ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 12 • 2015

Mūsu kalnu slēpotāji labi pacentušies Somijā, arī pašu komentāri

Ar ļoti labiem rezultātiem un vairākiem FIS punktu rekordiem Latvijas izlases dalībnieki kalnu slēpošanā noslēguši četru dienu FIS sacensību tūri Somijā. Piektdien un sestdien viņi sacentās Pihē milzu slalomā, bet svētdien un pirmdien slalomā citā šīs valsts ziemeļu ciematā Sallā. Pirms šīm sacensībām turpat mums zināmajā Pihē izlases trenera Dināra Dorša vadībā tika aizvadīta pusotru nedēļu gara treniņnometne, bet pēc tam, kas ir satrenēts, tika atrādīts sacensībās. Un jāteic, ka darbs treniņos ir atmaksājies, jo mūsējo uzrādītie rezultāti kopumā priecē. Līdz ar to arī šī gada nogales sacensības Somijā Latvijas kalnu slēpotājiem tāpat kā pērn ir bijušas veiksmīgas un panākumiem pilnas.

Pagājušajā gadā šajā Somijas ciematā divas uzvaras Latvijai nodrošināja Kristaps un Miks Zvejnieki, bet šogad tāds pats panākums ar divām uzvarām tika sasniegts sieviešu konkurencē, ko paveica Evelīna Gasūna. Lienei Bondarei, savukārt, divas trešās vietas. Līdz ar to abas sasniedza ciparu trīs – Evelīnai uzvaru ziņā, Lienei attiecībā uz reizēm, cik kāpts uz goda pjedestāla. Taču FIS sacensībās tas nav tik būtiski, svarīgāk ir FIS punktu uzlabošanu, ar ko mūsējie lielais vairums lieliski tika galā.

Kaut arī punktu rekordu neuzstādīja, tomēr ļoti tuvu bija un vēl divus rezultātus zem četrdesmit punktiem ar 2. un 4.labāko rezultātu slalomā pievienoja Evelīna Gasūna, kurai arī otrā reize zem 60 punktiem milzu slalomā. Tāpat kā Evelīna, tikai divus rezultātus zem 50 punktiem, pievienoja Liene Bondare, kurai tie ir abi labākie karjerā – 45,03 un 46,85 FIS punkti. Varēja nemaz nešaubīties, ka savu labāko rezultātu sasniegs pirmo sezonu junioros startējusī Žanete Gedra, kura pēc Lietuvas 82 FIS punktiem Somijā pakāpeniski ar katru dienu kāpa uz augšu zem 80, tad zem 70 un beigās jau sekoja lēciens par diviem desmitiem uz priekšu, uzrādot rezultātu zem 50 FIS punktiem – 46, 90 FIS punkti. Viņas reitings tagad būs ap 54,40 FIS punktiem, kas nozīmētu reitinga uzlabojumu gandrīz par pusi no 1300.vietas uz aptuveni 700.vietu (bet varbūt kādu no pēdējiem rezultātiem vēl nerēķinās jaunajā FIS listē, līdz ar to tad kāpums nebūs tik krass, kaut arī noteikti būs – aut.piez.). Nelielam kāpumam vajadzētu arī Evelīnai un Lienei. Pagaidām ne tik veiksmīgi sezonu iesākušas pārējās divas Somijā startējušās latvietes Ieva Meldere un Elīna Nežborte, bet gan jau ar nākamajiem startiem ies uz labo pusi.

Šoreiz atsevišķas reizes labu rezultātu uzrādīja Miks Zvejnieks, bet ne tik spīdoši kā pērn Sallā, kad tika sasniegts punktu rekords (25,99), kas joprojām ir viņa labākais rādītājs. Taču tik un tā otrie un trešie labākie punkti milzu slalomā un sestie slalomā tika iegūti. Ņemot vērā iepriekšējo reitingu (tomēr straujāk ir iespējams, piem., no 80 pakāpties uz 50 vai no 60 uz 40, nekā no 35 uz 15 – aut.piez.), vislielāko kāpumu tāpat kā meitenēm veica Žanete, tā puišiem to izdarīja brālis Žaks, uzrādot labāko punktus slalomā un divus labākos milzu slalomā, turklāt milzu slalomā kāpumam pārsniedzot 20 punktus – no 67,96 uz 43,52 FIS punktiem. Elvim Opmanim un Dāvim Zvejniekam konkurējot savā starpā, abiem izdevās tikt pie labākajiem punktiem milzu slalomā, kas Elvim ir 78,18, bet Dāvim 82,96 FIS punkti.

Liene Bondare sniedza izsmeļošu un plašu komentāru. Sākumā par pirmo slaloma dienu. “Pirmais brauciens bija tīri ok, kaut gan nebija arī tas labākais. Nedzinu slēpi tur, kur to varēju un braucu neriskējot. Uz otro braucienu zināju, ka meitenes noteikti dzīs un es nedrīkstu atslābt. Mazliet psiholoģiskā spriedze, jo pirmo reizi biju pirmā FIS sacīkstes un meitenes nebija tālu aiz manis, it īpaši Evelīna, bet noteikti lieliska pieredze. Sanāca daudz kļūdu un ļoti pieturēju slēpes. Bet tāpat esmu priecīga, jo sacīkstes bija spraigas un tāpēc interesantas. Esmu arī priecīga, ka pirmo vietu izcīnīja Evelīna nevis cittautiete. Otrajā sacensību dienā Sallā atkārtoti izcīnīju trešo vietu. Esmu apmierināta, un tas ir labs rādītājs, ja sezonu var sākt ar tādiem punktiem kā beigt. Tomēr es zinu, ka manī ir daudz vairāk iekšā. Neviens no brauciens nebija "tīrs", daudz kļūdu, kurās salasījās arī daudz desmitdaļas. Bet šīs sacīkstes man noteikti deva pārliecību, ka sezonai esmu gatava, jo par saviem ne tik labajiem braucieniem spēju apsteigt meitenes ar 35 FIS punktiem.” 

Liene arī izceļ nometnes nozīmību un treneru ieguldījumu. “Nometne sanāca ļoti intensīva. Divi treniņi dienā uz kalna un vēl vakarā viegls atsildošais treniņš bija mūsu ikdiena. Protams, slēpju taisīšana, ēst gatavošana un pārvākšanās no Pihes uz Sallu un atkal atpakaļ uz Pihu, un atkal uz Salli piepildīja dienas no agra rīta līdz vēlam vakaram. Produktīva nometne. Pirmo reizi šosezon uzkāpu uz GS slēpēm. Tāpēc arī nevarēja gaidīt augstākus sasniegumus GS sacīkstes Pihē. Bet nostartēju apmierinoši priekš šīs sezonas nobrauktajiem kilometriem uz milzu slaloma slēpēm. Slalomā noteikti šobrīd jūtos pārliecinātāka. Protams, bija drusku jāiebraucas uz īsta sniega, jo šosezon esmu braukusi tikai “Snow Arena” hallē, bet tas man lielas problēmas neprasīja. Dabūjām ļoti labus treniņus uz sacensību kalna Sallā, un jutos gatava startēt pirmajās FIS sacīkstēs šosezon. Protams, jāuzteic lieliskā treneru komanda – Dinārs Doršs, Daniels Fogelis un Einārs Lansmanis, kuri savu darbu darīja augstā līmenī. Treniņu trases bija vienmēr lieliski sagatavotas. Filmēja katru braucienu ar divām kamerām, tāpēc varēja lieliski analizēt katru treniņu. Sacīkstes arī bija komandas darbs, jo treneris Dinārs stāvēja uz starta ar mums, bet Daniels ar Eināru stāvēja katrs savā trases posmā un deva ziņas par trases apstākļiem, un arī filmēja mūs,” detalizēti treniņu procesu atspoguļo Liene. “Tagad domāju kādas 3 dienas paņemt pilnībā brīvu un tad līdz jaunajam gadam atrasties sporta zālē, un uzturēt sevi formā. Pēc jaunā gada varbūt pievienošos Mikam ar Dāvi (Zvejniekiem) vai arī Gedrām un dosimies uz FIS sacīkstēm, bet līdz galam izstrādāts plāns nav.”

Žanete Gedra. “Esmu apmierināta ar saviem rezultātiem, jo šīs bija manas pirmās FIS sacensības uz īsta sniega SL disciplīnā. Braucienos jutos pārliecināta, tāpēc arī rezultāts bija labs. Gatavojos rītdienas (domāts pirmdienas slalomam – aut.piez.) startiem, lai varētu uzlabot šodien paveikto, svētdien vakarā pirms pēdējā starta pirmdiena stāsta Žanete. Pirmdien braucieni bija daudz labāki un iegūtie punkti mani ļoti apmierina. Tagad tikai jātrenējas, lai būtu vēl labāk.'

Var saprast, ka noskaņojums nav tas priecīgākais, bet Ieva Meldere ir gatava turpināt strādāt. “Neesmu pārāk labi iesākusi sezonu, jo es zinu ka varu daudz labāk. Jāsakārto viss galvā un jātrenējas tālāk.”

Miks Zvejnieks “Ņemot vērā, ka paspēju pabūt gan Norvēģijā, gan Zviedrijā, gan Somijā, tad tāds interesants ceļošanas, treniņu un sacensību periods izdevās. Pats esmu salīdzinoši apmierināts ar startiem Pihē gigantā. Ir patīkami beidzot izrauties no iepriekš neveiksmīgākām milzu slaloma sezonām un sākt jau ar punktiem zem 50. Jūtu, ka viss turpinās iet tikai uz labo pusi. Sallas FIS slalomos bija diezgan sīva konkurence, kaut arī startēju ar ceturtajiem labākajiem punktiem. Pārējie čaļi arī virs 35 punktiem brauca ļoti labi, bija tiešām nepieciešami divi ļoti labi braucieni, lai varētu ielauzties starp viņiem, kas man diemžēl nevienā no dienām neizdevās. Jā, vienu no diviem braucieniem varu nobraukt ļoti labi, tomēr pietrūkst divu izcilu braucienu, no kuriem arī veidojas tie labie rezultāti, zemie punkti. Tomēr, lai arī cik dīvaini izklausās, noslēdzošajā braucienā, trasē Sallā, kur izstājos, uzbraucot virsū mietam, visu trasi līdz tam jutos ļoti labi, manuprāt, uzķēru to sajūtu, kādu vēlējos, braukšanu, kādā jūtos ātrs, tāpēc nav pārdzīvojumu, jo zinu, ka ar janvāri viss nostāsies savās vietās, tomēr daudz darba un laika ir ieguldīts, ir tikai sezonas sākums.” Noslēgumā viņš atzinīgi novērtē izlases nometni. “Kopumā izlases nometne, kurai pievienojos pusē, bija organizatoriski ļoti sakārtota, tika aizvadīti produktīvi giganta treniņi pirms sacensībām, sacensību dienās treneri darīja, ko varēja, lai mēs, sportisti, justos labi un gatavi braukt ātri.”

Ivars Bācis

1 Komentāri

SUPER komanda!

16 • 12 • 2015 / 15:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv