ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

30 • 03 • 2016

Latvijas kalnu slēpotāji par startu BK Pihē 2.daļa

Liene Bondare

Viņa bija pirmā no meitenēm, kas steidza atbildēt, jo pēc pašas teiktā viņa labi apzinās, ka tas viss tiek darīts pašu kalnu slēpotāju labad un neviena cita. Liene, kurai dēļ kritiena un sasistās kājas supergiganta treniņā nākošajā dienā nācās izlaist Baltijas kausa trešā posma divas disciplīnas (supergigantu un Alpu kombināciju), neslēpj sarūgtinājumu, taču daudz par to nebēdā. „Par kritienu SG treniņā no sākuma pārdzīvoju, jo ļoti gribējās startēt gan SG, gan AC sacensībās, bet tāds ir sports, un beigu beigās esmu priecīga, ka kritiens neatstāja lielākas sekas,” secina Liene un papildina, ka tomēr sasistās kaulu plēves viņu ir „noņēmušas” no treniņu iespējām turpmākās dienas līdz FIS sacensībām. L.Bondare atzīst, ka milzu slaloma sacensībās piedalījās, taču nejutās līdz galam atlabusi, jo kājas vēl sāpēja. „Neliela nedrošības sajūta iekšā bija,” neslēpj „Apex” pārstāve, tāpēc tikšana līdz galam milzu slalomā šajā reizē bija gana labs rezultāts.

Slalomu Liene vērtē dažādi, atzīstot, ka kaut kas ir sanācis labi, bet ir bijušas kļūdas, necenšoties neizdošanos „norakstīt” uz iepriekšminētā kritiena rēķina. „Domāju, ka slaloma startus kritiens diez ko daudz neietekmēja, iedzēru pretsāpju zāles un kājas nesāpēja. Jā, bija sekcijas kuras bija labas un citas, kuras ne tik labas.” Viņa, liekot plusiņu laika ņēmēju dārziņā, norāda, kā šī sekciju analīze ir ļoti noderīga, jo tas ļauj izanalizēt un saprast, kurās vietās laiks tika pazaudēts, pie kurām vietām ir vēl jāpiestrādā un kuras iet labi.

Jaunākā no māsām Bondarēm kopā ir ļoti priecīga par šīm divām nedēļām Pihē. „Lai arī nesanāca visus treniņus un sacensības izmantot uz 100% (kritiena dēļ), tomēr uzkrāta jauna pieredze un lieliska iespēja piedalīties izcili organizētās sacensības ar ļoti labi sagatavotu kalnu,” LSS un tehniskā personāla darbu uzslavē Liene, pasakoties arī sacensību komentētājam par ieguldīto darbu un līdzi jušanu un piebilstot, ka arī konkurentes no citām valstīm veltījušas uzslavas šajā sakarā.

Liene Bondare, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo
Liene Bondare, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Kristaps Zvejnieks

Kaut arī apzinājies, ka dēļ izlaistiem posmiem visticamāk nevarēs uzvarēt kopvērtējumā, tomēr Kristaps Zvejnieks nenoliedz tā nozīmi. „Kopvērtējums, protams, ir svarīgs, bet šogad zināju, ka būs grūti ar to dēļ visiem izbraucieniem un līdz ar to nokavētiem BK posmiem.” Jautāts, vai nebija nekādu iespēju paspēt,

Kristaps atzīst, ka paspēt teorētiski varēja, bet tad tas būtu sanācis ļoti dārgi, jo iepriekšējās dienas lidmašīna bija gandrīz 3 reizes dārgāka. Kristaps izslēdz variantu par nebraukšanu uz EK posmu Vācijā, lai paspētu laicīgi uz BK Pihē. “Eiropas kauss, protams, man ir svarīgs, tāpēc arī nolēmu braukt uz turieni, lai sakrātu vēl pāris punktus nākošajai sezonai.

Pašu startu Pihē Kristaps kopumā vērtē kā ļoti labu un ir apmierināts. “Braucieni, izņemot tos, kuros pieļāvu kļūdas, bija ļoti labi, un kopumā biju apmierināts ar saviem startiem un sajutām trasē. Pēc reitinga startā biju labākais gan slalomā, gan milzu slalomā, tāpēc cerēju, ka izdosies veikt labus braucienus, kas arī izdevās,” apgalvo Kristaps un piekrīt, ka arī zemāka līmeņa sacensībās nekad nevajag zaudēt modrību, jo uzvarēt sacensībās nekad nav viegli, un vienmēr ir jācenšas.

Pēdējā dienā, pēc pirmā brauciena atrodoties piektajā vietā (+0,91 s), mārupietis saglabājis pārliecību un ticību uzvarai. “Bija sajūta, ka ar labu braucienu, kāds tas bija iepriekšējā dienā (todien Kristaps otrajā braucienā par 1,3 sekundēm bija ātrāks nekā tuvākais konkurents – aut.piez.), varu atgūt laiku. Ņemot vērā iepriekšējās dienas atrāvienu un trases perfekto stāvokli, daudz kas ir iespējams šāda veida sacensībās. Tāpēc ticēju, ka varu tomēr pavērst pirmo braucienu labās sacensībās. Centos vairāk koncentrēties uz braucienu. Viss sanāca, kā biju gribējis,” gandarīts ir Kristaps.

Kristaps Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo
Kristaps Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Agnese Āboltiņa

Agnese attiecībā uz savu vērtējumu par startiem Baltijas kausā veic nelielu atkāpi un iesāk stāstījumu ar labiem vārdiem organizācijas virzienā. “Baltijas kauss, kā jau katru gadu, bija noorganizēts augstā līmenī. Arī pazīstamie no Norvēģijas teica, ka ir patīkami pārsteigti par organizāciju un uzlietā kalna seguma kvalitāti.”

Savukārt par saviem startiem Norvēģijā dzīvojošajai Latvijas izlases dalībniecei ir divējādas izjūtas, jo bija braucieni, kas izdevās, bet bija arī daudz neizdevušies braucieni un nefiniši. “Supergigantā tās īsti nebija bailes, bet sava veida nepārliecinātība pār sevi pēc kritiena nobrauciena sacensībās janvāra beigās Norvēģijā, kas negribot mani ietekmēja. Jo kopš kritiena bija bijis tikai viens SG treniņš.” Toties rezultātus tehniskajās disciplīnās viņa vērtē kā apmierinošus. Kad pēc šāda vērtējuma tiek piesaukti viņas labie rezultāti slalomā – uzvara un 3.vieta, Agnese savā ziņā piekrīt, bet papildina ar skaidrojumu: “Kad paskatās uz vietām, tad, protams, jāsaka, ka rezultāti bija labi, bet vienkārši bija pārāk daudzi neizdevušies braucieni. Bija redzams, ka tieši stāvumi man nepadodas tik labi kā plakanie. Tātad ir, kur tiekties,” apņēmības pilna ir Agnese un, sarunu nobeidzot, neaizmirst izcelt pēdējās dienas startu: “Vislielākais prieks man, protams, ir par 1.vietu pēdējā dienā un iegūtajiem punktiem.”

Agnese Āboltiņa, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo
Agnese Āboltiņa, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Elvis Opmanis

Elvis Baltijas kausa sacensības vērtē kodolīgi, bet uz pozitīvas nots. “BK noritēja ļoti veiksmīgi, esmu apmierināts ar savu sniegumu. Protams, vienmēr var labāk, bet redzu progresu un ar to arī esmu apmierināts.” Par iespēju šādās sacensības uzlabot FIS punktu reitingu viņš atzīstas, ka par to nav domājis. “Gribēju vienkārši nobraukt tā, kā zinu, ka varu nobraukt, un pa 90% tas arī izdevās,” rezumē Elvis.

Elvis Opmanis, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo
Elvis Opmanis, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Evelīna Gasūna

Neskatoties uz pēdējo trīs startu izlaišanu, piecos tomēr paspēja piedalīties ceļa traumu guvusī Evelīna Gasūna, kura tomēr neizklausās sabēdājusies. “Neesmu priecīga par šādu pēkšņu sezonas noslēgumu, bet neteiktu, ka ļoti pārdzīvoju. Tomēr ar traumām ir jārēķinās, un tas ir pārejošs process.” Par AC un SG disciplīnu rezultātiem viņa, kā jau to varēja gaidīt, ir ļoti priecīga un nedaudz arī pārsteigta. “Nebiju gaidījusi, ka abās disciplīnās izcīnīšu zeltus,” atzīst Evelīna un paskaidro panākumu atslēgu: “Man bija pietiekami daudz SG treniņu, lai pierastu pie kalna un ātruma.” 

“Milzu slalomā es biju rēķinājusies ar vismaz vienu finišu, jo man bija laba iespēja uzlabot punktus. Žēl par slaloma disciplīnām, ka nevarēju piedalīties un sacensties ar pārējām izlases meitenēm. Tomēr tik reti mums sanāk visām būt vienās sacensībās, neskaitot mani un Lieni. Būtu bijis interesanti,” uzskata Evelīna un paturpina attiecībā uz iekšējo konkurenci: “Ar katru gadu mūsu līmenis ceļas.” Jautāta par domām pēdējās dienas BK, kad pati nevarēja vairs startēt un līderpozīcijas kopvērtējumā bija apdraudētas, Evelīna ietur ierasto ģimenisko nostāju: “Man katrs starts ir svarīgs. Es nekoncentrējos uz Baltijas kausa kopvērtējumu. Ja arī māsa mani būtu apsteigusi, tad pelnīti.” 

Evelīna Gasūna, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo
Evelīna Gasūna, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN), Foto: Emīls Lukšo

Sakot paldies par sadarbību atsaucīgajiem izlases dalībniekiem
un vēlot viņiem veiksmīgus sezonas noslēguma startus Krievijā un Somijā,
Ivars Bācis 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv