ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

21 • 10 • 2014

Sveicieni no Aļaskas!

Mārtiņš ><br /> <em><span >Mārtiņš Sočos. Foto: Romāns Kokšarovs/LOK</span></em> </p> <p style=
Mārtiņš Onskulis Sočos. Autors: Romāns Kokšarovs

Pagājuši divi mēneši kopš sāku mācīties Ankoridžas universitātē – University of Alaska Anchorage. Kāpēc tāda izvēle, un kā es tur nokļuvu? Studijām ASV sāku gatavoties jau 12.klases sākumā un meklēju universitāti, kas atbilst tieši manām vajadzībām: 1. laba akadēmiskā vai profesionālā izglītība; 2. iespēja turpināt nodarboties ar kalnu slēpošanu; 3. izdevīgi studiju nosacījumi (tieši stipendiju studijām ieguvu pateicoties kalnu slēpošanai un savai mērķtiecībai).
2013. gadā Baltijas kausa laikā satiku amerikāņu-igauņu kalnu slēpotāju Warren Cummings Smith, kurš mācās ASV un izglītību apvieno ar sportu. Ar viņa palīdzību ieguvu universitāšu treneru kontaktus. Sarakstes ar treneriem nospēlēja lielu lomu; viņiem patīk atlēti ar augstu pašnovērtējumu – esmu labākais un es to pierādīšu, kad būšu jūsu komandā! Tāpat rekomendācijas no citiem kalnu slēpotājiem un veiksmīgi nokārtotie angļu valodas testi SAT un TOEFL sekmēja manu nokļūšanu Ankoridžā un iekļaušanu universitātes kalnu slēpošanas komandā SEAWOLF.

Mācības universitātē.
Esmu izvēlējies studēt aviāciju, precīzāk, lidostu vadību. Studijas un sports viens otru atbalsta. ASV ir ļoti laba to mijiedarbības sistēma. Pasniedzēji palīdz studentiem, kuri nodarbojas ar sportu. Mācību un treniņu process ir vienlīdz svarīgi. Ja nemācies, tad netiec uz nometnēm. Var redzēt, ka šāda sistēma izglītība - sports strādā ļoti labi un turpina attīstīties. Lekcijas ir interesantas, pasniedzēji – augsta līmeņa ar lielu pieredzi savā profesijā: advokāti, piloti, inženieri u.c. Liels atbalsts ir no treneriem, kuri mudina mūs ne tikai studēt, bet arī gaida rezultātus sportā. Un vēl interesanta lieta, ko esmu pamanījis, ir komandas gara un atmosfēras veidošana. Treniņu procesā mēs visi kā komanda augam un virzāmies uz priekšu. Vienmēr kāds piedod tempu – keep going, doing great, my grandma can lift more than you…

Treniņu process un ikdiena.
Diena sākas agri - 6:30. 7:30 braucam uz treniņu, kas notiek jaunuzceltajā Alaska Airlines Center. Sporta centrā katrai komandai ir sava ģērbtuve, katram sportistam savs skapītis ar vārdu un uzvārdu. Pēc treniņiem ir iespēja izmantot ledus vannas, fizioterapeitu, masieri un ārsta pakalpojumus. Treniņi notiek reizi dienā no 8:00 – 9:30 un ir ļoti daudzveidīgi: svaru zāle, sporta spēles – hokejs, futbols, ūdenspolo, frisbijs, TRX un vingrošana. Pēc treniņa ir skola, kas sākas 10:00. Lekciju grafiku pats varu sastādīt, tādējādi izplānojot savu dienu. Vakarā – lekciju gatavošana bibliotēkā.
Pirmā nometne uz sniega paredzēta no 7.novembra līdz 17.novembrim Colorado. Un tad, cerams, būs sniegs tepat Alyeska slēpošanas bāzē, kas atrodas 40 minūšu braucienā no Ankoridžas. Arī pirmās sacensības ir paredzētas uz Alyeska kalna no 12.decembra līdz 15.decembrim.
Tas pašreiz viss! Par fantastisko dabu, sadzīvi un brīvā laika izklaidēm nākamajā rakstā.

Cheers,
Mārtiņš Onskulis

Aļaska
Aļaska

Populāra vieta, kur katru vakaru ap 50 cilvēku vēro saulrietu
Populāra vieta, kur katru vakaru ap 50 cilvēku vēro saulrietu

Laivu brauciens pie ledāja
Laivu brauciens pie ledāja

Laivu brauciens pie ledāja
Laivu brauciens pie ledāja

Sporta komplekss kur notiek treniņi
Sporta komplekss kur notiek treniņi

Sporta komplekss kur notiek treniņi
Sporta komplekss kur notiek treniņi

Komandas ģērbtuves
Komandas ģērbtuves

Katram skapītis ar vārdu un uzvārdu
Katram skapītis ar vārdu un uzvārdu

Svaru zāle
Svaru zāle

3 Komentāri

O, pozitivuss! ...izskatās sniegs sakustējies.. gan Austrijā, gan Ałaskā ...
Guntars
21 • 10 • 2014 / 19:37
Mārtiņ, lai veicas gan mācībās, gan sportā! Tu esi labs piemērs jaunajiem sportistiem... ir uz ko iet un censties!
Ilze
22 • 10 • 2014 / 13:19
Izklausās un izskatās, ka Tev iet Super!! Neapstāties, izturēt un iet uz priekšu! Lai veicās :)
Kristīne
02 • 11 • 2014 / 17:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv