ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

27 • 03 • 2016

Latvijas kalnu slēpotāji par startu BK Pihē 1.daļa

Pirms piecām dienām Pihē (Somijā) noslēdzās Baltijas kausa trešais posms kalnu slēpošanā. Par visu grupu startiem un rezultātiem šajā Somijas ziemeļu ciematā tika rakstīts ļoti daudz – kopumā 16 raksti. Taču tagad pienākusi kārta dzirdēt, precīzāk kasīt, pašu sportistu vērtējumu par startiem un viņu viedokli, ko kalnu slēpošanas interesanti labprāt grib dzirdēt. Pirmajā sadaļā piedāvājam vairāku izlases puišu komentārus (secībā pēc sniegto atbilžu laika, sākot ar pirmajiem).

Roberts Briška

Protams, Roberts ir priecīgs par labāko rezultātu Latvijas pārstāvju vidū pirmajā dienā FIS slalomā, kas bija arī Latvijas čempionāts un kas atnesa siguldietim pirmo uzvaru LČ pieaugušo grupā, taču tai pat laikā Roberts saglabā „vēsu galvu”, jo labi apzinās apstākļu veiksmīgu sakritību. „.Jā, loti labi saprotu, ka veiksme man palīdzēja. Palīdzēja arī izkritušie konkurenti, kuri uzreiz deva ziņu uz startu, ka trase ir loti sarežģīta un ka daudz braucēju ir nefinišējuši,” komandas biedru palīdzību neaizmirst pieminēt Briška. „Pihē vēlējos nobraukt pēc iespējas labāk. Parasti nemēģinu nospraust kādas noteiktas vietas. Ļoti priecājos, ka uzvarēju dažus Latvijas izlases dalībniekus, bet tur arī nāca mana veiksme palīgā,” secina Roberts. Kaut arī nejautāts, „Pantera” pārstāvis uzsver arī organizācijas augsto līmeni: ”Ļoti patika, kā strādāja trases darbinieki. Trases bija perfekti sagatavotas, un sacensības bija uzorganizētas ļoti augstā līmenī.”

Kā mēs zinām, tad Roberts dažus gadus vairs aktīvi netrenējas, tomēr spēj sacensībās parādīt atzīstamu rezultātu, tāpēc arī neizpalika jautājums, ko viņš darīs turpmāk. „Vispār aktīvi sportot jau esmu beidzis pirms pāris gadiem. Pavisam slēpošanu neesmu pametis. Kamēr vecāki atbalstīs mani, tikmēr vēl slēpošu,” vecāku lomu uzsver Roberts. „Protams, ka tas (uzvara LČ un dažu Latvijas izlases dalībnieku apsteigšana arī citos startos – aut.piez.) man dod motivāciju. Atpūtināšu muguru un sākšu trenēties. Tomēr diez vai braukšu pa vasaru trenēties uz kādu no ledājiem. Slēpoju prieka pēc, tāpēc gribētu piedalīties Latvijas sacensības un varbūt arī uz Somiju nākamgad aizbraukt,” nākamās sezonas plānus ieskicē Roberts, bet par atgriešanos veiksmes vietā Pihē viņš vēl nav 100% pārliecināts.

Roberts Briška, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)
Roberts Briška, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)

Miks Zvejnieks

Kopvērtējuma uzvarētājs neslēpj gandarījumu. „Par uzvaru kopvērtējumā īstenībā ir diezgan liels prieks, jo tomēr visas sezonas garumā bija jābūt stabilam un konkurētspējīgam, lai pēc noslēdzošā posma saglabātu pirmo vietu.” Par neizdevušajiem FIS startiem Pihē viņš daudz nebēdā, pieejot tam racionāli. „Runājot par FIS sacensībām, ir tā, ka tādas sacensības jau mums notiek visu sezonu, tādēļ, lai arī nepaveicās tās 3 dienas, tomēr zinu, ka daudz sacensības vēl priekšā. Un tieši tas viens brauciens kā iebraucējs (Miks otrajā dienā FIS slalomā pēc izstāšanās pirmajā braucienā otrajā braucienā kā trases iebraucējs uzrādīja laiku, ko no otrā brauciena veicējiem uzlaboja tikai viņa vecākais brālis – aut.piez.) mazliet nomierina mani un liek ticēt, ka tāpat pienāks arī manas sacensību dienas un ka es varu braukt ātri.” 

Tomēr Miks neslēpj arī nelielo sarūgtinājumu par izstāšanām. „Bet, protams, škrobe jau bija mazliet, tomēr latviešu organizētas, augstas kvalitātes, izcilas sacensības, kur savi atbalstītāji un cilvēki apkārt, bet kā sanāca, tā sanāca, vēl viss priekšā."

Jautāts par iemesliem vairākām izstāšanām, Miks min psiholoģiju un turpina:„Visas šīs sezonas garumā ar sevi eksperimentēju, cenšos sajūtās mēģināt ko jaunu, konsultējos gan ar Baltijas fizioterapijas fizioterapeitu, gan , protams, arī ar Kristapu, bet tomēr pašam jau uz savas ādas viss jāmēģina, kas strādā, kas nē.”

Miks Zvejnieks ar optimismu raugās uz sezonas noslēgumu FIS sacensībām un nacionālajiem čempionātiem Krievijā un Somijā aprīļa mēnesī. „Tomēr, viss aprīlis ar sacensībām, un jūtu, ka sezonas beigas kā katru gadu, būs uz labas nots. Svarīgi, ka fiziskā sagatavotība vēl joprojām ir laba, koncentrācija un fokuss nav pazudis, arī motivācija ir, ticība arī! Pat tad, kad sezona nav bijusi tā vieglākā, gan mainīgās un neparedzamās ziemas dēļ, gan rezultātu dēļ, tomēr spēks nepietrūkst,” apņēmība labi nostartēt jūtama katrā vārdā.

Miks Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)
Miks Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)

Dāvis Zvejnieks

Dāvim ir dažādi iespaidi „Baltijas kauss, manuprāt, kopumā noritēja labi. Bija savi plusi un mīnusi, jo nefinišēju visās organizētajās sacensībās, un varēja labāk veikties supergigantā un milzu slalomā (Latvijas čempionātā).” Viņš pastāsta, ka mērķis bijis  iekļūt uz pjedestāla viena no pakāpieniem slaloma disciplīnā, ko arī izpildījis.  „Jā, par sudrabu bija liels prieks, tik tiešām, jo nu par pjedestālu nedrīkst bēdāties, ko arī netaisījos darīt, bet tomēr žēl, ka nefinišēja ne Elvis, Žaks, Miks un Kristaps, jo tad cīņa būtu bijusi daudz sīvāka un interesantāka,” tik un tā priecīgs par pirmo iegūto sudrabu Latvijas čempionātā elitē ir Dāvis, piebilstot, ka tomēr nebija gaidījis sudrabu Elites vērtējumā. Ne tik labi veiktos braucienus supergigantā viņš skaidro ar treniņu trūkumu uz Pihes kalna. „Trūka treniņu pa to kalnu, kur notika sacensības, jo esmu daudz trenējies SG uz citiem kalniem, bet tieši uz Pihes kalna man šis bija pirmais SG treniņš šosezon.” Dāvim grūti atrast iemeslu rezultātiem milzu slalomā. „Milzu slalomā pats nezinu, kas notika... Segums bija ideāls, bet, iespējams, ka uz otro FIS startu nedaudz pazuda koncentrēšanās spēja, jo jau bija notikušas vienas sacensības no rīta, un varbūt tādēļ arī man nācās izstāties.” Viņš norāda, ka Gigants nav mārupieša iecienītākā disciplīna, tāpēc ir pat diezgan apmierināts ar finišiem un rezultātiem tajos. „Es uzskatu, ka slalomā gan man gāja ļoti labi, jo AC slaloma braucienā pakāpos par vienu vietu augstāk un arī Latvijas čempionātā ieguvu otro vietu, tā kā šajā disciplīnā mīnusus nemeklēšu,” var just Dāvī gandarījumu par startiem slalomā.

Dāvis Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)
Dāvis Zvejnieks, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)

Žaks Gedra

„Supergigants nebija pats labākais, bet ar slalomiem esmu apmierināts,” vērtējumu iesāk Žaks, piebilstot, ka varējis būt labāk milzu slalomos, bet kopumā esot labi. Kā iemeslu supergigantu rezultātiem cēsnieks min daudzās kļūdas, tāpēc, viņaprāt, supergiganti liekoties, ka nebija labi. „Slalomā esmu diezgan apmierināts ar piekto vietu, bet jāaug un jātrenējas vairāk, tad jau būs rezultāti,” gandarījumu par slalomu un tai pat laikā arī apņēmību un vēlmi progresēt var just Žak teiktajā. Viņš norāda arī uz FIS punktu nozīmi. „Varbūt gribētos labākus punktus izbraukt.”

Žaks Gedra, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)
Žaks Gedra, Baltic Cup 2016 3rd round, Pyha (FIN)

Par citu viedokļiem nākamajā rakstā.

Priecīgas Lieldienas vēlot,
Ivars Bācis


1 Komentāri

Baltic Cup 2016 was amazing! Thank you!!!

30 • 03 • 2016 / 16:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv