ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

02 • 01 • 2016

Ar jaunu degsmi Jaunajā gadā PK posmos kalnu slēpošanā

Latvijas izlases līderi kalnu slēpošanā Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūna decembrī atklāja šīs sezonas dalību Pasaules kausā, nostartējot divos posmos. Mūsējiem gāja dažādi, un, neskatoties uz abu neveiksmīgo startu pēdējā posmā, ticība pār saviem spēkiem nav zudusi. Kristaps un Lelde ar nepacietību gaida Jauno gadu, lai ar jaunu degsmi ietu uz startu kopā ar pasaules spēcīgākajiem kalnu slēpotājiem un mēģinātu “rāpties” uz augšu, tuvojoties trīsdesmitnieka robežai.

Abiem mūsu labākajiem kalnu slēpotājiem startos PK posmos decembrī sanāca identisks scenārijs, proti, pirmajā PK posmā izdevās uzrādīt ļoti labu rezultātu, bet otrajā iznāca pretējais – izstāšanās, turklāt trases noslēdzošajā trešajā daļā. Taču ne tik daudz pati nefinišēšana, kā pirms paša izstāšanās brīža otrajā kontrolatzīmē uzrādītais rezultāts, kas nedeva cerības uz iekļūšanu piecdesmitniekā, jo mūsējie 2.starpfinišā bija attiecīgi 54. (Lelde) un 63. (Kristaps) pozīcijā. Savā ziņā tas skaidrojams ar vēlo starta numuru un trases stāvokli, ka nevar vairs braukt pa iecerēto trajektoriju, bet jābrauc tā, kā lielākā daļa jau iebraukusi. Tomēr neiztika arī bez patīkama pārsteiguma momenta, proti, 21.laika uzrādīšanas pirmajā kontrolatzīmē, ko Madonnā Dikampiljo paveica Kristaps Zvejnieks.

“Pēc trases apskates jutu, ka sākuma daļu varu nobraukt ļoti labi. Tur arī bija ledainākais gabals, tāpēc nebija tik izdangāts un vieglāk braukt. Tālāk trases vidusdaļā segums jau bija citādāks, palika grūtāk braukt, tāpēc arī laika ziņā daudz zaudēts vadošajiem,” skaidro Kristaps. No viņa teiktā var saprast, ka trases vidusdaļā krasais laika zudums nav dēļ pieļautās kādas kļūdas vai vairākām kļūdiņām, bet gan vairāk dēļ izdangātās trases. Abas reizes bija jāstartē ar 61.numuru. Taču tas ir jāpieņem pagaidām, jo nākamos trīs mēnešus, t.i., līdz pasaules kausa sezonas beigām starta vietu neizdosies uzlabot. Par vairākām vietām noteikti nē, varbūt par pāris tikai (un arī tādā gadījumā, ja nepiedalās kāds no pasaules rangā priekšā esošajiem – aut.piez.), jo uzsvars ir likts uz Eiropas kausiem, kur grūti ir nopelnīt labus punktus, jo tad ir jāiekļūst trijniekā vai pieciniekā, vai arī pasaules kausa posmiem, kas vispār nav domāti priekš FIS punktu pelnīšanas. Var pamēģināt pa vidu kādās FIS sacensībās, bet tur jau zem 9 punktiem tāpat nevar dabūt, pat ja uzvar pie spēcīga sastāva.

Lelde jau faktiski PK posmos šogad nostartējusi četras reizes, jo papildus slalomam abas reizes piedalījās arī milzu slalomā. Šoreiz nesanāca kādu apsteigt no finišu sasniegušajām, līdz ar to noslēdzošā 55.vieta. Otrajā dienā nefinišēšana slalomā, esot priekšā pāris konkurentēm, līdz ar to var teikt, ka līdzīgi nostartēts mūsu pārstāvim distanču slēpošanā pirms divām nedēļām. Otrajā starpfinišā, uzreiz pēc kura mūsu kalnu slēpotāja izstājās, viņa ar 54.laiku atradās priekšā tikai Marijai Kirkovai (Bulgārija), jo desmit jau izstājās līdz 2.starpfinišam. Ja arī sanāktu nobraukt līdz beigām, Lelde būtu priekšā iepriekšminētajai bulgārietei un beigu daļā lielu kļūdu pieļāvušajai kanādietei Mielzinskai, kura pirms tam uzrādīja pat 4.rezultātu 2.kontrolatzīmē, bet visticamāk piecdesmitniekā nesanāktu iekļūt, ja vien trases lejasdaļā neatspēlētu 0,36  sekundes slovākietei Kantorovai. (Lelde pagaidām nav sanācis sniegt savu komentāru).

Izstāšanās nav nekas neierasts kalnu slēpošanā, it īpaši slaloma disciplīnā. Un to nevajadzētu uzskatīt par lielu neveiksmi, jo izstāšanās pārsvarā saistās ar riskēšanu. Labāk riskēt un, piemēram, četras reizes izstāties, bet piektajā reizē var paveikties ar ļoti labu rezultātu, nekā visas reizes ļoti prātīgi braukt, ierindojoties, piem., no 41-45.vietai, kas arī, nenoliedzami, ir ļoti labi, bet augstāk tā arī nepakāpjoties. Līdz ar to arī novēlēsim mūsējiem neuztraukties par izstāšanos un turpināt riskēt, un gan jau arī veiksme uzsmaidīs. 

Laimīgu un veiksmīgu Jauno gadu vēlot,
Ivars Bācis

World Cup in Madonna - as always a challenge for all races with no exception this year. Started off with 0,48 split time...

Posted by Kristaps Zvejnieks on Tuesday, December 22, 2015

1 Komentāri

Pievienojos velejumam. Gaidam nakamos startus.
Grobinja
02 • 01 • 2016 / 15:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv