ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

14 • 09 • 2016

R.Znotiņš un kalnu slēpotājas A.Irbe un M.Garā uzvar “Skibox balvas” 5.posmā skrituļslidošanā

Saistītā informācija

Otrdienas vakarā SK “ASI” rīkotajā lielākajā un spēcīgākajā vairāku posmu skrituļslidošanas seriāla “Skibox balva” šīs sezonas noslēdzošajā 5.posmā vīriešiem spraigajās cīņās abos startos – gan 1km sprintā, gan 4,8km distancē – pirmo vietu ieguva Latvijas čempions maratona distancē Reinis Znotiņš (Powerslide-Laimīte), uzstādot abās distancēs trases rekordus un kļūstot par pirmo skrituļslidotāju, kuram šogad vīriešu elites grupā vienā posmā izdevies uzvarēt abos startos.  Sievietēm ātrākos laikus abos startos uzrādīja labākā juniore, kalnu slēpotāja Arta Irbe (ASI Skibox), bet pirmā pieaugušo grupā bija cita kalnu slēpotāja Marta Garā (SK “Pantera”).

Tā kā tas bija izšķirošais posms, tad dalībnieki, kuru skaits pa visām grupā kopā sniedzās pāri 130, spraigi cīnījās un rādīja lielus ātrumus, uzstādot ne tikai ātrākos laikus šosezon, bet arī ņemot vērā iepriekšējās sezonas. Vīriešiem elitē, kur sacentās desmit skrituļslidotāji, 1km sprintā jau pēc pirmajiem 200 metriem ar 10 metru atstarpi izveidojās abi ierastie dueti – Reinis Znotiņš un Roberts Pundurs (Powerslide-Taktika.lv) cīņā par uzvaru, bet Lauris Bitenieks ar Sandri Šnori (abi Powerslide-Laimīte) cīņā par trešo vietu. Reinis ar Robertu savu pārsvaru pār Sandri un Lauri pakāpeniski palielināja, atstarpei beigās sasniedzot aptuveni 40 metrus, taču dueti līdz pat beigām nepašķīrās, tādējādi sarīkojot sprinta finiša dueļus gan par uzvaru, gan par trešo vietu. Mācoties no Rīgas atklātajā čempionātā notikušā augsta beigās, Latvijas čempions maratona distancē Reinis Znotiņš vairs neļāva pēdējos līkumos priekšā atrasties Rīgas atklātā čempionāta uzvarētājam Robertam Punduram un finiša taisnē iebrauca līderpozīcijās, taču turpat cieši aizmugurē bija arī Roberts. Abu finiša spurtā, pateicoties līderpozīcijām pirms pēdējā līkuma, vadību, kaut arī tikai par 0,07 sekundēm, tomēr nosargāja R.Znotiņš, izcīnot uzvaru sprintā otro posmu pēc kārtas un uzstādot jaunu rekordu 1km aplī, veicot to ātrāk par pusotru minūti – 1:29,51. Trīs ar pusi sekundes vēlāk finišēja otra dueļa dalībnieki, kuri bija vēl tuvāk viens otram, jo abus šķīra divas sekundes simtdaļas, par kurām S.Šnore bija priekšā L.Biteniekam.

4,8km distancē (4x1,2km) Reinis Znotiņš jau no paša sākuma uzņēma ļoti ātru tempu, kuram turēja līdzi sīvākais konkurents Roberts Pundurs, bet pārējie tuvākie sekotāji ar piecu skrituļslidotāju grupiņu, kaut arī nebija tālu, tomēr no līdera atpalika jau kādus 15 metrus. Otrajā aplī arī Robertam Reiņa temps kļuva par ātru, un abu starpā pēc pusdistances (2,4km) bija kādi 25 metri. Trešajā aplī Reinis Znotiņš turpināja demonstrēt, ka ne velti guvis panākumus šovasar starptautiskajās sacensībās, un vēl krasāk palielināja pārsvaru, kas pār sekotāju kvartetu – R.Punduru un viņu noķērušajiem Bitenieku, Šnore un labāko U14 grupas pārstāvi Viktoru Kokinu – bija pieaudzis līdz 15 sekundēm. Neskatoties uz to, ka uzvara bija jau nodrošināta, Reinis nedomāja sabremzēties un turpināja slidot ļoti ātrā tempā, ejot uz jaunu rekordu, ko viņam arī izdevās sasniegt ar iespaidīgu rezultātu – 7:53,69, pirmo reizi kādam veicot 4,8km distanci Uzvaras parkā ātrāk par 8 minūtēm. Pēc 19 sekundēm finišā iebrauca trio, kas ļoti līdzīgi cīnījās par otro vietu un kurus šķīra tikai 0,23 sekundes. Priekšplānā atradās un otro vietu izcīnīja Lauris Bitenieks, bet, ņemot vērā fotofiniša palīdzību, trešo vietu ieguva Sandris Šnore, tikai par nieka 0,01 sekundi apsteidzot R.Punduru, kuram nācās palikt ceturtajā vietā.

Sievietēm, apsteidzot citas konkurentes gan no savas, gan citām grupām par vairāk nekā 10 (!) sekundēm un savu pagājušā posma rezultātu uzlabojot par sešām sekundēm, ar iespaidīgu rezultātu – 1:40,13 – 1km sprintā uzvaru izcīnīja kalnu slēpotāja no “ASI Skibox” Arta Irbe. Vistuvāk viņai bija pieaugušo grupas labākā dalībniece Marta Garā (+13 sekundes), kurai līdzi turēja un mazāk par divām sekundēm piekāpās otrās un trešās vietas ieguvējas pieaugušo grupā sievietēm Daiga Gavariņa un Denisa Druka-Jaunzeme (ASI Skibox). Tikmēr juniorēm otro vietu sprintā ieguva Laine Kreitāle (ASI Skibox). 4,8km distancē Artai Irbei līdzi turējās un kopā septetā līdz pat beigām brauca divas U14 un četras U12 grupas dalībnieces. Uzrādot laiku 9:42,85, Arta svinēja vēl vienu uzvaru savā junioru grupā un arī kopējā ieskaitē, apsteidzot no 0,3 līdz 2 sekundēm tuvākās piecas konkurentes no jaunākajām grupām, kuras regulāri trenējas skrituļslidošanā. Pieaugušo grupā, kas finišēja nepilnu minūti aiz A.Irbes, trijniekā bija tās pašas trīs, Martai Garā atkal uzvarot, bet Daigai Gavariņai un Denisai Drukai-Jaunzemei cīņā par otro vietu šoreiz samainoties vietām un pie otrās vietas tiekot kopvērtējuma līderei Denisai.

Junioriem puišiem vismaz 1km sprintā bija tāds pats scenārijs kā pieaugušajiem, proti, arī izveidojās divi ļoti līdzvērtīgi dueti gan cīņā par pirmo, gan arī trešo vietu, taču atšķirībā no lielajiem finiša taisnē vadībā iebraukušais kalnu slēpotājs Jānis Jurdžs (Apex) līderpozīcijas nenoturēja, jo pašos pēdējos metros viņu par 0,02 sekundēm apsteidza izmisīgi finišējušais Haralds Dernovs (ASI Skibox). Tikmēr duelī par trešo vietu Ivo Pencis (Laimīte) par 0,4 sekundēm bija ātrāks nekā Kristers Kuģenieks (Filter). 4,8km nekāda duelēšanās vairs nesanāca, jo finišā visi četri iebrauca atsevišķi.  Tikai pirmajā aplī Jānis Jurdžs turējās līdzi Haraldam Dernovam, bet otrajā aplī strauji atkrita, līdz ar to Haralds izcīnīja piekto uzvaru šosezon, bet trešo reizi otrais finišēja Jurdžs. Cīņā par trešo vietu Kristers Kuģenieks jau no pirmajiem apļiem bija ātrāks par Ivo Penci, līdz ar to abi 4,8km samainījās vietām, salīdzinot ar sprintu.

Master grupā abos startos ceturto posmu pēc kārtas nepārspēts palika Agris Šipkovs (Filter), kuram 4,8km līdzi turējās un finišā tikai sekundi zaudēja komandas biedrs Ivars Vingris. Trijnieku noslēdza Juris Pencis, nobraucot visu distanci kopā un sprintojot finišā taisnē ar savu dēlu Ivo. Abos startos ļoti tuvu trijniekam bija Mārtiņš Āboliņš, kuram nācās palikt ceturtajā vietā. Sievietēm, pirmo reizi šosezon nestartējot grupas pārliecinošai līderei Antrai Zemītei, parējām dalībniecēm pavērās iespējas iegūt pirmo vietu. To izmantoja līdzšinējā vicelīdere Evija Graumane, kas abas reizes aiz sevis atstāja pēdējā posmā labākus laikus nekā iepriekš uzrādījušo Ingu Priedīti, bet 1km sprintā pēc pirmajiem 200m vēl vadībā esošā Baiba Dzelme (Apex) abas reizes palika trešā.

Par pārējām grupām un sezonas kopvērtējumu nākamajos rakstos.

Ivars Bācis

IMG_1490.jpg
Dienas tuvākais finišs kurā Sandris Šnore (tālākais) cīņa par trešo vietu pārspēja Lauri Bitenieku (tuvākais). Viņus šķīra 0.004 (četras tūkstošdaļas).

2 Komentāri

Rīgas domes portāls
14 • 09 • 2016 / 16:17
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv