ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

19 • 03 • 2015

Sarežģītos apstākļos D grupai viens brauciens milzu slalomā

Šodien savu „uznācienu” jeb vienīgo startu Baltijas kausā kalnu slēpošanā piedzīvoja paši jaunākie dalībnieki no D grupas, kas dzimuši 2005.gadā un vēlāk, jaunākajai dalībniecei esot tikai četrus gadus jaunai. Kā parasti mazākie kalnu slēpotāji sacentās individuāli un arī komandu sacensībās kopā ar kādu no elites grupas pārstāvjiem. Tā kā jauno dalībnieku skaits aug, šogad tam sasniedzot 40, tad tāpat kā pērn komandā bija divi D grupas pārstāvji un viens no elites, ne tā kā 2013.gadā un iepriekš, kad komandā bija viens mazais un viens lielais. Bērnu grupas dalībnieki pārstāvēja četras valstis – Latviju, Igauniju, Krieviju un Baltkrieviju.

Trešdien vakarā pirms jauniešu, „master” un elites grupu apbalvošanas milzu slalomā notika izloze šīs dienas sacensībām, gan nosakot komandu sastāvus un starta numurus. Lielākajai daļai no mazajiem klusībā jau bija kādas vēlmes par to, ar kuru gribētos braukt kopā, tāpēc bija interesanti redzēt bērnu patiesās emocijas, kad viņi izlozēja savus pāriniekus, vieniem paužot prieka emocijas, citiem īsti nesaprotot, kas notiek, savukārt bija daži, kas izpaudās aptuveni tā - „atkal ar šito jābrauc kopā”. Igauņu mazie cerēja uz saviem lielajiem, un liela daļa arī pie tiem tika, jo izloze viņiem bija veiksmīga, bet nenoliedzami veidojās arī internacionāli dueti, kā arī jauktā dzimuma, vienā komandā esot gan meitenei un puisim. Kopā sanāca 20 komandas, kuras pašas izdomāja savus nosaukumus, kuri pārsvarā ietvēra tādus vārdus kā „zibenīgie”, „ātrie”, „labākie”, bet visamizantākais nosaukums bija „Zibenīgās kūciņas”, kurā, starp citu, bija tikai puiši.

Diemžēl sacensības nesanāca gluži, kā bija cerēts, jo daba ienese savas korekcijas. Pēc četrām saulainām dienām tieši šodien, kad bija jāsacenšas pašiem mazākajiem, apmācās un sāka snigt, līdz ar to sarežģījot apstākļus. Sacensības sākās nedaudz vēlāk, un pēc pirmā brauciena, kad vairāki izdangātajā mīkstā sniega trasē bija krituši, pēc kopīgas apspriešanās ar komandu pārstāvjiem tika pieņemts lēmums otru braucienu neveikt, lai pasargātu mazos kalnu slēpotājus no traumu gūšanas.

No D grupas meitenēm ātrākā ar laiku 38,18 sekundes bija igauniete Brianna Motus, kas pussekundi aiz sevis atstāja divas sīvi par otro vietu cīnījušās konkurentes. Igauniete Paula Putsepa tomēr par divām sekundes simtdaļām bija ātrāka nekā Sima Aškinezere un nodrošināja Igaunijai pirmās divas vietas, bet savas vecākās māsas Sonijas šīsdienas neveiksmi otrajā slaloma braucienā kompensēja Sima ar iegūto trešo vietu, kurā Sonija bija vakar milzu slalomā U14 grupā. Ceturtās vietas ieguvēja Paula Sīmane atpalika jau 6 sekundes, bet viņa ir par diviem gadiem jaunāka nekā pirmās divas igaunietes, bet sešgadīgā Elza Zelča bija vēl 0,1 sekundi lēnāka un ieņēma 5.vietu, bet Elzai četras sekundes simtdaļas zaudējusī Amanda Baranovska noslēdza pirmo sešinieku. Piecas dalībnieces līdzīgi cīnījās par ceturto līdz astoto vietu, jo viņas šķīra tikai pussekunde. Septīto vietu ieguvušajai Tīnai Namsonei tikai 0,03 sekundes pietrūka līdz sešiniekam, bet aiz viņas trešdaļu sekundes bija Līva Vinklere. Meitenēm startēja 14 dalībnieces.

Puišiem 26 dalībnieku vidū līdzīgi par uzvaru cīnījās divi kalnu slēpotāji. Artēmijs Lugovskijs bija ātrākais un izcīnīja pirmo vietu, trasi veicot 36,12 sekundēs un par 0,31 sekundi apsteidzot otrās vietas ieguvēju Jurģi Zvejnieku. Uz trešo vietu bija veseli četri pretendenti, kurus šķīra pussekunde. Roberts Kupčs, atpaliekot no uzvarētāja sekundi, izcīnīja trešo vietu un tikai par 0,1 sekundi apsteidzot Rūdolfu Beķeri, kuram nācās samierināties ar 4.vietu. Ceturtdaļsekundi aiz trijnieka palika Patriks Pone, bet sešnieku noslēdza Rihards Allens. Līdz ar to, puišiem pirmajā sešiniekā tikai Latvijas pārstāvji, kaut arī bija septiņi igauņi un pa vienam no Krievijas un Baltkrievijas.

Komandu cīņās pārāki bija „Team Estonia II” ar Silveru Ostratu, Briannu Motusu, Stenmarku Virro sastāvā. Viņu kopējās laiks bija 1:47,41, par 4 sekundēm apsteidzot „Lucky 13” komandu (Artēmijs Lugovskijs, Elza Zelča, Rokas Zaveckas), bet vēl sekundi lēnāki bija un trešo vietu izcīnīja „Polaŗie V2” (Tīna Namsone, Patriks Pone, Toms Sarkanis).

„International Ski team” kā parasti bija sarūpējusi speciālbalvu – divus slēpju pārus, ko saņēma ātrāko laiku uzrādītāji D grupā meitenēm un puišiem, bet ar nosacījumu, ka ātrākie no Latvijas pārstāvjiem. Līdz ar to jaunu slēpju pāri nopelnīja Artēmijs Lugovskijs un Sima Aškinezere.

No elites grupas pārstāvjiem labāko laiku vīriešu vidū uzrādīja Vorens Kamings Smits, kas vienīgais izbrauca zem 30 sekundēm (29,76 s), bet no sievietēm Lelde Gasūna bija ātrākā ar 31,44 sekundēm. Arī lielajiem šajos apstākļos bija jābūt uzmanīgiem, lai, pirmkārt, nepieviltu mazos komandu ieskaitē un, otrkārt, nesatraumētos pirms FIS sacensībām slalomā, kas nākamās trīs dienas sekos Pihē.

2 Komentāri

Bija aizraujoši un interesanti klausīties :) daži nosaukumi izraisīja smaidu :)
L.
20 • 03 • 2015 / 09:49
Mazakajai ir pagaidam 3 gadi! Un vina nebija pedeja un nobraucu visu trasi

20 • 03 • 2015 / 18:16
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv