ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

18 • 03 • 2016

Latvijai un Igaunijai uzvaras Baltijas kausā bērniem milzu slalomā

Ceturtdiena bija visgarākā sacensību diena Baltijas kausā kalnu slēpošanā Pihē, jo pēc jauniešiem un Master grupas pēcpusdienā sacentās arī U10 grupas pārstāvji (2006.g. un jaunāki). Bērni nedēļu bija pavadījuši Pihē, trenējoties un gatavojoties sacensībām, un beidzot bija sagaidījuši savu kārtu. Bērni sacentās gan individuāli, gan arī komandu ieskaitē, kur vienā komandā bija viens no elites grupas un četri mazie kalnu slēpotāji. Trešdien vakarā notika izloze, kurā varēja vērot vairākus emocionālus mirkļus. Kopumā tika izveidotas 10 komandas, bet individuāli sacentās 40 jaunie kalnu slēpotāji – 20 puiši un 20 meitenes, daļa no kuriem bija jaunākās atvases vecākajiem brāļiem vai māsām no jauniešu vai junioru grupām. Šoreiz U10 grupas kalnu slēpotāji netika dalīti atsevišķās grupās pa dzimšanas gadiem, līdz ar to 2008.g. un vēlāk dzimušajiem bija grūti pietuvoties vai apsteigt 2006. un 2007.g. dzimušos. Taču ne jau tikai cīņa par godalgām bija svarīgākā, jo lielāko prieku deva iespēja sacensties uz tā paša kalna, kur FIS sacensībās brauks lielie, un braukt kopā ar astoņiem Latvijas un diviem Igaunijas izlases kalnu slēpotājiem no elites grupas.

Meitenēm no Vilciņa kausa kopvērtējuma trīs labākās – Frīda un Elza Saļņikovas un Laura Ciagune – nebija atbraukušas uz Somiju, līdz ar to par līderi tika uzskatīta ceturtajā vietā 2006.g. dzimušajām esošā Sima Aškinezere (SSS/Ziemeļpols), kura pērn Pihē ieguva trešo vietu, piekāpjoties divām igaunietēm. Jau pirmajā braucienā Sima tuvākās konkurentes apsteidza par divām sekundēm un, otrajā braucienā pārsvaru dubultojot, izcīnīja pārliecinošu uzvaru (1:14,77). Tikmēr salīdzinoši līdzīgi par otro vietu cīnījās trīs dalībnieces, no kurām progresu, salīdzinot ar sezonas startiem, nodemonstrēja Alise Roze Zālīte (Virsotne) un izcīnīja otro vietu, aiz sevis pirmo reizi sezonā atstājot trijnieku noslēdzošo Esteri Poli (Ziemeļpols), bet ceturtajā vietā ierindojās Maija Seratinska (Virsotne), kura Alisi no četriem startiem Vilciņa kausā bija apsteigusi trīs reizes. Tikai piektā palika Loreta Jurēvica (Asi Skibox), kura reitingā ir augstāk par iepriekšminētajām meitenēm, izņemot Simu, taču Esterei Polei Loreta jau pēdējos divos Vilciņa kausa posmos bija piekāpusies. Sešinieku noslēdza 2009.gadā dzimušo grupas līdere Elza Zelča (Ziemeļpols), palaižot priekšā piecas par trīs gadiem vecākas konkurentes. Tikmēr tikai divas sekundes simtdaļas līdz sešiniekam pietrūka 2007.gada dzimušo grupas līderei Paulai Sīmanei (Virsotne). Pašas jaunākās meiteņu grupas dalībnieces – Beatrise Fokrota (ASI Skibox, 2010g.) un Noa Aleksandra Trapāne (2011.g.) – pirmajā braucienā neveica pareizi vienus vārtus un saņēma diskvalifikāciju, taču veiksmīgi nobrauca otro trasi, kuras rezultātu skaitīja komandu sacensībās. 

Puišiem arī bija izteiktāks līderis – igaunis Markus Mesila, kurš veica visātrāk abus braucienus (1:14,37) un izcīnīja uzvaru. Līdz ar to šogad Latvija ar Igauniju samainījās lomām, jo pērn ziemeļu kaimiņi bija labākie meiteņu konkurencē, bet mēs puišu konkurencē (šogad pie meitenēm startēja tikai viena igauniete, bet puišu konkurencē seši – aut.piez). Tikmēr par otro vietu ļoti līdzīgi spēkojās Pauls Pēteris Prancāns (SSS/Pantera) un Renets Ritsalu. Pauls otrajā braucienā pietuvojās, bet divu braucienu summā igaunim tomēr izdevās būt priekšā par nieka 0,02 sekundēm. Uzvarētāja dvīņu brālis Miks Mesila pēc pirmā brauciena atradās ceturtajā vietā, bet pēc otrā brauciena viņš tika „nobīdīts” uz sesto vietu, jo viņu apsteidza divi mūsējie – Gustavs Vācietis (ASI Skibox, 4.vieta) un Nils Neo Trapāns (Virsotne, 5.vieta), kurš bija jaunākais no sešiniekā iekļuvušajiem. Ja meitenēm nestartēja labākās trīs, tad puišiem tikai līderis 2006.g. dzimušajiem – Rūdolfs Beķeris, bet vicelīderis Ričards Hovalko (SSS/Ziemeļpols), labi uzsācis pirmo braucienu, vidusdaļā nokrita un palika bez rezultāta, bet otrajā braucienā ar otro labāko laiku pierādīja, ka varēja ar Prancānu un Ritsalu cīnīties par otro vietu.

Otrais brauciens bērniem tika skaitīts komandu vērtējumā. Komandas brauca viena aiz otras, t.i., viens pēc otra nobrauca visi vienas komandas pārstāvji un tikai pēc tam startēja nākamā komanda. Secība tika izlozēta iepriekšējā vakarā, kad tika komplektētas komandas un paši dalībnieki izdomāja tām nosaukumus, kuros kā allaž netrūka vārdu slēpes, sniegs, zibenīgums, monstri utmldz., bet bija arī ar ātrumu, ziemu un kalnu slēpošanu nesaistīti nosaukumi kā, piemēram, igauņu „Mustikad” (mellenes) un „Minioni”.

Uzvaru izcīnīja Mika Zvejnieka komanda „Headsignoli” (3:10,25), kurā visi četri bērni – Sima un Savam Aškinezeri, Kristaps Morozovs, Miks Mazais – uzrādīja laiku labāko divdesmitniekā no četrdesmit kopumā un bija vislīdzvērtīgāk nokomplektētā komanda uzrādīto laiku un arī vietu ziņā. Otro vietu ieguva Dāvja Zvejnieka komanda „Melnie sniega cilvēki”, kuras sastāvā brauca Ričards Hovalko, Elza Zelča, Gustavs Gritāns un Kārlis Pujats. Tikmēr vistuvāk viena otrai bija un vislīdzīgākā cīņā sanāca starp trešo un ceturto komandu, kuras šķīra vien 0,3 sekundes. Iespējams, ka komandas nosaukumā „Zibenīgie čiekuri” ietvertais pirmais vārds palīdzēja Evelīnai Gasūnai, Renetam Ritsalu, Loretai Jurēvicai, Ričardam Stepiņam un Nadīnai Ozolai apsteigt ļoti līdzvērtīgu vietu ziņā nokomplektētos Elvja Opmaņa „Sniega gepardus” Miku Mesilu, Paula Sīmani, Katrīnu Pujati un Tomasu Blausu. Lai arī piekto un sesto vietu ieguvušie Žaka Gedras „Super Monstri” (P.P.Prancāns, A.Baranovska, O.Reinok, B.Fokrota) un Agneses Āboltiņas „Minioni” (R.Daukšte, A.R.Zālīte, M.Seratinska, O.Vaher) no trešās vietas atpalika vairākas sekundes, arī šīs divas komandas varēja tikt trijniekā, tomēr viņu ceturtie numuri – B.Fokrota un O.Vaher – bija vieni no visjaunākajiem dalībniekiem ar salīdzinoši nelielu pieredzi. Ja Mika un Dāvja Zvejnieku komandas bija pirmajā divās vietās, tad no pieaugušajiem ātrākā laika uzrādītāja Kristapa Zvejnieka komanda ieņēma 7.vietu, jo vecākā brāļa komandā bija liela daļa jaunāko dalībnieku.

Pasākums izdevās, kaut arī no rīta šķita, ka otro gadu pēc kārtas bērnu sacensības būs apdraudētas. Sacensības tika aizvadītas un pozitīvas nots, un bērni un viņu vecāki bija apmierināti un gandarīti. Kā jau ierasts, „International Ski team” labākajiem mūsējiem dāvāja Rossignol slēpju pāri, ko ieguva Pauls Pēteris Prancāns un otro gadu pēc kārtas arī Sima Aškinezere, bet bērniem balviņas sarūpēja „FANS”.

Jau ceturto dienu bez apstājas komentējot un rakstot,
Somijas ziemeļu ciematā Pihē,
Ivars Bācis

1 Komentāri

Bērnu sacensības ir patiesi aizkustinošas. Un "lielie" ir fantastiski! Bērniem šie mači tik ļoti patīk! Paldies visiem, par organizēšanu.
19 • 03 • 2016 / 20:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv