ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

16 • 11 • 2015

K.Zvejnieks un L.Gasūna desmitniekā spēcīgās FIS sacensībās slalomā Zviedrijā

Saistītā informācija

Sestdien un svētdien Zviedrijas ziemeļu ciematā Kabdālisā notikušajās Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) spēcīga sastāva sacensībās slalomā labus rezultātus uzrādījuši Latvijas izlases līderi kalnu slēpošanā Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna, kuri ap simts dalībnieku konkurencē otrajā sacensību dienā tika visaugstāk, Kristapam iegūstot 10.vietu, bet Leldei 5.vietu.

Tā kā pagājušā nedēļas nogalē Somijas kalnu slēpošanas centrā Levi nepietiekama sniega daudzuma dēļ tika atcelts pasaules kausa posms slalomā, tad daži vadošie kalnu slēpotāji izlēma piedalīties FIS sacensībās Kabdālisā, uz kurieni devās arī Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna, kuri pirms nedēļas izcīnīja uzvaras abas dienas Latvijas Slēpošanas savienības rīkotajās FIS Entry league sacensībās slalomā Druskininku slēgtajā hallē “”Snow arena” Lietuvā. Zviedrijā ļoti spēcīgs dalībnieku sastāvs sanāca vīriešu konkurencē, jo piedalījās vairāki titulēti slalomisti – Vankūveras Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Andrē Mīrers no Zviedrijas un Soču Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Henriks Kristofersens no Norvēģijas,   šā gada janvārī pasaule kausa posma uzvarētājs zviedrs Matiass Hargins un 3.vietu ieguvušais norvēģis Sebastians Foss-Sulevogs, kā arī vēl daži pasaules kausa posmos bieži labāko divdesmitniekā vai trīsdesmitniekā iekļūstošie kalnu slēpotāji.

Bez mūsējiem, mājiniekiem zviedriem un viņu kaimiņiem norvēģiem un somiem, uz startu izgāja arī pārstāvji no Vācijas, Nīderlandes, Francijas, Beļģijas, Kanādas, Austrijas, Monako, Itālijas, Spānijas, Kolumbijas, Lielbritānijas Portugāles, Čehijas, Bulgārijas un Islandes. Sievietēm 85 dalībnieču vidū sestdien desmitniekā iekļuva tikai mājinieces un arī norvēģietes, bet vīriešiem 109 dalībnieku konkurencē arī viens vācietis, taču svētdien starp labākajiem desmit bija arī mūsējie.

Sestdien Kristaps labāk veica pirmo braucienu, kurā bija starp labākajiem desmit (8.laiks, +0,96 sekundes no līdera), bet otrajā braucienā ar uzrādīto 24.laiku (+1,3 sekundes) blīvajos rezultātos divu braucienu summā, kur 5. līdz 20.vietu šķīra viena sekunde, atkrita uzreiz desmit pozīcijas zemāk uz 18.vietu, par vienu vietu un 0,12 sekundēm priekšā martā Baltijas kausā Pihē pirmajā dienā uzvarējušajam zviedram Danam Akselam Grānam. Uzvarētājam K.Zvejnieks zaudēja 2,03 sekundes un nopelnīja 24,73 FIS punktus. Nepārspēts palika zviedrs Matiass Hargins, kas par 0,33 sekundēm apsteidza Henriku Kristofersenu un 0,39 sekundēm vēl vienu norvēģi Jonatanu Nurdbotenu, kurš šī gada pirmajā pusē 5 reizes pasaules kausa posmos bija starp labākajiem 30 slalomā.

Otrajā dienā mārupietim labāku laiku izdevās uzrādīt otrajā braucienā, kurā ar astoto rezultātu (+0,64 s) viņš pakāpās līdz 10.vietai, no uzvarētāja Andrē Mīrera atpaliekot 1,29 sekundes un iegūstot 19,14 FIS punktus, bet tai pat laikā par divām vietām un trešdaļu sekundes apsteidzot pirmās dienas uzvarētāju Harginu.

Kristaps padalās ar savu viedokli: ”Kopumā esmu apmierināts ar startiem šeit. Jau šodien dodos mājās. Abas dienas bija labi starti un tehniski jūtos ļoti labi un stabili. Lietas, pie kurām ir jāpiestrādā, ir skaidras. Kā vienu no tām var minēt nepieciešamību atrast sajūtu, kad var braukt uz riska robežas, kas šāda līmeņa sacensībās ir ļoti svarīgi. Pirmajā dienā šo sajūtu neatradu un veicu ļoti stabilu un skaistu braucienu, kas dažreiz nav ātrākais veids, kā veikt trasi. Otrajā dienā pirmajā braucienā mazliet kļūdījos trases vidus daļā, bet otro braucienu veicu ļoti labi, ar labu, stabilu sajūtu un uz riska robežas (bet vēl joprojām stabili), kas arī garantēja rezultātu,” savu braukšanu skaidro Kristaps un noraksturo arī trases apstākļus: “Trases apstākļi bija ļoti labi, ar cietu (gandrīz ledainu) segumu pirmajā dienā, bet otrajā dienā mazliet mīkstāku sniega virskārtu, bet saglabājot cietu pamatu. Kopumā par sniega apstākļiem Zviedrijā nevar sūdzēties un ziema šeit ir jūtama.” 

Dāmām nebija tik stiprs sastāvs kā vīriem ar tik titulētiem kalnu slēpotājiem, bet tik un tā piedalījās dažas Eiropas kausa posmu top10 un top20 braucējas. Leldei Gasūnai sestdien līdz desmitniekam pietrūka tikai astoņas sekundes simtdaļas un viņa ierindojās 11.vietā, uzvarētājai zaudējot 4,29 sekundes un nopelnot 48,10 FIS punktus. Svētdien siguldiete nobrauca krietni labāk un līdz ar to ne tikai divas ar pusi reizes mazāk laika zaudēja uzvarētājai (1,79 s), bet arī ieguva 5.vietu aiz trijām zviedrietēm un vienas norvēģietes, nopelnot 32,32 FIS punktus. Līdz trijniekam gan pietrūka padaudz – 0,9 sekundes.

Pirmajā dienā uzvarēja 23 gadus vecā zviedriete Ilva Stolnake, kura pagājušajā sezonā piecas reizes kāpa uz pjedestāla Eiropas kausa posmos, divas reizes uz augstākā pakāpiena, bet otrajā dienā viņu otrajā vietā atstāja gadu jaunākā komandas biedrene Hanna Vestmana, kura Eiropas kausa posmos ir labāko divdesmitniekā.

Lelde, komentējot savu startu, uzsver to pašu pietrūkstošo braukšanu uz “robežas”, ko Kristaps: “Savu startu vērtēju pozitīvi, tehniski laba un stabila braukšana, protams pāris kļūdas trasē, bet pietrūkst slēpošana uz limita, kas treniņos izdodas, bet sacensībās neesmu vēl izkāpusi no savas komforta zonas. Pie tā arī strādājam.”

Kristaps tagad brauks atpakaļ uz mājām un tad uz treniņiem “Snow Arena” Lietuvā kopā ar izlasi. Pēc tam atpakaļ uz Zviedrijas/Norvēģijas Eiropas kausa posmiem (decembra sākumā Orē un Trisilā – aut.piez.). Leldei nākamais starts jau šajā nedēļas nogalē, kad pazīstamajā slēpošanās centrā Jelivārē, kur notikuši Pasaules kausa posmi distanču slēpošanā, abas dienas notiks FIS sacensības milzu slalomā.

Ivars Bācis

Lelde_Kristaps.jpg
Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna

5 Komentāri

Malači, ļoti labi!

16 • 11 • 2015 / 20:23
Tā turpināt.

17 • 11 • 2015 / 08:51
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv