ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

26 • 11 • 2014

Evelīnai Gasūnai 19.vieta FIS milzu slalomā Somijā [papildināts]

Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās milzu slalomā, kas norisinās Pihē (Somija), labākā no Latvijas kalnu slēpotājām bija Evelīna Gasūna, kura 74 dalībnieču vidū ieņēma 19.vietu. Vīriešiem no mūsējiem visaugstāko vietu 92 dalībnieku vidū ieguva Elvis Opmanis, kurš divu braucienu summā ieņēma 43.vietu.

Šodien Somijas ciematā Pihē sākas trīs dienu FIS sacensības kalnu slēpošanā, kur pirmajās divās dienās ir paredzēts milzu slalomā, bet noslēdzošajā trešajā dienā kalnu slēpotāji sacentīsies slalomā. Lielākā daļa no mūsējiem jau bija uzsākuši jauno sezonu, citi veiksmīgāk, kuri vēlējās to paturpināt, bet tie, kam iepriekšējie starti nebija veiksmīgi, vēlējās pārtraukt “melno strīpu” un beidzot tikt pie atzīstama rezultāta, kas dotu nepieciešamās pozitīvās emocijas un pārliecību sezonas turpinājumā. Mūsu komanda uz Pihu bija nosūtījusi veselu “bataljonu”, jo šodien uz starta stājās 15 Latvijas kalnu slēpotāji – astoņi vīrieši un septiņas sievietes. Dažām mūsu kalnu slēpotājām, kuras šogad pirmo gadu no jauniešu U16 grupas ir pārgājušas pie juniorēm, tās bija pirmās FIS sacensības. Bez mājiniekiem somiem un mūsējiem sacensībās piedalījās arī zviedri, norvēģi, poļi, čehi, japāņi, briti, slovāki, kanādieši, krievi, kā arī dāmu konkurencē vēl arī šveicietes un vācietes. Atšķirībā no Pasaules un Eiropas kausa posmiem FIS sacensībās milzu slalomā un slalomā uz otro braucienu tiek visi pirmajā braucienā finišējušie dalībnieki.

Pirmās sacensības uzsāka sievietes. Pirmajā braucienā labākā no mūsējām bija Evelīna Gasūna, kurai vienīgajai izdevās iekļūt trīsdesmitniekā, uzrādot 29.laiku – 58,44 sekundes (+3,97 s). Katra nākamā desmita beigās bija pa vēl kādai Latvijas pārstāvei – 38.rezultāts Lienei Bondarei (+5,14 s), 47.rezultāts Ievai Melderei (+6,88 s), bet labākā no četrām mūsu debitantēm pirmajā braucienā bija Elīna Nežborte, kurai 54.laiks (+8,38 s). Labāko laiku (54,57 sekundes) uzrādīja Pasaules kausu un Eiropas kausu braucēja no Somijas Merle Soppela, bet ar ceturto rezultātu (+0,58 s) pārsteidza 16 gadus jaunā mājiniece Rīka Honkanena, kurai šīs ir pirmās FIS sacensības.

Dēļ tā, ka Evelīnai četras vietas un 0,7 sekundes priekšā esošā zviedriete Anna Klinga otro braucienu veica divas sekundes ātrāk nekā latviete, sākumā šķita, ka mūsu kalnu slēpotāja nav tik labi veikusi otro braucienu kā pirmo, taču tā gluži nebija, jo tā lielā starpība, kā izrādījās, bija tādēļ, ka zviedriete ļoti labi veica otro braucienu. Tā kā desmit E.Gasūnai priekšā esošās sportistes izstājās un neviena aiz esošā garām netika palaista, tad tas ļāva Evelīnai divu braucienu summā pakāpties vairākas vietas augšup un iekļūt divdesmitniekā, iegūstot 19.vietu. Otrajā braucienā turpināja izstāties vēl vairākas dalībnieces, diemžēl starp kurām bija arī mūsu Liene Bondare, Ieva Meldere, kas ļāva mūsu jauniņajām pakāpties vairāk nekā 20 vietas augšup. Savās pirmajās sacensībās abus braucienus līdz galam veica un pirmos punktus nopelnīja – 31.vietā E.Nežborte (+15,67s), 36.vietā Elizabete Šterna (+20,13s), 39.Katrīna Kupča (+28,84s), 41. Odrija Baldiņa (+30,86s). Šāda masveida izstāšanās saistīta ar sasnigušo sniegu un līdz ar to samērā mīksto trases segumu.

Merle Soppela bija ātrākā arī otrajā braucienā un ar laiku 1:47,13 divu braucienu summā izcīnīja uzvaru, aiz sevis atstājot 2013.gada novembrī pasaules kausā slalomā  Levi 23.vietu ieguvušo vācieti Šmocu (+0,34s) un viņas tautieti Meiru (+0,85s), bet jauniņā somiete Honkanena tomēr nosargāja vietu sešiniekā (+2,02s).

Vīriešu starts miglas dēļ sākās pāris stundas vēlāk, un arī pirmā brauciena laikā tas pāris reizes tika apturēts uz vairākām minūtēm. Kristaps Zvejnieks, atrodoties 13.vietā pēc pirmā brauciena (+1,66 s), otrā brauciena pirmajā pusē izstājās. Diemžēl arī viņa brālim Mikam Zvejniekam turpinājās “melnā strīpa” (izstāšanās pirmajā braucienā), kura var tikt pārauta rīt vai parīt turpat FIS sacensībās Pihē. Pēc Kristapa izstāšanās Latvijas komandai labāko vietu ieguva viens no visjaunākajiem pārstāvjiem, 17 gadus jaunais Elvis Opmanis, kuram 44.vieta (+6,90 s). Danielam Fogelim 49.rezultāts (+7,85 s), bet pārējie ierindojās ārpus piecdesmitnieka – Klāvs Rubenis 53.vietā (+8,64 s), Toms Sarkanis 56.vietā (+9,19 s) un Dāvis Zvejnieks 62.vietā (+12,24 s). Žaks Gedra nefinišēja pirmajā braucienā.

Godalgotajā trijniekā tika tikai mājinieki. Uzvaru svinēja pagājušā gada 30.vietas ieguvējs pasaules čempionātā milzu slalomā Ēmeli Pirinens, kas par 0,7 un 1,04 sekundēm apsteidza Kalli Peltolu un Artu Niemelu. 

(Papildināts - 26.11.2014 plkst. 19:15)

3 Komentāri

Jauka piezīme par bataljonu:)

26 • 11 • 2014 / 14:32
Svaigs sniegs un miksta trase, daudzas tapec izlidoja.

26 • 11 • 2014 / 19:12
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv