ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

19 • 08 • 2014

R.Znotiņš un L.Kaufiņa uzvar Rīgas atklātajā čempionātā skrituļslidošanā

Svētdien Rīgā Uzvaras parkā notikušajā Rīgas atklātajā čempionātā skrituļslidošanā 21km distancē elites grupā vīriem līdzīgā cīņā ar Lauri Bitenieku uzvaru svinēja Reinis Znotiņš (abi Powerslide Latvija/Laimīte), bet sieviešu elites grupā pārliecinoši pirmā bija Laima Kaufiņa (Skibox/Filter). Junioru konkurencē labākais bija tas pats Reinis Znotiņš, bet juniorēm ātrāko laiku uzrādīja Arta Irbe (ASI Skibox).

Pēc gada pārtraukuma, pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sporta un jaunatnes pārvaldei un sporta klubam “ASI”, tika atjaunotas Rīgas atklātā čempionātā skrituļslidošanas sacensības. Svētdien lielāko daļu spīdēja saule, taču vienu brīdi sacensību laikā apmācās un uznāca lietus, kas par laimi ātri pārgāja, taču tik un tā Uzvaras parka asfaltētā trase bija palikusi slapja un dažviet pat peļķēm pilna, sarežģījot skrituļslidotājiem apstākļus. Dažādās vecuma grupās kopā startēja 100 dalībnieku.

Elites grupā 1km aplis bija jāveic 21 reizi, tātad kopā 21km distance. Kopā ar elites grupas pārstāvjiem gan vīru, gan dāmu konkurencē uz starta vienlaicīgi izgāja arī juniori un “Master” grupas pārstāvji. Sākotnēji bija iecerējis startēt arī olimpietis Haralds Silovs, bet beigās Uzvaras parkā viņu neredzējām. Vēl no vadošajiem skrituļslidotājiem nepiedalījās arī Ansis Eljašāns, tā kā spēcīgajiem ”Powerslide Latvija/Laimīte” skrituļslidotājiem vienīgais reālais konkurents bija pāragri hokejista karjeru beigušais Ronalds Cinks no “Skibox/Filter”.

Pirmos sešus apļus līderu sešinieks turējās kopā, bet septītajā aplī viņi sāka “izretoties”, kad līderu tempam pamazām sāka neturēt līdzi Cinks un pēc tam arī Krišjānis Ceplis.  Devītajā aplī, kad jau bija veikts tuvu pusdistancei, izveidojās līderu duets – Znotiņš un Bitenieks, kam dažu sekunžu attālumā sekoja vēl viens duets ar Robertu Punduru un Sandri Šņori, bet vēl nedaudz tālāk pa vienam slidoja Ceplis un Cinks. Ar katru nākamo apli L.Bitenieka un R.Znotiņa pārsvars pār tuvākiem kongruentiem pieauga par 4-5 sekundēm, un jau pāris apļus pirms finiša bija skaidrs, ka uzvarētāju liktenis noskaidrosies viņu abu starpā. 16. aplī Lauris Bitenieks, zinot, ka komandas biedram Reinim Znotiņam ir labāks finiša sprints, uzsāka nelielu atrāvienu, izveidojot kādu 10-15m atstarpi, bet jau apļa beigās Reinis bija klāt. Turpinājumā nekādi pavērsieni nenotika, un viņi kopā noslidoja līdz pat beigām, kur aptuveni 70m līdz finišam nedaudz priekšā izvirzījās Znotiņš un izcīnīja uzvaru, Bitenieku apsteidzot par 0,4 sekundēm. Abiem izdevās distanci veikt nedaudz ātrāk par 40 minūtēm – 39:56,5 (pēdējā aplī Reinis Znotiņš uzrādīja ātrāko apļa laiku 1:45,2 – aut.piez.). Pirms diviem gadiem Rīgas atklātajā čempionātā toreiz tikai piecpadsmitgadīgais Reinis bija septītais, bet par viņu 17 gadus vecākais Lauris arī toreiz finišēja otrajā vietā un arī tad uzvarētājam (igaunim Danilam) zaudēja dažas sekundes desmitdaļas.

Cīņā par trešo vietu Robertam Punduram un Sandrim Šņorem atslābt neļāva Ronalds Cinks, kurš vienatnē centās dzīties pakaļ abiem trešās vietas pretendentiem un likvidēt 15 sekunžu deficītu, jo desmitā apļa beigās, kad Ronalds bija noķēris Krišjāni Cepli, Krišjānis izstājās. Roberts ar Sandri labi sadarbojās uz maiņām, un savu pārsvaru noturēja nemainīgu līdz pat 16.apļa beigām, kad Ronalds sāka pamazām mazināt deficītu, līdz tas 19.apļa beigās bija sarucis līdz pat 6 sekundēm. Taču tad ātrāki kļuva arī Roberts ar Sandri , un pēdējā aplī, saprazdams, ka abus priekšā esošos konkurentus nenoķers, Ronalds vairs neiespringa un mierīgi finišēja piektajā vietā (+1:02). Tikmēr R.Pundurs ar S.Šņori ļoti līdzīgi cīnījās līdz pat pašai finiša līnijai, kur par 0,04 sekundēm ātrāks bija juniors Šņore (+48 sekundes). Trešais labākais juniors aiz Znotiņa un Šņores bija Vadims Makarenko (BJC “”Laimīte”), kuram kopējā ieskaitē 7.vieta (+4:38). 

Dāmu elitē favorīte Laima Kaufiņa centās turēties līdzi vadošajiem vīriem, Viņai tas izdevās pirmos divus apļus, kad labākie vīri sāka kāpināt tempu. Līdz septītajam aplim viņa noskrituļoja kopā ar junioru Makarneko, bet pēc tam pārsvarā vienatnē. 13.aplī viņa pirmo reizi kilometru veica ātrāk par divām minūtēm (1:58), bet priekšpēdējā aplī uzrādīja pat 1:48,7 (ātrāku apļa laiku spēja uzrādīt tikai divi labākie vīru konkurencē Znotiņš ar Bitenieku – aut.piez.). Laima finišu sasniedza pēc 42:43,8, kas kopējā ieskaitē ar vīriem deva sesto vietu, bet dāmu konkurencē, protams, pirmo. Otrajā vietā bija labākā juniore un jaunākā dalībniece šajā startā Arta Irbe, kas no Laimas atpalika 2 minūtes un 40 sekundes. Artai 17 apļus ar līdzās slidoja treneris un otrs labākais “Master” grupā Andris Krauja, taču arī bez šādas “piepalīdzēšanas” Arta būtu bijusi otrā. Trešo vietu sievietēm ieguva labākā “Master” grupas pārstāve Antra Zemīte, kura bija 4 minūtes lēnāka nekā Kaufiņa un 1:20 nekā Irbe. Arī Antra neiztika bez divu “bruņinieku” Dzintara Lapiņa un Ivara Vingra klātbūtnes.

Vīriem no “Master” grupas iepriekšminēto Andri Krauju par 47 sekundēm apsteidza un labākais bija Ainārs Žebers, kurš 21km veica 44:38,2 un kopējā ieskaitē ieņēma 8.vietu. Trešo laiku šajā grupā uzrādīja Ivars Vingris, kurš no Žebera atpalika nedaudz virs divām minūtēm.

Par jauniešu un bērnu grupā nākamajā rakstā.

Ivars Bācis

2014-08-18_skritulji.jpg
Foto: Mareks Gaļinovskis

2 Komentāri

Sportacentrs.com
19 • 08 • 2014 / 13:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv