ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

06 • 06 • 2016

Kristaps Zvejnieks kļūst par divkārtēju pasaules čempionu skrituļslalomā

Latvijas labākais kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks, Vācijas pilsētiņā Unterenzingenē notikušajā pasaules čempionātā skrituļslalomā, izcīnījis čempiona titulu, kas viņam ir jau otrais karjerā, kamēr Dāvis Zvejnieks kļuvis par pasaules čempionu paralēlajā slalomā.

 Skrituļslaloma pasaules čempionāts notiek reizi divos gados. Iepriekšējā pasaules čempionātā Kristaps ieguva otro vietu, bet vēl pirms diviem gadiem tika izcīnīts pirmais tituls.

 Unterenzingenē sacensības sākās sestdienā, kad tika aizvadīts pasaules kausa slaloms, kā arī pasaules čempionāta paralēlais slaloms.

Pasaules kausa sacensībās Kristaps divu braucienu summā ierindojās trešajā vietā, otrajā braucienā vienu vietu pazaudējot.

Kvalifikācija priekš pasaules čempionāta paralēlā slaloma bija pasaules kausa pirmais brauciens. Kristaps kvalificējās ar otro labāko rezultātu, Dāvis bija astotais, bet Miks Zvejnieks - 23. vietā.

Paralēlajā slalomā Kristapam sacensības neizdevās pārāk veiksmīgas, jo neizdevās tikt tālāk par ceturtdaļfinālu. Interesanti, ka ceturtdaļfinālā viņu pārspēja galvenais konkurents PČ slalomā. Turpretim Mikam un Dāvim rezultāti bija krietni labāki. Miks palika ceturtais, bet Dāvis svinēja uzvaru, kļūstot par pasaules čempionu paralēlajā slalomā!

Svētdienas pasaules čempionāta slalomā pēc pirmā brauciena Kristapa pārsvars pār otrajā vietā esošo vācieti Moricu Domu bija 0,20 sekundes. Dāvis pēc pirmā brauciena ierindojās ceturtajā vietā, Kristapam zaudējot 1,17 sekundes. Miks pirmajā braucienā diemžēl izstājās.

Arī otro braucienu Kristaps veica labi, taču viņa galvenais konkurents, vācietis Doms, bija par 0,01 sekundi ātrāks. Divu braucienu summā gan pietika ar pirmajā braucienā iegūto pārsvaru, un tika svinēta uzvara, par 0,19 sekundēm pārspējot Domu. Arī otrajā braucienā Dāvis uzrādīja ceturto laiku, kas divu braucienu summā ļāva ieņemt stabilu ceturto vietu. Trešais palika cits Vācijas sportists Jonass Borsigs.

Jāpiemin, ka abās sacensību dienās lija lietus, kas apgrūtināja situāciju gan braucējiem, gan organizatoriem. Tā rezultātā, pēc mūsu sportistu domām, organizatori dažās situācijās esot pieņēmuši nepareizus lēmumus.

Par spīti Kristapam nepiemērotiem laikapstākļiem, viņš ir priecīgs par rezultātu: “Abas dienas bija ļoti garas, un laika apstākļi ļoti ietekmēja sacensību norisi, jo bieži lija un organizatori nevarēja saprast, vai gaidīt kamēr kalns nožūs, un rīkot braucienus pa sausu asfaltu, vai tomēr pa slapju asfaltu. Protams, sportistiem un skatītajiem vairāk patīk sacensības pa sausu segumu, jo riteni neslīd, un ir arī daudz lielāks ātrums, kad ir patīkamāk sportistiem un interesantāk skatītajiem. Papildus, sausi laika apstākļi ir man mīļāki, jo, salīdzinot ar pārējiem, man ir liels svars un līdz ar to vairāk slīd ritentiņi pa slapju asfaltu. Slēpošanā griežot, mēs turamies uz kantīm, bet skrituļslidošanā riteņi nestrādā kā kantis, rezultātā braucot pa slapju segumu, bieži sanāk drifts līkumos.

Tomēr gan sestdienas pasaules kausa starti, gan svētdienas 2. brauciens notika pa slapju asfaltu un lietu, ar ko beigās tiku galā ļoti labi. Es galvā pieņēmu šos laika apstākļus, un izdomāju taktiski labus braucienus. Esmu ļoti apmierināts ar šāda veida sezonas sākumu.” Kristaps arī ir ļoti priecīgs par brāļu rezultātiem, un min, ka pēc kāda laika, viņi noteikti varēs būt stabili Top3 braucēji.

Ar sensacionālo sasniegumu paralēlajā slalomā Dāvis ir ļoti apmierināts: “Veiksme bija manā pusē, zvaigznes sastājās kā vajag, un viss vienkārši notikās kā tam jānotiek! Jāsaka jau tomēr ir, ka mani mērķi bija TOP10 nevis pirmā vieta, kā šajā gadījumā, bet sajūtas grandiozas! Nostrādāja gan meistarība, gan lielu lomu nospēlēja veiksme, jau sākumā ar izlozi un ar maniem pretiniekiem! Galvenais - noturējos trasē un visus braucienus finišēju, kas man arī palīdzēja tikt uz pirmā pakāpiena pasaulē!”

Miks, pēc sev ne pārāk veiksmīgām sacensībām, pastāstīja: “Rezultāti varēja būt labāki tieši man personīgi noteikti. Tomēr, ja skatāmies no komandas viedokļa, tad laikam nav, ko pārmest, tomēr divas zelta medaļas pasaules čempionātā izcīnītas! Paralēlajā slalomā izlozē iedalījos tā, ka, lai es nokļūtu līdz finālam, bija jāizcīnās ar nopietniem pretiniekiem gan 1/8, gan 1/4, gan, protams, arī 1/2 finālā. Vislielākā bēda jau laikam par ceļa zīmi uz finālu, kur cīnījos ar iepriekšējo PČ čempionu Marco Valcu - pirmajā braucienā brīnumainā kārtā izdevās būt pārākam par 0,04 simtdaļām, tomēr 2. braucienā pārsvaru pazaudēju, līdz ar ko paliku ārpus fināla un novirzīts uz cīņu par trešo vietu. ‘Mazajā finālā’ nepaveicās vārda vistiešākajā nozīmē, un tā arī paliku bez medaļas. Diena gara un interesanta, nogurdinoša, bet pārsteigumu noteikti sagādāja Dāvis, kuram visi Dievi stāvēja blakus, lai viņš sensacionāli izcīnītu zelta medaļu!

Pasaules čempionāta slalomā vienkārši neveiksme, varbūt iepriekšējās dienas 4.vieta lika pārforsēt ar ātrumu, kādā centos izbraukt trases grūtāko vietu, līdz ar ko nevarēju noturēties un izstājos.”

Nākamās starptautiskās skrituļslaloma sacensības mūsu sportistiem gaidāmas pēc divām nedēļām, kad Čehijas pilsētā Turnavā tiks aizvadīts sezonas otrais pasaules kausa posms.

Edgars Beļakovs

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv