ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 07 • 2014

Taktiskās cīņas vīriem Skibox balvā skrituļslidošanā

Vakar Uzvaras parkā, Rīgā, „Skibox balvas izcīņa” skrituļslidošanā trešajā posmā elites grupā vīriešiem 4,8km distancē finiša taisnē uzvaru nodrošināja Reinis Znotiņš (Powerslide/Laimīte), bet sprintā ātrākais bija Ansis Eljašāns (Skibox/Filter). Dāmām elites grupā abos startos pārākumu apliecināja Laima Kaufiņa (Skibox/Filter).

Otrdien vakarā Uzvaras parkā pulcējās labākie skrituļslidotāji, lai sacenstos sporta klubu „ASI” un „Apex” rīkoto sacensību „Skibox balvas izcīņa” trešajā posmā. Otro posmu pēc kārtas bija ļoti labi laika apstākļi. Organizatori, lai padarītu sacensības dažādākas un arī interesantākas, šoreiz bija veikuši dažas izmaiņas. Sprintā tām grupām, kam jāveic 1km un kas iepriekš slidoja vienu apli, šoreiz arī mēroja to pašu 1km, tikai īsākā 500m aplī, veicot to divas reizes. Tas par labu nāca arī atnākušajiem skatītājiem un līdzjutējiem, jo skrituļslidotāju „cīniņi” bija labāk pārskatāmi. Savukārt, garajās distancēs masu startā, kur bija jānoslido 4,8km (4x1,2km) kopā vairs nebija tikai 2 vai 3 grupas kā iepriekš, bet gan jau piecas. Līdz ar to vienā startā sacentās gan ”māsteri” (1974.g. un vecāki), elite un arī 2003.gadā dzimušie skrituļslidotāji no U12 grupas.

4,8km distancē pirmajā aplī izveidojās līderu kvartets – Eljašāns un trīs Powerslide/Laimīte pārstāvji Znotiņš, Lauris Bitenieks, un Roberts Pundurs. Otrā apļa sākumā Eljašāns vairs negribēja „vilkt” konkurentus līderu grupas priekšgalā un piebremzēja tempu, līdz ar to līderu kvartetu noķēra divi juniori – Kārlis Vancovičs (ASI Skibox)un Krišjānis Ceplis (BJC „Laimīte”). Ik palaikam Powerslide/Laimīte komanda pielietoja taktiku, kādam mēģinot atrauties, tādējādi kausējot konkurentus, bet šādi mēģinājumi tika ātri likvidēti. Tomēr trešā apļa vidū Laura B. mēģinājums atrauties izdevās. Viņš ne tikai spēja izveidot aptuveni 15 metru pārsvaru pār tuvākiem sekotājiem, bet pēc viņa izrāviena izretinājās arī vadošais sešinieks. Šo nelielo pārsvaru Lauris noturēja aptuveni 500m, un, dodoties pēdējā aplī, priekšgalā bija jau trīs skrituļslidotāji, jo Lauri bija noķēruši Ansis un Reinis. Aptuveni 300m līdz beigām vadībā izvirzījās A.Eljašāns, taču kādus 150m pirms finiša pirms pēdējā līkuma sprintot sāka abi Powerslide/Laimīte pārstāvji, kurus Eljašāns palaida garām, paļaujoties uz to, ka pa ārējo malu pēdējā līkumā varēs ar lielāku ātrumu ieslidot finiša taisnē. Taču viss neizdevās, kā bija iecerēts. Finiša taisnes sākumā uz brīdi balansu zaudējušu un nedaudz sasvērušos L.Bitenieku Eljašāns apsteidza, bet R.Znotiņu noķert neizdevās. Līdz ar to Znotiņš izcīnīja uzvaru 4,8km distancē, uzrādot visu līdzšinējo posmu labāko laiku 8:29;75 (pagājušā posma rezultāts tika uzlabots par 19 sekundēm – aut.piez.), atkārtojot pirmā posma panākumu un revanšējoties Ansim par zaudējumu otrajā posmā. Biteniekam trešā vieta otro posmu pēc kārtas.

Trešā apļa vidū, kad līderu grupa tika izretināta, iepriekšējo divu posmu uzvarētājs junioriem Kārlis Vancovičs sāka atpalikt, un viņam šoreiz nācās samierināties ar otro vietu, bet pie pirmās uzvaras šovasar tika Krišjānis Ceplis, kurš distanci veica 8:40,46 un Kārli apsteidza par 11,5 sekundēm. Ļoti līdzīgā cīņā par trešo vietu Tomass Bakēvics (Krievānes slidošanas skola) par 0,38 sekundēm apsteidza Sandri Šņori (Laimīte). Māsteru grupā līdzīgi vairāk nekā pusdistanci vadībā slidoja divi Skibox/Filter vīri Dzintars Sarmulis un Agris Šipkovs. Trešā apļa beigās Dzintars sāka attālināties un izcīnīja uzvaru (8:52,34), Agri apsteidzot par 13 sekundēm. Trešajā vietā ierindojās abu komandas biedrs Armands Petaks, kurš no Dzintara atpalika 47 sekundes.

Dāmām 4,8km sākumā arī izveidojās līderu kvartets – Kaufiņa, Arta Irbe, Katrīna Kotello un Antra Zemīte, taču tas noturējās krietni ilgāk nekā vīriem. Pārsvarā priekšā slidojošā juniore Irbe trešā apļa vidū pagura un sāka atpalikt, atstājot cīņu par uzvaru pārējo trīs dāmu rokās. Sākoties pēdējam ceturtajam aplim, jautājums bija, kurā brīdī iepriekšējos trīs apļus ar rezervi slidojošā Kaufiņa veiks izšķirošo izrāvienu (pirms mēneša, kad dāmām bija kopējs starts ar vīriem, Laima šo distanci veica 9:06, bet vakar par minūti lēnāk – aut.piez.). Un šis izrāviens notika tajā pašā vietā, kur iepriekšējā aplī atkrita A.Irbe. Līdz ar to pēdējos 600m Laima noslidoja vienatnē un izcīnīja kārtējo uzvaru, kas nācās daudz vieglāk nekā pirms nedēļas Igaunijā. Otrās vietas liktenis kopējā ieskaitē netika izlemts finiša taisnē, jo aptuveni 300m pirms finiša pirms vairākiem gadiem labākā skrituļslidotāja Katrīna Kotello (+8,95 sekundes) spēja attālināties no Antras Zemītes (+11,8 sekundes), kurai pirmā vieta Māsteru grupā. Savukārt, ceturtajā vietā finišējušā Arta Irbe (10:47) bija labākā no juniorēm. Viņu beigās gandrīz noķēra komandas biedrene un otra labākā juniore Laine Kreitāle (+3 sekundes), kaut vēl trešā apļa vidū viņa atpalika no Artas vairāk nekā 20 sekundes. Trešā bija Katrīne Dreimane (SK „ASI”), kura abām labākajām zaudēja vairāk nekā minūti.

1km sprintā elites grupā līdzīgā cīņā starp labākajiem pieciem finišā ātrāks bija Ansis Eljašāns (1:47,19), kurš par trešdaļu sekundi apsteidza Reini Znotiņu, bet par 0,76 sekundēm trešās vietas ieguvēju Oskaru Punduru (Powerslide Latvia). Laurim Biteniekam un Robertam Punduram līdz trijniekam pietrūka 0,14 sekundes, un abi dalīja 4.vietu. Dāmām Laima Kaufiņa spēja 1km veikt ātrāk par divām minūtēm (1:59,97) un par 5,2 sekundēm apsteidza Katrīnu Katello. Juniorēm pirmais trijnieks tāds pats kā distancē, vienīgi A.Irbe sprintā uzvarēja pārliecinoši. Junioriem pirmie divi - Kārlis Vancovičs un Krišjānis Ceplis – samainījās vietām, jo Kārlis bija ātrāks un ieguva pirmo vietu, bet trešā vieta tika Endijam Vīgantam no Krievānes Slidošanas skolas.

Māsteru grupā otro uzvaru svinēja Dzintars Sarmulis, bet pagājušā posma ātrākajam sprinterim Agrim Šipkovam šoreiz vēl viena otrā vieta. Abi 1km nosprintoja nedaudz ātrāk par divām minūtēm. Atkal trešais bija Armands Petaks, bet dāmām vēl viena pirmā vieta Antrai Zemītei (ASI Skibox).

Ivars Bācis

IMG_0482.JPG
Foto: Mareks Gaļinovskis

3 Komentāri

Sportacentrs.com
16 • 07 • 2014 / 20:37
Aizraujoši :) Paldies autoram....
Laura B.
16 • 07 • 2014 / 21:34
Interesants apraksts! Gribu redzēt video, kur "Otrā apļa sākumā Eljašāns vairs negribēja „vilkt” konkurentus līderu grupas priekšgalā un piebremzēja tempu". Neko tādu neatceros
Roberts
18 • 07 • 2014 / 18:31
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv