas Māsteri. Kopvērtējumā uzvarēja Pihē trīs uzvaras izcīnījušais Kristaps Bergmanis (Kore), kurš bija vienīgais, kurš piedalījās visos astoņos startos. Neaizbraucot uz Somiju, otro vietu izdevās nosargāt Edgaram Kupčam (Kore), jo viņu noteikti būtu apsteidzis Andrejs Mihailovs (Pantera), taču Andrejs trases lejasdaļā slalomā neizbrauca vārtus un tika diskvalificēts, paliekot slalomā bez punktiem un kopvērtējumā nopelnot tikai par 10 punktiem mazāk kā Edgars. Ar trijiem finišiem no četriem startiem Somijā, nopelnot visa veida godalgotās vietas, līdz 4.vietai pakāpās Dzintars Melvers (Kore). Ar kājas traumu mocījās Pauls Stēga, kurš pēdējā brīdī izlēma nestartēt milzu slalomā, bet saņēmās slaloma otrajā braucienā un parādīja, ka ir māsteru grupas viens no pašiem labākajiem (kopā ar Edgaru Kupču).

Piekto pusnakti pēc kārtas Pihē sagaidot ar pabeigtu rakstu,
Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv