ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

15 • 06 • 2016

H.Silovs nostartē “Skibox balvas” 2.posmā, bet uzvaras R.Punduram un R.Znotiņam (papildināts)

Otrdien Uzvaras parkā Rīgā notikušajā lielākā daudzposmu skrituļslidošanas seriāla “Skibox balva” 2.posmā, kur pa visām vecuma grupām kopā startēja vairāk nekā 140 skrituļslidotāju, 500m sprintā vīriešiem ātrākais bija Roberts Pundurs (Powerslide-Taktika.lv), bet 4,8km uzvarēja Reinis Znotiņš (Powerslide-Laimīte), tādējādi otro posmu pēc kārtas abiem tiekot pie vienai uzvarai, turklāt tajās pašās distancēs. Tikmēr titulētais šorttrekists Haralds Silovs sprintā ieņēma otro vietu, bet 4,8km palika ceturtais, jo, domājot, ka ir jāveic vēl viens aplis, nesprintoja uz finišu.

Otrdienas vakarā Uzvaras parkā saulainajos apstākļos uz SK ASI un SK “Apex” rīkoto “Skibox balvas” skrituļslidošanas sacensību otro posmu bija pulcējušies vēl vairāk dalībnieku nekā pirms mēneša uz sezonas sākumu, jo vakar visās vecuma grupās kopā sacentās 141 skrituļslidotājs. Arī līdzjutēju skaits bija lielāks nekā ierasti, jo Uzvaras parka zālienā sacensību garu baudīja krietns pulks jaunāko grupu dalībnieku vecāki, kā arī pa kādam no lielo grupu pārstāvju ģimenes vai draugu loka, visiem kopā sarūpējot skaļas atbalsta emocijas. 

Visvairāk gaidītajā startā – vīriešiem pieaugušo grupā – sacentās 12 šī sporta veida lietpratēji. Pēdējo gadu tradīciju turpināja mūsu olimpietis Haralds Silovs, kurš, ja sacensību laikā atrodas Latvijā, neatsakās no dalības kādā no posmiem “Skibox balvā”. Šoreiz viņam ziemas sezonas starplaikā sanāca tikt uz otro posmu, līdz ar to sarūpējot vēl lielāku interesi un aizraujošākas cīņas. Tas, ka Haraldam neklāsies viegli, jo tuvākie konkurenti nopietni trenējas un ir pielikuši meistarībā un ātrumā, bija jau pieminēts rakstā pirms mēneša pēc pirmā posma, turklāt atšķirībā no pārējiem H.Silovs šobrīd nav tajā labākajā formā. Vienīgi žēl, ka otro posmu izlaida “Filter” komandas līderi Ansis Eljašāns un Ronalds Cinks.

Saprotot, ka nevar paļauties tikai uz finiša spurtu, 500m sprinta sākumā grupas priekšgalā izrāvās pirmā posma līderi – Roberts Pundurs un Reinis Znotiņš, kuriem cieši sekoja Silovs. Pārējie, kaut arī atradās samērā tuvu, tomēr ar katru brīdi pamazām atpalika un vairs nespēja iesaistīties cīņā par godalgām. Līdz ar to uzvaras liktenis izšķīrās starp iepriekšminētajiem trīs līderiem. Pirms pēdējā līkuma taktiski pareizāk nostrādāja R.Pundurs un R.Znotiņš, atrodoties pirmajās divās pozīcijās un finiša taisnē ieskrituļojot priekšplānā, tai pat laikā sarežģījot izredzes H.Silovam. Haralds ar spēcīgu finiša rāvienu spēja apsteigt Reini, bet Roberta uzņemtais ātrums viņam šoreiz nebija pa spēkam. Līdz ar to Roberts Pundurs svinēja uzvaru sprintā otro posmu pēc kārtas un pagājušā mēnesī paša uzstādīto šīs trases 500m apļa rekordu 51,17 sekundes uzlaboja vēl par trim desmitdaļām – 50,88 sekundes, Haraldu apsteidzot par 0,31, bet Reini par 0,48 sekundēm. Divas sekundes vēlāk finišēja un duelī par ceturto vietu Lauris Bitenieks (Powerslide-Laimīte) par divām simtdaļām pārspēja savu audzēkni Sandri Šnori (BJC “Laimīte”), bet šoreiz tikai sestais palika pirmā posma trešais ātrākais sprinteris Āris Andersons.

4,8km (4x1,2km) sākās ar Laura Bitenieka atrāvienu pirmajā aplī, bet otrajā aplī viņu galvenais peletons noķēra. Haralds Silovs pēc trešā kilometra izveidoja pāris metru pārsvaru pār pārējiem, bet ceturtā apļa sākumā (3,7km) pats piebremzēja, un līdz ar to atkal atradās kopā vēl četriem konkurentiem. Pēdējā aplī lika manīt Laura izraušanās līderos distances sākumā, un viņš pamazām atpalika, atstājot līderu grupu četratā un pats beigās ieņemot piekto vietu. Finiša taisnē atkal priekšgalā bija R.Pundurs ar R.Znotiņu, un tāpat kā pirms mēneša virsroku ņēma un uzvaru, šoreiz ar 0,3 sekunžu pārsvaru, izcīnīja Reinis, 4,8km veicot 8:22,8. Otrā vieta ļāva Robertam izvirzīties vadībā “Skibox balvas” kopvērtējumā. Savu prasmi nedaudz garākos gabalos vēlreiz nodemonstrēja Sandris Šnore, kuram atkal trešā vieta 4,8km distancē, bet visticamāk viņam nāktos palikt ārpus trijnieka, ja ar apļa skaitīšanu nekļūdītos 4.vietā palikušais Haralds Silovs, kurš ceturtā apļa beigās neiespringa, jo domāja, ka būs jāveic vēl viens aplis, jo atšķirībā no pārējiem, kas regulāri startē “Skibox balvā”, nav pieradis, ka pirms pēdējā apļa neskan zvans, kā tas ir ierasts viņam ārzemju sacensībās sezonas laikā. Šoreiz sešinieku noslēdza Roberta vecākais brālis Oskars Pundurs (Powerslide-Taktika.lv). 

H.Silovs pēc finiša par neizcīnītajām uzvarām neizskatījās neapmierināts un uzslavēja pārējos mūsējos par progresu. Lai arī Haralds šajās sacensībās piedalās vairāk prieka pēc, tomēr uzvaru atdot citiem nav viņa plānos, un tāpēc vakardienas iznākumā viņš saskata arī kaut ko pozitīvu, ka tā būs papildu motivācija pašam treniņos iet uz priekšu un neatslābināties, lai arī neslēpj, ka ātrslidošanā viņam pasaules pašai elitei palīdzētu tuvoties sponsoru atbalsts.

Sievietēm pieaugušo grupā, kur sacentās 8 skrituļslidotājas, abos startos – 500m sprintā un 4,8km distancē – nepārspēta palika pērnā juniore Katrīne Dreimane (ASI Skibox), uzrādot rezultātus attiecīgi 1:04,48 un 10:09,52 un tādējādi reabilitējoties par kritienu maijā sprintā un palikšanu bez uzvarām sezonas pirmajā startā. Abas reizes trešo vietu ieguva „ASI Skibox „ pārstāve Denisa Druka-Jaunzeme, kurai bija trāpījies sacensību dienā apaļo jubileju svinošā kolorītā ASV prezidenta kandidāta Donalda Trampa vecumu apzīmējošais skaitlis – 70.numurs. Denisa sprintā bija tuvu otrajai vietai, jo tikai ceturtdaļsekunde viņai pietrūka līdz otro vietu ieguvušajai Daigai Gavariņai. Savukārt 4,8km otra labākā šajā grupā sievietēm bija maija posma uzvarētāja Ilvija Pukste (Filter), kura šoreiz pirmo startu – sprintu – izlaida. Šoreiz ierindā neredzējām pirmā posma sprinta uzvarētāju Katrīnu Kotello.

Ātrāka par pieaugušajām abos startos bija labākā juniore Arta Irbe (ASI Skibox), kura sprintu veica 1:01,44, bet 4,8km distanci 10:08,87. Otrās vietas ieguvēja un kluba biedrene Laine Kreitāle nespēja turēt līdzi Artas ātrumam. Pēc kritiena sprinta apļa vidū no sacensībām izstājās Dita Bistere. Kalnu slēpotājas Artas Irbes rezultāts sprintā atkal bija absolūti labākais no visām sieviešu grupām, taču 4,8km viņai nācās samierināties ar otro laiku, jo finiša spurtā viņu apsteidza labākā U12 grupas pārstāve Patrīcija Sniķere (Laimīte). Lai arī Artas Irbes laiki abos startos bija nedaudz labāki kā pirmajā posmā, tomēr pati atzina, ka sacensību dienā nejutās labi un ka trešajā posmā parādīs labāku sniegumu.

Junioriem puišiem šoreiz sanāca vājāka konkurence. Haraldam Dernovam (ASI Skibox) izpalika iespēja revanšēties pirmā posma uzvarētājam Rodžetam Petakam, kurš vakar nepiedalījās. Nestartēja arī ierastie godalgoto vietu ieguvēji Krišjānis Ceplis un Jānis Jurdžs, tādējādi paverot iespējas citiem tikt trijniekā. Kā jau to varēja gaidīt, pie šāda sastāva Dernovs bija pirmais, līdz ar to, ja ne pieaugušo, tad vismaz junioru grupā 23.februāra vārds bez uzvaras nepalika. Pie divām otrajām vietām tika maija posmu izlaidušais Artis Pencis (Laimīte), kurš vismaz 500m sprintā tikai nedaudz zaudēja Haraldam. Trešo vietu ieguva Kristers Kuģenieks, kurš 4,8km, pateicoties savai maratonos uztrenētai izturībai, pēdējā aplī pietuvojās Pencim.

Master grupā šo posmu izlaida Ivars Vingris un Ainārs Žebers, bet bija atgriezies pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājs un pirmo posmu izlaidušais Agris Šipkovs (Filter), kuram pārliecinošas uzvaras abos startos. Abas reizes otrais finišēja Mārtiņš Āboliņš, bet pa vienai trešais vietai nopelnīja Dzintars Melbārdis (Powerslide-Laimīte) un Juris Pencis (Laimīte), kurš sprintā Āboliņam piekāpās tikai četras simtdaļas. Dāmām nepārspēta palika Antra Zemīte (ASI Skibox), kura dēļ lielā pārsvara šoreiz necentās uzrādīt ātru laiku, bet vairāk koriģēja jaunās skrituļslidotājas. Abas reizes otrajā vietā finišēja Evija Graumane, bet tāpat kā vīriem arī dāmām trešās vietas ieguvējas pamainījās, jo sprintā trijniekā tika Baiba Dzelme bet 4,8km Inga Priedīte, kura bija ļoti tuvu otrajai vietai, piekāpjoties Graumanei ciešā finiša spurtā.

U14 grupā (2002./2003.g.) meitenēm cīņā par uzvaru scenārijs bija identisks pirmajam posmam, proti, sprintā Līva Kreitāle atkal finiša spurtā bija nedaudz ātrāka par Alīnu Savrucku, bet 4,8km Alīna pārliecinoši revanšējās. Šoreiz abām konkurenci sastādīja pirmo izlaidusī Santa Pētersone, kura bija tuvu otrajai vietai, bet tomēr šīs sezonas debijā nācās samierināties ar trešo vietu. Puišiem gan scenārijs bija pamainījies, jo uz otro posmu labāk sagatavojies bija Viktors Kokins (ASI Skibox), kurš tad arī uzvarēja abos startos un revanšējās Sandim Reinsonam (Laimīte). Abos startos bija labāki laiki nekā maijā, it īpaši 4,8km, jo šoreiz abiem izdevās noturēties līdzi pieaugušo grupas peletonam gandrīz līdz pat trešā apļa beigām, finišējot kopā ar labāko junioru Dernovu, par kuru arī sprintā abi U14 grupas līderi bija ātrāki par dažām sekundes desmitdaļām. Divreiz stabili trešais finišēja Edgars Ņezamovs (Laimīte).

Par pārējām grupām nākamajā rakstā.

Ivars Bācis


3 Komentāri

Pareizi ir Šnore nevis Šņore... ;)
15 • 06 • 2016 / 22:20
Sportacentrs.com
16 • 06 • 2016 / 10:04
Sacensību apraksts par lielākām grupām: http://www.sports.riga.lv/public/75907.html
Rīgas domes sporta lapa
16 • 06 • 2016 / 14:00
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv